Türkiye’de en fazla sayıdaki işletme marketlerdir. Ayrıca en fazla şube yapısına sahip firmalarda Market Zincirleri konumunda bulunuyor. Perakende sektörünü şirketler genellikle yüksek karlılık nedeniyle tercih etmez, tam aksine bu sektörde kar marjları çok düşüktür. Ancak tüm dünyada en hızlı tüketilen ve bu nedenle sürüm avantajı bulunan sektörün perakende sektörü olması nedeniyle karlılık yüksek seviyelerdedir.
Türkiye’de marketler çok farklı kategorilerde hizmet veriyor. Bu da marketlerin ortalama bir karlılık hesabını çıkartmayı zorlaştırıyor. Ancak ortalama olarak genellikle “mahalle bakkalı” adı verilen ve 70 – 80 metrekare üzerine kurulan marketlerde ortalama kar marjı yüzde 25 civarındadır. Bu rakam ay sonunda kasadaki tüm para üzerinden yapılan bir hesaptır. Ancak marketlerde kar marjını etkileyen önemli bazı faktörler bulunuyor.
// Market Nasıl Açılır diye düşünüyorsanız eğer harika bir rehber hazırladık! Rehbere ulaşmak için: MARKET AÇMAK!
Örneğin tost gibi hazırlanan bazı gıdaların daha fazla satıldığı marketlerde kar marjı çok daha yüksek seviyelerde bulunuyor. Çünkü 3 ila 5 lira arasında satılan tostun yüzde 90’ı kardır, bu tostlardan günlük 5-10 adet satılması bile ay sonunda ciddi bir kar marjı yükselişi yaşatır. Bunun dışında sigara gibi tekel ürünlerin daha fazla satıldığı marketlerde ise kar marjı çok düşük seviyelerde seyreder. Çünkü 10 ila 13 lira arasında satılan tekel ürünlerinde kar marjı çoğu zaman yüzde 5 civarında bulunuyor.
Ancak ortalama olarak marketler için kira sonrasında elde kalan paranın yaklaşık yüzde 25’i kardır. Örneğin günlük 1.000 lira ciro elde eden bir market, ay sonunda 30 bin liradan yaklaşık olarak 7 bin lira civarı kar elde edebiliyor. (Kira ve diğer masraflardan bağımsız olarak)