Oto Yıkama İşi / Dükkanı Açmak | Makineleri ve Fiyatları
  1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Oto Yıkama İşi / Dükkanı Açmak | Makineleri ve Fiyatları

2

Oto yıkama işi yapmak istiyorsanız, yalnızca bu rehberimiz ile harika bir oto yıkama işi kurabilirsiniz. Üstelik düşük sermaye bedeli istemesi nedeniyle kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir iş fikri.

Türkiye’de toplam 21 milyon araç var. Bu araçların yarısından fazlası ise otomobil. Bu rakam Türkiye’de oto yıkama dükkanı açmak fikrinin ne kadar büyük bir potansiyel içerdiğini göstermesi açısından önemli.

Türkiye’nin hemen hemen her mahallesinde bir oto yıkama dükkanı bulabilmek mümkün. Özellikle ana caddelere yakın birçok alanda oto yıkama dükkanı açmak artık birçok girişimcinin sıklıkla yaptığı bir iş. Oto yıkama dükkanı açmak özellikle düşük sermaye bedelleri nedeniyle yeni iş kurmak isteyenler tarafından çok incelenen bir iş kolu.

Oto yıkama dükkanı nasıl açılır?

Oto yıkama dükkanı açmanın ilk yolu bir dükkan belirlemektir. Oto yıkama dükkanlarını belirlerken ise önemli bir konuya dikkat etmeniz gerekiyor. Oto yıkama dükkanı en doğru nasıl belirlenir?

  • Oto yıkama dükkanlarında ses sorunu vardır. Bu sorunu aşmak için ya kapalı bir alanda aracı yıkamalı, yada evlere en az 50 metre uzak olmalısınız.
  • Oto yıkama dükkanı belirlerken rekabet şartlarına çok önem göstermeniz gerekiyor. Eğer dükkanı kurmak istediğiniz yere yakın bir oto yıkama dükkanı varsa, bu dükkan o bölgedeki iş pazarını tamamen ele geçirmiş olabilir.
  • Dükkanı açmak istediğiniz yere en yakın oto yıkama dükkanlarını mutlaka inceleyin ve iş potansiyellerini tahmin etmeye çalışın.
  • Dükkanın yerini belirledikten sonra hemen işe koyulmayın, belediyeler bazı dükkanlara oto yıkama ruhsatı vermemektedir. Bu nedenle dükkanı kurduktan sonra direkt olarak belediyeye gitmelisiniz.
  • Oto yıkama dükkanlarında araç yıkandığı için araçların girebileceği bir dükkan bulmanız gerekiyor.
  • Oto yıkama dükkanı için minimum önerdiğimiz büyüklük ise 120 metrekare iş alanı olmalıdır. Bu alandan küçük iş yerleri işinize tam olarak yaramayacaktır.

Oto Yıkama Dükkanı Açmak

Oto yıkama dükkanını belirledikten sonra işe hemen koyulmak için direkt olarak belediyeye giderek ruhsat almanız gerekiyor. Belediyeler bu konuda farklı şartlar istese de genellikle belediyelerin oto yıkama için istedikleri şartlar şu şekilde:

Oto yıkama ruhsatı alma şartları:
a- Başvuru dilekçesi,
b- İlgili yere ait Tapu ve kira sözleşmesi,
c- Kat Mülkiyetine tabi yerlerde kurulacak işyerleri için Kat Mülkiyeti Kanunun 42. Maddesine uygun olarak alınmış kat Malikleri kurulu kararı,
d- Kamuya ait mülkler söz konusu olduğunda izin/tahsis veya kira kontratı,
e- İlgili yere ait ölçülü ve ölçekli vaziyet planı,
f- Ana arter çıkışı olan yerlerde Fen İşleri Müdürlüğü karar-görüş alınacak,
g- Fen İşleri Müdürlüğünden Deşarj izni alınacaktır.
h- 9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmeliğin Eki olan Örnek 2 Gayrisıhhi işyeri açma ruhsatı başvuru/ beyan formu)’ nun doldurulup formdaki eklerinin alınması.

Oto yıkama açma şartları:
a- Oto yıkama yapılacak olan yerin alanı asgari 100 m2 olacak, ilave olarak 5 araçlık otopark yeri olacaktır.
b- Faaliyetine izin verilen oto yıkamalar kış aylarında saat 20.00 da, yaz aylarında ise saat 21.00 da faaliyetini durdurarak kapatılacaktır.
c- Oto Yıkama alanı haricinde müşteri bekleme odası olacaktır.
d- Yapı kullanma izin belgesi alınmamış binalarda oto yıkama yeri açılamayacaktır.
e- Oto yıkama için kullanılacak mevcut bir yapıya ilave olarak yapılacak eklemeler için Fen İşleri Müdürlüğünden izin belgesi alınacaktır.
f- Suyun akım eğimi ızgaraya verilecek, çevreye sular akıtılmayacaktır.
g- Yıkama alanı kapalı olacak ve gürültü izolasyonu yapılacaktır.
h- Yıkama yapılacak alandaki duvarlar tavan dahil su geçirmeyen malzeme ile kaplanacaktır.
ı- İşyerinde kullanılan su için ön ödemeli sayaç takılacaktır.
i- Çalışan personelin kılık kıyafetine dikkat edilecek iş elbise haricinde, genel ahlaka aykırı bir şekilde atlet veya kısa şortla çalıştırılmayacaktır.
j- Oto yıkama yerlerinin yangın güvenlik tedbirleri “Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik” hükümleri gereği gerekli önlemler alınacaktır.
k- Zabıta Amirliği, Oto yıkama yapılacak yeri bir hafta içinde denetleyecektir.

Ne kadar para lazım?

Oto yıkama dükkanı açmanın en cezbedici yanı yatırım sermayesidir. Bu işi yapabilmek için çok düşük sermayelere ihtiyacınız var. En az 5-6 bin lira ile bile kurulabilen oto yıkama dükkanları için önerdiğimiz yatırım sermayesi ise 12 bin liradır. Eğer dükkana çok masraf yapmayacaksanız 12 bin lira gayet yeterli bir rakam ve tüm eksiklikleri bu tutar ile kapatabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAraba Bayilik İşi Nasıl Başlatılır

Oto yıkama açacağınız dükkanı belirledikten ve 12 bin liralık yatırım sermayesini bulduktan sonra yapmanız gereken ilk şey bir oto yıkama makinesi satın almak olacak.

Oto yıkama makineleri

Bir oto yıkamacıda bulunması gereken 6 ana oto yıkama makinesi bulunuyor. Bunlar:

  1. 200 Bar Soğuk Yıkama Makinesi
  2. 65 Lt. Köpük Püskütme Makinesi
  3. 50 Lt . Kompresör
  4. 3 Motorlu Islak Kuru Süpürge
  5. Koltuk Yıkama Makinası
  6. Koltuk Kurutma Makinası

Bu makineleri Türkiye’de birçok makine üreticisinde bulabilmeniz mümkün. Ancak fiyatlarda ciddi farklar olduğunu belirtmek gerekiyor. Ortalama olarak 10 yıllık garanti veren şirketleri tavsiye ediyoruz. Bu ürünlerin minimum fiyatı 6 bin lira iken, bazı kaliteli markalarda toplam fiyat 12 bin liraya ulaşmaktadır.

Araba Yıkama

Makinelere ek olarak da ihtiyaç duyacağınız bazı malzemeler var:

  1. Temizlik Tabancası
  2. Bez Sıkma
  3. Polisaj Makinesi
  4. Fıs Fıs
  5.  Motorlu Süpürge
  6. Hızlı Silecek
  7. Koltuk fırçası
  8. İşçi Elbisesi
  9. Hava Hortumu
  10. Hava Tabancası
  11. İşçi Ayakkabısı

Bu malzemelerin tümü de ortalama olarak 2 bin liraya satın alınabiliyor. Bazı markalarda yine fiyatlar toplam 4 bin liraya kadar çıkıyor.

Tüm bu ürünleri aldıktan sonra artık dükkanınız tamamen iş almaya hazır hale geliyor. Bu ürünleri birçok şirket toptan olarak satmaktadır, yani ürünleri teker teker aramak yerine toplu satan iş yerlerine ulaşmanızı öneriyoruz. Özellikle sanayi sitelerinde bu tür firmalar bulunmaktadır.

Bu ürünleri dükkana kurduktan sonra yapmanız gerekenler:

  • Dükkana güzel bir isim seçin ve tabela yaptırın
  • Dükkan içerisinde müşteriler için minimum oturma grubu veya koltuklar olması gerekiyor
  • İş yerinde işçilerin müşterilerden ayrı bir yerde dinlenebileceği ve yemek yiyebileceği bir alan olmalı
  • İş yerinde lavabo ve mutfak olması büyük bir avantaj sağlar
  • İş yeriniz sürekli ıslak olacağı için mutlaka zeminin kaygan olmamasına özen gösterin, bunun için birçok ürün bulunuyor.
  • Oto yıkama dükkanlarında müşteri memnuniyeti her şeydir! Eğer bir kere müşterinizi memnun etmeyi başarırsanız mutlaka size tekrar gelecektir. Hatta sizi arkadaşlarına bile önerecektir. Bu nedenle gelen müşterileriniz ile doğru bir diyalog kurmaya özen gösterin.
  • Gelen müşterilere bir çay servisi yapmak kötü bir fikir değildir.
  • Aracını düzenli olarak yıkamaya getiren insanlar genellikle temizliğe çok önem gösterirler. Bu tür müşterilerin araçlarına 2 kat özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü bu tür müşteriler en küçük tozu bile fark eder ve size karşı güvenleri zedelenir.
  • Yıkadığınız araçlara hoş bir koku bırakmaya özen gösterin.
  • Araç yıkamayı bilmiyorsanız yada püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız Youtube’de bu konuda binlerce video var, mutlaka göz atın.
  • Araçlar için ek hizmetler verebilirsiniz, örneğin yağ kontrolü, antifriz eklenmesi gibi…
  • Mutlaka bulunduğunuz il ve ilçede reklam yapın. Reklam verebileceğiniz yerler yerel gazeteler, radyolar, televizyonlar. Ayrıca şehrinize yada bölgenize yönelik sosyal medya hesaplarına da mutlaka küçük reklamlar vermeye özen gösterin.
  • Oto yıkama dükkanını açtıktan sonra ilk 1-2 ay fiyatlarınızı piyasanın altında da tutmanızı öneriyoruz. Ancak sonrasında fiyatlarınızı artırırsanız eğer küçük bir iş kaybı yaşayabilirsiniz, o nedenle çok fiyatı indirmeyin ancak piyasadan 1-2 TL uygun olmak bile küçük bir iş artışı sağlayacaktır.

Oto Yıkama Bayilikleri

Eğer oto yıkama dükkanı açmak istiyorsanız, Türkiye’de birçok firmanın oto yıkama bayiliğini de verdiğini belirtmekte fayda var. Türkiye’de araç sahipleri tarafından bilinen birçok oto yıkama firması tarafından bayilikler genellikle 10 bin lira civarında veriliyor. Bu firmaları incelemek için Oto Yıkama Bayilikleri Veren Firmalar adlı bağlantıya tıklayabilirsiniz.

SEVİYE BAZLI

Oto yıkama işi birçok sermaye grubu için farklı seviyelerde yapılabilecek bir iş fikridir. Bu kapsamda işi 5’e bölmek mümkün…

1. SEVİYE

Birincisi, araba yıkamanın en kolay yolu olan el arabası ile seyya yıkama sistemidir. Örnek olarak, lise öğrencilerinin okul programları için para toplamak amacıyla yoğun bir caddede araba yıkama hizmeti sunması gibi. Neredeyse 100 liralık sermaye yeterli.

2. SEVİYE

Araç sahibinin yıkama işlemini yapmasını gerektiren jetonla çalışan bir araba yıkama sisteminin kurulması ile yapılabilir. Genellikle çalışan bir personel yoktur ve benzinlik gibi alanlara kuruluyor. Sermaye gereksinimi 5 bin lira civarında.

3. SEVİYE

Standart olarak küçük bir dükkanda yapılan bir araba yıkama işidir, temizliğin tüm uç noktaları insan gücü ile gerçekleştiriliyor. Türkiye’de en çok kurulan işletmeler arasında yer alıyor. Genellikle 2 personel bulunur ve ortalama 25 bin liraya kuruluyor.

4. SEVİYE

Türkiye’de çok olmasa da, otomatik sistem araç yıkama işidir. Burada aracın işi temizlenmiyor, sadece araç dışarıdan otomatik bir panel içerisinden geçiyor. Araç yüksek basınçlı su ile temizleniyor. Ortalama 70 bin liralık sermaye gereksinimi vardır.

5. SEVİYE

Yeni yeni ortaya çıkan bir iş fikridir. Araçlar temassız olarak buharla temizleniyor. Ortalama olarak 140 bin liralık sermaye ihtiyacınız olacak.

Yorumlar (2)

  1. 2 aydır oto yıkama dükkanı açmak istiyorum. piyasa değeri 60bin tl olan bir aracım var. onu satıp iş kurabilirmiyim derken bu yazı ile karşılaştım ve bazı yerlerden oto yıkama makineleri ile alakalı fiyat listeleri aldım. gerçekten yazınız işe yaradı. cevaplar geldi. şu an ilk olarak bir kiralık dükkan bakıyorum. eğer bir yer bulursam orayı tuttuktan sonra aracımı satışa çıkarıp bu işe gireceğim. bugün yeni yapılan bir plaza altında çok sosyal bir yerde bir dükkan buldum. eğer olursa bu iş tamamdır. teşekkür ederim karliisfikirleri.

Bir yanıt yazın