1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Market Açmak | Nasıl Açılır? Devlet Desteği ve Maliyeti

Market Açmak | Nasıl Açılır? Devlet Desteği ve Maliyeti
2

Türkiye’de en hızlı kurulan işletmeler arasında marketler yer almaktadır. Kısa sürede kurulan marketler, yine çok kısa bir sürede para kazandırmaya başlamaktadır. Market açmak istiyorsanız, nasıl açılır, devlet desteği, maliyeti gibi konularda ayrıntılı bir rehber hazırladık.

Değinmek istediğimiz ilk konu elbette lokasyondur. Market kurmak kolaydır, önemli olan düşük rekabetli ve yüksek potansiyelli bir lokasyon bulmaktır. Bu üzerine en çok kafa yormanız gereken konu.

Öncelikle market, Türkiye’nin kurulduğu günden bu yana en çok kurulan işletmeler arasında yer alması nedeniyle genellikle piyasa şartları belirgindir. Bu nedenle basit şartlar altında, rekabetin düşük olduğu ortamlarda, en uygun fiyatı ve seçeneği sunan market, olumsuz bir durum olmaması durumunda en çok para kazanacak işletmedir. Elbette öncelikli olarak bir piyasa araştırması yapmanız önemlidir;F

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Büfe Açmak | Maliyeti ve Kar Marjı

Market açmayı düşündüğünüz bölge için yapacağınız piyasa araştırmasında kullanmanız gereken soru listesi:

  • Markete yürüme mesafesinde kaç ev var (Kapıdan 200 metre uzaklık Kuzey – Doğu – Batı – Güney)
  • Markete yürüme mesafesinde kaç market var (Kapıdan 200 metre uzaklık Kuzey – Doğu – Batı – Güney)
  • 200 Metre 4 yöndeki alandaki insanlar genellikle hangi marketlere gidiyor?
  • Bu alan içerisinde büyük bir süpermarket şubesi var mı? (BIM, A101 gibi…)

Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar ile market açıp açmama sürecinde doğru bilgilere sahip olabilirsiniz. Örneğin kapıdan 200 metre yakınlıkta herhangi bir A101 veya BIM gibi bir süpermarketin bulunması büyük ölçüde rekabet şartlarınızı zorlayacağı için çok fazla önerdiğimiz bir durum olmayacaktır. Bu nedenle bu sorulara vereceğiniz yanıtları iyi bir şekilde inceleyin.

Ayrıca bu sorular ile doğru bir noktada dükkan bulmanız da kolaylaşabilir. Örneğin onlarca sitenin bulunduğu ve herhangi bir marketin bulunmadığı bir alan bulabilirsiniz. Bu da size ilk etapta daha kolay rekabet şansı fırsatı sağlar.

MARKET AÇMA BELGELERİ ve ŞARTLARI

Market Açmak

Türkiye’nin her noktasında hemen hemen market açmak için aynı belgelere sahip olmanız gerekiyor. Ancak son zamanlarda birçok belediye farklı belgeler talep edebiliyor. O nedenle market açacağınız dükkanı belirledikten sonra bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek tüm belgeleri resmi olarak öğrenme şansınız var. Ancak bilgilendirme olması açısından, genellikle istenen belgeler ve şartlar şu şekilde:

  • Nüfus Belgesi Fotokopisi (TCKN’lı)
  • Tapu Fotokopisi
  • Yapı Kullanım İzni
  • Kira Kontratı
  • Vergi Levhası ( Vergi Dairesi’nden alınacak)
  • Esnaf Odası Kaydı
  • Vergi Levhası ile birlikte verilen BAĞ-KUR Belgesi
  • Su – Elektrik aboneliği
  • İtfaiyeden yangın raporu
  • Sabıka Kaydı

Gerekli Şartlar:

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  • Birden fazla faaliyet konusunun bir arada bulunduğu 500 m2 den büyük işyerlerinde danışma birimi bulunmalı.
  • Tüm tezgâh ve raflar zeminden en az 15 cm yükseklikte olmalı.
  • Soğuk meze, et ve süt ürünleri, sakatat ve balık gibi farklı gıda maddeleri için ayrı ayrı veya bölümlere ayrılmış soğutma tertibatlı dolap veya tezgâh bulunmalı.
  • Gıda maddeleri ile diğer maddeler farklı raf ve tezgâhlarda satışa sunulacak.
  • Ekmekler ve unlu mamuller kapalı dolaplarda ve vitrinli tezgâhlarda satışa sunulmalı.
  • Kuruyemiş ve kuru kahve satılan işyerlerinde kavurma ve ısıtma işlemi yapılacak ise bunun için gereken donanım kurulmalı.
  • Hipermarket, grosmarket ve mega marketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunmalı.
  • Manavlarda, sebze ve meyveler için kolayca yıkanabilecek şekilde yapılmış masa ve raflar olacak, iki metre yüksekliğe kadar duvarlar su geçirmez malzeme ile kaplanmalı.

MARKET AÇMAK – BİLİNMESİ GEREKENLER

Market Açmak

-Market açmak için yer belirleme ve ruhsat alınma işlemlerinin ardından çalışmalara başlayabilirsiniz. Market açmak için ilk yapmanız gereken şey tezgah ve rafların kurulmasıdır. Bu çalışmalar için bir mobilyacıya gitmeniz veya anahtar teslim raf hizmeti veren bir firma ile görüşmeniz gerekecek. İleride daha fazla ürün kapsamayı planlıyorsanız eğer mevcut raflardan yüksek verim alabilmek adına ilk planlamayı doğru yapmanız gerekiyor.

-Ayrıca bu tür tezgah ve rafların su geçirmez ve sağlam bir malzemeden yapılmış olması büyük önem arz ediyor. Sık sık malzeme değişiklikleri nedeniyle bu tür rafların kullanımı çok yüksek seviyede olacaktır. Dükkan dizaynı yalnızca raf ve tezgahlar değil, ayrıca bir yönetici – hesap masası kurulması gerekecek. Ayrıca eğer burada tost gibi bir gıda satışı yapılacaksa, bunun için bir de mutfak kurmanız gerekecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İşletmenize Uluslararası Yatırımcıları Nasıl Çekersiniz?

-Marketin iç dizaynını yaptıktan sonra, ilk gitmeniz gereken yer toptancılar olacak. Bu market kurulumunda en önemli noktalardan biridir. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde toptancılar sitesi bulunur ve burada toptan bütün malzemeleri bulabilmek mümkün. Farklı farklı ürünler için de internet üzerinden şirketlerin telefon numaraları ile iletişime geçmeniz gerekecek. Ancak biz bu konuda büyük toptancılar ile çalışmanızı öneriyoruz, hemen hemen her malzemenin bulunabildiği büyük toptancılar ile çalışmanızın avantajı olacak. Aynı ürünü aynı toptancıdan alırsanız eğer ek indirim veya kampanyalardan faydalanabileceğiniz gibi, bir ürününüz bitmek üzereyken anında yeni bir ürün almak için beklemek zorunda kalmazsınız. Marketlerde herhangi bir ürünün tükenmeden, yerine yenisinin konulması büyük önem arz ediyor. Çünkü müşterinizin bir kere eli boş olarak dükkandan çıkması, o müşteriyi kaybetmenize neden olabilir.

-Marketinizi planlarken içerisinde ne tür malzemelerin olacağına da önceden karar vermeniz büyük önem arz ediyor. Örneğin mini market planladıysanız eğer burada un, yağ veya sık talep edilmeyen temizlik malzemeleri satın almanıza gerek kalmayacak. Bu nedenle neyin satışına odaklandığınızı iyi planlayın ve dükkanda pek talep olmayacak gereksiz malzemelere yüksek sermaye harcamayın.

-Türkiye’de ortalama malzemelerin bulunduğu bir market için ortalama toptan mallara 25 bin lira sermaye koymanız gerekecek. Yani 25 bin lira ile bir marketin tüm raflarını doldurmak mümkün. Ancak özellikle tekel ürünlerine çok fazla yönelirseniz bu rakam 2-3 katına çıkabilir. Zira, bir sigara rafında ortalama 10 bin liralık sigara bulunur.

-Markete malzeme satın alırken, ayrıca dondurma ve kola şirketleriyle de iletişime geçmeniz gerekecek. Bu tür şirketlerin her şehirde farklı dağıtıcıları bulunur ve bu dağıtıcıların telefon numaralarını ana şirketin müşteri hizmetlerinden temin edebilirsiniz. Dondurma – kola şirketleriyle iletişime geçmeden ve bu dondurucu – buzdolabı ürünlerini ücretsiz almadan işe başlamayın, bu ürünlerin size ulaştırılması 2-3 gün sürebilir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Market Açmak

Market açmak istiyorsanız eğer ilk etapta hızlı satışı yapılacak ürünlere yoğunlaşmanızı öneriyoruz. Bu tür ürünler ekmek, sigara, dondurma, kola, su, cips gibi ürünlerdir. Bu tür ürünlerde çok fazla seçenek barındırmanız çok avantaj sağlayacaktır. Mutlaka bu ürünlerin ana satıcılarına ulaşın ve bunlardan ücretsiz raf ve dolap ürünlerini almaya çalışın. Ayrıca bu tür şirketler sık sık kampanyalar düzenlemektedir, mutlaka bu kampanyalar hakkında bilgi almaya özen gösterin.

Bu tür malzemelerde çok fazla kar marjı yoktur, ancak bir cips alan müşteri farklı bir ürün de alabileceği için; önemli olan müşterinin dükkana giriş yapmasıdır. Mutlaka farklı seçenekleri barındırın, farklı farklı ürünleri de sık sık markete getirmeye özen gösterin. Dükkanda küçük değişiklikler yapmak müşterilerin ilgisini çekebilecektir.

Marketi kurduktan sonra etrafınızdaki evlere mutlaka telefon numaranızı bırakarak bir sipariş hattı oluşturun. Bu sipariş hattını WhatsApp üzerinden oluşturmaya özen gösterin, bu sayede müşterileriniz sizinle daha hızlı iletişim kurabilir. Yalnızca bir ekmek isteyen müşteriye bile ürünü hemen ulaştırmak büyük önem arz ediyor. Bunun için bir motorlu kurye de istihdam edebilirsiniz. Emin olun kendi maaşını fazlası ile çıkartacaktır.

Eğer mümkünse marketi 24 saat açık tutmanızı öneriyoruz, ilk etapta geceleri pek müşteri bulamazsınız, ancak zamanla bu konuda sabit müşteriler bile elde edersiniz. Bir süreden sonra bu konuda bilinen bir yer olmayı başarırsanız eğer, insanlar araçları ile direkt olarak marketinize gelecektir.

MARKET AÇMANIN MALİYETİ

Türkiye şartlarında ortalama 40 metrekareye sahip bir dükkanı kurmak için 50 bin lira yeterli. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere tekel ürünlerine çok fazla yönelirseniz bu rakam ile dükkanın tüm raflarını kuramazsınız. Bir marketin kurulumu,  tabelası, dekorasyonu ve raflar için 25 bin lira ve malzemeler için de 20-25 bin liraya ihtiyacınız olacak. Resmi işlemler maksimum bin lira masraf oluşturacaktır.

NE KADAR KAZANIRIM? KAR MARJI

Marketler için kar – zarar hesabı ile ilgili olarak bir inceleme hazırladık. Bu incelemeye Market Kar Marjı – Ne Kadar Kazandırır? adlı bağlanıdan ulaşabilirsiniz.

DEVLET DESTEĞİ

Market açmak için KOSGEB’den 50 bin liraya kadar hibe alma şansınız var. Ancak nitelikli olarak ciddi bir istihdam oluşturmadığı için şansınızın biraz düşük olduğunu belirtmek gerekiyor. Her market için elbette hibe sağlanmıyor. Şansınızı denemek için ilk olarak Kosgeb Girişimcilik Belgesi adlı rehberimize göz atın. Girişimcilik belgenizi aldıktan sonra KOSGEB’e iş planı sunarak hibe için başvuruda bulunabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. Bim Bayilik
  2. Şok Bayilik
  3. UCZ Bayilik
  4. Bayilik Veren Marketler
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. eğitimi yok. ancak bi markete girer 3-5 ay çalışırsan biraz olsun bi şeyler öğrenme fırsatın olur. mal nerden nasıl alınır ne zaman alınır nası rafa dizilir hangi düzenden tutulur, iadeler nası olur, raf ömrü kontrolü ve genel temizlik vs vs aklıma gelenler. bunlar dışında günlük kasayı tutmak, gelir gider hesaplarını güncel olarak kaydetmek ve benzeri işlemleri de kaparsan tamamdır bu iş. ama yer önemli, hangi bölgede ve semtte nası bi yer tuttuğun çevredeki market ve gıda satışı yapan dükkanların yoğunluğu ve mesafesi bunlar hep işi etkileyen etmenler. bunları iyi araştırman lazım öncesinde

  2. Merhaba devren market almak sizce mantıklımı, bide bu market konusunda hiç tecrübem yok bir eğitimi varmı yada eğitim almalıyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir