1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Okul Kantini Açmak / İşletmeciliği / İhaleleleri

Okul Kantini Açmak / İşletmeciliği / İhaleleleri
0

Türkiye’de 30 bini ilkokul, 17 bin ortaokul ve 12 bin civarında da lise bulunuyor. Bu okulların tamamında bulunan okul kantinleri girişimci ve yatırımcılar için önemli potansiyeller taşıyor. Bu rehberde bir okul kantini nasıl açılır, okul kantini işletmeciliği nasıl alınır, okul kantini ihalelerine nasıl girilir sorularına yanıtlar sağlayacağız.

Öncelikle ülkemizde üniversiteler ve anaokulları hariç yaklaşık 15 milyon öğrenci, okul dönemlerinde her gün okul kantinlerine para kazandırmaktadır. Çok önemli bir sektör olan okul kantinlerinde, ortalama bir iş hacmiyle çok önemli gelirler elde etmek mümkün. Ancak okul kantini açmak düşündüğünüz kadar kolay bir süreç değildir. Bu kapsamda okul kantini ihaleleri ve işletmeciliği belgesi konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir.

KANTİN AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

okul kantini açmak

Türkiye’de kantin açmak için kesinlikle Kantin İşletmeciliği Ustalık Belgesi’ne sahip olmanız gerekir. Bu belgeye sahip değilseniz okul kantinini işletemezsiniz. Bu belge Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilmekte ve 2 etapta sağlanmaktadır.

Öncelikle Kantin İşletmeciliği Kalfası olmanız gerekiyor. Kalfa olabilmek için de MEB’in şubelerinden birine giderek eğitim prosedürü hakkında bilgi almalısınız.

Kantin İşletmeciliği Kalfalık Belgesi

Kantin işletmeciliği için sahip olmanız gereken Ustalık belgesine başvurmak için öncelikle kalfa olmanız gerekir. MEB’e bağlı olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından verilen bu belge için en az ilkokul mezunu olmanız gerekiyor. İlkokul mezunları 2 yıllık eğitimden sonra, lise mezunları ise 1 yıllık eğitimden sonra bu belgenin verileceği sınavdan başarılı olarak kalfa olabilirler. Ancak eğer bu sürelerin 2 katı kadar çalıştığınızı belgeleyebilirseniz, direkt sınava girme şansınız da bulunuyor. Kalfalık belgesi süresizdir ve bir daha yenilemenize gerek bulunmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Market Açmak

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Kantin İşletmeciliği Ustalık Belgesi

Kalfalık belgesini aldıktan sonra yine aynı kuruma başvuruda bulunarak, 2 yıllık pratik eğitim kursu içerisinde bulunan 256 saatlik teorik eğitimi tamamlayanlar ustalık belgesi sınavına girmeye hak kazanıyor. Sınavdan başarılı olanlar da ustalık belgesini almaya hak kazanıyor. Ek olarak kalfa olduktan sonra 5 yıl boyunca bu meslekte çalıştığını belgelendirebilenler ise direkt sınava girmeye hak kazanıyor. Ustalık belgesi de süresizdir ve bir daha yenilemenize gerek bulunmuyor. Bu belgeyi almadan kantin işletmeciliği yapılamıyor.

Diğer Belgeler ve Koşullar

Ustalık belgesi tek başına bir kantini açmak için yeterli bir belge değildir, bu sadece ilk zorunluluktur. Diğer belgeler ve koşullar ise;

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  2. Sabıka kaydının temiz olması
  3. En az ilkokul mezunu olmak
  4. İkametgah belgesi
  5. Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Erikli Su Bayiliği ve Şartları

İHALEYİ KAZANMAK

Okul kantini açmak için gerekli belgeleri aldıktan sonra okul kantini açmak için ihalelerden birini kazanmanız gerekiyor. Türkiye’de okul kantini ihalelerinin tümünü aynı anda bulabileceğiniz bir platform bulunmuyor. Bu nedenle ilçe kaymakamlıkları, il valilikleri, il milli eğitim müdürlükleri ve bizzat okulları takip etmeniz ve buralardan bilgi almanız gerekiyor. Genellikle okul kantin ihaleleri şehrin en büyük gazetelerinde de yayınlanmaktadır. Ancak ihaleler Milli Eğitim Müdürlüklerinde “Açık Artırma-Pazarlık” usulü yapılmaktadır.

İhalelere katılmak için genellikle aranan şartlar, Diğer Belgeler ve Koşullar bölümüne ek olarak;

  1. Başka bir kantin işletmiyor olmak
  2. Dernek, vakıf veya şirket olmamak gerekiyor (gerçek şahıslar katılabilir)
  3. Aynı zamanda okulun servis işini yapmıyor olmak
  4. Başka bir ihaleden men edilmemiş olmak
  5. Okul kantinleri ihalelerinden dolayı mahkemelik olanlar ve bunların 1. ve 2. derece akrabalarından olmamak
  6. Önceden belirlenen ihale bedelini yatırmış olmak

Söz konusu şartları, belgeleri ve koşulları karşılayanlar MEB tarafından düzenlenen ihalelere katılabiliyor. İhaleyi kazananlar, içeride bulunan malların bedelini de önceki ihale sahiplerine ödedikten sonra kantin işletmeciliğine başlayabiliyor.

OKUL KANTİNİ AÇMAK

okul kantin

İhaleyi kazandıktan birkaç gün sonra okul kantinini açmak için harekete geçebilirsiniz. İhaleler genellikle yaz tatili dönemlerinde yapılmaktadır. Bu tarihten sonra okulun açıldığı güne kadar mutlaka kantini tam olarak kurmanız ve bütün ürünleri getirmiş olmanız gerekir.

Okul kantinleri genellikle küçüktür ve depoları yoktur. Bu nedenle ürün eksikliğinin yaşanmaması için mutlak suretle iyi birkaç toptancı ile anlaşmanız ve sürekli olarak yeni ürün getirmeniz gerekir. Ürünlerde yaşanabilecek aksaklıklar cironuzu azaltacaktır.

Okul kantinlerinde genellikle bir kişi çalışır ancak öğrenci sayısı 200’ün üzerindeyse 2 kişiye ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca kantinde öğrencilerin oturabileceği küçük bir cafe bölümü varsa, personel sayısı 3’e bile çıkarılabilir. Okul kantini yönetmenliğine de tam olarak riayet etmeniz gerekir. Zira birçok ürün artık Okul Kantin Yönetmeliği çerçevesinde okul kantinlerinde satılamaz, bu nedenle bu yönetmeliği temin ederek tam olarak riayet etmeniz gerekiyor. Aksi durumda kantin işletmeciliği ruhsatınız geri alınabilir ve bir daha ihaleye giremezsiniz.

NE KADAR KAZANILIR?

Okul kantinlerinde kazanç genellikle birbirine yakındır. Ancak en önemli konu, okulun şehrin hangi bölgesinde olduğu ile ilgilidir. Eğer fakir bir bölgedeki mahallede bulunuyorsa muhtemelen ciro düşecektir. Ancak daha gelişen bir noktadaki okullarda kar marjı da ciro da çok yüksektir. Ortalama olarak 300 öğrenciye sahip bir okulda okul kantini minimum aylık 10 bin lira net kar elde eder. Okulun gelişen bir noktada olması durumunda net kar 30 bin liraya kadar ulaşabilmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir