Süper Lig’de Hakemler Ne Kadar Para Kazanıyor?
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Süper Lig’de Hakemler Ne Kadar Para Kazanıyor?

0

Türkiye’nin en tartışmalı meslek grupları arasında yer alan hakemlerin 2019 yılı kazançları dudak uçuklattı. VAR sisteminin gelmesiyle birlikte birçok hakemin geliri önceki yıllara göre katlandı.

Türkiye’de hakemlerin bağlı bulunduğu kurum olan Türkiye Futbol Federasyonu, hakemlere aylık sabit olarak 12 bin ila 15 bin lira arasında maaş veriyor. Bunlar dışında hakemler yönettikleri maç başına da gelir sağlıyor. TFF’den alınan bilgilere göre, hakemler Süper Lig’de yönettikleri her maç için 10 bin lira, VAR’da yönettikleri maç için 4,400 lira, AVAR (Video Yardımcı Hakem Asistanı) görevi için 2 bin lira ve 4’ncü hakem görevi için de ek olarak 3 bin lira kazanç elde ediyor.

Bu verilere göre, 2018 – 2019 sezonunda Süper Lig’de görev alan hakemler arasında en çok geliri Cüneyt Çakır aldı. Tecrübeli hakem tamamlanan sezonda aylık sabit maaşının dışında 321 bin lira kazanç sağladı. Çakır’ı 310 bin TL ile Bülent Yıldırım ve 298 bin TL ile Mete Kalkavan izledi.

Süper Lig’de bu sezon en az geliri ise 49 bin TL ile Zorbay Küçük, 88 bin TL ile Tugay Kaan Numanoğlu ve 138 bin TL ile Volkan Bayarslan elde etti.

NASIL HAKEM OLUNUR?

Eskişehir’de bulunan Anadolu Üniversitesi’nin hazırladığı e-sertifika programı ile hakemlik sertifikası almaktır. Bu yol için belirli tarihlerde http://esertifika.anadolu.edu.tr üzerinden açılan Futbol Hakemliği Sertifika Programı’nı başarıyla tamamlamaktır. Tüm eğitimler online olarak veriliyor. 30 yaşından küçük, 18 yaşından büyük, en az lise mezunu olanlar programa başvurabiliyor. Programı başarıyla bitirenler il hakem kuruluna giderek burada Atletik Testte başarılı olup, aday hakem olabiliyor. Atletik testte 2.400 metreyi minimum 12 dakikada koşabilmeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Spor & Fitness Salonu Açmak

Aday hakem olduktan sonra maçlarda görev alabilmek için şu belgeleri temin etmeniz gerekir:

  1. Tam Teşekküllü Sağlık Kurum’undan son 6 ay içerisinde hakemlik yapabileceğine ilişkin Sağlık Raporu almış olmak, (Baş Hekim onaylı; Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji, Dahiliye, Hariciye Muayenelerinde “SAĞLAM” veya “LENSLE HAKEMLİK YAPABİLİR” ibaresi bulunmalı)
  2. Son 6 ay içinde Arşivli Adli Sicil Kaydı almış olmak,
  3. En az 16 yaşında olmak (Aday Hakem Kursuna katılanlar için), 18 Yaşından küçükler için kaza-i rüşt veya anne/baba muvakkatini almış olmak,
  4. Noter onaylı Nüfus Cüzdanı Örneği veya Vukuatlı Nüfus Kayıt Belgesi
  5. Sertifika Programından gelenler için Aday Hakem Sertifikası
  6. Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet Vesikalık Fotograf