1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Pazarda Tezgah Açarak Para Kazanmak

Pazarda Tezgah Açarak Para Kazanmak
0

Türkiye’de çok uzun yıllardır mevcut olan bir alışveriş merkezi olan semt pazarları günümüzde de ülkemizin her yanında aktif olarak kurulmaktadır. Bir girişimci veya yatırımcı olarak Pazarda Tezgah Açmak önemli ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır.

Semt pazarları kuruldukları pozisyondan bağımsız olarak her noktada önemli bir iş hacmi fırsatına sahiptir. Pazarda tezgah açmak her yönüyle değerlendirilmesi gereken bir iş fikridir. Genellikle düşük sermaye ile yüksek iş hacmi fırsatı sağlamaktadır.

PAZARDA TEZGAH AÇMAK

pazar tezgahı açmak

Pazarda tezgah açmak için doğrudan sorumlu bulunan kurum bağlı olduğunuz belediyedir. Semt pazarı hangi belediye sınırları içerisinde kuruluyorsa o belediyeden Pazar Yeri Kiralaması yapmanız gerekiyor.

Pazarda tezgah açmak ve pazar yeri kiralama için gerekli belgeler:

  1. Başvuru Formu (belediyeden alınacak)
  2. Kimlik fotokopisi
  3. İkametgâh Belgesi
  4. Oda Faaliyet Belgesi (esnaf odasından alınacak)
  5. Vergi Levhası Fotokopisi (vergi dairesinden alınacak)
  6. Vesikalık Fotoğraf (2 Adet)

Eğer herhangi bir şirketiniz yani vergi kaydınız yoksa ilk olarak bir muhasebeciden yardım alarak mutlaka bir vergi kaydı oluşturmanız gerekiyor. Ülkemizdeki pazarcıların vergi levhasının bulunması zorunludur. Dolayısıyla pazarda tezgah açmak için ilk olarak vergi kaydı oluşturmanız gerekiyor.

Belediyelerde yukarıda istenen şartlar dışında ek belgeler talep edilebiliyor. Ancak genel olarak talep edilen spesifik bir belge bulunmamaktadır.

Pazarlarda genellikle yeni kiralık yer bulmak genellikle zordur. Eğer çok yüksek potansiyel içermeyen bir alan değilse muhtemelen tüm pazar yerleri kiralanmıştır. Bu durumda yapmanız gereken şey pazar yerini devir almaya veya büyük bir alan kiralamış olanlar ile ortak çalışmak olmalıdır.

Pazar yeri kiralama için belediyeden yer yok yanıtı aldıysanız; pazarları ziyaret ederek buradaki pazarcılar ile görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda ortak çalışma bazı durumlarda da yer devri şansına sahip olabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Perakendeciler için 29 Harika Pazarlama Fikirleri

PAZAR YERİNİ KİRALADIKTAN SONRA

Pazar yerini kiraladıktan sonra yapmanız gereken en önemli konu ne satacağınıza karar vermektir. Daha fazla para kazanmanızı ve uzun soluklu olarak pazarda büyüme potansiyelinizi artırmanın en kritik yolu en iyi potansiyeli içeren fikri bulmaktır.

Pazarda ne satacağınıza karar vermeden önce pazardaki tüm tezgahları teker teker not altına alarak ne sattıklarını inceleyin. Bunu yapmadan önce asla işe koyulmanızı önermiyoruz. Aksi durumda pazardaki en rekabetçi alanda yeni bir tezgah kurarak kar ve iş potansiyelinizi sekteye uğratmış olabilirsiniz.

Pazarda satış yapmak çok zor değildir. Diğer işletmelerde olduğu gibi müşteriler çok kararsız değildir. Pazara gelen hemen hemen herkes bir şey satın almak üzere gelmiştir ve çoğu neye ihtiyacı olduğu hakkında maksimum yüzde 30 kararlıdır. Dolayısıyla dikkat çekici veya uygun fiyatlı ürünlere yönelik de satınalma potansiyeli yüksektir.

Pazarları teker teker inceledikten sonra hangi sektörde boşluk olduğunu kararlaştırmaya çalışın. Ayrıca bu boşluğu doldururken de mutlaka o boşluğu “uygun ve kaliteli” ürünler ile doldurabileceğinizi de incelemeniz gerekiyor.

Örneğin, pazarda oyuncak satan çok az işletme olduğunu tespit ettiniz. Ancak çok uygun fiyatlı ve kaliteli oyuncakları temin edebileceğinizi düşünmüyorsanız bu sektöre girmeye çalışmayın.

Semt Pazarlarında En Çok Satılan Ürünler:

Kadın Giyim

Pazarların istisnasız en çok satılan ürünleri arasında yer alıyor. Özellikle uygun ve orta fiyatlı markasız ürünlere yönelik talep yüksektir.

Meyve – Sebze

Pazarları pazar yapan en büyük olgu meyve ve sebze tezgahlarıdır. Taze ve uygun fiyatlı meyve-sebze reyonlarının iş hacmi çok yüksektir. Genellikle en çok satılan ürünlere yönelmek daha doğru olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En İyi 6 Yeni İş Alanları

Çocuk Giyim

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Pazarları uğrak noktası yapanlar tarafından en çok tercih edilen tezgahlardan biri de çocuk giyim ürünleridir.

Ayakkabı

Erkek, kadın ve çocuk ayakkabı ürünlerinin tamamını satmaya odaklanabileceğiniz gibi sadece birinde de en iyi ürünleri satmak üzere tezgah kurabilirsiniz. Pazarlarda genellikle bu tür ayakkabı reyonları birbirinden farklıdır.

Peynir – Zeytin

Çeşitli peynir ve zeytin ürünlerini satmak için bir tezgah kurabilirsiniz. Genellikle gerekli sermaye çok yüksek değildir. Ancak elektrik ihtiyacınız olabilir.

Baharat

Genellikle küçük bir alanı bulunanlar için önerilmektedir. Satış potansiyeli çok yüksektir. Genellikle kış aylarında getirilen ıhlamur gibi ürünler ile de iş hacmi yükselecektir.

Çorap

Tüm gruplar için çorap satışının yapıldığı bir semt pazarı tezgahı kurabilirsiniz. Pazarcılık açısından en rahat iş kollarından biridir. Genellikle uygun fiyatlı ürünlere odaklanmanızı öneririz.

Çanta

İş hacmi çok yüksek bir başka iş fikridir. Pazarda satmak için genellikle büyük bir alana ihtiyacınız olacaktır.

Telefon Aksesuarları

Cep telefonları için şarj aleti, batarya, powerbank ve telefon kılıfı gibi ürünler satabileceğiniz bir pazar tezgahı kurabilirsiniz. Birçok pazarda rekabetin neredeyse olmadığı sektörler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yeni başlayanlar için iyi bir fikir.

Mutfak Gereçleri

Pazarların müşteri kitlesinin neredeyse tamamının ilgilendiği bir başka ürün alanıdır. Çok fazla çeşitlilik olması nedeniyle genellikle büyük reyon kiralamasına sahip olan girişimci ve yatırımcılara önerilmektedir.

İç Çamaşırı

Pazarların olmazsa olmaz reyonlarından biri de iç çamaşırıdır. Ürün çeşitliliği fazla tutmak ve genellikle uygun fiyatlı ürünlere odaklanmak daha sağlıklı olacaktır.

Balık – Et

Pazarlarda yoğun rekabetin bulunduğu bir tezgah fikri de balık ve ettir. Elektrik sorunu yaşamayan tezgah sahipleri için önerilmektedir. Gerekli sermaye birçok diğer tezgaha göre yüksektir.

PAZARDA TEZGAH AÇMAK İÇİN GEREKLİ İHTİYAÇLAR

pazar tezgahı fikirleri

Pazarda tezgah açmayı düşünüyorsanız sahip olmanız gereken bazı malzemeler vardır. Pazarda tezgahı kiraladıktan sonra bu malzemelerin tamamını temin etmeniz gerekiyor. Eğer devir işlemi yapıyorsanız önceki pazar tezgahındaki ürünleri de satın almanız önerilir.

Genel olarak pazarda tezgah açmak için gerekli ihtiyaçlar:

  1. Açık pazarlar için şemsiye veya çadır
  2. Portatif tezgah
  3. Tartı (ağırlığına göre satılan ürünler için)
  4. Hesap makinesi
  5. Paraları güvende tutmak için bir kasa veya çanta
  6. Masa örtüsü
  7. Su
  8. Giyim tezgahları için askı ve askı tutacağı
  9. Fiyat etiketi
  10. Çöp
  11. Nakliye için araç

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Pazarlık Nasıl Yapılır?

PAZARDA TEZGAH AÇMANIN BEDELİ? SERMAYE

Pazarda tezgah açmak için gerekli olan tutar yapılacak olan iş fikrine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak ihtiyacınız olacak olan tutar 20 bin lirayı çok aşmayacaktır.

Örneğin, küçük bir sebze reyonunda bulunan ürünlerin toplamı 3-4 bin liradır. Tezgah ve diğer masraflar ile birlikte gerekli sermaye tutarı 7-8 bin liradan daha az olacaktır.

Pazarda tezgah kurmak çok maliyetli bir iş fikri değildir. Genellikle belediyelere ödenen tutar da aylık 2-3 bin lira civarında değişiklik göstermektedir. Daha küçük semtlerde kurulan pazarlar için söz konusu tutar çok daha düşük olabilmektedir.

PAZARDA TEZGAH AÇMAK NE KADAR KAZANDIRIR?

pazar tezgahı açmak nasıl

Pazarlarda iş hacmi çok yüksektir. İşini doğru yapan ve müşteri memnuniyetine önem vererek; kaliteli ve uygun fiyatlı ürün bulunan semt pazarı tezgahlarında para kazanma potansiyeli çok yüksektir.

Genel olarak ortalama iş yapan bir pazarcının tek bir pazardan tek bir günde elde ettiği gelir 3-4 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Bazı pazarlar haftanın tüm günleri kurulurken, bazı pazarlar haftada 7 veya daha az kurulabilmektedir. Dolayısıyla elde ettiğiniz aylık gelir; haftada kaç kere pazar kurduğunuz ile doğru orantılı olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: El İşi Yapıp Pazarda Satmak

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir