Tekel Bayi Açmak | Şartları ve Kar Marjı
  1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Tekel Bayi Açmak | Şartları ve Kar Marjı

0

Alkol ve tütün ürünlerine yönelik Tekel bayi açmak istiyorsanız, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Tütün ve Alkol Dairesi’nin ilgili mevzuatına uygun hareket etmeniz gerekiyor. Tekel bayi açmak düşündüğünüz kadar zor değil, ilgili şartları karşıladığınız sürece 1 haftada bile tekel bayi kurabilirsiniz.

TEKEL BAYİ AÇMAK

Tekel Bayi açmak için ilk mevzuat gereklilikleri şöyle;

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin toptan ve perakende satışı ile açık alkollü içki satışı faaliyetlerinde bulunacak kişilerin, faaliyet türlerine göre aşağıdaki belgeleri almaları zorunludur:

  • Tütün mamullerinin perakende satışını yapabilmek için, tütün mamulü perakende satış belgesi.
  • Alkollü içkilerin perakende satışını yapabilmek için, alkollü içki perakende satış belgesi.
  • (Mülga)
  • Münhasıran tütün mamulü perakende satışını yapabilmek için, münhasır tütün mamulü perakende satış belgesi, münhasıran alkollü içkilerin perakende satışını yapabilmek için ise münhasır alkollü içki perakende satış belgesi.
  • Piyasaya arz ambalajı açılmak suretiyle açık alkollü içkilerin satışını ve sunumunu yapabilmek için, açık alkollü içki satış belgesi.
  • Tütün mamulü toptan satışını yapabilmek için tütün mamulü toptan satış belgesi, alkollü içkilerin toptan satışını yapabilmek için ise alkollü içki toptan satış belgesi.
  • Nargilelik tütün mamulünün sunumu suretiyle satış yapabilmek için, nargilelik tütün mamulü sunum uygunluk belgesi.
  • İşyerlerine, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler, bu Yönetmelik hükümlerine göre satış belgesi alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.

BAŞVURUDA İSTENEN EK BELGELER

  1. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı örneği, açık alkollü içki satışı yapacaklar için ise ilgili mevzuatı gereğince yetkili makamlardan alınacak açık alkollü içki satışına ilişkin ruhsat, turizm belgesi veya izin belgesi örneği, nargilelik tütün mamulü sunumu yapacaklar için işyeri açma ve çalışma ruhsatı örneği ve/veya turizm belgesi ile yetkili makamlardan alınacak uygunluk yazısı.
  2. Belediye teşkilatı bulunmayan yörelerde; perakende alkollü içki satışı yapılacak yere ilişkin, o yerin bağlı olduğu mülki amirliğin mevzuatına göre yapacağı değerlendirme sonucu olumlu görüşünü belirten yazı.
  3. Kayıtlı olduğu vergi dairesi adı ve vergi kimlik numarasının yazılı beyanı
  4. Belge bedelinin ödendiğine ilişkin banka dekontu örneği.
  5. Perakende veya açık olarak alkollü içki satışı yapmak üzere satış belgesi talep eden kişiler ile anılan faaliyetleri yürütmekte iken işyeri adresini değiştiren kişiler işyerlerinin örgün eğitim kurumları ve dershaneler ile öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az yüz metre uzaklıkta bulunduğunu belgelemek zorundadır. Perakende alkollü içki satışı yapılacak işyerleri ile 11/6/2013 tarihinden önce açık alkollü içki satışı yapmak üzere ruhsatlandırılmış olan işyerlerinin mesafe şartına uygunluğu, ruhsat düzenlemeye yetkili merci tarafından ruhsat üzerine güncel tarih ile derç edilir ya da bu şartı karşılayan ek bir yazı düzenlenir. Mesafe şartına uygunluğun ruhsat üzerine derç edildiği tarihi veya ek yazının düzenlenme tarihini müteakip otuz gün içinde satış belgesi başvurusunda bulunulmaması halinde, derç işleminin veya ek yazının güncellenmesi zorunludur. 11/6/2013 tarihinden sonra açık alkollü içki satışı yapmak üzere ruhsatlandırılmış olan işyerleri için, ruhsat düzenleme tarihini müteakip otuz gün içinde açık alkollü içki satış belgesi başvurusunda bulunulması durumunda, mesafe şartına uygunluğun ruhsat üzerinde derç edilmesi veya bu şartı karşılayan ek yazının ibrazı aranmaz. Satış belgesi verildikten sonra işyerinin yüz metre yakınında örgün eğitim kurumu, dershane, öğrenci yurdu veya ibadethanenin faaliyete geçmesi, satış belgesinin geçerliliğini sona erdirmez.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Öncelikli tekel bayi başvurusu TAPDK’nın başvuru formundan yapılıyor. Başvuru formu doldurulduktan sonra, başvuru çıktısı alınarak bağlı bulunduğunuz il ve ilçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine gitmeniz ve burada başvuruyu onaylamanız gerekiyor.

BİLİNMESİ GEREKENLER

  • Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı yapılamaz.
  • Bilgi toplumu hizmetleri vasıtasıyla ya da posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla tütün mamulü satışı ve teslimi yapılamaz.
  • İşyerlerinde bulunan otomatik satış makinelerinde tütün mamulü bulundurulamaz. Tütün mamulleri, her nevi oyun makineleri ile veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez.
  • Alkollü İçki satışının perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur.
  • Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmez. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamaz.
  • Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamaz, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamaz ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemez. Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.

İŞ YERİNİN AÇILMASI

TAPDK başvurusunun onaylanması sonrasında iş yerinin ilgili mevzuata uygun bir şekilde açılması gerekiyor. Başvuru onayı alındıktan sonra işletme açmak kolaydır. Yukarıda yer alan şartlara uygun bir iş yeri seçilir ve ardından ilgili kiralama gerçekleştirilir. Kiralama sonrasında her şehirde bulunan alkol ve tütün ürünlerine yönelik toptancılara başvurulur. Başvuru esnasında toptancıların istediği şartlar farklı olabilir, bu nedenle tüm toptancılara başvurmak önemlidir.

Gerekli ürünler alındıktan sonra, anlaşmalar çerçevesinde haftalık hatta günlük olarak ek siparişler ile satılan ürünlerin yerini daima hızlıca doldurmanız önemlidir. Bu nedenle sıklıkla önceden sipariş geçmeye özen gösterin.

Tekel bayilerinde müşteriler genellikle uzun süre kalmaz, bu nedenle iş yerine raflar dışında çok fazla masraf yapmanızı önermiyoruz. Ancak iş yerinde yaklaşık 40 bin liralık ürün bulunacağı için mutlak suretle güvenliğini iyice almanız gerekiyor. Bu kapsamda alarm sistemi kurmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Alkol satışı yapan tekel bayileri, çevrede bulunanlar tarafından sıklıkla çeşitli sebepler ile polis ve belediyelere sıklıkla şikayet edilmektedir. Bu nedenle çevreye rahatsızlık vermemeye önem göstermenizi tavsiye ederiz, aksi durumda sıklıkla cezalar ile karşılaşabilirsiniz; Çünkü tekel bayilerine yönelik birçok mevzuat vardır ve mutlak suretle bir mevzuata uygunluğunuz eksiktir ve incelemeler sırasında lisansınızı bile kaybedebilirsiniz.

MALİYETİ NE KADAR?

Bir tekel bayi açmanın maliyeti, içeride ne kadar ürün bulundurmak istediğinize göre değişir. 18 bin lira ile bile bir tekel bayi kurulabildiği gibi büyük bir iş yerinde 100 bin liralık ürün de bulunabilmektedir. Bu kapsamda dükkanın kurulması ve lisansların alınmasını maliyeti, ilk siparişlerin geçilmesi için minimum 18 bin liraya ihtiyacınız olacak. Üstündeki tüm masraflar, alacağınız ürünler ile belirlenir.

KAR MARJI NE KADAR?

Tekel bayilerinde kar marjı satılan ürünlerin niteliğine göre değişiyor, ürünlerdeki ortalama kar marjları şöyle; hesaplamanızı satış ağırlığınıza göre hesaplayabilirsiniz:

  • Sigarada ortalama yüzde 6
  • Alkolde ortalama yüzde 11
  • Cips, çikolata gibi muhtelif ürünlerde yüzde 24
  • Unlu mamullerde yüzde 20

Ayrıca tekel bayilerinde sigara ve alkol toptancıların çeşitli prim sistemleri bulunuyor. Örneğin belirli bir üründen aylık x rakamındaki satışlar için ek olarak yüzde 5,10 arasında kar marjı alabiliyorsunuz. Bu nedenle sürekli aynı toptancılar ile çalışarak prim sistemlerini mutlaka öğrenin. Tüm toptancılarda çeşitli ürünlere yönelik prim sistemleri bulunuyor.

Ortalama olarak aylık 50 bin lira ciro yapan bir işletmenin kar marjı 7 ila 10 bin lira arasındadır.

İlginizi Çekebilir