1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Safran Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
2

Dünyanın en pahalı bitkilerinden olan Safran, Türkiye’de yetişebilen karlı bir tarım ürünü olarak da ön plana çıkmaktadır. Parfümeri, ilaç, tekstil ve baharat olarak kullanılabilen safran bitkisi yetiştiriciliği yaparak önemli düzeyde gelir elde etme şansınız bulunmaktadır. Safran bitkisi yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, sizler için ayrıntılı bir rehber hazırladık.

Kilogramı yıl içerisinde 50 bin TL‘ye kadar yükselebilen ve bu açıdan en pahalı bitkiler arasında yer alan safran yıllık bir bitki olup, yetiştiriciliği ve bakımı yüksek özen istemektedir. Anavatanı Güneybatı Asya olan safranın bir kilogramı için yaklaşık 160 bin çiçek gerekmektedir.

Safran yetiştiriciliği ülkemizde genellikle Safranbolu’nun Davutobası, Yörükköyü, Geren ve Aşağıgüney Köylerinde yetiştirilmektedir. Bu bölgeler dışında da birçok alanda safran yetiştirmek mümkün ancak toprak analizinin yapılması gerekiyor.

Safran Triploid olarak adlandırılan bitkiler arasında yer alıyor olup, bu açıdan tohumu yoktur. Yani safran yetiştiriciliği yapmak için öncelikle safran soğanı satın almanız gerekiyor. Mevcutta piyasada satılmakta olup, İran’dan getirilen türleri de bulunmaktadır.

DIŞ GÖRÜNÜŞ

Safran kırmızımtrak turuncu renkli, kolaylıkla kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikçikler halindedir. Tam olanlar uçta üç parçalıdır. Acımsı lezzetli, kuvvetli ve özel kokuludur. Uçucu ve sabit yağ, acı madde (pikrokrosin) ve kırmızı renkli boyar maddeler (krosin) taşınmaktadır.

FAYDALARI ve ETKİSİ

Sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, adet söktürücü etkileri yanında koku ve renk verici olarak da kullanılmaktadır.  Renk verici olarak bir ölçü safran 100 000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır. Ayrıca zerdenin terkibinde yer alır. Avrupa ülkelerinde pasta ve böreklerde, Türkiye’de lokumlarda kullanılmaktadır. Son zamanlarda antitümör etkisi olduğu da belirtilmektedir.

İKLİM ve TOPRAK İSTEĞİ

safran yetiştiriciliği

Safranın iklim isteği asmaya benzerlik gösterir ve rüzgara karşı korunmuş güney yamaçlarda iyi yetişir.(N. Arslan)** Safran yetiştiricileri bunu safran ikindi gölgesi görmezse iyi olur diye tarif etmektedirler. Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever.

Taban suyu yüksek toprakları sevmez. Safran yetiştiriciliği yapılacak arazi genellikle bir yıl önceden nadasa bırakılır. Ertesi yıl ekim zamanına kadar pulluk, kazayağı ve tırmıkla dikime hazır hale getirilir. Toprağın
yabancı otlardan ve tohumlarından iyice arındırılması önemlidir, zira safran dikildikten sonra yabancı ot mücadelesi oldukça zor olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Para Kazandıran En Karlı Tarım Ürünleri

Safran ekimi Ağustos ayı içinde en geç Eylül ayı başlarında yapılmalıdır. Birinci yıl safran veriminin yüksek olabilmesi için safran soğanlarının çaplarının en az 15 – 20 mm. olması gerektiği Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yapılan çalışmalarda belirlenmiştir. Soğan çapı arttıkça bitki başına çiçek verimi dolayısıyla safran verimi de artmaktadır.

Ekime hazırlanan tarlada 30-45 cm sıra arası mesafe olacak şekilde 10-12 cm derinliğinde açılan çizilere 10 cm sıra üstü mesafe ile safran soğanları dikilir, üstleri tamamen yanmış sığır gübresi ile 8-10 cm örtülür, en son birkaç cm. toprakla kapatılarak ekim işlemi tamamlanır. Bir dekara dikilen soğan iriliğine göre değişmekte olup 150-600 kg. civarında soğan gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Online Butik Dükkanı Açmak

Yanmış sığır gübresi nadas sırasında toprağa karıştırılarak organik madde miktarı arttırıldıktan sonra soğanların üzeri yanmış sığır gübresi veya hızar talaşı ile de örtülebilir. Bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Bu şekilde tesis edilen safran tarlasından en az üç – dört yıl söküm yapılmadan ürün alınabilmektedir. Bu süre bitkilerin sıklık durumuna göre birkaç yıl daha uzatılabilmektedir.

Soğanların sökümü temmuz ayı başlarında yaprakları tamamen kuruduktan sonra yapılmalıdır. Rutubetsiz ve serin bir yerde muhafaza edilerek Ağustos ayı ortalarından itibaren yeni bir tarlaya dikimleri yapılmalıdır. Dikimden sonra fazla su verilmez, ancak çiçeklenme öncesi sulanması durumunda ürün artmaktadır. Çiçeklenme döneminde sulanması
ürüne zarar verir. Çiçeklenme sona erdikten sonra soğanların büyümesi için ihtiyaç halinde sulama yapılmalıdır. Özellikle ilkbaharda iklimin kurak gitmesi durumunda aşırı olmamak kaydıyla sulama yapılır.

İkinci yıldan sonra organik madde temini bakımından yanmış, yabancı ot tohumlarından ari sığır gübresi ile gübrelenirse ürün verimi artmaktadır. Yabancı ot mücadelesi çok dikkatli yapılmalıdır. Herbisit kullanılmaz, mekanik mücadele yapılır, çapalama sırasında soğanların zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

HASAT ve KURUTMA

Safranlar genellikle Ekim ayı ortalarında çiçek açmaya başlar. Çiçekler her sabah açmadan koparılarak gölgede bekletilerek açmaları sağlandıktan sonra stigmaları üç parçanın birleştiği yerin 0.5 cm kadar altından açık sarı kısmın başladığı yerden elle, cımbızla veya makasla koparılır, koparılan stigmalar 30o C ye ayarlanmış havalandırmalı fırın veya kurutma dolabında 24-26 saat kadar bekletilerek kurutulur. Kurutulmuş ürün tahta kutulara veya koyu renkli şişelere konularak rutubetsiz, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilir.

Stigmalara balmumu, stamenler 8sarı renkli erkek organlar), aspir (Carthamus tinctorius) çiçekleri vb katılması kaliteyi düşürmektedir. Bu da pazar kaybına sebep olmaktadır.

SAFRAN SOĞANI TEMİNİ

Enstitümüzde 2002 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda KARAARSLAN adı verilen bir safran çeşidi 2014 yılında tescil ettirilmiştir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde soğan üretimi yapılarak üretici talepleri karşılanmaya başlanacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Bir dekardan birinci yıl 350-400 gr,, ikinci yıl 650-750 gr, 3. yıl 500-600gr. kadar safran elde edilir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

SON YILLARDA ÇOK POPÜLER

safran

Safran, özellikle sağlık alanındaki gelişmeler ve son araştırmalar ile sıklıkla önerilen bitkiler arasında yer almaya başladı. 2016 yılından itibaren yapılan araştırmalar ile dünya genelinde insanların safran bitkisine yönelik araştırmaları katlandı.

Safran bitkisinin tümörlere ve kansere karşı etkili olduğuna yönelik araştırmalar ile birlikte spermlerin hareketliliğini artırıcı özelliklerinin medyaya yansımasıyla safran bitkisine yönelik araştırmalar hadsafhaya çıkmış durumda.

Ülkemizde de artan Safran talebinin büyük kısmı son yıllarda İran’dan karşılanıyor. Bu kapsamda Türkiye’de safran yetiştiriciliğine yönelik yatırımları kesinlikle ÖNERMEKTEYİZ.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Başvuru yapıldı 1 hafta önce bakalım neler olacak göreceğiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir