1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Seracılık Nedir, Nasıl Yapılır?

Seracılık Nedir, Nasıl Yapılır?
4

Seracılık karlı bir iş fikri olmayı sürdürüyor. Tarımsal faaliyet konusunda hevesleriniz varsa ve bulunduğunuz bölge buna çok uygun değilse yada daha fazla verim almayı, farklı tarım ürünleri yetiştirmeyi planlıyorsanız seracılık tam aradığınız bir fikir olacak.

Dünyanın seracılık için en uygun alanları Akdeniz havzası olmasına rağmen Türkiye’de seracılık beklentileri karşılayamayacak kadar düşük performans göstermiştir. Türkiye’de seracılık için çok ciddi çalışmalar bulunuyor, bu da önümüzdeki yıllarda Türkiye’de seracılığın daha da gelişmesini sağlayacak.

Seracılık Türkiye’nin her bölgesinde ciddi kar marjları alabileceğiniz bir faaliyet olarak dikkat çekiyor. Eğer seracılık ile ilgileniyorsanız ve özellikle araziniz varsa, mutlaka ama mutlaka bu iş ile ilgilenmenizi öneriyoruz. Kısa vadede de uzun vadede de seracılık karlı bir iş sektörüdür. Bu rehberde seracılık ile ilgili aradığınız tüm bilgilere yer vermeye çalışacağız.

SERACILIK NEDİR?

seracılık

Seralar genel olarak bitkisel üretimin yıl boyunca yapılabilmesi için oluşturulan yapay alanlara verilen addır. Seralar ile ilgili katma değer yaratmak ise seracılık adını alır. Seracılıkta genel prensip, yetiştiriciliği yapılması planlanan ürün için gerekli ışık, sıcaklık, nem ve hava bileşenlerinin yapay olarak oluşturulmasından geçer. Bu bileşenlerin doğru seviyelerde tutulması sayesinde;

  • Bölgede ekonomik yeterlilik artırılır,
  • Bir yılda birden fazla üretim alınır,
  • Pazara yetiştirme sorunu ortadan kalkar, her dönem mahsul alınabilir,
  • Bitkinin kalitesi ve verimi artar,
  • Mevsimsel işgücü nedeniyle kayıplar ortadan kalkar, 365 gün istihdam sağlanır.

Türkiye’de seracılık iki farklı dalda gelişme göstermiştir. Bu dallar Alçak ve Yüksek Seralar olarak adlandırılır.

Alçak seralar genellikle basit bir şekilde yapılan küçük seralardır. Alçak seraları yapabilmek için ciddi bir bilgi gereksinimine ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu tür seralarda birçok dezavantaj bulunur:

  1. İşçilik çok fazladır,
  2. Gerekli sera içi bileşenleri uygulamak çok zordur,
  3. Risk fazladır,
  4. Ürün kayıpları sıklıkla yaşanır,
  5. Doğal afetlere dayanıksızdır.

Yüksek seralar ise genellikle büyük girişimciler tarafından kurulmaktadır. Yüksek seraları kurabilmek için ekstra bilgi ve teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yüksek seralar için ciddi bir yatırım yapılması gerekiyor. Yüksek seralar Türkiye’de genellikle ciddi gıda şirketleri tarafından kurulmaktadır.

SERA YERİ SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

seracılık

Seracılık yapmak istiyorsanız eğer mutlaka sera yeri seçimine çok dikkat etmek gerekiyor. Seralar için yer seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • IŞIK: Sera tarımı için ışık çok önemlidir. Sera tarımı yapmayı planlıyorsanız eğer güneş ışığını daha fazla almak için planlama yapmanız gerekiyor. Işığın fazla alınması, tarım için en önemli konulardan biridir. Bu nedenle sera alanı seçiminde güneş ışığı verimi göz önüne alınmalıdır.
  • SICAKLIK: Sera tarımında çevresel sıcaklık önemli faktörler arasında yer alır. Serada, yetiştirilmesi planlanan bitki için gerekli sıcaklığı belirledikten sonra, sera yeri seçimini bu sıcaklık faktörüne göre belirlemelisiniz. Örneğin yüksek sıcaklık isteyen bir bitki tarımı yapacaksanız eğer, çevresel sıcaklığın yüksek olduğu bir yer belirlemelisiniz.
  • HAVA HAREKETİ: Türkiye’de özellikle son dönemde rüzgar nedeniyle yıkılan birçok alçak seraların haberleri gelmektedir. Bu tür bir sorun yaşamamak için seranın kurulacağı alanın hava hareketinin incelenmesi gerekiyor. Rüzgarlı alanlarda sera kurmak her daim dezavantaja neden olacaktır.
  • TOPRAK: Seralarda sürekli tarımsal faaliyet yapılması nedeniyle verimi yüksek toprak alanlarının seçilmesi gerekiyor. Yer seçimi yaparken, önceden toprak analizi yapılması kesinlikle tavsiye edilir.
  • YÖN: Özellikle kış yetiştiriciliği yapılmayı planlayanlar, seranın yönünün güneye çevirmesi tavsiye edilir. Bu sayede ışıktan ve sıcaklıktan daha fazla faydalanılır.
  • SU: Seralarda su ihtiyacı çok fazladır. Bu nedenle sera kurulacak alanın su temini sorunu yaşamayacak bir alan olması gerekiyor.

SERACILIK NASIL YAPILIR?

seracilik

Seracılık yapabilmek için yukarıda yer alan bütün konulara dikkat ederek bir sera alanı belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra seranın Alçak mı yoksa Yüksek sera mı olacağına karar vermeniz gerekecek. Alçak ve Yüksek sera konusundaki ana seçim maddi güçtür. Eğer 400 bin lira civarında sermayeniz yoksa, alçak seralara yönelmeniz gerekecek. Ayrıca son dönemde yüksek seralarda maliyetler düşürülmüştür, bu nedenle 250 bin lira civarındaki yatırım sermayeleri için de alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Seracılık yapmaya başlamanın ikinci önemli konusu ise bitki seçimidir. Bitki seçimi yapmayı profesyonel olarak değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz eğer doğru bitkiyi seçmeniz çok zor olacak. Bu nedenle bunun için tarımsal faaliyet gösteren şirketlere ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il müdürlüğüne gitmenizi öneriyoruz. Bu konuda ek bilgiler ve bölgenin tarımsal avantajları bulunabilir. Bitkiye de karar verdikten sonra sera yapımına geçilebilir.

SERA NASIL KURULUR?

sera

Sera kurulumu konusunda uzun bir “Nasıl Yapılır?” rehberi hazırlamıştık, ancak birçok girişimcinin malzemelerini kendi alıp; kurulum yapmaya çalıştığını ve bu konuda büyük sıkıntılar nedeniyle zarar ettiğini öğrendiğimiz için bu konudaki bilgileri yayınlamama kararı aldık. Sera nasıl kurulur konusunu bir yazıdan öğretmek bizce maalesef mümkün değildir. Ayrıca son dönemde, anahtar teslim sera kurulumu yapan onlarca firma ortaya çıktı. Bu firmalar malzemeleri toptan aldığı için genellikle sizin kurulumunuz ile benzer fiyatlar sunacaktır. Zira, bu tür malzemeleri siz alsanız kesinlikle daha pahalıya alacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yeni Başlayacaklar İçin: Çağrı Merkezinde Çalışmak

Anahtar teslim sera kurulumu sayesinde ayrıca birçok önemli avantaj elde edersiniz. Çünkü bu tür şirketler seracılık konusunda profesyonel bilgiye sahiptir. Bu bilgiler paradan çok daha değerlidir. Mutlaka bu şirketlerden bilgiler almanızı tavsiye ediyoruz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

SERALARDA SULAMA SİSTEMİ

DAMLA SULAMA

Özellikle domates, hıyar, saksı ve kesme çiçeklerin sulanması için en çok önerilen sulama sistemidir. Damla sulama sisteminin göze çarpan önemli avantajları:
* Bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerinin sulama suyu ile birlikte verilebilmesi,
* Bitkilerin yeşil kısmının kuru kalması,
* Mantari hastalıkların az görülmesi,
* Toprak işleme ve ilaçlamanın sulamadan bağımsız yapılmasıdır.

Seralarda damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin yanında, özellikle doymamış topraklarda, kapilar (mat) sulama yöntemi de kullanılmaktadır.
Bu yöntemin esasını, gözenekleri su ile dolu olmayan doymamış topraklarda, suyun toprak neminin yüksek olduğu noktadan düşük olduğu noktaya doğru hareketi oluşturmaktadır.

Kapilar sulama sisteminin kullanıldığı seralarda iki farklı yöntem kullanılmaktadır;

1. Yöntemde, saksılar, su ile doygun kum, keçe ve mat elyaf gibi su tutabilen materyaller üzerine konularak sulama yapılır.
2. Yöntemde, saksılar hiçbir materyal kullanmaksızın düzgün, su geçirmeyen tablalar içerisine yerleştirilerek sulama
yapılır.

Sera teknolojisindeki gelişmelere ve yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinin artmasına bağlı olarak, modern sulama sistemlerinin seralarda kullanımı yaygınlaşmış; iklimlendirme, sulama ve gübrelemenin otomasyon sistemleri ile yapılması işgücünden, zamandan ve sudan tasarruf sağlanmasına olanak tanımıştır.
Seralarda yetiştirilen ürünün cinsine göre yağmurlama ya da damla sulama sistemlerinin kullanımı tercih edilir.

YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ

Yağmurlama Sulama Sistemi, sera içerisinin serinletilmesi, bağıl nemin arzu edilen seviyede tutulması ve bitkinin dondan korunması amacıyla kullanılır. Seralarda yağmurlama sulama sistemi, üstten yağmurlama ve toprak yüzeyinde yağmurlama olmak üzere iki farklı şekilde planlanır.

Üstten Yağmurlama

Üstten yağmurlama sistemi, alçak boylu sebzelerin, yüzeyde ve tablalarda kesme çiçeklerin ve fidelerin sulanmasında kullanılır.
Bu sistemde lateraller ve yağmurlama başlıkları sulanacak alanın tamamına eş bir su dağılımı verecek biçimde tasarlanmakta olup, başlıklar hareketli ya da sabit olarak düzenlenir.
Hareketli üstten yağmurlama sisteminde lateral boru seranın uzun kenarına dik bir biçimde çatı elemanlarına bağlanır ve raylar üzerinde hareket ettirilir. Yağmurlama başlıları hareketli laterallerin alt kısmına yerleştirilir. Yağmurlama başlıklarının sayısı seranın genişliğine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Uygulamada 50 cm uzunluğu aşmayan alçak sebzelerin, çiçeklenme dönemine kadar süs bitkilerinin, fide ve genç bitkilerin sulanması için bu sistem kullanılır.
Sabit üstten yağmurlama sisteminde yağmurlama başlıklarının üzerinde yer aldığı lateral borular çatı elemanlarına, bitki sıralarına paralel biçimde ve sera genişliğine bağlı olarak 2-6 m aralıklarla yerleştirilir.

Toprak Yüzeyinde Yağmurlama

Özellikle yaprak ve çiçekleri ıslanmaya ve yüksek oransal neme karşı hassas olan ve zarar gören bitkilerin sulanmasında tercih edilir. Bu durumda su dağıtım sistemi ve yağmurlama başlıkları toprak yüzeyinden belirli yüksekliklere ya da toprak yüzeyine yerleştirilebilir.
Bu yöntemde vejetatif aksamı yoğun olmayan bitkiler sulanırken, lateral boru yastık ortasından geçirilir ve tam dairesel su püskürten yağmurlama başlıkları kullanılır.

Vejetatif aksamı yoğun olan bitkiler sulanırken, açılı su püskürten yağmurlama başlıklarının kullanılması ve bu başlıkların yastık ya da yetiştirme tablasının iki uzun kenarına yerleştirilen lateral borular üzerine üçgen şeklinde dizilerek sıralanması tercih edilir. Böylece yarım daire biçiminde sulama yapan yağmurlama başlıkları sayesinde tüm alanın ıslatılması sağlanır.

Anahtar Teslim Sera Kurulumu Yapan Birkaç Şirketin Telefon Numaraları: (Rahatlıkla ücretsiz bilgi alabilirsiniz)

Karadeniz Sera: 0850 346 7372

Nassan Sera: 0242 290 33 77

Asya Sera: 0 324 229 32 51

Ays Sera: 0 324 234 0207

Vatan Sera: 0 324 235 74 62

Nokta Sera: 0 242 311 1018

NE KADAR KAZANILIR?

Seracılık ciddi bir ekonomik faaliyettir. Seracılık ile çok ciddi paralar kazanan binlerce girişimci vardır. Birçok girişimci birkaç yılın ardından seralarını büyütmüştür. Seracılıkta en önemli konu hızlı satış yapabilmektir. Ürünlerinizin beklemeden piyasa sunulması, ürün fiyatını da artıracaktır. Bu nedenle seracılık yapmadan önce size en yakın Sebze ve Meyve Hali’nde alıcılar bulmanızı tavsiye ediyoruz.

Seracılıkta ortalama bir gelir rakamı belirtmek ise mümkün değil. Seracılıkta elde ettiğiniz gelir, bitkiye, sera alanına, sera verimine göre değişiklik göstermektedir. Fikir olması açısından Türkiye’nin sera başkenti olan Antalya’da seracılığa 300 bin lira yatırım yapan bir girişimci, 2 yıl sonra bu parayı amorti etmektedir.

SERACILIK KREDİSİ

2019 yılının Şubat ayı itibarıyla, Ziraat Bankası çok uygun faiz koşulları ve 7 yıla kadar vadeli seracılık kredisi vermeye başladı. Kredi hakkında ayrıntılı bilgilere Ziraat Bankası Seracılık Kredisi rehberinden ulaşabilirsiniz.

Seracılık ile ilgili sorularınızı YORUM bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. 23 Temmuz 2020

    merhaba
    konya ereğli de elma yetiştiriciliği yapıyorum. ,Fakat hedefim önemli bir bütçeyle sera yatırımı yapmak bu yüzden bölgesel koşulları da bilen bir uzmandan bu yatırım hakkında bilgi almak istiyorum

  2. 18 Mayıs 2020

    merhaba
    Istanbul çamlıca da kendi me ait 5 katlı işyerimin çatısını sera şeklinde kapatarak sera cılık yapmak istiyorum .
    Kredi destek ihtiyacım yok kendi imkanlarimla yapabilirim.
    Bunun için nereye başvuru yapmalıyım ne tür izinler almalıyım lütfen yardım bilgi .

  3. Seracılık çok kapsamlı bir iş. Başlamak için çok sermaye lazım

  4. 5 Mayıs 2020

    merhabalar ismim gökhan kaya yurtdisinda yasiyorum camdam ondunumluk bir domates serasinin arazi haric maliyeti ortalama kac paraya mal olur bunun icin ortalama bir fiyata ihtiyacim var selametle gökhan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir