1. Anasayfa
  2. StartUp

Startup Nedir? Türkiye Projeleri ve Fikirleri

Startup Nedir? Türkiye Projeleri ve Fikirleri
0

Startup’lar hakkında merak edilen tüm bilgilere yer vereceğiz. Ayrıca Startup adlı kategorimizde Startup’lar için tüm yeni güncellemeler yer almaktadır.

Öncelikli olarak ABD’de Silikon Vadisi‘nde ortaya çıkan ‘Startup’ teriminin tam olarak “Nedir” cevabı yok. Zira, bir girişimin genellikle Startup kategorisinde olup olmadığını belirlemenin net bir ölçütü yok. Genellikle, dünyada henüz örneği olmayan bir inovatif ürünü veya projeyi başlatan işletme veya çalışmalara Startup adı veriliyor.

Startup’lar genellikle teknoloji odaklı faaliyet göstermekle birlikte, birçok iş sektöründe bulunan Startup’lar vardır. Bir Startup genellikle yeni bir ürün veya proje sunar ve hızlı büyümeyi hedefler. 20 yıllık bir sürece yayılmış bir Startup projesine rastlamak genellikle pek mümkün değildir. Startup’lar birkaç yıl içerisinde piyasaya sürülecek bir ürün veya hizmet ortaya koymayı hedefler ve diğer örneklerinden benzersiz olmak zorundadırlar. Ancak yine de bir projenin Startup olarak değerlendirilebilmesinin net kuralları yoktur, Startup’lar geniş ve aşılabilir sınırlara sahiptir.

STARTUP NASIL KURULUR? NASIL FİNANSE EDİLİR

Startup’lar genellikle kuruluş döneminde bir veya birkaç kişi ile kurulur. Ayrıca finansmanları da yine bir avuç insan tarafından karşılanır ve nispeten bir işletme için düşük seviyelerde bulunur. Düşük finansman nedeniyle birçok Startup sadece kağıt üzerinde kalır, ancak Startup temsilcilerinin ürün – projelerine ilişkin doğru pazarlaması ile birçok finansman sağlanma yolu bulunuyor.

Bankalardan alınabilecek küçük krediler, KOSGEB‘den alınabilecek hibe ve teşvikler, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar’ın destekleri ve melek yatırımcılar bu konuda aranan kan olabilir. Startup’ların en önemli finansman bulma yöntemi ise ortaklıklardır. Startup kurucuları ortaya koyacakları ürün veya projenin bir kısmını yatırımcılara satarak önemli bir başlangıç finansmanı bulabilmektedir. Dünyada Startup’ların sıklıkla başvurduğu yöntem pay satışıdır. Dünyanın birçok bölgesinde Startup’lar devletler tarafından desteklenir.

TÜRKİYE’DE STARTUP

ABD’de ortaya çıkan Startup terimi kısa sürede Avrupa ve Uzakdoğu’da çok popüler bir konu olmuş özellikle Hindistan’da da peş peşe Startup projeleri ortaya çıkmıştır. Ancak Türkiye’de aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Türkiye’de Startup’lar yalnızca belirli bir girişimci ve yatırımcı tarafından takip edilmektedir. Birçok girişimci ve yatırımcının Startup terimine dahi uzak olduğunu belirtmek gerekiyor.

Dünyanın birçok bölgesinde Startup’lar farklı bir işletme statüsüne alınarak genellikle vergi alınmaz ve kuruluş aşamaları, finansman toplamaları, bağış almaları çok daha basittir. Ancak durumu çok da karamsar statüsüne almamakta fayda var, birkaç yıl öncesine göre Türkiye’de Startup’lara ilgi artmıştır. Örneğin devletin tek resmi ajansı olan Anadolu Ajansı’nda son bir yılda “Startup”lara ilişkin birçok haber manşette yer edinmeyi başarmıştır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından kurulan Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi (BTM) de Startup’lara ilişkin gelişmeleri yakından takip etmekte ve desteklemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Değişik & Zekice 23 İş Fikirleri

Türkiye’de Startup’lara ilişkin son düzenlenen etkinlikler ise; Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Startup Carnival” ve ETohum tarafından düzenlenen “Startup Turkey”‘dir.

TÜRKİYE’DE STARTUP PROJELERİ ve FİKİRLERİ

Türkiye’de son 3-4 yıldır ciddi birçok startup projesi ve fikri ortaya çıkmıştır. Birçok fikir başarılı bir öykü ile hızla büyüme elde etmeyi başarırken, birçok fikir ise genellikle düşük finansman nedeniyle kağıt üzerinde kalmıştır.

Türkiye’de en çok dikkat çeken Startup Projeleri ise şöyle;

GiftX

giftx

Giftx bir sosyal ticaret uygulaması, arkadaşlarınızla bir çevrimiçi mağazada favorilerinizi paylaşmanıza yardımcı olur. Kısacası, Google aradıklarınızı bilir, Facebook arkadaşlarınızın kim olduğunu ve çevrimiçi bir mağazanın hangi ürünleri gördüğünüzü bildiğini bilir. Ama Giftx hepsini biliyor. Giftx ile arkadaşlarınızın nelerden hoşlandığını, ne istediğini ve neleri sattığını ve nerede sattığını keşfedersiniz.

Compocket

Compocket

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Elektronik laboratuvar cihazları ağır, büyük, pahalı ve karmaşıktır. Öğrenciler bunları kolaylıkla satın alamazlar. Compocket’in yeni inovatif ürünü ile artık cep telefonunuz boyutundaki bir teçhizat ile laboratuvarı cebinizde taşıyabilirsiniz. Ürün henüz Prototip aşamasında.

Drive Buddy

drive-buddy

Bir analiz programı olan Drive Buddy, araç sürücüsünün sürüş alışkanlıklarını sensörler yardımı ile tespit edip, bu verileri kullanarak otomobil kazalarını otomatik olarak algılar. Drive Buddy bir SDK olarak geliştirildi, bu sayede şirketler sadece birkaç saat içinde mobil uygulamalara entegre edebilir ve binlerce sürücüyü doğrudan izlemeye başlayabilirler.

Gittick

gittick

Gittick, kullanıcının belirli kriterler doğrultusunda yaptığı her bir payı ödüllendiren; Markanın kontrolü ile ilgili verilerin paylaşıldığı bir sosyal medya portalı.
Markaların, kullanıcıların görevleri olarak ön plana çıkarmayı istedikleri ürünleri, etkinlikleri ve hizmetleri sunabilecekleri ve onları gerçek reklamverenler olan müşterilerle pazarlayabilecekleri bir uygulama olmayı hedefliyor.

Fizyosoft

fizyosoft

Fizyoterapi ihtiyacı bulunan hastalar için sanal gerçeklik ile eğlenceli fizyoterapi fırsatı sağlayan Fizyosoft daha şimdiden birçok yatırımcı çekmeyi başaran bir girişim olarak dikkat çekiyor. Startup, genel olarak sanal gerçeklik gözlükleri ile doktorların önerdiği hareketlerin eğlenceli bir şekilde yapılmasını amaçlıyor.

Gigbi

gigbi

Bireysel etkinlik planlayan kişilerin, fotoğraf, müzik ve eğlence profesyonellerine ulaşmaları ve verilen hizmetler özelinde her türlü etkinlik ve organizasyon talebini rezerve etmeleri için geliştirilmiş bir pazar yeri amacıyla yola çıktı. Platform birkaç yıldır hizmet vermeye başladı bile.

Servokiosk

servo

Servo, özellikle ofislerde çalışanların taze gıdalarla buluşmasını sağlayan akıllı bir IoT cihazıdır. Partnerleri için maliyetsiz ve mobil bir satış noktası sağlarken müşterilerine kolay ve hızlı bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı hedefler.

Quant Co.

Quant

Artık çağımız Yenilenebilir enerji çağı. Bu kapsamda yenilenebilir enerji için birçok araştırma ve proje bulunuyor. İstanbul merkezli Quant Co., yenilenebilir enerji konusunda verimliliği artıracak çalışmalar yapan bir yazılım geliştirdi. Rüzgar tribünü nereye yerleştirilmeli gibi sorular için net bilgiler sağlanabiliyor.

Bursco

bursco

350 bin lise öğrencisi finansal problemler nedeniyle eğitimden ayrılıyor. Öte yandan çok sayıda şirket ve bireyler bu öğrencilere sponsor olmak istiyor. burs.co, öğrencilerin eğitimlerini finanse etmek için burs bulmalarına yardımcı olan bir burs portalıdır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir