1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Paradan Para Kazanmak İsteyenlere 11 Yol

Paradan Para Kazanmak İsteyenlere 11 Yol
0

Yıllarca bir işte çalışıp para biriktirdiniz veya birden ciddi miktarda para sahibi oldunuz; Mevcut paranızı riske atmak yerine direkt olarak paradan para kazanmak yoluna gidebilirsiniz. Bunun için çok farklı yollar var, bazıları risk barındırabildiği gibi çoğu ise direkt olarak belirlenmiş bazı rakamlar ile kazanç garantisi vermektedir.

1. EMLAK

Risk: Düşük  –  Gelir Potansiyeli: Orta

Türkiye ve dünyanın paradan para kazanma yöntemleri arasında en düşük risk içeren yatırımlarından biri emlak- konuttur. Emlak yatırımı paranızın enflasyon karşısındaki erimesini büyük ölçüde engelleyebildiği gibi çoğu zaman beklenti üstü gelir sağlamaktadır. Karlı iş fikirleri platformunda en iyi yatırım araçları sıralamalarında daima ilk sırada yer almaktadır.

2. FAİZ

Risk: Yok –  Gelir Potansiyeli: Düşük

Türkiye’de 100 bin lira için ortalama yıllık mevduat faizi yüzde 13 civarında bulunur. Tüm vergiler sonrasında 100 bin liranız yıl sonunda yaklaşık 110 bin liraya yükselir. Risk barındırmaz ve kazanç oranınız bellidir. Faiz, İslam ülkeleri dışında en çok kullanılan yatırım aracıdır.

3. DÖVİZ

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Orta

Elinizde Türk Lirası bulunuyorsa bunu Dolar – Euro veya başka bir para birimine çevirerek o ülkenin olası ekonomik değerlenmesinden faydalanabilirsiniz. Döviz yatırımlarında genellikle risk düşüktür, ancak gelir potansiyeli de aynı oranda düşük olarak raporlanır. Bazı gelişmekte olan ülkelerin para biriminde ise gelir oranı orta seviyeye ulaşabilmektedir. Ancak bu detaylı bir araştırma talep eder, bilginiz yoksa Dolar, Euro ve Sterlin dışına çıkılmasını önermiyoruz.

4. ALTIN

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Orta

Ekonomik krizlerden, savaşlardan, kargaşadan, seçimlerden beslenen altın; Özellikle risk seviyelerinin yükseldiği ülkelerde en güvenli yatırım aracı olarak dikkat çekmektedir. Bu tür dönemlerde ‘Gelir Potansiyeli’ yüksek seviyesine bile çıkmaktadır. Ancak genel olarak tüm raporlarda altın yatırımlarının gelir potansiyeli ‘Orta’ olarak değerlendirilir. Altın yatırımı yapacaksanız eğer Türkiye’de özellikle Cumhuriyet Altını’nı tercih etmenizi öneriyoruz.

5. ARSA

Risk: Orta –  Gelir Potansiyeli: Yüksek

Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde ciddi oranda bir yapılaşma var, bu trendden arsa yatırımı yaparak ciddi bir gelir elde etme potansiyeliniz bulunuyor. Ancak her bölgedeki arsa yatırımları kazanç sağlamayabilir. Bunun için lokasyon bazlı değerlendirme yapılmasını öneriyoruz. Hangi il – ilçede bulunduğunuzdan bağımsız olarak, yapılaşmanın hedef aldığı lokasyona göre arsa yatırımı yapılabilir. Ayrıca yeni havaalanı, okul, hastane çevreleri de bu kapsamda yüksek gelir potansiyeli taşımakta.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

6. YATIRIM FONU

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Düşük

Bankalar ve çeşitli büyük aracı kuruluşlar, parasını hangi yatırım aracı ile değerlendireceğini bilmeyen müşterileri için çeşitli yatırım fonları oluşturmuştur. Bu yatırım araçları da faiz (vadeli hesap) mantığında çalışır ancak elde edilecek gelir oranı değişirken, faizin aksine zarar etme olasılığı da vardır.

Türkiye’de binlerce farklı yatırım fonu bulunuyor. Bu yatırım fonlarını alım yaparken, fonun kullanılma yöntemine göz atmanız mantıklı olacaktır. Örneğin bazı fonlarda petrol yatırımı yapılırken, bazılarında mevduat faizi kullanılır. Yatırım fonları arasında en çok kar getiren fonlar ise Hisse Senedi ağırlıklı fonlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 13 İpucu

7. BONO

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Düşük

Bono kısaca 1 yıldan kısa süre için devlete borç para vermek anlamına geliyor. Hazine tarafından hazırlanan bonoları çeşitli aracı kurumlar ve tüm bankalardan satın alabiliyorsunuz. Verdiğiniz borç karşılığında genellikle 1 yıllık olarak bir vade tarihi belirleniyor, bu vade süresi için de bir faiz ödemesi yapılıyor. Diğer yatırım araçlarından 2 avantajı bulunuyor. Birincisi paranız devlet güvencesi altına alınıyor, ikincisi de düşük vergi oranlarından faydalanabiliyorsunuz. Ancak hazine bonoları genellikle küçük yatırımcılar için pek uygun olmayabiliyor, çünkü kazanacağınız tutarlar çok düşük kalabilir. Ancak milyonlarca liraya sahipseniz ve paranız için en güvenli yatırım aracı arıyorsanız, hazine bonolarını tercih edebilirsiniz.

8. TAHVİL

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Düşük

Hazine Bonolarının 1 yıldan uzun süreli borç senetlerine tahvil adı veriliyor. Hazine bonoları ile aynı mantıkta işleyişleri bulunur. Hazine Bonosu satan her aracı kurum ve bankadan tahvil de alınabilmektedir.

9. TEMETTÜ

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Orta

Hisse senedi alım – satımı yaparken değerlendirilebilecek bir yatırım fikridir. Temettü kısaca, borsaya açık bir şirketin belirli bir periyotta (genellikle 1 yıl) hisse senedini satın alan yatırımcılara elde ettiği net kar üzerinden hisse başına tutarda ödeme yapmasıdır.

Örneğin bir Türk Hava Yolları hissesi satın aldınız ve şirket 1 yıl içerisinde 100 milyon lira net gelir elde etti. Bu geliri, borsaya açık hisse senedi sayısına bölerek, hisse senedi başına düşen orandaki payı, müşteri hesaplarına aktarır. Bu işleme temettü adı veriliyor. Türkiye’de uzun yıllardır temettü dağıtan birçok şirket bulunuyor, bu şirketlere göz atmak için Temettü Veren Şirketler rehberimize göz atabilirsiniz.

10. İŞLETME ORTAKLIĞI

Risk: Değişken –  Gelir Potansiyeli: Değişken

Halihazırda etrafınızda önemli işler yapan insanlar vardır. Yada bulunmuyorsa bile Esnaf Odaları, Sanayici Odaları’nda bulunabiliyor. Bu şahıslar ile bireysel bir yatırım ortaklığı yapabilirsiniz. Bilinenin aksine Türkiye’de çok sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Örneğin bir tekstil atölyesinin daima nakit ihtiyacı var, bu tekstil atölyesine noter tasdiki ile belirli bir sözleşme çerçevesinde yatırım yapabilirsiniz. Böylelikle tekstil atölyesi kar elde ettikçe size de ödeme yapar. Kazancınızı önceden belirleyebileceğiniz gibi, kar ve zarar ortaklığı da yapabilirsiniz.

Ancak bireysel yatırım ortaklığı yaparken mutlaka bir avukat yardımı ile sözleşme hazırlayın, aksi takdirde dolandırılma riskiniz bulunabilir.

11. EMTİA

Risk: Düşük –  Gelir Potansiyeli: Orta

Emtia çeşitli ürün gruplarının aynı döviz alır gibi alınıp satılmasıdır. Bankalar ve aracı kurumlar tarafından destek sağlanan emtialar genellikle fiziksel olarak satın alınmıyor. En çok alım satımı yapılan emtialar gümüş, bakır, buğday, pamuk, mısır, kakao ve petroldür. Bu ürünler satın alındığı zaman yalnızca bu ürünün alım satımı için bir rakam satın alıyorsunuz, temelde bu ürün satın alınmıyor. Bu ürünlerin fiyatlarındaki değişimler kendi içerisindeki bileşiklere göre değişiklik gösteriyor.

Yani petroldeki yükseliş ile mısırdaki yükselişlerin nedeni farklıdır. Emtia yatırımı yaparken o emtianın piyasası ve fiyat gelişimlerini detaylı ve teknik olarak incelemenizde büyük yarar vardır. Emtia yatırımı temelde yüksek fiyat değişimleri yaşanmadığı için düşük risk barındırır, ancak zaman zaman buhran dönemleri olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir