Nasıl Öğretmen Olunur?
1

Tüm dünyanın bizce en kutsal meslekleri arasında yer alan öğretmenlik mesleğinin size uygun olduğunu düşünüyorsanız yada öğretmen olmak istiyorsanız, A’dan Z’ye Nasıl Öğretmen Olunur rehberimize mutlaka göz atmalısınız. Öğretmen olmak isteyenlerin karşılaştığı sorunlardan, hangi okulların okunmasına kadar işte nasıl öğretmen olunur rehberi…

Öğretmenlik belirttiğimiz üzere çok kutsal bir meslek. Öğretmen olmak isteyenlere ilk olarak söyleyeceğimiz şey bu meslek kesinlikle KARLI BİR İŞ FİKRİ DEĞİLDİR! Öğretmenlik sevilerek yapılır ve ciddi maddi kaygılar güdüyorsanız eğer bu mesleği seçmenizi önermiyoruz. Öğretmenler elbette para kazanır ancak bu sizi asla MADDİ OLARAK ZENGİN sınıfına koymayacaktır. Ancak manevi olarak daima zengin bir birey olacağınıza eminiz.

ÖĞRETMEN NEDİR?
Öğretmenler, tüm dünyada olduğu gibi eğitim hayatının en önemli unsurudur. Profesyonel bir meslek olarak seçilebildiği gibi her bir bilgi sağlayan o an öğretmenlik yapmış olur. Hayatımıza aileden sonra şekil veren en önemli kişilerin arasında yer alan öğretmenler, kısaca öğrencilere bilgi aktaran kimselerdir. Eğitimsel terim olarak öğretmen, herhangi bir bilim dalını, sanatı veya teknik eğitim bilgilerini öğretmeyi meslek edinen ve okulda öğrencilere ders veren insanlara verilen addır.

NEDEN ÖĞRETMEN OLMALIYIM?

öğretmen

  • İnsanlara bilgi aktarmayı seviyorsanız,
  • İnsanlarla iletişimde bulunmaktan hoşlanıyorsanız,
  • Kendinizi eğitim olarak geliştirmeyi seviyorsanız,
  • Çocuklardan, öğrencilerden, okullardan, eğitimden hoşlanıyorsanız,
  • Halihazırdaki eğitim düzeyinin gelişmesini istiyorsanız,
  • İdealleriniz varsa ve bunu yapabilecek uygun zemin arıyorsanız,
  • Nispeten daha rahat bir üniversite okumak istiyorsanız,
  • Her yıl düzenli olarak artan ortalama üstü bir gelire sahip olmak istiyorsanız.

NEDEN ÖĞRETMEN OLMAMALIYIM?

  • Eğitim sizin için pek önemli değilse,
  • Paraya çok önem veriyorsanız,
  • Maddi olarak zengin olma hedefiniz varsa,
  • Karlı bir meslek arıyorsanız,
  • Okullardan, eğitimden veya öğrencilerden pek hoşlanmıyorsanız,
  • Günün 6-8 saatini ayakta geçirmekten yorulacaksanız,
  • İnsanlarla sık sık iletişimde bulunmaktan pek zevk almıyorsanız,
  • Düzenli ve kendini geliştiren bir birey değilseniz.

NASIL ÖĞRETMEN OLUNUR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunuyorsanız öğretmen olmak için belirli bir eğitimden geçerek öğretmen olabilirsiniz. Öncelikle öğretmen olmak için her birey gibi ilkokul diplomanızı aldıktan sonra herhangi bir liseye gitmeniz gerekiyor. Lise yıllarında genellikle 9’uncu sınıf ortak derslerin bulunduğu bir alandır, 9’uncu sınıfı bitirdikten sonra hemen hemen bütün liselerde SÖZEL – EŞİT AĞIRLIK ve SAYISAL bölümleri kurulur. Bu bölümler sizin öğretmenlik hayatınızın hangi dalda olacağına büyük ölçüde karar verir. Bu bölümleri okuyanlar için öğretmenlik dalları yüzde 99 oranında aynıdır. Bu bölümlerden çıkan öğretmenler şu şekilde:

SÖZEL

  1. Coğrafya Öğretmenliği
  2. Okul Öncesi Öğretmenliği
  3. Özel Eğitim Öğretmenliği
  4. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  5. Tarih Öğretmenliği
  6. Türkçe Öğretmenliği
  7. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

EŞİT AĞIRLIK

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  1. Beden Eğitimi Öğretmenliği
  2. Sınıf Öğretmenliği
  3. Felsefe Öğretmenliği
  4. Sosyoloji Öğretmenliği
  5. Psikoloji Öğretmenliği
  6. Mantık Öğretmenliği

SAYISAL

  1. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  2. İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  3. Kimya Öğretmenliği
  4. Biyoloji Öğretmenliği
  5. Fen Bilgisi Öğretmenliği
  6. Fizik Öğretmenliği
  7. Matematik Öğretmenliği

Bu öğretmenliklerden hangisini daha iyi yapabileceğinize inanıyorsanız lisedeki o bölüme gitmeniz çok daha mantıklı olacak. Örneğin Sözel bölümde okuyan biri Fizik Öğretmeni olabilir ancak gerekli altyapısı olmadığı için üniversitede bu bölümü okumakta büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Bu nedenle bu seçimi 9’uncu sınıfta yapmanızı kesinlikle öneriyoruz. 9’uncu sınıfta bütün dersleri görürsünüz ve bu nedenle hangi derslerde daha iyi olduğunuzu belirlemekte büyük kolaylıklar yaşayacaksınız. Bu dönemde ayrıca rehber öğretmenlerinizden mutlaka bilgi almayı ihmal etmeyin.

Bölüm seçimi yaptıktan sonra önünüzde koca bir 3 yıl olacak. Bu 3 yılı başarılı bir şekilde tamamlayıp lise diploma notunuzu yukarı çekmek büyük avantaj olacak. Zira diploma notu size ek puan olarak geri dönüş sağlayacak. Liseyi tamamladıktan sonra şimdi karşınızda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı var. YKS sınavına girdikten sonra aldığınız puanlar ile birlikte okumak istediğiniz öğretmenliği seçebiliyorsunuz. Yerleştirme puanlarına göz atarak  bu konuda en doğru seçimi yapmanız gerekiyor. Bu süreç karmaşık olabilir ancak hangi bölüme yatkın olduğunuzu lise hayatında karar verdiğiniz için daha net seçimler yapabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Para Kazandıran Hobiler | Eğlenerek Kazanın!

YKS sınavından aldığınız yerleştirme sonuçlarını aldıktan sonra aileniz, rehber öğretmenleriniz, arkadaşlarınız ve akrabalarınıza danışarak hangi üniversiteye gitmek istediğinize karar verin. Burada son karar ise mutlaka sizde olmalı. Örneğin Eşit Ağırlık bölümünü bitirdikten sonra üniversitede Sosyoloji Öğretmenliği bölümüne gidecek kadar puan kazandığınızı varsayalım, bu kararı son olarak siz vermelisiniz.

ÜNİVERSİTE SÜRECİ

Okumak istediğiniz üniversite bölümünü seçtikten sonra yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte eğer bir üniversiteye giriş yaptıysanız ne mutlu size. Ancak kazanamadıysanız mutlaka ek yerleştirme hakkınızı da kullanın. Eğer bu süreçten başarılı bir şekilde ayrıldıysanız sizi koca bir 4 yıl bekliyor. Eğitim fakültelerinde öğretmenlik okumak düşündüğünüz kadar zor değil. Hemen hemen ülkenin en kolay öğrenci geçilen bölümleri eğitim fakülteleridir. Tabi bazı bölümler kendi içerisinde çeşitli zorluklar oluşturabilir. Ancak üniversiteyi kolaylıkla bitirebileceğinize inanıyoruz. 4 yılı bitirdikten sonra artık siz gerçek bir öğretmensiniz. Burada artık işin en önemli noktasına gelmiş olacaksınız, YERLEŞME!

YERLEŞME VE İŞ OLANAKLARI

öğretmen

Türkiye’de öğretmen diplomasına sahip her insan için Milli Eğitim Bakanlığı yılda genellikle 2 kez öğretmenlik alımı açar. Bu alımlarda öğretmen sayıları farklılıklar gösterir. Ancak genellikle her yıl MEB, 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirmektedir. Bu atamalarda sizin diploma puanınız kullanılmıyor, Kamu Personeli Seçme Sınavı puanınız kullanılıyor. Her yıl düzenlenen KPSS sınavından aldığınız puana göre bir sıralamaya girersiniz ve bu puan ile MEB’in atamalarında sıralamaya girersiniz. Her bölüm kendi içerisinde birçok taban puana sahiptir. Bazı bölümlerde atanmak için 70 KPSS puanı yeterliyken, bazı bölümlerde bu rakam 90 puana kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle sizin bugüne kadar aldığınız eğitimi bir kenara bırakıp KPSS’e çok iyi bir şekilde çalışmanız gerekiyor.

Halihazırda Türkiye’de boşta olup atanamayan yüzbini aşkın öğretmen bulunmaktadır. Bu boşta bekleyen öğretmenler arasına girmek istemiyorsanız sıkı bir şekilde Kamu Personeli Seçme Sınavı’na çalışmanız gerekiyor. Sınavdan aldığınız başarı ile devlet memuru olabiliyorsunuz.

Ancak bu sınavdan başarılı olamıyorsanız öğretmenlik mesleğini icra edebilmenin farklı yollarına da göz atabiliyorsunuz. Öğretmenler için devlet memurluğu dışında çalışılabilecek en iyi kurumlar:

  • Özel okullar
  • Dershaneler
  • Kurslar

Bu kurumlar özel firmalardır bu nedenle bu kurumlarda iş bulabilmek çok kolay olmayabilir. Ancak 1-2 yıl daha düşük ücretlerle çalıştıktan sonra deneyim ve referans elde edebilirseniz eğer kısa zamanda devlet memurlarının aldığı paradan daha fazla gelir elde etme şansınız var.

Ayrıca son zamanlarda birçok öğretmen bir araya gelip Özel Okul ve Kurs merkezi açmaya başladı. Bu fikri de değerlendirip kendi işinizin patronu da olabiliyorsunuz. Mutlaka bunu değerlendirmenizi öneriyoruz, son zamanlarda bu yol ile binlerce öğretmen çok fazla gelir elde etme şansına sahip oldu.

Son olarak eğer öğretmen olmak istiyorsanız tüm bu eğitim süreçleri döneminde adınızın pek adli sicilinize etki edecek olaylara karışmamanız gerektiğini ifade edelim. Örneğin adli sicil kaydınızda yüz kızartıcı bir suç varsa eğer kimse sizinle çalışmayı pek istemeyecektir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Elinize sağlık çok faydalı bir rehber olmuş. Kızımla severek okuduk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir