1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
0

Marul yetiştiriciliği, özellikle ülkemizde en yoğun olarak tercih edilen tarımsal faaliyetler arasında yer alıyor. İnsan hayatının en önemli ihtiyaçlarından birisi olduğu gibi birçok sebzeye nazaran çok daha alternatif yetiştirme tekniği mevcut. Ilıman iklim şartları için en ideal tarım alanlarından birisi diyebiliriz.

Özellikle yakın zaman içerisinde marul üretimi yapmak isteyen okuyucularımız için bu bitkiye dair en net bilgileri sunmak istiyoruz.

Marul Nedir?

Marul, bileşikgiller sınıfı içerisinde yer alan geniş yapraklara sahip ve taze olarak tüketilen bir toprak bitkisidir.

Bildiğimiz üzere marul, çiğ olarak tüketilen ve hem vitamin hem de mineral açısından zengin bir yeşillik türüdür. Salatalarda bilhassa olmazsa olmazlardan birisi olarak tercih edilir. İnsan vücudu için de her anlamda faydalı bir ürün olarak dikkat çeker.

Marul İçeriği (Besin Değerleri)

marul

Marul, özellikle toprak mahsulü olduğundan dolayı taze olarak tüketildiğinde insan vücudu için muazzam bir üründür. Kıvırcık olarak da ülkemiz genelinde bilinen bir üründür. Besin değeri olarak ise yine çok kapsamlı bir ürün. İçeriğinde yer alan başlıca besinler;

  • Kalori
  • Protein
  • Karbonhidrat
  • Yağ
  • Fiber
  • Sodyum
  • Potasyum
  • A, B1, B12 Vitaminleri

Gibi son derece zengin ve kapsamlı bir ürün olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Şimdi yetiştiricilik ile alakalı detaylara eğilelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSalep Tohumu Yetiştiriciliği

Marul İklim ve Toprak Gereksinimleri

Marul, yukarıda da bahsettiğimiz üzere ılıman iklim sebzelerinden birisidir. Tabi ki toprak anlamında da belli başlı gereksinimleri söz konusudur. Tabi ki daha verimli mahsul alabilmek için çok daha seçici olmak gerekiyor. Detaylara eğilelim.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİ İKLİM GEREKSİNİMLERİ

Önceliğimiz iklim olacak. Ilıman iklim şartlarına elverişli bir ürün olduğundan dolayı özellikle Akdeniz bölgesinde çok daha sağlıklı bir şekilde yetişmektedir. Yetişme sürecinin her safhasında farklı süreçler işliyor diyebiliriz. Filizlenme aşamasında 10 °C ila 24 °C sıcaklık gereklidir.

Genel itibari ile yetiştirme safhasında 13 °C ila 20 °C aralığında sıcaklıklar son derece idealdir. Dolayısı ile ılıman iklim en ideal iklim şartlarını karşılar.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİ TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

marul yetiştirme

Marul yetiştirme safhasında özellikle toprak seçenekleri çok önemlidir. Toprak, bildiğimiz gibi ürünün verimliliğini özellikle etkileyen seçeneklerden birisidir. Toprak konusunda ayırt edici bir sebze türü değildir. Hafif topraklar ve kumlu-tınlı özelliğe sahip topraklar ciddi anlamda fark yaratır.

Toprağın pH değeri 7 dolaylarında olursa maksimum verim almak mümkündür. Toprakta soğuk ve tuz çok önemlidir. Tuz, ürünü olumsuz etkiler ve aynı zamanda soğuk, ciddi anlamda sıkıntıları beraberinde getirir.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAĞIN HAZIRLANMASI

Marul, bir sene içerisinde farklı zamanlarda birçok kez ürün verir. Bu da toprağın verimi ile doğrudan alakalı bir konudur. Toprağı hazırlama süreciniz, ekim yapmadan 3 ay öncesinde başlar. İlk olarak pulluk yardımı ile toprağı sürmek mantıklı olacaktır.

Sonrasında diskaro yardımı ile birlikte tırmık işleminden geçirme ve ardından karık yardımı ile masuralar hazırlanır. Toprakta özellikle yabancı bitkilerin olmamasına dikkat edeceğiz. Yabani otlar, marulun kalitesini ciddi anlamda etkiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İlham Arayanlara: 38 Mobil Uygulama (APP) Fikirleri

Marul Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme, Çapalama

Marul yetiştiriciliğinde ürünün çeşitli safhalarda bakımının yapılması son derece önemlidir. Tarım yapıyor iseniz toprağın ihtiyaçlarını da en iyi şekilde karşılamanız gerekir. Dolayısı ile bizde alternatif bilgileri en kısa ve öz şekilde sizlere sunalım.

MARUL YETİŞTİRME SAFHASINDA SULAMA GEREKSİNİMLERİ

Marul, her ne olursa olsun su gereksinimi yüksek olan bir üründür. Ancak aşırısı da köklerin çürümesine neden olabilir. Aynı zamanda marul yapraklarına da suyun temas etmesi zararlı olabilir. Bu neden dolayısı ile DAMLAMA YÖNTEMİ İLE SULAMA en ideal seçenek olacaktır. Damlama yöntemi ile haftada iki kere kök sulaması yapmak, her safhada en ideal sonuçları getirir.

MARUL YETİŞTİRME SAFHASINDA GÜBRELEME GEREKSİNİMLERİ

Gübre, toprağın özellikle doğal vitamin ve mineralleri kullanarak ürün sunması açısından önemlidir. Marul yetiştiriciliğinde de aynı şekilde gübre isteği önemlidir. Dönüm hesabında 4 tona kadar organik çiftlik gübresi kullanılması ilk aşamada çok önemlidir.

Ticari gübre kullanmak istiyor iseniz 25 KG potasyum sülfat ve 35 KG süperfosfat takviyesi toprak için en ideal seçenek olur. Azotlu gübre takviyesi ise zamana yayılarak 4 seferde sağlıklı şekilde verilmelidir.

MARUL YETİŞTİRME SAFHASINDA ÇAPALAMA GEREKSİNİMLERİ

Yabani otların marul üzerinde ki etkilerinin ne denli olumsuz olduğunu sizlere iletmiştik. Bu neden dolayısı ile çapalama, en önemli aşamalardan birisi. Marulların gelişme süreci dikkate alınarak özellikle YÜZLEK ÇAPALAMA yapılmalıdır. Yabani otların baş göstermesine müteakip 2 – 3 defa çapalama yapmak en ideali olacaktır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Marul Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele

marul nasıl yetiştirilir

Toprak ürünlerinin hemen hemen tamamında hastalık ve zararlı canlılar ciddi anlamda sıkıntılıdır. Maruldan verim almak istiyorsak özellikle doğru ilaçlama yöntemini kullanmak son derece önemlidir. Yapraktan ilaçlama dahi olsa özenli olmak son derece önemlidir.

Marul her ne olursa olsun dinlendirilmiş toprağa ekilmelidir. Bu neden dolayısı ile toprağın kalitesinin analizi önemlidir. Toprak analizi esnasında ürününüz için en uygun ilaç önerilerini uzmanlardan talep edebilirsiniz.

Marul Yetiştiriciliğinde Hasat Dönemi

Marul hasatı, zamana yayılan bir süreç olarak dikkatleri çekiyor. Olgunluk seviyesini özellikle yaprakların gür bir şekilde bütünleştiği şeklinde anlayabilirsiniz. Hasatı el ile doğrudan kökten yapmak son derece önemlidir.

Özellikle köklerine zarar vermemeye dikkat edeceğiz. Birkaç seferde marul hasatı yapılır. Sene içerisinde 3 ya da 4 kere hasat yapılması mümkün bir ürün.

Marulun Faydaları

  1. Cilt sağlığı için doğal antioksidan özelliğine sahiptir. E ve C vitamini içerir.
  2. Saç dökülmesi ya da saç derisi sorunlarında dezenfektan görevi görür.
  3. Vücutta ki ödemin atılmasına yardımcı olur.
  4. İltihab sorunlarının ortadan kalkmasına yardım eder.
  5. Kısa süre içerisinde kilo vermeniz için doğal yöntemlerden birisidir.
  6. Kalp sağlığı için en önemli besin kaynakları arasındadır.
  7. Kemik gelişimi ve sağlığı için etkin bir üründür.
  8. A vitamini kompleksi ile kanser oluşumu için önleyici özelliğe sahiptir.
  9. Alzheimer sorunu için önleyicidir.
  10. Alerjik tepkimelere karşı en ideal ürünlerden birisidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir