Ne İş Yapsam diye Düşünmeyin! Harekete geçin
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Ne İş Yapsam diye Düşünmeyin! Harekete geçin

5

Türkiye’de girişimcilerin sıklıkla karşılaştığı en önemli sorun genellikle harekete geçmemektir. Birçok girişimci aylarca, yıllarca hatta hiçbir zaman yapamayacak kadar uzun sürelerde “ne iş yapsam” diye düşünür. Halbuki bu durum bir girişimcinin hayal kırıklığına uğramasına ve hevesinin büyük ölçüde kırılmasına neden olur. Sıklıkla öğretilen bir girişimcilik eğitiminin bir parçası “harekete geçmeyi tavsiye eder”.

Karlı iş fikirleri platformu olarak sık sık sorulara yanıtlar veriyoruz, bu soruların birçoğunda genellikle girişimcilerin “ne iş yapsam“, “bu işi yapma karlı mı“, “sermayem bu işe yeter mi” gibi onlarca kafa karıştırıcı sorularla boğuştuğunu fark ediyoruz. Bu durumdan kurtulmak için girişimcilere birkaç tavsiyemiz var, bu tavsiyeler ile birlikte daima “harekete geç” kuralına dikkat etmenizi öneriyoruz.

1- İlk aklınıza gelen işi yapmanızı söylemeyeceğiz ancak aklınıza gelen her işi araştırmaya koyulmanızı öneriyoruz. Bir iş fikrine sıcak bakmaya başladığınız zaman hemen o işi yapmış birileriyle veya o işin taşıdığı potansiyeli araştırmaya başlamalısınız.
2- Bir iş fikrini hayata geçirmenin zorluklarını ele alırken, aklınıza takılanları mutlaka bir kağıda not alın. Bu not sürecinde hemen cevaplar bulmaya çalışmayın. Bunu tek başınıza yapmanıza gerek yok.
3- Mutlaka çevrenizden bu sorulara cevaplar bulmak için yanıtlar arayın, ancak bu farklı iş fikirlerine yönlendirmek amacıyla değil, aklınızdaki iş fikrine ilişkin sorularla ilgili olsun.
4- Daha önce sizin yapmak istediğiniz işi hayata geçirmiş birileri varsa onlara bir mail atarak, sorularınıza yanıt verip veremeyeceğini sorun. Birçok yatırımcı bu konuda olumsuz fikirler sunabilir ancak daima dayanışmacı olarak size içtenlikle cevap verecek birilerini bulabilirsiniz.
5- Harekete geçmek için en önemli konu sermayedir. Bir iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız o iş için gerekli sermayeye dikkat edin. Gerisini halledip halledemeyeceğinizi temelde çok düşünmenize gerek yok. Çünkü doğru sermaye tutarını hallettiğiniz zaman, geri kalan sorunları halletmek çok daha kolay bir süreçtir.
6- Bir iş fikrinin para kazandırıp kazandıramayacağını düşünüyorsanız eğer, o iş için harcadığınız tüm maliyetleri ve satış rakamlarını göz önüne almanız gerekecek. Bu konuda satış rakamını belirlerken, piyasa şartlarını ve rekabet düzeyini ele alın.
7- Bir işe sırf para kazandıracağını düşündüğünüz için girmeyin. Eğer başka bir işten hoşlanıyorsanız, o işe yönelik niş işler arayabilirsiniz. Bu size uzun vadede ciddi potansiyel fırsatı sağlar.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (5)

  1. 19 Nisan 2018

    Zonguldak da yaşıyorum. uzun yıllar işsizim. elim el sanatlarına çok yatkın. dikiş dikiyorum. çocuk gelişimciyim. bahçe işlerini çok severek yapıyorum. işsizlikten çok sıkıldım artık bir şeyler üretmek ve kendi ayaklarımın üstünde durmak istiyorum. KOSGEB girişimcilik sertifikam da var ama bir türlü ne iş yapacağıma karar veremiyorum. bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  2. 25 Mart 2018

    Mrb ben Kahramanmaraş ta yaşıyorum bi iş yapmak istiyorum özellikle üretim üzerine ama bi türlü kara veremiyorum yardımcı olursanız sevinirim

  3. Merhaba. Ben sibel istanbulda oturuyorum. Uzun zamandır aklımda kafeterya tarzında bir iş var. Koskep in yardımıyla bu işe girişmek istiyorum. Sizde bana bu tarzda bi fikir verip. Yardımcı olurmusunuz. Neler yapmam konusunda. Şimdiden teşekkür ediyorum.

  4. Bursa karacabeyde yapılabilecek işler nelerdir? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

  5. Merhaba zonguldak ereğlide yaşıyorum banada ne iş yapmam konusunda yardımcı olur musunuz şimdiden cok tesekkurler

Bir yanıt yazın