1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Soya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Soya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
1

Soya yetiştiriciliği, tarımsal faaliyetlet sınıfında ülkemiz genelinde en çok ilgi gören faaliyetlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Devlet kanadından gelen destek ile birlikte %80 oranında büyüme ile 2018 yılı sonunda ihracatı da en yoğun olarak yapılan tarımsal ürünlerden birisidir. Özellikle yerel pazarda 2 Milyon ton soya tüketimi, ciddi bir rakam.

Sulanabilir ve ılık – sıcak iklimlerin hakim olduğu bölgelerde özellikle çok fazlaca tarımı yapılan önemli bir ürün sınıfı olarak da niteleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSerada Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Soya Nedir?

Genetikleri asıl olarak Orta Asya ülkelerinden çıkmış ve zaman içerisinde tarımı yaygınlaşmış, yüksek protein değerine sahip etken bir fasulyegil olarak dikkat çeker.

Fasulye sınıfı altında incelenir çünkü bir zar içerisinde yetişir ve bitki dallarından toplanır. Japonya ve Çin anavatanı olarak bilinir. Ükemizde de birçok farklı bölgede dikkatli bir şekilde tarımı yapılabilir. Dolayısı ile popüler bir tarım ürünüdür.

Soyanın İçeriği (Besin Değerleri) Hakkında Bilgiler

soya yetiştirmek

Soya, vitamin ve mineral açıdan zengin bir ürün olduğu gibi protein takviyesi olarak da ciddi anlamda fark yaratır diyebiliriz. Soya fasulyesi ismi ile de bilinen bu ürünün 100 gramında yer alan besin değerleri aşağıdaki gibidir;

  • Protein (39 gram)
  • Yağ (20 gram)
  • Karbonhidrat (30 gram)
  • Kalsiyum (277 miligram)
  • Demir (15 miligram)

Aynı zamanda soya yağı üretimi yapılabilir. Linoleik ve Oleik asit içeriği sayesinde yağ olarak tüketimi de yaygın olarak kullanılır.

Soya Fasulyesi İklim ve Toprak İsteği

Soya ya da soya fasulyesi olarak geniş kitlelerce bilinen bir üründür. İklim ve toprak isteği açısından da dikkat ile incelenmesi gereken seçeneklerden birisidir. Özellikle yaz bitkisi olduğundan dolayı bu zamanlarda doğru toprak biçimine ekim yapmak çok da iyi seçenekleri beraberinde getirir.

SOYA FASULYESİ İKLİM GEREKSİNİMLERİ

Sıcağı seven bir bitki olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz sanırım. Dönemsel olarak sıcaklık gereksinimleri çok daha önemlidir. Ancak yetişme sürecinin geneline baktığımız zaman 2600 °C ila 3800 °C sıcaklık düzeyleri bunun için en ideal aralıklardır.

Ancak genel itibari ile 25 °C ila 30 °C aralığı yetişme süreci için en ideal sıcaklıklardır. Fazlası söz konusu olduğunda ise kuruyarak dökülmeler söz konusu olur ve verim azalır.

SOYA FASULYESİ TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Seçicilik açısından diğer bitkiler kıyasladığımızda en az seçiciliğe sahip bitki türlerinden birisidir. Buğday ve pamuk ekimi yapılan tüm arazilerde sorunsuz bir şekilde yetiştiriciliği yapılabilir. Kumlu ve taşlı toprakları kesinlikle sevmezler. pH değeri açısından ise 6.2 ila 6.8 arası değerler en ideal değerlerdir. Anlayacağınız üzere sıcak ve nemli toprağı severler.

Soya Ekimi için Toprak Hazırlığı Aşamaları

Soya yetiştiriciliği yapacak isek toprağın hazırlık dönemi her anlamda önem arz eder. Yüksek verimlilik en önemli amacımız olmalı. Bu yüzden birim başına ekeceğimiz soya tohumu, her anlamda önem arz edecektir. Birkaç farklı ekim tipi üzerinde durmamız gerekiyor.

NORMAL SOYA EKİMİ

Sonbahar ayları içerisinde sıcaklığın en ideal olduğu zamanda pulluk ve çizel yardımı ile ilk olarak toprak sürülür. Taban taşı gibi sorunların söz konusu olması halinde bu taşların kırılması önemlidir. Kültüvatör ile birlikte ilkbahar aylarında toprak karıştırılır ve bekletilir. Ekim öncesinde ise tarlanın yüzey kısmı sağlıklı şekilde düzenlenir ve vakit geçirilmeden ekim yapılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Ne Üretebilirim? Küçük İşletmeler İçin 50 İmalat Fikri

SIRTA SOYA EKİMİ

Sonbahar aylarında yine pulluk ve çizel ile toprak sürülür. Sırt oluşturma işlemine sürme işleminden 1 hafta sonra başlanır ve sırtlar yapılır. Kesekleri de goble disk işleminin sonrasında yaparız. Ekim ayında ise sırtların üzerinde oluşan otlar temizlenerek hazır hale getirilir.

Soya Yetiştiriciliğinde En Uygun Ekim Zamanları

soya yetiştiriciliği

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sıcaklığı seven bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. 15 NİSAN tarihinden sonra yani ilkbahar dönemlerinde toprak ve hava şartlarında ki durum dikkate alınarak ekimi yapılabilir. Esas alacığımız nokta, toprak sıcaklığının 10 °C dolaylarında olduğu zamandır.

Ana ürün toplanması sürecinin ardından ikinci bir ürün ekilecek ise ana ürünü topladıktan hemen sonra ekilmelidir.

Soya Yetiştiriciliğinde Bakteri Aşılama

Gübrede azot takviyesi yapılmaz. Azot takviyesini genellikle bakteri takviyesi ile birlikte alır. Soya tohumunu ekmeden öncesinde soya bakterisi toprağa aşılanır. Bu sayede protein miktarının çok daha sağlıklı olması sağlanır. 1 DEKAR alana 7 KG azot takviyesi en sağlıklı seçenekleri beraberinde getirir

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

10 KG tohum ekimi için 1 KG su takviyesi ve 1 KG bakteri takviyesi, en ideal hesaplama biçimi olarak dikkat çeker.

Soya Yetiştiriciliği Sulama, Gübreleme ve Çapalama Safhaları

Soya özellikle suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Ancak bunun dengesini en iyi şekilde kurmak gerekiyor. Azı da çoğu da zarar diyebiliriz. Aynı zamanda toprağın doğal vitamin ve minerallerine ihtiyaç duyacağından gübreleme de önemli bir safhadır. Aşama aşama sizlere bilgiler sunalım istiyoruz.

SOYA SULAMA AŞAMALARI

Soya bitkisinde genel olarak 500 MM – 550 MM aralığında bir su ihtiyacı söz konusudur. Sulama olarak ise 4 aşamaları bir süreç söz konusudur. Bu süreç ile alakalı bilgi verecek olursak;

  • İLK SULAMA: Bitki boylarının 10 CM dolaylarına ulaştığında,
  • İKİNCİ SULAMA: İlk çiçeklenmelerin kendisini gösterdiği zaman,
  • ÜÇÜNCÜ SULAMA: Bitkinin alt bakla kısmının şişkinlik göstermesi ile,
  • DÖRDÜNCÜ SULAMA: Üçüncü su uygulamasından 12 gün sonrasında,

SOYA GÜBRELEME AŞAMALARI

Soya ekiminde, diğer bitkilere karşı farklı bir aşama söz konusudur. Gübreleme aşamasında azotu hariç tutuyoruz. Çünkü soya üretiminde bakteri takviyesi de sağlıyoruz. Gübre çeşitleri de ciddi anlamda önemlidir. 1 DEKAR alana uygun uygulamalar aşağıdaki gibidir;

  • Diamonyum Fosfat (13-15 KG)
  • Amonyum Fosfat (12 KG)
  • Amonyum Nitrat (13 KG)
  • Süper Fosfat (14 KG)

SOYA ÇAPPALAMA AŞAMALARI

Yabancı otlar ile mücadele bu bitkinin üretiminde son derece önemli başlıklardan birisi olarak dikkat çekiyor. Herbisit, özellikle ekim önceki ve ekim sonrasında ekim yapılacak toprak için en ideal çözümdür. BİRİNCİ VE İKİNCİ SULAMA aşamalarının ardından yabancı otlar kendisini gösterir. Yabancı ot gelişimi bu safhada son derece az olur ve çapalama gereksinimi söz konusu olmaz.

Soya Yetiştiriciliği Hasat Süreci

Öncelikli olarak soyalarımızın yaprağında sararmış olması ve bitklilerin kurumuş olması son derece önemlidir. Soya hasatı, diğer hasat tiplerine nazaran baktığımızda BİÇERDÖVER ile yapılır. Alt baklaların mevcut durumunda özellikle sertleşme çok önemli olacaktır.

Hasat zamanını kesinlikle geçirmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Gecikmesi durumunda ise baklalar çatlar ve ürün telef olur.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Güzel görünüyor ama başlamak için sermaye lazım… Bizde de sermaye yok ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir