Sakız Koyunu Yetiştiriciliği ve Fiyatları
  1. Anasayfa
  2. Tarım - Hayvancılık

Sakız Koyunu Yetiştiriciliği ve Fiyatları

3

Sakız koyunu yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, konu hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için araştırdık. Rehber aracılığıyla Sakız Koyunu yetiştiriciliğine çok kolay ve etkili bir şekilde başlayabilirsiniz.

Döl verimi çok yüksek olan koyun türlerinden Sakız Koyunu son yıllarda yetiştiriciler tarafından en çok tercih edilen koyunlar arasında yer almaya devam ediyor.

Sakız koyunlarının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. İkiz ve üçüzler bu ırk için normal doğumlardır(Ortalama 1.8-2.2).İyi bakıldığında ve iyi bir orjin yakalandığı takdirde dördüz ve beşizler sıklıkla doğmaktadır. Sakız koyunları ömürlerince yedi taneye kadar doğururlar.

Normal koyun ırklarına göre oldukça iridir. Sakız Koçu 1-1,5 yaşında 100-120 kg ağırlığa ulaşabilir. Asesonal kızgınlık gösterirler.(Koyunlarda Koç etkisinden yaralanarak kızgınlık) Buda 2 yıl içinde en az 3 doğum demektir

Bunlar yerli ırkların Döl verimini artırmak için kullanılmaktadır. 100 ana koyun 200 kuzu verebilmektedir.

Döl verimi yüksek olduğu için turfanda kuzu eti üretiminde Koçlar yerli ırklara prolifik melezler elde etmek için verilmektedir. Bu durumlarda tercih edilen en etkin yol safkan sakız koçlarını belirtildiği şekilde yerli ırk koyunlarla kırmaktır. Bu melezlerden olan dişi kuzular damızlık olarak kullanıldığında hem bölge şartlarına uyumlu, dayanımı ve adaptasyonu yüksek melezler elde edilir. Sakız Koyunları sıklıkla ikiz doğurmaktadır. Üçüz hatta dördüzlere rastlanır. Ancak yeni koyunlara çok iyi bakmak gerekir. Doğuma 2-4 hafta kala her anaya Ademin verilmelidir. Ayrıca meraya ek olarak 1kg kesif yem ile 1-2 kg iyi kaliteli kuru ot yedirilmelidir. Aksi halde dördüz ve beşizler elde edilmez.

Burada belirtilmesi gereken asıl nokta; Tek cins sakız ve geleneksel sürü şeklinde bakmayı düşünenler için Sakız koyunu bir sürü koyunu değildir. Ev besisi diye tabir edilen 3-4 koyun 1 koçtan oluşan küçük sürüler halinde yetiştirilmektedir. Bölgenin ılıman iklim şartları ve yem takviyeli bakım şartlarında yüksek verim vermektedir. Karasal ve yüksek rakımdaki sert iklim şartlarında, sürü halinde, yem takviyesi olmadan sadece yaylım şartlarında aynı verimliliği vermez. Ayrıca engebeli arazi şartlarındaki uzun yaylım yürüyüşlerine uygun değildir. Bu durumlarda tercih edilen en etkin yol safkan sakız koçlarını belirtildiği şekilde yerli ırk koyunlarla kırmaktır. Bu melezlerden olan dişi kuzular damızlık olarak kullanıldığında hem bölge şartlarına uyumlu, dayanımı ve adaptasyonu yüksek melezler elde edilir. Bunlar sıklıkla ikiz doğurmaktadır. Üçüz hatta dördüzlere rastlanır.

sakizkoyunu

Şu da belirtilmelidir ki büyük çapta koyunculuk yapan işletmelerde zaten beklenti bakım zorluğu ve ilgilenme ihtiyacının fazla olmasından dolayı dördüz beşiz değil ikiz olması yönündedir. Bunun içinde yerli ırklarla Sakız koçlarından olan melezler idealdir.

Bunların haricinde belirtilmesi gereken önemli bir noktada çoğul doğumlarla beraber yavru büyütebilme oranıdır. Kullanılacak damızlık seçiminde çoğul doğum kardeşlerden olan koyun ve koçlar seçilirken, yavru büyütebilme oranı en yüksek olanlar bunların içinden damızlık olarak tercih edilmelidir. Bu şekilde elemine edilerek yapılan birkaç jenerasyon ayıklamadan sonra çok daha iyi orjinler elde edilecektir.

Bafra koyunu diye tabir edilen ırk ıslah çalışmaları %75 sakız X %25 Karayaka Bölgenin Karayaka cinsi koyunlarıyla yapılmış ve çok olumlu sonuçlar vermiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKoyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Avrupa orjinli yüksek verimli kültür ırklarıyla geleneksel metotlarla verim alınması çok güçtür hatta imkansızdır. Ancak sakız koçu kullanılarak yerli ırkların bu melezleri et süt ve döl verimliliği açısından büyük fark yaratmaktadır.

Yayılma Alanı:

Türkiye’de varolan koyunların %0.012’sidir. İzmir, Aydın Söke, Özellikle Urla ve Çeşme civarında yayılmıştır. Adana, Mersin, İstanbul, Trakya, Samsun vb. farklı bölgelerimizde özel olarak sakız yetiştiriciliği yapanlar bulunmaktadır.

Adını Çeşme’nin hemen karşısında bulunan Sakız (Chios) adasından alır. Yunanistanda Chios diye bilinen ırkla büyük benzerlikler gösterir. Her ikisi de vücut yapısı ve verimlilik açısından birbirine çok benzerler.

Vücut yapısı


İri yapılı ve çok hareketli bir hayvandır. Renk beyaz olup Göz ağız burun ucu siyah yada maske gibi kafa tamamen siyah ayrıca bukağılıkta siyahtır. Baş ve bacaklar tamamen siyah yada benekli olup, koyunlar boynuzsuz, koçlar spiral kıvrımlı boynuzludur. Bu karakteristik bir özelliktir ve bazen kesmeyi bile gerektirecek boyutlarda olabilir.

Kuyruk üst tarafta üçgen şeklinde, ucu aşağı uzunca sarkıktır. Kıvırcık kuyruğundan daha kalındır. Kuyruk az bir miktar yağ ihtiva eder tamamen yağsız değildir.

Yapağı kaba ve karışık olup, genel olarak C-D kalitededir. Yapağı randımanı 60 -65 olup, lüle uzunluğu 13-15 cm dir.

Verimler

Sakızların en önemli özelliği döl ve süt verimidir. Döl veriminden tercih edilme nedeni olarak genişçe bahsettik. Süt verimi, genel olarak, ortalama 200kg civarında olup, 100 – 300 kg arasında değişmektedir. Süt verimi iyi işletmelerde 300 kg üzerine çıkmaktadır.

Damzılık Sakız Koç Ve koyununda olması gereken karakteristik Özellikler

Bunların hepsini birden sağlayan bulmak çok zor olmakla beraber bu çerçevede değerlendirilir.

– Surat maskeli tamamen siyahtır.

-Bacaklar dizlerle berber yere kadar tamamen siyahtır.

-Boynuzlar siyahtır.

-Dil Siyahtır.

-Kuyruk altı ve yumurtalar (Koyunlarda memeler) siyahtır.

-Kuyruk yere değecek kadar uzundur.

-Cüsse ırkın özelliğine uygun belirgin bir irilikte ve uzunlukta olmalıdır.

SAKIZ KOYUNU FİYATLARI

sakız koyunu

Türkiye’de son dönemde sayıları azalan sakız koyunlarının fiyatı ise gittikçe artıyor. Son dönemde sakız koyunları genellikle 2.200 TL ile 2.600 TL arasında satılıyor. Sakız koyununu fiyatı gebe olup olmadığı ile doğrudan orantılı. Ancak son dönemde sakız koyunu satanları bulmak zor, bu nedenle fiyatların her geçen gün artacağını da belirtmek mümkün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRRomanov Koyunu Fiyatları

HİBE VERİLİYOR

Türkiye’de sakız koyunu popülasyonu hızla azalıyor. Bu durumu engellemek için genellikle belediyeler aracılığıyla uygun fiyatlar ya da direkt olarak hibe ile yetiştiricilere sakız koyunu veriliyor. Son olarak hibe ile sakız koyunu veren kurum ise Aydın Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye tarafından 150 aileye sakız koyunu hibe edildi. Sakız koyunu popülasyonun artırılması için yapılan proje ile sakız koyunlarının bölgede son 1.5 yılda ciddi düzeyde artmaya başladığı ifade ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Yorumlar (3)

  1. 7 Mart 2019

    Karamanda yasiyorum koyun alsam nasil getirebilirim saygilar

Bir yanıt yazın