1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Senet Doldurma Örneği | Nasıl Doldurulur | Nedir?

Senet Doldurma Örneği | Nasıl Doldurulur | Nedir?
1

İş dünyasında yer alıyorsanız, sık sık çek ve senet ile karşı karşıya kalacaksınız. Çünkü birçok işletmenin ay sonunu görebilmesi için borçla mal almaya ihtiyacı vardır. İşletmeler için borçla mal almak ve borçla mal vermenin yollarından biri de senetlerdir. Güvenli bir şekilde senet vererek, borçla mal vermek istiyorsanız senet doldurma konusunda da eksiksiz bilgiye sahip olmanız gerekiyor.

SENET NEDİR?

Senet, hukusal geçerliliği bulunan; borçlunun, borç karşılığında alacaklıya verdiği ileri tarihli kıymetli bir evraktır. Senetler, vadesi geldiği gün geçerli olmakta ve hukusal olarak korunma altında tutulmaktadır. Senetlerin geçerli olabilmesi için aşağıda yer alan şekilde senedin doldurulması gerekiyor. Ayrıca senette, sonradan herhangi bir karalama veya düzeltme yapılmaması gerekiyor.

Borçlu taraf, senede zorla imza attığını kanıtlamadan, vadesi gelen senette yer alan borcu ödemek ile mükelleftir. Senetler için genellikle alacaklı (lehtar) ve borçlu (muhatap) taraf bulunur. Ek olarak bazı senetlerde “kefil” yer alabilmektedir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

SENET DOLDURMA

Senet Doldurmayı öğrenmek ve bunu başarılı olarak gerçekleştirmek için adım adım ilerlemenizi tavsiye ediyoruz.

Senet Doldurma Örneği | Nasıl Doldurulur | Nedir?

  1. ÖDEME GÜNÜ: Senedin ödeyeceği günü belirten bölümdür. Bu bölümde belirttiğiniz tarihte senet tutarının ödenmesi gerekiyor. Eğer ödeme günü kısmı boşsa, senet ibraz edildiği gün tutar verilmelidir. Bu kısmı boş bırakmamaya dikkat edin, zira doldurulmayan senetlerde anlaşmazlık sayısı artıyor.
  2. TÜRK LİRASI: Senet tutarını gösteren bölge. Bu kısım kesinlikle doldurulmak zorundadır. Türk Lirası kısmında örnekte de yer aldığı gibi rakamın önüne ve sonun ister tire ister kare (#) işareti eklemenizi tavsiye ediyoruz. Bu önlem senetteki rakamın sonradan değiştirilmesini engeller.
  3. KURUŞ: Senetteki Türk Lirası bölümüne belirtilen tutarın kuruş yani küsuratını belirtir. Genellikle boş bırakılır, tabii küsurat varsa burayı da doldurabilirsiniz.
  4. NO: Eğer aynı kişiye birden fazla çok senet verirseniz bu kısımı doldurmalısınız. Örneğin A kişisine 5 senet verdiyseniz bunları sırasıyla 1-2-3-4-5 şeklinde numaralandırın. Bu sayede kaç senet olduğunu takip etme fırsatınız olacak.
  5. VADE: Ödeme Günü kısmına yazdığınız tarihin aynısını buraya da yazacaksınız. Ay kısmını yazı ile yazmanızı tavsiye ediyoruz.
  6. ALACAKLI: Senette alacaklı olan kişinin doldurulduğu bölümdür. Burada bir şahıs söz konusu ise AD – SOYAD yazılır ancak firma ise direkt firmanın adı yazılır. World Market Ticaret A.Ş gibi.
  7. BORÇ  – ALACAK MİKTARI: Senetteki TÜRK LİRASI kısmında yazılan rakamın yazı ile yazıldığı kısımdır. Örneğin -onbeşbin- yazılabilir. Bu kısmın yazı olarak yazılması birçok konuda sorunun önüne geçmektedir. Zira yazıyla yazılan bölüm genellikle müdahaleye kapalıdır.
  8. KURUŞ: Kuruş kısmında rakamla yazılan bedelin yazı ile yazıldığı bölümdür. Örneğin -onbeş-
  9. BORÇ NEDENİ: Borcun nedeninin belirtildiği bölümdür. Olası bir anlaşmazlığı önlemesi için bu kısmı doldurmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer senedin nedeni BORÇ ise -nakden- hizmet veya mal karşılığı ise -malen- ibaresi belirtilir.
  10. MAHKEME: Olası bir anlaşmazlık durumunda iki tarafın bağlı bulunacağı mahkemeyi belirtir. Örneğin alacaklı ve verecekli Ankara’da bulunuyorsa buraya ANKARA yazılabilir. Eğer bu konu anlaşmaya tabii değilse TÜRKİYE yazılır.
  11. BORÇLU BİLGİLERİ: Senette borçlu olan kişinin bilgileri bu kısıma yazılır. AD  – SOYAD – ADRES – TCK NUMARASI bilgileri burada açık bir şekilde belirtilir.
  12. TARİH: Senedin hazırlandığı tarihi belirtir.
  13. İMZA: Senetteki en önemli kısımlardan biridir. Borçlu olan kişi buraya imza atar, şirketler ise kaşesini basar.
  14. KEFİL: Eğer senetteki şahıs için bir kefil varsa kefile ilişkin bilgiler burada verilir. Senet için bir kefil bulmanızı ayrıca tavsiye ediyoruz. Olası bir anlaşmazlıkta büyük fayda sağlayacaktır.
  15. KEFİL İMZA: Kefilin imzasının bulunduğu alan.
  16. SENET ÖZET: Senet için olası bir dosyalama kolaylığı sağlayan bölümdür. Genellikle doldurulmaz ancak çok senetlerle iş yapıyorsanız buraya dosyalama için bilgiler ekleyebilirsiniz.
  17. BORÇ NEDENİ: Senetteki borcun nedeni buraya yazılabilir. Bu bölümü doldurmanızı öneriyoruz. Örneğin kira borcu ise -kira- diye belirtilmesinde büyük fayda var.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Köyde Yapılacak 7 Karlı İş ile Para Kazanmak

ÖNEMLİ NOT: Senedi borçlu olan kişi kendi el yazısı ile yazmalıdır.

SENET ÖRNEĞİ

senet örneği senet örneği senet örneği senet örneği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 19 Şubat 2018

    Senet doldurma taktiklerini ve dikkat edilmesi gerekilen yerleri madde madde aciklamissiniz tesekkur ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir