1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
0

Son dönemde özellikle Avrupa ve ABD’de sıklıkla tüketilen bir meyve olan Mor Patates, dış görünümü ile patatese benzese de patates ile pek ilgisi yok. Tamamen farklı bir meyve olan ve sıklıkla tatlılara farklı bir renk kazandırmak için kullanılan Mor Patates, felç ve kalp hastalıklarına karşı sağladığı direnç nedeniyle de sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir. Bu kapsamda eğer karlı bir tarımsal iş fikri arıyorsanız Mor Patates Yetiştiriciliği tam aradığınız fikir olabilir!

Besin olarak, mor patates diğer beyaz etli patates çeşitleriyle benzer içeriklere sahiptir. Mor Patates, mükemmel bir C vitamini kaynağı ve iyi bir lif ve demir kaynağıdır. Üç adet mor patateste 200 kalori, 43 gram karbonhidrat, 3 gram lif ve 6 gram protein bulunur. Mor patates ayrıca yağsızdır.

Bu besin değerleri nedeniyle mor patatesler son dönemde diyet listelerinde de sıklıkla yer almaya başlamıştır. Tarım ve Gıda Teknolojisi Dergisi’ne göre; fazla kilolu, orta yaşlı bireylerin diyetine günde iki kez 140g porsiyon mor patates eklenmesi, kan basıncının sadece bir ay içinde neredeyse beş puan düşürdü. Bu hem kalp hastalıklarının engellenmesinde hem de felç riskini azaltmak konusunda eşsiz bir oran. Üstelik günde 280 gram mor patates tüketenler hiç kilo almadı.

MOR PATATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

mor patates

Türkiye’nin iç anadolu bölgelerindeki iklim mor patates yetiştiriciliği için uygundur. Çünkü, mor patates ile diğer normal patateslerin toprak ve iklim isteği tamamen aynıdır. Ancak toprağın uygun olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Toprak analizi sonrasında mor patates için yeterli koşulların sağlanmadığını fark ettiyseniz, seracılık ile mor patates yetiştiriciliğini her alanda yapabilirsiniz.

Mor Patatesin “Caribe” ve “AC Domino” adlı iki farklı türü vardır. Her iki türde birbirine benzerdir. Sadece Caribe türü 80 günde yetişirken, AC Domino türü 120 günde büyüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurarak Para Kazanmak

Mor patatesler en iyi olarak nemli toprakta ve bol güneş alanlarda bol hasat verir. Genellikle Mart ayı ekim için en iyi aydır ve böylelikle yaz aylarında hasat yapılabilir. Mor patateslerin çimlenmesi 10 gün sürmektedir, çimlenme sıcaklığı ise genellikle 12 ile 15 derece arasında bulunur.

Mor patates tohumlarını Türkiye’de de birçok tarım işletmesiyle bulabilir ya da getirmeleri üzerine sipariş edebilirsiniz. Mor patates tohumunun tanesi yaklaşık 50 kuruştur, birçok işletmede fahiş fiyatlandırma politikaları bulunuyor, bu fiyatlara karşı dikkatli olun.

MOR PATATES FİYATLARI

Mor Patates son yıllarda Türkiye’de de yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle diyet listelerinde ve kalp – felç riski bulunanlar tarafından yoğun olarak tüketilen mor patatesin kilogramı 40 liraya kadar ulaşmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir