HIZLI ERİŞİM
2022 yılında seracılık hibe desteği alabilmek isteyen kişilere; KOSGEB 50.000 TL hibe kredi imkanı sağlamaktadır. Ayrıca 100.000 TL’ye kadar da faizsiz kredi verebilmektedir. Bu imkandan faydalanmak isteyen kişilerin ise 32 saatlik bir süresi olan girişimcilik kursunu başarı ile tamamlamış olması gereklidir. Bu anlaşma ile birlikte birçok banka kişilere hibe desteği sağlamaktadır ve çekilen kredinin geri ödenmesi gereken kısının ödemeleri konusunda da, esnek bir ödeme planı çıkartarak destek olmaktadır.
Seracılık Yapabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Seracılık yapabilmek için ortamda sağlanması gereken şartlar şunlardır:
- Hangi ürünler için seracılık yapılacak ise; o ürüne ait ışığın sağlanması gereklidir.
- Seracılık faaliyeti yapmaya karar verilirken, yetiştirilecek olan ürüne uygun olan ısı sağlanmalıdır.
- Seracılık faaliyeti yapılacak olan alanda nem dengesi sağlanmalıdır.
- Seracılık faaliyeti yapılacak alanda suni olarak bir hava oluşturulmalıdır. Yani tarım alanının üzeri örtülmeli ve bu alanın içerisinde uygun şartlar sağlanmalıdır.
Seracılık Faaliyetinin Faydaları Nelerdir?
Seracılık faaliyetinin faydaları şunlardır:
- Tarımsal faaliyet gösterebilmek adına uygun şartları sağlamayan bazı bölgelerde tarımsal faaliyet yapılabilmesini sağlamaktadır ve dolayısı ile de tarımsal ekonomik verimliliği arttırmaktadır.
- Yılın belirli dönemlerinde yapılabilen bir faaliyet olmadığı ve devamlı yapılabildiği için; aynı yıl içerisinde birden fazla mahsul elde edilebilmesini sağlamaktadır.
- Mevsimlere göre faaliyetinin yapıldığı ürünün değişmesi gerekmemektedir. Her mevsimde her üründen mahsul alınabilmektedir.
- Uygun şartlar oluşturularak üretim yapıldığından, alınacak olan mahsulün de kalitesi ve randımanı otomatik olarak artmaktadır.
- Tarımsal faaliyetler dönemsel olarak değiştiği için, iş gücüne de dönemsel olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak seracılık faaliyeti ile yılın her döneminde istihdam sağlanabilmesi mümkündür.
Seracılık İçin Sağlanan Destekler Nelerdir?
Seracılık için sağlanan destekler şunlardır:
- 3 dekardan küçük olmayan seracılık projelerine sağlanan hibe desteği oranı %50’dir ve toplamda 2 milyon TL’ye kadar destek verilebilmektedir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenme Projesi yani KKYDP kapsamında; kırsal alanda ekonomik gelişmeyi sağlamak, kadınların girişimcilik faaliyetlerinin önünü açmak, genç girişimcilere destek olabilmek ve tarım istihdamında artış sağlamak için verilen bir destektir.
- Genç Çiftçi Projesi kapsamında 18 ve 41 yaş arası kişilere 30.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanabilmektedir. Kişilerin bu destekten faydalanabilmesi için; kendilerinin de varsa eşlerinin de herhangi bir yerde çalışmıyor olması ve vergi borçlarının bulunmaması gereklidir.
- Hazineye ait taşınmaz alanların bazılarında seracılık faaliyeti yapacak olan kişilere yer tahsis edilerek destek verilmektedir. Bu karar Maliye Bakanlığı’nın Milli Emlak Genel Müdürlüğü kapsamında yayınladığı bir karardır.
- Mazot, gübre, sigorta, elektrik gibi bazı masraflarda zorlanan kişilerin belirli yüzdelere kadar indirimli veya hibe kredi alımları yapması mümkün olmaktadır.
- KOSGEB, KOBİleri desteklemek amacı ile hibe krediler vermektedir.
Seracılık Hibe Desteğine Başvuru İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Seracılık hibe desteğine başvuru için gerekli evraklar şunlardır:
- ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi gereklidir.
- Kontrollü örtü kayıt sistemi evrakı talep edilir.
- Sera faaliyeti yapacak olan kişinin nüfus cüzdanının fotokopisi gereklidir.
- Kişi eğer hibeyi seracılık faaliyetine başlamadan önce alacak ise ve serası yoksa ise; alacağı seraya ait olan ekspertiz raporu gereklidir. Seraya tadilat yapılacak ise veya yeni bir sera inşa edilecek ise; bu süreçte yapılan harcamaların faturaları talep edilir.
- Seracılık faaliyetinin gerçekleştirilebileceğine dair evraklar gereklidir.
Seracılık Hibe Desteğine Başvuru Şartları Nelerdir?
Seracılık hibe desteğine başvuru şartları şunlardır:
- Kişinin seracılık kayıt sisteminin yönetmeliğine uygun bir şekilde üretim yapıyor olması gereklidir.
- Seracılık faaliyeti gösterecek olan kişilerin faaliyet gösterecekleri alanın 1 dekardan az olmaması gereklidir.
- Seracılık faaliyeti yapacak olan kişinin faaliyetlerini kontrollü örtü altı üretim koşullarına uygun olarak yapması gereklidir.
- Bu hibe krediye başvuracak olan kişinin daha önce destekleme ödemesi almamış olması gereklidir. Bu konuda desteğin hangi kurumdan aldığı fark etmemektedir.
- Biyolojik gübre kullanılması gereklidir ve dolayısı ile kimyasal gübre kullanımı yasaktır.
- Seracılık faaliyetleri içerisinde domates üretimi yapacak olan kişilerin; 1 dekara 4 adet güve için kullanılan kimyasal ilaçlardan kullanabilmesine izin verilmiştir.
Ziraat Bankası Sera Kredisi
Ziraat Bankası sera kredisi; kişilerin gübre, ilaç, yakıt, nakliye, pazarlama, onarım, sigorta, tohum, demirbaş alımı ve bakımı gibi konulardaki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacı ile verilen bir kredidir. Bu krediye başvurabilmek için Ziraat Bankası’nın istediği belgeler şu şekildedir:
- Başvuru yapacak olan kişinin nüfus cüzdanı
- Kişinin çiftçi olduğunu kanıtlayan çiftçilik belgesi
- Kişinin tarımsal işletmesini teşvik edici belgeler
- Eğer kişiden istediği krediye karşılık olarak bir teminat isteniyor ise; teminat olarak gösterilecek olanlarla ilgili belgeler
- Bilanço esasına göre faaliyet gösteren bir işletme ise; son 3 yıla ait olan bilanço
QNB Finansbank Sera Kredisi
QNB Finansbank sera kredisini; gübre, ısıtma sistemleri, sulama sistemleri, fide alımı ve fidan alımı gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan kişiler için vermektedir. Kişinin bu ihtiyaçları için yaptığı harcamaların sadece %75’ini karşılamaktadır. Ancak bazı durumlarda bu oran %85’i de bulabilmektedir. Kişiye 36 aya varan vade seçeneği sunulmaktadır. Ayrıca kişinin aldığı kredinin geri ödemesini 3 ayda bir ya da senede bir yapabilme imkanı da vardır. QNB Finansbank sera kredisine başvuru yapabilmek için gerekli belgeler şunlardır:
- Kişinin çiftçi olduğunu kanıtlayan çiftçilik belgesi
- Kişinin nüfus cüzdanının fotokopisi
- Kişinin kontrollü örtü altı sistemine kayıt olduğuna dair belge
Garanti Bankası Sera Kredisi
Garanti bankası sera kredisi almak isteyen kişilerin; seracılık faaliyetlerine yaptıkları harcamaları belgelemeleri gereklidir. Garanti Bankası bu harcamaların %75’ine kadar kişiye kredi verebilmektedir. Kişi bu krediyi yeni bir sera kurmak için alabileceği gibi, var olan serasının modernizasyonunu yapabilmek için de alabilmektedir.
Şekerbank Sera Kredisi
Şekerbank sera kredisi; kişinin serasına yaptığı harcamaların %75’ine kadar finansman desteği vermektedir. Ayrıca kişiye bu kredinin geri ödemesi olarak 60 aya kadar vade seçeneği sunmaktadır. Kişilerin Şekerbank’tan bu krediyi alabilmeleri için; en az 2 yıldır seracılık faaliyetleri ile uğraşıyor olmaları gereklidir. Ayrıca kişilerin geri ödemedeki taksit tutarlarını senede 1, 6 ayda bir gibi süreler ile ayarlayabilmesi mümkündür.
Yapı Kredi Sera Kredisi
Yapı Kredi sera kredisi; kişilere 12 aya varan vade seçeneği sunmaktadır. Kişiler bu krediyi taksit ile ödeyebileceği gibi, tek seferde de kapatabilme imkanına sahiptir. Kişilerin seracılık faaliyetleri içerisinde yapabilecekleri bütün harcamaları kapsayan bir kredidir.
TEB Sera Kredisi
TEB sera kredisi; kişilerin sıfırdan sera yapımı ya da var olan seralarının tadilatı gibi konularda yapabilecekleri harcamaları kapsayan bir kredidir. Kişiye 60 aya varan vade seçeneği sunmaktadır.
Denizbank Sera Kredisi
Denizbank sera kredisi; seracılık faaliyetlerini yürütecek olan kişilere 60 aya varan vade seçeneği sunmaktadır. Kişinin sera için harcadığı miktarın %50’sine kadar hibe desteği verebilmektedir. Ayrıca kişinin serası için harcadığı miktarın da %75’ine varan kredi seçeneği sunabilmektedir.