1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Organik Gıda Sektörü İçin 10 İş Fikri

Organik Gıda Sektörü İçin 10 İş Fikri
0

Türkiye’ye yıllık 600 milyon dolara yakın ihracat geliri sağlayan organik gıda sektörü, son yılların en çok konuşulan ve girişimcileri cezbeden iş kolları arasında yer alıyor. Üstelik 2014 yılından itibaren ülkemizde organik tarım ve hayvancılık için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birçok destek ve teşvik sağlanıyor. Türkiye’de organik gıda sektörü ihracatının 2023 yılına kadar 2,5 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Geleceğin sektörleri arasında sıklıkla yer alan ve her geçen gün yüksek potansiyelini, büyüme rakamlarına yansıtan organik gıda sektörünü sık sık girişimci ve yatırımcılar için öneriyoruz. Eğer organik gıda sektörü ile ilgileniyorsanız, bu rehberde odaklanmanızı önerebileceğimiz 10 iş fikri bulunuyor. Elbette her bir iş fikri kendi içerisinde farklı dinamiklere sahiptir, bu nedenle her fikir size uygun olmayabilir.

İşte yüksek potansiyel içeren organik gıda sektörüne yönelik 10 iş fikri..

1. KOMPOST

Organik gıda sektöründe en çok ihtiyaç duyulan yemlerden biri de kompostlardır. Birçok hayvan için organik yemler çok ciddi maliyet oluşturduğu için genellikle kompostlar kullanılıyor. Bu nedenle organik kompost sektörüne giriş yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz kompostları, bahçıvanlara ve organik ürün yetiştiren çiftçilere satabilirsiniz. Elbette her hayvan için farklı tarifler bulunur.

2. MEYVE SUYU BARI

Birçok yerde gördüğünüz meyve suyu barları ciddi bir iş hacmi sağlıyor. Özellikle Kış aylarında bu meyve suyu barlarının günlük cirosu 4-5 bin liraya kadar yükselebiliyor. Organik meyve sularına ek olarak, lezzetli Smoothie’leri de satışa sunabilirsiniz. Bir meyve suyu barını kurmanın maliyeti 14 bin lira civarındadır. Özellikle yürüyüş yolları bu iş için en iyi lokasyon.

3. SEBZE – MEYVE TOPTANCISI

Organik ürünlerin en sıkıntılı yanlarından biri kısa raf ömrüdür. Bu nedenle birçok bölgede organik ürünleri bulabilmek çok zordur. Bu sorunu çözebilen her girişimci eşsiz bir gelir sağlayabilir. Soğuk zinciri bozmayacak şekilde organik sebze ve meyveleri ülkenin dört bir yanına ulaştırarak satabilirsiniz. Ancak bu iş fikri için maliyet 200 bin liranın üzerine çıkacaktır ve ilk olarak müşterileri bulmadan bu işe giremezsiniz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

4. KONSERVE

Organik konserve sektörü de her geçen gün büyüyen bir sektör. Üstelik KOSGEB aracılığıyla bile çok ciddi destekler ve teşvikler almak mümkün. Organik konserve sektörü şu anda İstanbul merkezli olarak büyüyor, Anadolu’da ise ciddi fırsatlar halen girişimcileri bekliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Dünyada Yatırımcıların 2022’de En Çok Takip Ettiği 8 Firma

Özellikle turşu, reçel, salça ve çeşitli püreler için organik konserve iş fikirlerine odaklanabilirsiniz.

5. BEBEK MAMASI

Organik gıda sektöründe tüketicilerin en çok yoğunlaştığı bir diğer alt kol ise “organik bebek mamalarıdır”. Çünkü ebeveynler artık çeşitli kimyasal ürünler ile donatılmış mamaları, bebeklerine vermek istemiyor. Sektörde birçok firma var, rekabet etmek zor olabilir ancak sektör her geçen gün büyüme kaydediyor. Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da bu iş için çok ciddi teşvikler almak mümkün.

6. NİŞ ÜRÜN

Organik gıda sektörü çok büyüktür. Türkiye’de bir çok şehrin hatta ilçenin bile kendine has organik ürünleri bulunuyor. Bir niş ürün seçerek bu ürün üzerine bir mağaza açabilir, sosyal medya üzerinden satışa odaklanabilir ya da direkt olarak pazarlamasını yapabilirsiniz.

Örneğin, Van Peyniri şu anda ülkenin hemen hemen her noktasında çok ciddi talep alan bir ürün. Buna benzer bir ürün için de çalışma yapabilirsiniz. Rekabet şartlarının daha düşük olduğu ürünler ile başlamanız, maliyetlerinizi düşürecektir.

7. BALIK ÇİFTLİĞİ

Organik balık çiftlikleri sektörü, Akdeniz Bölgesi’ndeki çiftlikler ile büyümeye devam ediyor. Kolaylıkla göller, nehirler üzerinde de yapılabilen bir iş fikri olması nedeniyle, denize sahip olmayan şehirlerde de yapılması mümkündür. Ek bilgiler; Balık Çiftliği Kurmak rehberinde.

8. YETİŞTİRİCİLİK

Özellikle yeterli düzeyde toprak sahibi olan girişimci ve yatırımcılar için en iyi organik gıda sektörü iş fikri yetiştiriciliktir. Herhangi bir organik ürünün yetiştiriciliği için çalışma yapabilirsiniz. Elbette toprak analizi yaparak en iyi verim alabileceğiniz ürünü incelemenizi öneririz. Ek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen onlarca tarımsal desteği de almayı ihmal etmeyin!

9. SÜT

Organik gıda sektöründe en çok satılan ürün ise süttür. Üstelik Türkiye’de organik süt sektörü genellikle amatör düzeyde gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda doğru ve planlı bir çalışma ile bir işletme düzeyinde bu iş fikrinde ciddi bir büyüme kaydedilebilir. Ancak sektörün resmi gerekliliklerini karşılamak için ortalama 2 milyon liralık yatırıma ihtiyacınız var.

10. GÜZELLİK

Organik gıda sektörü sayılmasa bile dolaylı olarak ilgili olan organik güzellik malzemeleri sektörünü de incelemenizi öneriyoruz. Artık insanlar, her türden farklı kimyasal bileşenlere sahip makyaj ürünlerini kullanmak istemiyor. Üstelik güzellik sektöründe, kişi başına düşen harcama gün geçtikçe artıyor. Her iki faktörün bulunduğu bir sektör bulabilmek gerçekten zor! Mutlak suretle incelemenizi öneriyoruz. Ancak organik güzellik ürünlerine yönelik işletmelerin resmi prosedürleri çok ağırdır, bu nedenle 300 bin liranın altındaki sermayeler için bu iş fikri uygun değildir.

MUTLAKA İNCELEYİN

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir