Muhasebede İcmal Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Bilgi

Muhasebede İcmal Nedir

0

Muhasebe işlemleri büyük oranda firmaların sahip oldukları maddi yüklerin düzenlenmesini sağladığı gibi aynı zamanda şirketlerin yasal zorunluluklarını düzenleme konusunda da önemli bir işleve sahiptir. Dolayısıyla muhasebenin ve muhasebe işlemlerinin şirketler, firmalar ve kuruluşlar açısından önemi tahmin edildiğinden çok daha kritiktir.

Yasal zorunluluklar ve maddi olanakların düzenlenmesinin dışında muhasebe işlemleri kapsamında giren bazı faaliyetlerin şirketleri geleceğini belirleme konusunda toparlayıcı bir öneme sahip olduğu da bilinmektedir. Muhasebede icmal işlemleri de tam olarak bu işleve karşılık gelen işlemler bütününe verilen isimdir.

Muhasebede icmal toplayıcı ve düzenleyici olduğu gibi aynı zamanda birleştirici faaliyetler bütününden oluşur. Başta cari hesaplar olmak üzere şirketlerin sahip olduğu toplam maddi gücün ağırlıklı bir indeksine sunan bu işlemler şirketin yönetim tarzını ve yatırım hareketliliğini dizayn etme konusunda da son derece belirleyici bir işleve sahiptir.

Bu bağlamda muhasebede icmal kavramı her ne kadar günümüzde çok bilinen ve üzerinde durulan bir kavram olmasa da anlaşılacağı üzere şirketlerin geleceğini tayin etme konusunda sıra dışı bir öneme sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İcmal işlemleri ve icmal operasyonları kapsamında şirketlerin elde edecekleri en temel avantaj total bir izlencenin tablolar üzerine inşa edilebilir olmasıdır. Tüm cari maddi varlıkların birleştirilerek oluşturulduğu muhasebe icmal tablosu şirketin maddi hareketliğinin ve nakit varlığının toplam bilançosunu da açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

En genel anlamına muhasebede icmal ne demek? Sorusuna bir cevap vermek gerekirse; cari hesapların toplamı üzerine yapılan işlemler ve operasyonlar sonucunda elde edilen veriler, istatistikler, tablolar ve analizler anlamına gelmektedir. Daha spesifik anlamları da bulunabilen muhasebede icmal işlemleri geniş kapsamlı bir raporun elde edilmesini de sağlar.

İcmal Ne Demek?

Öncelikli olarak icmal nedir sorusuna cevap vermek gerekirse, sözcüğün terminolojik karşılığına geçmeden önce etimolojik olarak izlencesinin takip edilmesi önemli verilerin elde edilmesini sağlayacağından öncelikli olarak sözcüğün kökenine bakılmalıdır.

İcmal nedir? sorusuna etimolojik köken araştırması nezdinde cevap verilmesi gerekirse sözcüğün Arapça kökeni “Özet”, “Gösterge” ve “Kısaltma” gibi kavramların toplamı üzerine olduğu görülecektir. Sözcüğün kökeninden çıkan anlam gerçekleştirilen muhasebe faaliyetlerinde nasıl bir içerik vadettiğini de kanıtlar niteliktedir.

Dikkatlice bakıldığında gösterge, özet ve kısaltma gibi terimlerin büyük oranda finans bilimlerine yönelik kavramlar olduğu görülmektedir. Söz konusu kavramlar anlaşılacağı üzere herhangi bir durumun, olgunun ya da istatistiğin analiz edilmesine imkan tanır.

Bu bağlamda muhasebede icmal nedir? sorusuna bu işlemlerin muhasebe operasyonları dışında finansal analiz işlevine sahip olarak kullanılabiliyor olması nedeniyle iktisat bilimine yakınlık ilişkisi kurularak cevap verilmesi mümkündür.

O halde muhasebede icmal kavramı sadece muhasebe işlemlerinin yapılmasından ibaret değil aynı zamanda şirketlerin, firmaların, kurumların ya da kuruluşların finansal seyir defterlerini oluşturma konusunda genel bir anlama sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İcmal Çeşitleri Nelerdir?

Muhasebede icmal geniş yelpazeli olarak kullanıma uygun olduğu gibi aynı zamanca icmal işlemleri de farklı şekillerde, yöntemlerde ve farklı amaçlar için de kullanılabilmektedir. En genel olarak icmal çeşitlerini sıralamak gerekirse;

  • Hakediş icmali
  • Döviz icmalleri
  • Yevmiye icmalleri
  • Yapısal icmaller

Gibi pek çok farklı alanda icmal yönteminin muhasebe faaliyetleri dışında benimsenmesi de mümkündür.

Muhasebede İcmal Yapılırken Başvurulan Diğer İşlemler

Muhasebede icmal nedir? sorusuna cevap verebilmek için söz konusu faaliyetlerin desteklenmesini sağlayan diğer muhasebe işlemlerin ne olduğuna da bakılması gerekmektedir. Özellikle toplam muhasebe verilerinin en efektif şekilde analiz edilebilmesini sağlayan bu yan destek programları elde edilecek verilerin sağlamlığı konusunda da güçlü bir dayanak hazırlamaktadır.

Muhasebede icmal yöntemi kullanılırken başvurulabilecek diğer işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Personel Bordro İşlemleri
  • Kasa İşlemleri
  • Ön Muhasebe İşlemleri
  • Genel Muhasebe İşlemleri
  • İşletme Defteri İşlemleri
  • Stok ve Stok Kontrol İşlemleri
  • Cari Hesap İşlemleri
  • Fatura ve İrsaliye İşlemleri
  • Yan Muhasebe Entegrasyonları

Gibi farklı işlemlerin muhasebede icmal operasyonlarına destek olarak kullanılması mümkündür. Bu işlemlerin tamamı arasında cari hesap işlemleri icmal operasyonlarına benzerlik taşıyor olması sebebiyle ortaklaşa bir zeminin kurulabilmesine son derece uygundur.

Muhasebede İcmal İşlemlerinin Önemi Nedir?

Muhasebede icmal işlemleri belirtilmiş olduğu gibi her ne kadar büyük oranda bilinmiyor olsa da oldukça kritik bir işleve ve öneme sahiptir. Dolayısıyla şirketlerin, firmaların ya da kurumların en genel olarak finansal kaderlerini belirlemeye yönelik bir misyonu bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Muhasebede icmal yapmanın sağlayacağı avantajlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüm cari hesapların ortak bir paydada uygun bir zeminde değerlendirilebilmesi
  • Döviz ve yatırımların bilançosunun oluşturulması ve muhasebe takibinin gerçekleştirilmesi
  • Seviyeli ve seviyesiz muhasebe takiplerinin etkili bir şekilde yapılması
  • Şirket masraflarının kayıt altında tek bir çatıda bulunması
  • Rapor, istatistik, tablo ve analizlerin oluşturulması ve bunlara bağlı olarak karar mekanizmasının elinde somut verilerin bulunması

Gibi pek çok konuda muhasebede icmal yöntemlerine başvurmak ve bu yöntemlerin sağladığı avantajlardan faydalanmak olanaklıdır.

İlginizi Çekebilir