HIZLI ERİŞİM
- A-) TAZE FASULYE İKLİM İSTEĞİ
- B-) TAZE FASULYE TOPRAK İSTEĞİ
- A-) TAZE FASULYE TOPRAK HAZIRLIĞI
- B-) TAZE FASULYE EKİM ZAMANI
- C-) TAZE FASULYE EKİMİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- A-) TAZE FASULYE ÇAPALAMA SAFHASI
- B-) TAZE FASULYE SULAMA SAFHASI
- C-) TAZE FASULYE GÜBRELEME SAFHASI
- A-) KURU FASULYE ÜRETİMİ
Türkiye geneline baktığımız zaman özellikle taze fasulye yetiştiriciliği, en zor ancak en verimli tarımsal faaliyetlerden birisidir. Taze fasulyeden bildiğimiz gibi kuru fasulye gibi bakliyatları da edinme şansına sahip oluyoruz.
Ilık mevsim isteyen bir sebze türüdür ve don gibi olaylardan ciddi anlamda etkilenir. Bu neden dolayısı ile hakkında çok fazla bilgi ileteceğiz size.
Taze Fasulye Nedir?
Taze fasulye, protein yönünden son derece zengin, yeşil zar rengine sahip ve içeriğinde ki bileşenler ile kuru fasulyenin de saklayıcısı görevi gören sebze türüdür.
Lifli gıdalar içerisinde de inceleyebileceğimiz bu mükemmel gıda türü, vitamin ve mineral açısından da son derece zengin ve ilgi çekici bir üründür diyebiliriz. Günümüzde ülkemizde özellikle sera sebzesi olarak da bilinir. Sıcak mevsimi seven bir gıda türüdür.
Taze Fasulye İçeriği Hakkında Bilgiler
Taze fasulye, her ne olursa olsun vitamin ve mineral deposu olarak insanlar için çok faydalıdır. Türkiye genelinde özellikle fazlası ile tüketilir. Ülkemizden dış ülkelere de ihracatı yapılan sebzelerin başında geliyor. İçeriğinde ki başlıca bileşenler ise aşağıdaki gibidir;
- Karbonhidrat (Lif)
- Protein
- Yağ
- A ve C Vitamini
- Potasyum
- Kalsiyum
- Demir
olmak üzere son derece sağlıklı bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile ön planda tutmamız gereken bir seçenek de diyebiliriz.
Taze Fasulye Tohumu Nasıl Üretilir?
Taze fasulye tohumlandırma aşamaları son derece önemlidir. ŞİTİL adını verdiğimiz şekillerde üretilir ve zaman içerisinde taze fasulye üretimi yapacak olan tarımcılara sunulur.
Tohum üretimi yapılacak olan taze fasulyenin çiçeklenme döneminde sudan korunması çok önemlidir. Bu durum, yaprakların zaman içerisinde çürümesi ve düşmesi anlamına da gelebilir. Hasat edilen taze fasulyeleri ÇATI adını verdiğimiz kurutma düzenlerinde kurutup harmanlıyoruz.
Tohumu elde ediyoruz ve saklanması safhasında da yine nemden uzak tutması gerekiyor diyebiliriz. Dolayısı ile fark yaratan seçeneklerden biridir.
Taze Fasulye İklim ve Toprak İsteği
Taze fasulyeyi açıkta da sera da yapacak iseniz ılık ortam oluşturmanız son derece sağlıklı olacaktır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ekilmesi ve toplanması son derece verimlidir. Taze fasulyelerin topraktan ve iklimden beklentilerini analiz edelim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Serada Biber Yetiştiriciliği
A-) TAZE FASULYE İKLİM İSTEĞİ
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere taze fasulye, iklim olarak ılık hava koşullarını seven bir bitkidir. Taze fasulyenin gelişme evresinde özellikle 20°C ila 25°C aralığında sıcaklık en ideal seçenekleri üreticiye sunar.
25°C üzerinde ki sıcaklık kesinlikle taze fasulye için fazlası ile zararlıdır. Aynı zamanda aşırı nemli ortamda yetişmesi kesinlikle sağlıklı değildir.
B-) TAZE FASULYE TOPRAK İSTEĞİ
Taze fasulye toprak ısısı ve nemliliği açısından da seçici bir bitkidir diyebiliriz. Toprak ısısı olarak minimum 10°C en ideal seçenekleri sizlere sunar. Ancak fasulye tipleri de iki ayrı başlık altında incelenebilir. Bu fasulyelere göre toprak ısısı aşağıdaki gibidir;
- Bodur Fasulye Toprak Isısı: 10°C ila 13°C Aralığında
- Sırık Fasulye Toprak Isısı: 14°C ila 15°C Aralığında
Toprağın aşırı nemli olmamasına da özellikle dikkat etmeliyiz. Fasulye yatakları arasında mesafe vermek te yine yayılma açısından sağlıklı olacaktır. Toprak pH değerinin 5.5 dolaylarında olması idealdir.
Taze Fasulye Toprak Hazırlığı ve Ekim Zamanları
Taze fasulyenin toprağının hazırlanması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle hububat ekilmiş tarla için daha farklı aşamalar kaydedilmesi gerekiyor. Daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlere bilgiler sunalım.
A-) TAZE FASULYE TOPRAK HAZIRLIĞI
Taze fasulye ekiminden önce özellikle sonbahar başlangıcında toprağı 20 CM derinliğinde sürmek son derece önemlidir. Kış aylarına bu şekilde başlamasının faydaları olacaktır. İlkbahar dönemlerinde ise 5 CM ila 8 CM aralığında kazayağı ile birlikte işlenmesi idealdir.
Tarlanın yabani otlardan tamamı ile temizlenmesine bilhassa dikkat etmek gerekiyor. Toprakta zehir kullanıyor isek dahi bu zehrin aşırı yoğun olmamasına dikkat etmek gerekir.
B-) TAZE FASULYE EKİM ZAMANI
Ilık iklim sebzelerinden birisi olduğundan dolayı ekim ve toplama işlemlerinde bilhassa BAHAR ayları çok daha ideal olarak görülebilir. AÇIKTA TAZE FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ yapmak istiyorsanız Mart sonu itibari ile ekim mümkün hale gelebilir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle bu dönemde ekim çok verimli olabilir.
ÖRTÜALTI FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ için ise ilkbahar aylarında 1 MART itibari ile, sonbahar aylarında ise 15 TEMMUZ – 01 AĞUSTOS tarihleri arasında ekimi çok daha sağlıklı olacaktır.
C-) TAZE FASULYE EKİMİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Taze fasulye ekim aralıklarına ilişkin detaylar da her anlamda son derece sağlıklı sonuçları beraberinde getirir. Sıralar arası 55 CM ila 65 CM aralığı son derece ideal olacaktır. Sıra üzerinde ise 15 CM ila 25 CM olması ve aynı zamanda 2 CM ila 3 CM aralığında derinliğe ekilmesi çok daha verimli olur. Dekar hesabında ise dekara 5 KG ila 7 KG arası ekim yapılır.
Taze Fasulye Çapalama, Gübreleme ve Sulama Gereksinimleri
Taze fasulye yetiştiriciliği yaparken özellikle sulama ve gübreleme gibi detaylar çok önemlidir. Birçok sebze türü, toprak içeriğinde ki organik minerallere ihtiyaç duyar. Gübre de bunlardan birisidir. Daha derinlere inelim.
A-) TAZE FASULYE ÇAPALAMA SAFHASI
Çapalama işlemini yapacağınız zamanı iyi analiz etmeniz gerekir. Fasulye, belirli bir zaman içerisinde toprak yüzeyinde kendisini gösterir. Yüzeye çıkmasının ardından 5 yapraklı bir görünüm oluşması akabinde ilk çapalama yapılması idealdir.
Dallanma safhasından sonra 2 ila 3 haftalık zaman dilimi sonrasında çiçek açmadan önce ikinci çapalama işlemi ile birlikte bu süreç noktalanabilir.
B-) TAZE FASULYE SULAMA SAFHASI
Taze fasulye, aşırı olmamak kaydı ile suyu seven bir sebze türüdür. Ekiminin ardından 300 MM ila 450 MM aralığında su ihtiyacı duyduğunu unutmamak gerekir. Açık ya da örtüaltı taze fasulye üretiminde damlama ile sulama her zaman en sağlıklısı olacaktır.
Sebzenin durumu dikkate alınarak sulama önemlidir. Sulama zamanlarını dikkate alarak sulama safhaları aşağıdaki gibidir;
- Fidelerin üç yapraklı duruma gelmesi akabinde,
- Asıl sebze yaprağının görünmesi akabinde,
- Çiçeklenme sürecinin hemen öncesinde,
- Sebze tutum işleminden 10 gün sonra,
- Sebze haşatının 1 ay öncesinde,
Sık ve hafif olmak sureti ile damlama yöntemini kullanarak sulama işlemini yapmak çok daha sağlıklı ve verimli olacaktır.
C-) TAZE FASULYE GÜBRELEME SAFHASI
Taze fasulye üretiminde toprağı doğal (çiftlik) gübre ile karmak son derece sağlıklı sonuçlar verir. Tabi ki zaman içerisinde kimyasal gübre kullanımı da en ideal seçenekleri sizlere sunar. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) oranlarında ise kimyasal gübre kullanımı idealdir.
Taze Fasulye Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlı Canlılar ile Mücadele
Taze fasulye üretiminde özellikle zararlılar ve hastalıklar ile mücadele etmenin önemi büyüktür. Son derece hassas ve bu sorunlara meyillilik söz konusudur. Özellikle tohumun toprak üzerine çıkmasının hemen ardından ilaç atmak, en önemli koruma adımı olacaktır.
Zaman içerisinde başgöstermesi muhtemel hastalıklara karşı İLAÇLI TOHUM KULLANIMI çok daha iyi olacaktır. Fasulye böceği, özellikle zararlı canlılar sınıfında en çok görülen sorun. Bunun için de özel zehirler mevcuttur.
Taze Fasulye Hasat Dönemi
Öncelikle hasat zamanını geçirmemeye son derece dikkat etmeliyiz. Taze fasulyeleri sürekli olarak dalına inceleyiniz. Olgunlaşma sürecini tamamlayan taze fasulyeleri geciktirmeden toplayınız. Aksi takdirde fasulyeler zaman içerisinde çürüme özelliği gösterebilir.
Verimli bir taze fasulye fidesi, 2 günde bir dallarında toplanmaya hazır fasulye sunar. Yine de soğuktan korumak bu süreçte önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Goji Berry Yetiştiriciliği
A-) KURU FASULYE ÜRETİMİ
Taze fasulye, yukarıda da belirttiğimiz üzere kuru fasulyenin esas bileşenidir. Taze fasulye hasat döneminin sonunda kuru fasulye çıkarabilmek için tüm fasulyeler toplanır ve sıcak ortama kuruması için beklemeye bırakılır.
Sıcak ortamda fasulyenin zarı kurudğu gibi içerisinde ki fasulye bileşenleri sertleşir. Belirli bir süre beklendikten sonra kuru fasulyeler zardan ayrılır ve esas fasulye elde edilmiş olur.
Taze Fasulyenin Faydaları
Taze fasulye, ülkemizde tarımı sıklık ile yapılan en ideal ve en sağlıklı sebze türlerinden birisidir. Lifli özelliği ve içeriğinde ki mineraller sayesinde de insan sağlığı için çok idealdir. Başlıca faydalarını inceleyecek olursak;
- İnsanlarda kemik erimesi sorununu engeller ve çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur.
- Kolesterol sorunu ile mücadele eder.
- Sindirim sistemi sendromlarının önüne geçerek şişkinlik sorunlarını yok eder.
- Kabızlık sorunu yaşayanlar için doğal çözüm yöntemidir.
- Vücudun zaman içerisinde yorgunluğa karşı direnmesini sağlar.
- Kalp hastalıklarına karşı ideal yardımcıdır.
- Diyet yapanlar için tuzsuz tüketimi, hızlı kilo vermeye yardımcıdır.
- Vücutta ki kan basıncını azaltarak kontrol altına alır.
- Vücut genelinde ki toksinlerin atılması için etkilidir.
- Demir içeriği çok fazladır ve son derece sağlıklıdır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi söz konusudur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği
Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği