Son yıllarda ülkemizde de patlayan sektörler arasında yer alan Lojistik sektörü her geçen gün ile birlikte daha fazla iş imkanları yaratmaktadır. Lojistik sektöründe iş olanakları özellikle ekonomik büyüme ile paralel olarak artmaktadır.
Lojistik sektöründe bulunmayı düşünüyor veya bu bölümü okumayı planlıyorsanız eğer mutlaka lojistik sektörünün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olmanızı öneriyoruz. Bu bölüm şuanda halen revaçta ancak başarılı bir pozisyon elde etmek düşündüğünüz kadar kolay değil.
Lojistik mesleğine sahip olmak için Türkiye’de birçok üniversitede yer alan Lojistik bölümünü okumanız gerekiyor. Genellikle öğrenciler için kolay bir bölüm olarak adlandırılan ve geçme puanlarının çok düşük olduğu Lojistik bölümünü bitirmek için çok fazla sıkıntı yaşamazsınız. Ancak bu bölümde iş olanakları arasında başarılı bir fırsat elde etmek istiyorsanız, üniversite hayatınızda elde ettiğiniz bağlantıların çok önemli olduğunu belirtmek gerekiyor.
ŞİRKETLER İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
Lojistik bölümü kısaca şirketler için en önemli konular olan satın alma, nakliye, gümrük, sigorta, depolama, tedarikçi siparişi izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemileri, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, etiketleme, fiyat-barkot, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama, rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat gibi konularını yürüten birimdir. Lojistik personeli de bu konulardaki yürütmelerin başarılı olması için çalışma yürütür. Temelde şirketlerdeki en aktif bölümler bunlardır. Birçok masa başı personel bulunmasıyla birlikte günün tamamında ayakta olan lojistik personelleri de bulunmaktadır.
Lojistik bölümünü okuduktan sonra ise süreç şimdi başlıyor. Lojistik bölümünü bitirdiyseniz kamuda çok sınırlı çalışma alanlarına sahipsiniz. Bu nedenle kamuda çalışmak yerine direkt olarak özel sektörü öneriyoruz. Çünkü bu sektörde yükseltmek hiç ummadığınız kadar kolaydır.
BAĞLANTILAR ÇOK ÖNEMLİ
Günümüz şartlarında artık lojistik konularında uzman personeller yalnızca İngilizce bilmez, Fransızca ve Almanca veya en önemlisi Çince bilen bir lojistik uzmanıysanız kesinlikle çok şanslısınız. Eğer bu dilleri bilmiyorsanız mutlaka kendinizi bu konularda geliştirmelisiniz. Lojistik sektöründe yer edinmenin bir diğer önemli yolu ise bağlantılardır. Telefon rehberinde 5 bin isim/kayıt olan lojistik uzmanları bulunmaktadır. Çünkü lojistik artık günümüzde bağlantı kelimesiyle eşdeğer anlamına gelmiştir. Yani bulabildiğiniz her önemli bağlantıyla mutlaka sürekli olarak iletişimde olmanız gerekiyor.
LOJİSTİK İŞ İMKANLARI
Lojistik uzmanları genellikle ticaret veya nakliye yapan şirketlerde çalışır. Birçok lojistik mezunu 5-10 yılın ardından kendi nakliye ve ticaret destek şirketlerini kurmuştur. Lojistik bölümünde ilk yıllarda 1-2 bin lira maaş alınmaktadır. Ancak bu konuda referans çok önemli olduğu için ilk yıllarda çok maaş odaklı iş aramanızı kesinlikle önermiyoruz.
LOJİSTİK İŞ İLANLARI
Lojistik iş ilanlarına göz atıldığı zaman Türkiye’deki iş arama sitelerinde bile binlerce ilan bulunuyor. Lojistik sektörü son yıllarda gerçekten büyük oranda dikkat çekiyor ve Türkiye geliştikçe bu ilanların sayısı da artacaktır.
İş ilanlarına göz atmak için şu bağlantılar kullanılabilir:
Sorularınızı YORUM bölümünden bizlere yöneltebilirsiniz…
Önlisan lojisitik mezunuyum iş bulamıyom ama harberler lojistik alanı geniş açıklama yapıyor.
Özel sektörler de Askerlik şartı kaldırsalar güzel olur (şirketlerle hep bu sorunla karşıkarşıya kalıyoruz )
abi bana da çıktı lojitik ne yapalım okumayalım mı akıl verirsen sevinirim.