1. Anasayfa
  2. Meslekler

Pilot Olmak? Nasıl Olunur – Maaşları – THY Şartları Nelerdir?

Pilot Olmak? Nasıl Olunur – Maaşları – THY Şartları Nelerdir?
0

Özellikle meslek seçiminde birçoklarının hayali olan Pilot mesleği hakkında aklınıza takılabilecek bütün sorulara yanıtlar bulmaya çalışacağız. Bu rehberimizde Pilot Nasıl Olunur, Maaşları ve Şartları Neledir? Türk Hava Yolları’nda (THY) süreç nasıl işlemektedir sorularına yanıtlar vereceğiz. Verdiğimiz bilgilerin çok büyük bir kısmı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sağladığı bilgilerdir, bu kapsamda bilgilerin büyük ölçüde resmi olduğunu belirtmekte yarar var.

Pilot olmayı istiyorsanız, öncelikle nasıl bir meslek ile karşı karşıya kalacağınız hakkında bilgiler sağlamakta yarar var. Pilot olmak zahmetli ve kapsamlı bir eğitim sürecinden sonra olabileceğiniz bir meslektir. Ayrıca pilot olmak için ciddi bir masraf yapmanız gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Pilot genel olarak hava taşıtlarını kullanan ve sevk eden kişilere verilen addır. Pilotların her biri kendi alanında birer profesyoneldir.

PİLOT OLMANIN AVANTAJLARI

pilot-olmak

Pilot olmanın birçok avantajı bulunur. Bunlar arasında en çok dikkat çekenler,

  • Esnek Çalışma Saatleri: Temelde çok esnek olmasa da, birçok mesleğe göre 8-5 gibi bir çalışma sistemi yoktur. Birçok pilot ayda yalnızca 10 gün civarında çalışmaktadır. Bu günlerin de çok küçük bir kısmı uçuştur. Ancak bu şartlar biraz kıdemli olmak ile ilgilidir. Bulunduğunuz firmada kıdeminiz yükseldikçe daha iyi şartlara sahip olursunuz.
  • Sık Sık Seyahat: Gezmekten hoşlanan insanlar için biçilmiş kaftan. Gezmekten hoşlanıyorsanız bir pilot olarak dünyanın her noktasına sık sık seyahat etme fırsatı elde edersiniz. Pilotlar çoğu otelde de daha iyi şartlar ile kalmaktadır.
  • Dünya Vatandaşı Olursunuz: Bir pilotun çoğu zaman vatandaşlığı yoktur. Sık sık gezdiği için de farklı kültürleri de benimserler.
  • Yaş Kısıtlaması Yok: Günümüzde birçok meslekte 50 yaşından sonrakilerin alınmadığını görürsünüz, ancak pilotlukta bu genellikle tam tersidir. Uzun süreli çalışma saati bulunan pilotlar daha değerlidir. Sağlık şartlarınız el veriyorsa 70 yaşına kadar bile çalışabilirsiniz.
  • Para Sorunu Yok: Pilot maaşı sizi sıradan bir maaş alan birinden çok daha iyi şartlarda yaşama şansı verir. Pilotlar hangi ülkede olursa olsun, ülkede alınan en iyi 5 maaştan birini alır.
  • Yüksek Motivasyon: Bir pilotun etrafında bulunan herkes aynı sektördedir. Bu da size çalışma ortamında eşsiz bir motivasyon sağlar. Yüzü asık insanlar ile çalışmak zorunda kalmazsınız.

PİLOT OLMANIN DEZAVANTAJLARI

Her meslekte olduğu gibi pilot olmanın da birçok dezavantajı bulunur. Genel geçer dezavantajlar;

  • Uçuş Günlerini ve Saatlerini Siz Seçmezsiniz: Pilot olmanın avantajlarından birini ‘esnek çalışma saati’ olarak göstermiştik. Aslında bu bir bakıma da kötü bir durum olarak değerlendirilebilir. Eğer kıdemli bir pilot değilseniz ne zaman, saat kaçta uçacağınız çoğu zaman belli değildir. Firma size uçuş yazar ve ne işiniz olursa olsun orada olmak ve uçağı sorunsuz bir şekilde gideceği yere ulaştırmanız gerekir.
  • Kıdem Kazanmanın Zorluğu: Birçok meslekte kıdem kazanmak için o işte çalıştığınız yıla bakılır ancak pilotlukta bu süreç o kadar da kolay değil. Uzun çalışma saatlerinin dışında bir de işletmenin inisiyatifi altında olan birçok konu bulunuyor. Öncelikle birlikte çalıştığınız kişiler arasında değerlendirilmeye tutulursunuz. Yani 20 yıl da çalışsanız kıdem alamayabilirsiniz.
  • Sağlık: Pilot olmak ve pilot mesleğine devam etmek için daima sağlık taramalarından geçersiniz. En küçük bir sorunda sadece mesleğinizi değil tamamen pilotluktan bile olma şansınız bulunur. Ayrıca pilotların bulunduğu kabinler yüksek radyasyon içeren cihazlardır ve bu size uzun vadede kanser olarak geri dönebilir. (Dikkat: Bu halen tartışmalı bir konu)
  • Sınavlar Sınavlar: 20 yıldır başarılı bir pilotluk kariyeriniz olsa bile hemen hemen her yıl sınavlara girersiniz. Bu nedenle sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz gerekir.

PİLOT OLMANIN ŞARTLARI

pilot-uçak

GENEL ŞARTLAR

Pilot olmanın genel aranan şartları:

– SAĞLIK

Pilot olmanın ilk ön koşulu sağlıktır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği alanında öncü bir sağlık kuruluşundan tam teşekküllü bir sağlık raporu almanız gerekiyor. Bu raporda özellikle göz, kalp, psikoloji, ortopedik, duyuş konusunda sorun olmaması gerekiyor. Ayrıca DLR olarak adlandırılan bir teste alınıyorsunuz ve bu testte görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterlerin her birinden başarılı bir şekilde geçmeniz gerekiyor.

– PARA

Pilot olma şartları arasında belki de sizi en çok zorlayacak konular arasında para gelmektedir. Pilot olmak için bir üniversite okumanıza gerek yok. Liseden mezun olduktan sonra bir uçuş okulunda pilot olabiliyorsunuz. Ancak bu okullar maliyetlidir. 2018 yılının ortalama verilerine göre, Türkiye ve dünyada ortalama pilot okulu ücreti 420.000 bin lira (75-85 Bin Euro) civarında bulunuyor.

– ZAMAN

Pilot olmak için ortalama olarak 18 ay zaman harcamanız gerekecek. Bu bir üniversiteye göre daha kısa süre gibi görünse de, pilotluk eğitiminin her günü tamamen doludur ve yoğun bir program uygulanmaktadır.

– DİL

Pilot olmak için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Pilot olmaya karar vermeden önce bu konuya özen gösterin. İngilizce yeterliliğinizin TOEFL/IELTS testlerinde başarıya ulaşabilmesi gerekiyor. TOEFL da 120 üzerinden 80 i, IELTS de ise 9 üzerinden 5.5 almanız özellikle maliyetlerinizi büyük ölçüde düşürecektir. Eğer seviyeniz bunlara yeterli değilse 10 bin Euro’ya kadar ek maliyetler ile karşılaşabilirsiniz.

LİSANS ŞARTLARI

Öğrenci Pilot Lisansı (SP) Şartları

  1. 17 yaşını tamamlamış olmak
  2. En az lise mezunu olmak
  3. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği bir sağlık kuruluşu tarafından alınmış sağlık sertifikasına sahip olmak

Hususi Pilot Lisansı (PPL) Şartları

  1. 18 yaşını tamamlamış olmak
  2. En az lise mezunu olmak
  3. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği bir sağlık kuruluşu tarafından alınmış sağlık sertifikasına sahip olmak
  4. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği bir kuruluşta Uçuş Eğitim Organizasyonları’nda teorik ve bilgi kurslarını başarılı bir şekilde tamamlamış olmak
  5. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından 6 ay sonra düzenlenecek olan yetenek sınavından başarılı olmak
  6. Gece uçuşu isteniyorsa ayrıca kurs eğitimi almış olmak

Ticari Pilot Lisansı (CPL) Şartları

  1. 18 yaşını tamamlamış olmak
  2. En az lise mezunu olmak
  3. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği bir sağlık kuruluşu tarafından alınmış sağlık sertifikasına sahip olmak
  4. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği bir kuruluşta Uçuş Eğitim Organizasyonları’nda teorik ve bilgi kurslarını başarılı bir şekilde tamamlamış olmak
  5. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından 6 ay sonra düzenlenecek olan yetenek sınavından başarılı olmak
  6. Gece uçuşu isteniyorsa ayrıca kurs eğitimi almış olmak

Nakliye Pilot Lisansı (ATPL) Şartları

  1. 21 yaşını tamamlamış olmak
  2. En az lise mezunu olmak
  3. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği bir sağlık kuruluşu tarafından alınmış sağlık sertifikasına sahip olmak
  4. CPL(A) ve çok motor IR(A) sahibi olmak
  5. MCC Kursu’nu almak

OKUL SEÇİMİ

Pilot Okulu

Pilot olmak için bir uçuş okulundan eğitim almanız gerekiyor. Türkiye ve yurt dışında binlerce uçuş okulu bulunuyor. Uçuş okulu seçiminde dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Her okulun başvuru formunda birçok satır arası bulunur, bu satır aralarının tam olarak okunması ve anlaşılması gerekiyor. Zira, birçok uçuş okulu size yeterli şartları sunmaz veya anlaşma dışında birçok ücret talep eder.

Uçuş okulu seçiminde bu hususlara dikkat edin;

Almak İstediğiniz Lisansa Göre Seçim Yapın

EASA adı verilen lisans Avrupa için, FAA Amerika için, JAA ise Avrupa ve Amerika dışında kalan bölgeler için alınması gereken lisanstır.

Bütçenize Dikkat Edin

Uçuş okullarında pilot olmak için ortalama 420.000 bin lira (75-85 Bin Euro) ödeme yapacaksınız. Yurt dışında bazı okullarda ise fiyatlar daha makul olabilmekte. Bu konuda iyi araştırma yapın. Ayrıca bazı okullar kitapları ve materyalleri, yer eğitimini, uçuş testini ve yazılı sınav ücretlerini fiyatlarına dâhil etmektedirler. Bazıları ise etmemektedirler. Başka bir deyişle, satır aralarını okuyun ve emsalleri ile kıyasladığınızdan emin olun.

Okulun Özelliklerini İnceleyin

Seçtiğiniz okulun bölgesindeki hava uçuşu için yıllık meteorolojik imkan günlerini, okulun uçak sayısını, okulun eğitmen sayısını, uçakların bakımlarının periyodik olarak yapılıp yapılmadığını, daha önce okulun uçaklarının kaza yapıp yapmadıklarını mutlaka inceleyin. Ayrıca mutlak suretle para iadesi konusunda bilgi alın. Bazı okullar eğitiminden başarısız olunması halinde belirli bir parayı iade etmektedir.

Hızlandırılmış Eğitim Alın

Bazı uçuş okulları hızlandırılmış eğitim vermektedir. Bu konuda istekli olmanızı öneririz. Aksi durumda herkesin 3 ayda aldığı bir lisansı 10 ayda alamayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En İlginç Meslekler

Uçuş Eğitim Programını Mutlaka İsteyin

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Bu temelde en önemli konular arasında yer alıyor. Okula kayıt olmadan önce muhakkak uçuş eğitim programını isteyin. Zira hemen hemen her okulda uçuş eğitim programı farklıdır ve birçoğu lisansların gerekli olduğu uçuş süresini karşılamamaktadır.

Vize Süreci

Yurt dışında bir okula gidecekseniz, eğitim programından uzun bir süre önce; eğitim alacağınız süre için vize almanız gerekir. Okullar genellikle bu konuda destek veriyor. Destek alın ve uygulamadan işe koyulmayın.

Masraflara 10 Bin Dolar Ekleyin

Yurt dışında bir okulda eğitim görmeniz sizi Türkiye’de pilot yapmaz. Yurt dışından eğitim aldıktan sonra Türkiye’de belgelerin onaylanması süreci başlıyor. Bu masraflar ortalama 10 bin dolar ek maliyet oluşturmaktadır. Türkiye’de IR, CPL, ME uçuşlarından başarılı olmanız ve 14 EASA teori sınavından başarıyla geçmeniz gerekiyor. Bu süreç 5 ay sürmektedir.

Ayrıca,

Uçuş okulu seçerken, okulların hazırladığı gösterişli kitapçıklarına ve çekici pazarlama personelinin konuşmalarına çok fazla inanmayın. Okulun hedeflerini, amaçlarını inceleyin. Ayrıca okulun mevcut öğrenci sayısı ve daha önce mezun ettiği öğrencilerin istihdam oranını inceleyin. Ayrıca okulun sahip olduğu uçakların sayısına da dikkat edin. Bir uçak ortalama 5 öğrenciye hizmet verir.

Hangi okula giderseniz gidin mutlaka da sözleşme yapmaya özen gösterin.

EĞİTİM SÜRECİ

pilot-uçuş

Hâlihazırda Türkiye’de mevcut olan lisans seviyeleri şunlardır:

  • Öğrenci Pilot Lisansı SPL
    (Eğitim altında iken yalnız (solo) uçuşa tabi olma ön şartı)
  • Hususi Pilot Lisansı PPL
    (sadece hususi kullanım amaçlıdır – herhangi bir bedel karşılığı kullanılamaz)
  • Ticari Pilot Lisansı CPL
    (ticari kullanım amaçlıdır)
  • Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı ATPL
    (ticari kullanım amaçlıdır – Hava Taşıma İşletmelerinde Kaptan Pilot olmak için gereken lisansıdır.)
SPL PPL CPL ATPL
Asgari Yaş

16

17

18

21

Gerekli Tıbbi Standart

Sınıf 2

Sınıf 2

Sınıf 1

Sınıf 1

Eğitim Uçuş Eğitim Organizasyonları ve Üniversiteler Uçuş Eğitim Organizasyonları ve Üniversiteler Uçuş Eğitim Organizasyonları ve Üniversiteler Uçuş Eğitim Organizasyonları ve Üniversiteler
Lisan İyi Seviyede İngilizce Bilgisi İyi Seviyede İngilizce Bilgisi İyi Seviyede İngilizce Bilgisi İyi Seviyede İngilizce Bilgisi
Uçuş Tecrübesi
(Minimum)
45 200 (Modüler)
150 (Entegre)
1500
Teorik Sınavlar

4

9

14

Uçuş Sınavı Hayır Evet Evet Evet
İmtiyazlar Tüm uçuşlar, yetkilendirilmiş bir uçuş öğretmeninin gözetiminde ve uçuş öğretmeni tarafından verilen talimatlar doğrultusunda icra edilecektir. Ücret karşılığı olmamak üzere, ticari olmayan bir hava aracının (uçak, helikopter, balon vb.) uçuştan sorumlu pilotu veya yardımcı pilotu olarak uçuşlar icra etmek. PPL sahibinin tüm imtiyazları ile birlikte

Herhangi bir tek pilotlu hava aracının gerçekleştirdiği ticari hava taşımacılığı sırasında uçuştan sorumlu pilot olmak

Ticari hava taşımacılığında yardımcı pilot olarak göre yapmak

PPL ve CPL sahibinin tüm imtiyazlarını tatbik etmek

Ticari hava taşımacılığında uçuştan sorumlu pilotu veya yardımcı pilotu olarak görev yapmak

 

SINAVLAR

Bütün pilotluk sınavları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Randevu alarak belirlediğiniz gün sınava katılabiliyorsunuz. Sınavlar hakkında bilgiler şöyle;

ATPL SINAVI

14 İngilizce testten oluşmaktadır.

  • 010 Hava Hukuku ve ATC Usulleri
  • 021 Gövde/ Uçak Sistemleri/ Motor
  • 022 Alet/Elektronik
  • 031 Ağırlık ve Denge
  • 032 Performans
  • 033 Uçuş Planlama ve İzleme
  • 040 İnsan Performansı ve Limitleri
  • 050 Meteoroloji
  • 061 Genel Seyrüsefer
  • 062 Alet Seyrüsefer
  • 070 Operasyon Usulleri
  • 081 Uçuş Prensipleri
  • 091 VFR Haberleşme
  • 092 IFR Haberleşme

Sınava başvurmak ve randevu almak için tıklayınız.

PPL SINAVI

Toplam sınav süresi 6 saati geçmeyecek ve en az 120 soru olacaktır. Sınavda geçer not 100 üzerinden 75’tir. Teorik sınavların tümü sınavların başladığı tarihten itibaren 18 aylık sürede tamamlanmış olmalıdır. Bu sonuçlar hususi pilot lisansı almaya esas teşkil etmek üzere 24 ay süre ile geçerli kabul edilir. 2018 yılı PPL sınav tarihleri için tıklayınız.

TÜRK HAVA YOLLARI – THY SÜRECİ

thy-pilot

Türk Hava Yolları sık sık yetiştirilmek üzere pilot aday adayı alımı yapmaktadır. 2018 yılında açılan ilana son başvuru tarihi 3 Eylül 2018 saat 15:00’dır. Bu tarihten önce aşağıdaki şartları karşılamak ve başvuru yapmak gerekiyor.

Genel Özellikler 

  • T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak,
  • En az önlisans derecesi mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak,
  • 01.01.1983 tarihinden sonra doğmuş olmak,
  • Boy uzunluğunun 157 cm’den kısa, 195 cm’den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
  • Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak,
  • Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış olmamak,
  • Daha önce THY A.O. ve THY A.O.‘ nun iştirak şirketlerinden fesih yoluyla ayrılmış olmamak.

Yabancı Dil (İngilizce) Şartı 

  • Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek,
    • TOEFL (IBT) : 60 (speaking : min.18)
    • IELTS (Akademik veya Genel) : 6 (speaking : 6)

En az lisans düzeyinde mezun olarak ilana başvuran ve dil belgesini başvuru aşamasında temin edemeyen adaylara, THY A.O tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olmaları koşuluyla, Kurul mülakatı süreci öncesine kadar dil belgesini tamamlamaları için süre tanınacaktır. Önlisans mezunu olarak sürece başvuruda bulunan adayların dil belgelerini başvuru esnasında beyan etmeleri gerekmektedir. Önlisans mezunu adaylara dil belgesini tamamlamaları için ek süre tanınmayacaktır.

Sağlık Şartı 

Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Seçme süreçlerinde başarılı olan adayların, işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından kendi imkanları ile sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve alınan raporu THY A.O. Sağlık Müdürlüğü işyeri hekimlerine onaylatmaları gerekmektedir. SHGM yetkili kurumdan alınmış olumlu rapor olsa bile, THY A.O kendi iç prosedürleri çerçevesinde ek tetkikler isteyerek veya ek sağlık koşullarına bağlı olarak adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.)

Başvuru Şekli ve İzlenecek Yol: 

  • Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, ilana internet üzerinden başvurmaları gerekmektedir. İnternet başvurusu dışında herhangi bir şekilde başvuru kabul edilmeyecektir.
  • Hâlihazırda dil belgesi bulunan adaylar evrak kontrol ve boy-kilo ölçüm sürecine davet edilecektir. Dil belgesi bulunmayan adaylar THY A.O tarafından gerçekleştirilecek İngilizce sınavına davet edilecektir. Kriterlere uygun olmayan adaylar sürece devam edemeyecektir.
  • En az lisans derecesinde mezun olabilecek adaylar mezuniyetlerine 3 ay kala üniversitelerinden alacakları resmi yazı ile ilana başvuruda bulunabilecektir. Adayların diplomalarını mülakat aşamasına kadar ibraz etmeleri gerekecektir.
  • Tüm süreç sonunda başarılı olan adaylara iş teklifi yapılacak olup işe başlama belgeleri hazırlamaları istenecek ve adayın istenen belgeleri teslim etmesi akabinde istihdam süreci tamamlanacaktır.
  • İlan 03.09.2018 tarihi saat 15.00’a kadar yayında kalacaktır.

Yetiştirilmek Üzere II.Pilot Aday Adayı Değerlendirme Süreçleri:

  • İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
  • Boy-Kilo Ölçümü
  • DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
  • CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
  • Kurul Mülakatı ve Evrak Kontrolü
  • Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)

Güncel süreç akışı; 

  • İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)

Aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra sınava davet edilir.

  • Boy-Kilo Ölçümü

Dil belgesi bulunan aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra boy-kilo ölçümüne davet edilir.

  • DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)

Boy-Kilo sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde DLR-1 testine planlanır.

  • CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)

DLR-1 sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde CRM değerlendirmesine planlanır.

  • Kurul Mülakatı ve Evrak Kontrolü

CRM değerlendirmesini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde kurul mülakatına planlanır.

  • Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)

Başvuru formu için tıklayınız.

PİLOT MAAŞLARI

Pilotların maaş skalası çok değişkendir. Sektöre ‘merhaba’ diyen bir pilot ortalama 12 bin lira maaş alırken, kıdemli pilotların maaşı 40 bin liraya kadar çıkmaktadır. Maaşların belirlenmesinde aylık uçulan süre, uçuş tipi ve uçak tipi de önemli kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca kaptan pilot genellikle ikinci pilottan yüzde 40 daha fazla maaş alıyor. Türkiye, dünyada pilot maaşları konusunda ortalama üstü seviyelerde bulunuyor.

Ortalama olarak Türkiye’nin en önemli 4 havayolu şirketi Türk Hava Yolları, SunExpress, Pegasus ve AnadoluJet’de kaptan pilotlar ortalama 13 bin dolar maaş alırken, ikinci pilotlar 9 bin dolar maaş almaktadır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir