1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır – Karlı mı?

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır – Karlı mı?
1

Peyzaj çalışmalarında sıklıkla kullanılan ve saray çiçeği olarak adlandırılan Şakayıp Çiçeği, karlı bir tarım yetiştiriciliği yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sağlıyor. Dirençli ve yıllarca dayanıklığını koruyan bir çiçek olarak yetiştiriciliği nispeten kolaydır.

Evlerde de sıklıkla saksılarda yetiştirilen Şakayık Çiçeği, genellikle bitkisel karışımlarda da kullanılmaktadır. Ancak ev yapımı ilaçlarda Şakayık Çiçeği’nin ana gövdesi değil kökleri tercih edilmektedir. Son dönemde Avrupa’da da yoğun bir şekilde talep gören Şakayık Çiçeği yetiştiriciliği yaparak önemli düzeyde gelir sağlayabilirsiniz.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kökeni Japonya ve Çin’e dayanan saray bitkisi, ülkemizde de son yıllarda özellikle peyzaj çalışmalarında sıklıkla kullanılır. Çiçeğin kökünün ekimi sonrasında ilk yıl bitki vermez, doğru yetiştirilmediği takdirde ikinci yıl da çiçek görülmez. Genellikle Şakayık Çiçeği 3’üncü yıldan sonra çiçek verir ve yıllarca bir daha ekim yapılmasına gerek kalmadan çiçeğini sergilemeye devam eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Para Kazandıran En Karlı Tarım Ürünleri ve Bitkiler

Büyüleyici bir kokuya sahip olan Şakayık Çiçeği, genellikle geçirgen toprakları sever. Çiçek en iyi performansı ılıman iklimlerde verir, ancak sıcak bölgelerde de yetiştirilmeye uygundur. Ilıman iklimlerde çiçeğin kökünden yukarıda yer alan gözlü kısımın 2-3 santimi toprağa girecek şekilde ekin, sıcak iklimlerde ise gözlü kısmın yalnızca 1 santiminin toprakta olmasına özen gösterin.

şakayık çiçeği

Şakayık Çiçeği doğrudan güneş görecek alanlarda ekilemez, bu çiçek sabah veya akşam güneşinden en fazla 3 saat faydalanabilmelidir. Serin alanları seven bu çiçeklerin genellikle gölgede veya serada ekimi yapılmalıdır. Gölgeli ve serin mevsimleri seven ve donlara tam dayanıklı olan Şakayık Çiçeği’nin ekimi için en doğru mevsim Sonbahardır. Besin maddelerinde zengin toprakları seven bu çiçeğin büyüme hızı normal seviyenin biraz altında bulunmaktadır.

Şakayık çiçeğinin ekimi ile birlikte sonraki bahar aylarında gübreleme yapılmalıdır. Kemik tozu ve keçi gübresi içeren bir kompoze gübre tercih edilmelidir. Bu bitkiler için Yavaş Salınımlı NPK Gübreler de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Saray bitkisi olarak adlandırılan bu çiçek yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmaz, bu nedenle ekim yapıldıktan sonra toprağı ile birlikte taşınmalıdır. Dikim yapıldıktan sonra bol suyu sever, bu nedenle sık sık sulanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Okul Kantini Açmak / İşletmeciliği / İhaleleleri

ÇİÇEĞİN FAYDALARI

Elbette bu çiçek ev yapımı bitkisel karışımlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Hiçbiri kanıtlanmamış olsa da, şakayık çiçeği içeren karışımların;

  • Kanamaları durdurma,
  • Boğaz ağrısına iyi gelme,
  • Vereme karşı direnç sağlama,
  • Sinirleri yatıştırma,
  • Krampları önceleme gibi faydaları olduğu belirtilmektedir.

EKONOMİK AVANTAJLARI

şakayık

Saray çiçeğinin ekonomik olarak birçok faydası bulunmaktadır. Öncelikli olarak genellikle seralarda yetiştirilen bu çiçek genellikle peyzaj için satılmaktadır. Bir çiçeğin 2 yıllık bakımı için harcanan ortalama masraf 27 TL civarında bulunuyorken, satış fiyatı 200 TL civarındadır. Türkiye dışında Avrupa’da da yoğun bir şekilde peyzaj için kullanılan bu çiçek için ihtiyaçlar genellikle Hollanda’dan yapılsa da, bu ülkeye göre Türkiye’de fiyatlar çok daha uygun olduğu için pazarlama fırsatı bulunmaktadır.

Eğer Avrupa’da bir alıcı bulabilme şansınız olursa, Şakayık Çiçeği’nin ihracı ile önemli gelirler elde etmeniz mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Genç Girişimciler İçin 10 Tarım İş Fikri

Şakayık Çiçeği evlerde de genellikle saksılarda yetiştirilmektedir, eğer güzel kokan türlerinin yetiştirilmesine odaklanabilirseniz, saksılarda yetiştirilmek üzere de satış planlaması yapabilirsiniz. Bu çiçeğin kökleri internet üzerinden de yoğun bir şekilde satılmaktadır.

Son olarak çiçeğin köklerinin yer aldığı birçok bitkisel karışım bulunmaktadır. Bu açıdan bitkisel ürünler satan mağazalar ile anlaşarak bu mağazalara yönelik de üretim planlaması gerçekleştirebilirsiniz.

Şakayık çiçeği her açıdan gelir sağlayabilecek karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan önerilerimiz arasında yer almakla beraber, yetiştiriciliğinin kolay olması nedeniyle avantajlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 17 Ağustos 2019

    Sitenizdeki çoğu yazı ilham verici. Her işi yapmak her ne kadar mümkün olmasa da bilgi sahibi olmak gerçekten keyif veriyor. Şakayık çiçeğini ilk kez duydum ve yetiştirmenin bu kadar kolay olacağı aklıma gelmezdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir