HIZLI ERİŞİM
İş dünyasında fırsatları yakalamak için özellikle yeni trend iş fikirleri üzerine araştırmalar yapmak son derece kıymetlidir. Patlayacak iş fikirleri tabiri genel olarak önümüzdeki dönemde standart ortalamaların üzerinde büyüme beklenen iş fikirlerini tabir etmek için iş dünyasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Patlayacak iş fikirleri her zaman girişimcilerin ilgisini çeker. Fırsat iş fikirlerini patlayacak üzereyken yakalamak en karlı yatırım olur. Eğer henüz herkesin gündemine girmeden patlayacak bir iş fikrini yakalar ve uygularsanız bunun çok ciddi gelirleri olacaktır. 2023 yılının patlayacak iş fikirlerini bu yazımızda toparlamaya çalıştık.
Bu rehberde standart büyüme rakamlarını aşması beklenen patlayacak iş fikirleri üzerine araştırmalar gerçekleştirdik. Her bir trend iş fikrinin potansiyeli o işi yapacak olan girişimci veya yatırımcıların niteliğine göre de değişiklik göstermektedir. İş fikrinin başarısı genel olarak sizin o işe yönelik araştırmalarınız ve harcadığınız mesai ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla bir iş fikrinin patlamasını sağlamak her halükarda sizin başarınıza da bağlılık gösterecektir.
Önümüzdeki dönemde daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşması beklenen 12 iş fikri…
1. YAPAY ZEKA VE BİYONİK SİSTEMLER
Son 10 yılda gündemimizden neredeyse hiç düşmeyen yapay zeka konusu artık ülkemizde de bir çok alanda aktif olarak kullanılmaya başlandı. 20-30 yıl öncesinde bilim kurgu filmleriyle ütopik bir gelecek olarak bizlere sunulan yapay zeka artık hayatımızda. Elimizdeki telefonlardan, bilgisayarlara hatta kullandığımız elektronik aletlere kadar her sektörde yapay zeka kullanılıyor.
Bu sektör genişledikçe buradaki iş imkanları gittikçe artmaya devam ediyor ve bu özelliğiyle 2023 patlayacak iş fikirleri arasında yer alıyor. Üstelik gelirleri de katlanarak artmaya devam ediyor. Amerika’da yapay zeka konusunda uzmanlığını almış bir yazılımcının yıllık maaşı minimum 60.000 USD civarından başlıyor. Bu konuda ne kadar iyiyse o kadar katlanarak bu maaş miktarı artıyor. Yıllık 100.000 USD (amerikan doları) maaş almak hiç de zor değil.
Size güzel bir haber daha verelim. Bu alanda kendinizi geliştirecek olursanız, Amerika’da olmasanız da oranın şartlarında çalışmaya bulunduğunuz yerden devam edebilirsiniz. Artık bir çok yazılımcı, programcı home office çalışıyor ve verimlerinin arttığı da söylenen başka bir detay… Konuyla ilgili yazımızı aşağıdaki link’ten okuyabilirsiniz.
Yapay Zekayı İşinizi Hemen Geliştirmek İçin Kullanmanın 5 Yolu
2. BİSİKLET SATIŞI ve TAMİRİ
Türkiye’de araç fiyatlarında ve yakıt fiyatlarında yaşanan rekor artışlar nedeniyle vatandaşlar bisiklet kullanımını her zamankinden daha fazla tercih etmeye başladı. Bu iş fikri şuanda patlayacak iş fikirleri arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde de döviz krizindeki artışta suların durulması beklenmiyor. Dolayısıyla yeni ve trend iş fikirleri arasında bisiklet ile ilgili tüm alt sektörler de dahildir.
Bisiklet satışı ve tamirine yönelik bir işletme kurmak için ortalama 100 bin liralık bir sermaye yeterlidir. Hemen hemen her şehir ve ilçede bu iş fikrine yönelik potansiyelde iş hacmi gözlemlenmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 1 – 2 Bin Lira ile Ne İş Yapılır
3. İLAÇLAMA
Coronavirüs pandemisi ile birlikte en yüksek büyüme kaydedilen iş fikirlerinden biri de ilaçlama sektörü oldu. Bu sektör virüsün etkisinin azaldığı bir ortamda bile önemli büyüme rakamlarını tutmaya devam ediyor. Pandemi sürecinin insanların üzerinde bıraktığı etkinin kalıntıları maalesef devam ediyor. Hala sokaklarda maske takan ve tokalaşmaktan imtina eden insanları görmek mümkün.
Sektördeki ihtiyaçları iyi anlayabilen ve pazarlama konusunda başarılı bir süreç yönetebilecek işletmeler bu büyüme trendinden patlayacak bir iş fikrini işletmeye dönüştürebilir.
İlaçlama sektörüne girmek için ortalama 80 bin liralık yatırıma ihtiyacınız bulunmaktadır.
Sektöre girecek olan girişimci ve yatırımcıların özellikle ev ve ofis ilaçlama tabanında hizmet vermesi önerilmektedir. Bu kelimelere yönelik aranma hacmi son derece yüksektir. Dolayısıyla online pazarlama seçenekleri de değerlendirilmelidir.
4. SPOR SALONU
Covid pandemisi sırasında kapanan işletmeler arasında spor salonları da yer alıyordu. Yaklaşık 2 yıllık dönemde spor ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle spor salonlarına kayıtlar patlamış durumda. Ülkenin her noktasındaki spor salonları önemli bir kapasite ile çalışıyor.
Yeni ve trend bir iş kurmak isteyenler için eşsiz fırsatlar barındıran bu sektörde kayıt ücretleri de yüzde 150 düzeyinde artmış durumda.
Obezitenin de hızla arttığı göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda da popüler iş fikirleri arasında olması beklenmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bayilik Veren Spor – Fitness Salonları ve Spor Salonu Açmak
5. MÜLK YÖNETİMİ
Dünyanın her noktasında çok yoğun olarak bulunan işletmelerdir. Ancak son yıllarda Türkiye’deki ev ve ofis sahipleri tarafından yeni yeni kabul edilen bir sektör olmaya başlamıştır.
Kiralık ev ve ofisleri bulunan yatırımcılar tarafından ciddi bir talep patlaması yaşayan sektördür. Artık gayrimenkul sahipleri; kendilerine ait konut ve iş yerlerinin yönetimini tamamen bu şirketlere bırakarak hem zamandan tasarruf ediyor hem de maksimum gelir potansiyeli elde ediyor.
Bu sektöre girmek için gerekli sermaye düzeyi son derece düşüktür. Kurumsal yapıda bir ofis ve müşteri memnuniyeti yüksek birkaç personel ile sektöre hızlıca bir giriş yapılabiliyor.
6. EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
Ülkemizde yaşlıların evde tek başına yaşama oranı hızla artıyor. İlgili kitle de sağlık hizmetine yoğun olarak ihtiyaç duymaktadır. Bu insanların evlerinde sağlık hizmetlerine erişmesi için kurulan evde sağlık hizmetlerine olan talep son dönemde patlamış durumda.
Bir işletme kurarak evde sağlık hizmeti vermek üzere faaliyete geçilebilir. Ancak özellikle lisanslama konusunda yoğun problemlerle karşı karşıya kalacağınızı unutmayın.
7. YABANCI DİL KURSU
Yabancı dil kurslarına olan talep hiç olmadığı kadar artmış durumda. Mevcut raporlar bu sektörün önümüzdeki dönemde de önemli düzeyde artış göstereceğini ortaya koyuyor. Online kurslardaki artış aynı zamanda fiziksel kurslara olan talebin de arttığına delalet ediyor.
Yabancı dil kursları ülkemizde genellikle sınav odaklı olarak düzenleniyor. Siz konuşma, yazma ve anlama becerilerini geliştiren bir kurs odaklı hareket etmelisiniz. Zira sınav İngilizcesi olarak tabir edilen sektörde rekabet son derece yüksektir.
Ortalama olarak bir yabancı dil kursu açmanın maliyeti 250 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Başarılı birkaç hoca bulmak ise bu alanda öne geçmenizin en ince püf noktasıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İngilizce Öğrenilerek Para Kazanma
8. ONLİNE PAZARLAMA AJANSI
Tüm şirketlerin hızla teknoloji ile buluştuğu bir ortamda yapılacak en iyi iş fikirlerinden biri de online pazarlamadır. Sektör son dönemde hiç olmadığı kadar artış yaşıyor. En küçük bakkal işletmeleri bile artık internette daha fazla satış yapmak için ajanslardan hizmet almak üzere planlama yapıyor.
Online pazarlama ajansı kurmanın en iyi yanlarından biri; patlayacak iş fikirlerinden biri olmasının yanı sıra çok düşük sermayeler ile kurulabilmesidir. Üstelik sektöre girmek için uzmanlık elde etmek ortalama 6 aylık bir eğitim ile kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.
9. KURYE ŞİRKETİ
İnternetten siparişlerin hiç olmadığı kadar yükseldiği bir ortamda şirketler çok yoğun bir şekilde kurye ihtiyacına sahip. Bu nedenle kurye şirketlerinin sayısı özellikle büyük şehirlerde önemli düzeyde artıyor. Siz de başarılı bir kurye ekibi kurarak şirketlere kurye hizmeti sağlamak üzere çalışabilirsiniz.
Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar kurye bulmak çok kolay bir süreçti. Ancak son yıllarda e-ticaretteki inanılmaz artış nedeniyle; kurye bulmak çok kolay değil. İş arama siteleri kurye ilanları ile dolmuş durumda. Bu nedenle kurye barındıran şirketler önemli bir kapasite ile faaliyet gösteriyor.
Kurye şirketleri; kuryelerin kazandığı ücret üzerinden komisyon alarak çalışmaktadır. Dolayısıyla sabit bir gelir akışı yoktur. Çalışıldıkça para kazandıran bir iş fikridir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kurye Şirketi Açmak
10. TUR REHBERLİĞİ
Türk Lirası’nın tarihin en düşük seviyelerde seyretmesi ile birlikte Türkiye tam anlamıyla dünya için bir turizm cenneti oldu. Önümüzdeki yaz döneminde de tüm zamanların turist rekorunun kırılması bekleniyor. Durum böyle seyrettiği için turizm odaklı iş fikirlerinde patlama yaşanıyor. Bu sektöre girmenin en kolay yollarından biri de tur rehberliği üzerinden hareket etmekten geçiyor.
Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarındaki bölgelerde açacağınız bir tur rehberi ajansı ile önemli bir potansiyel elde edebilirsiniz. Bu iş fikrinde en yüksek potansiyel online olarak yaşanıyor. Dolayısıyla sektöre girecek olan girişimci ve yatırımcıların online varlığını mutlaka çok güçlendirmesi gerekiyor.
11. EVCİL HAYVAN YEMİ ÜRETİMİ
Üretim fikirleri üzerinden harekete geçmek isteyen girişimcilerin ise evcil hayvan yemi üretimine odaklanması önerilmektedir. Tam anlamıyla trend iş fikirleri arasında yer almaktadır. Özellikle bu tür ürünlerin ithalat ile ülkemize gelmesi nedeniyle fiyatlar son derece yükselmiş durumda. Yerli bir alternatif pazarda kolaylıkla hakimiyet sağlamak üzere ilerleme kaydedebilir.
Köpek ve kedi yemi üretimine odaklanmak üzere kuracağınız bir işletmenin ortalama yatırım sermayesi 600 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Bu iş fikri KOSGEB’ten teşvik ve hibe alma fırsatına da sahiptir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Adım Adım Pet Shop Açmak
12. BATTANİYE VE SOBA ÜRETİMİ
Avrupa bölgesinde yaşanan doğalgaz sıkıntısı sebebiyle daha uzun süre kış günlerinin zor geçeceği aşikâr hale geldi. Almanya kış mevsimi için kendi vatandaşlarına Türkiye’de geçirmeleri yönünde telkinlerde bulunuyor. Bölge olarak yakın olmamız ve Akdeniz kıyılarının kış aylarını ılıman atlatması bundaki en önemli sebep.
Fakat işleri ya da diğer zorunlulukları dolayısıyla Avrupa’dan ayrılamayan insanlar kısıtlı doğalgaz kullanımıyla soğuktan korunmanın alternatif yollarına bakacalar. Bunların arasında da öncelikle battaniyeler ve gerektiğinde soba kullanımı başta gelecek.
Böyle bir talebe cevap verebilmek için üretimi maliyetli ürünler olsa da ya üretim ya da alıp satma konusunda bu iki ürünü patlayacak iş fikirleri arasında sayabiliriz.