Kuyumcu dükkanı açmak istiyorsanız, sizler için harika bir rehber hazırladık. Bu rehber kapsamında kendi kuyumcu dükkanınızı açabilir ve açmadan önce bilmeniz gereken her konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Kuyumcu dükkanı açmak karlı bir yatırımdır ve birkaç yılda birçok kuyumcu içerideki sermayeyi 2’ye katlayabilmektedir. Bu kapsamda en önemli konu, hizmet kalitesinin artırılması dışında başka hiçbir şey değildir.
Kuyumcu dükkanı açmayı planlayanlar için en önemli konuların başında sermaye geliyor. Yeterli sermayesi bulunmayan bir kuyumcu dükkanı zamanla güven kaybedecektir. Çünkü bir kuyumcunun en çok güven verdiği nokta dükkandaki altındır. Bu kapsamda dükkanınızdaki altın raflarının boş kalması güvensizliğe neden olacaktır.
Eğer altın pasajlarında küçük 3-4 metrekarelik bir dükkana girmeyecekseniz, minimum 300 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacak. Dükkan 20 – 30 metrekare büyüklüğe ulaşırsa, bu rakam 1 milyon liraya kadar çıkar. Sermayenin çok büyük bir kısmı temelde altına gidiyor, dükkanın büyüklüğüne göre dekorasyon için harcayacağınız tutar 20 bin lirayı aşmayacaktır.
KUYUMCU DÜKKANI AÇMAK
1. İlk olarak dükkan belirlemeniz gerekiyor. Kuyumcu dükkanlarında güvenlik ve müşteriye yakın olmak önemlidir. Kira bu kapsamda 3’ncü plana atılabilir. Ancak dükkanın güvenli bir noktada olmasına önem gösterin.
2. Dükkanı belirledikten sonra maliye ve belediyeye giderek ruhsatınızı ve vergi levhanızı alın. İki kuruma gitmeden önce bir muhasebeci ile görüşmeniz ve anlaşmanız daha mantıklı olacak. 2 bin lira masraf ile muhasebeci tüm işlemlerinizi halledecektir.
3. Ruhsat ve vergi levhasının alınması sonrasında dükkanın dizayn edilmesi gerekiyor. Genellikle ön cephede altınlar sergilenir, bu kapsamda bu vitrin çok değerlidir. Bu vitrinin dizaynı için bir iç mimardan profesyonel destek de alabilirsiniz. Kendiniz de özellikle vitrin örneklerine göz atarak beğendiğiniz vitrini yaptırabilirsiniz. Mutlaka vitrinin yoğun ışığa sahip olmasını sağlamanızı tavsiye ediyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Altın Fiyatları Hızla Yükseliyor: Kuyumcularda Kar Marjı Artışı
5. Vitrini oluştururken ortalama ne kadar altın ihtiyacı olacağını belirleyin. Vitrinin büyük kısmını altınlar ile doldurmanız gerekecek. Vitrinde bilezikler, yüzükler ve çeşitli ziynet eşyaları bulunmalı. Ve mümkünse özellikle yüzük, bilezik ve kolyelerin çok çeşitli olması önemli.
6. Altınları toptan olarak imalathanelerden alabiliyorsunuz. Ayrıca Cumhuriyet – Çeyrek gibi altınlar da darphane aracılığıyla gönderilmektedir. Bu altın çeşitleri için her şehirde bulunan Kuyumcular Odası / Derneği’ne giderek bilgi alabilirsiniz.
4. Dükkan içerisinde mümkünse 3-4 kişinin aynı anda rahatla oturabileceği bir alan oluşturun.
5. Kuyumcu dükkanlarında müşteri iletişimi çok değerlidir. Bu kapsamda bir kadın personel de bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Birçok müşteriniz kadınlar olacaktır.
6. Bir kuyumcu dükkanında güven çok değerlidir. Bu kapsamda ilk müşterin akrabalarınız, arkadaşlarınız, çevreniz ve bunların tanıdıkları olması önemlidir. Bir kuyumcu dükkanı açtıysanız mutlaka tüm tanıdıklarınıza haber vermeyi ihmal etmeyin.
7. Şehrinizde bulunan yerel gazetelere, radyolara küçük reklamlar da vermek iyi bir fikir olacaktır. Kuyumcu dükkanlarını geliştirmek için fiyat çok önemli bir unsur değildir, genellikle bir şehirdeki tüm kuyumcularda fiyatlar hemen hemen aynıdır. Bu nedenle müşteri ilişkileri ve güven en önemli unsurdur.
KUYUMCULARDA KAR MARJI / KAZANÇ
Bir kuyumcunun kar marjı satılan ürüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin sabit olarak fiyatı belirlenmiş bir çeyrek – cumhuriyet altını gibi türlerde kar marjı yüzde 4’ü aşmaz. Bu tür altın çeşitleri ile dükkanı çevirmeniz yani kar elde etmeniz pek mümkün değildir. Bu tür altın çeşitleri yalnızca müşterinin diğer ihtiyaçlarını gidermek için dükkana gelmesini sağlar. Örneğin sizden sık sık çeyrek altın alan bir müşteri, bilezik ihtiyacında da size gelecektir.
Kuyumcuların asıl kar marjları da “İşçilik Masrafı” bulunan altın çeşitleridir. Genellikle yüzük, bilezik, kolye gibi altın çeşitlerinde çok ciddi kar marjları vardır. Her çeşitte değişmekle birlikte bu tür altın çeşitlerinde kar marjı yüzde 40’a ulaşabilmektedir. Örneğin 2 gram altın barındıran bir kolye, 600 liraya satılması gerekirken, kuyumcularda 850-900 liraya kadar alıcı bulmaktadır. Bu ek masrafa “İşçilik Masrafı” adı veriliyor, ancak temelde böyle bir masraf sadece 100-120 lira arasındadır.
KUYUMCU AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Kuyumcu açmak istiyorsanız her belediyede farklı ruhsat şartlarının olduğunu belirtelim. Ancak genel olarak istenen belgeler şöyle;
- 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
- Ustalık Belgesi (Kuyumculuk (Altın ve Gümüş İşlemeciliği)) (fotokopi)
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası (fotokopi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- Muvafakatname (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar
sayfasının noter tasdikli sureti) - İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
- Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
(işyeri 60 m² ve üzerinde ise) - Tapuda adı geçen mülk sahibinin/sahiplerinin vefat etmiş olması durumunda; “veraset ilamı” çıkartılmalı ve
gereken belgeler arasına “Veraset İlamı (fotokopi)” da konulmalıdır. Ayrıca kira sözleşmesinde veraset ilamında adı geçen
mirasçının/mirasçıların da imzası/imzaları bulunmalıdır.
Bu aciklamalar fiyasko ya yapmayin yazdiginiz rakam lar iki kilo altin etmez.ayruca bir çalisma ruhsati besbin turklirasi olmus.dekor diyorsunuz 20000 tl yav arkadaslar bir terazi 300 veya 400 evro oda kucuk kg li olanlar.bur cam kapi taktirsan bugun mekanizmasiyla 4000 tl neyse kardesler kucuk sermayelerle yapilacak bir meslek degildir.iyi bir noktada olmaniz gerekli .işi bilmeniz hemdr iyi derecede anlamanuz.ve yada iyi bir isi bilenle yola çikilmali.isi bilmeyenleri öperler.hemde çok saglam öperler.ditecegim oki ciddi bir sermaye ve iyi bir noktada isyeri.ve saglam insanlarla yapilabilecek bir meslektir.he bu saaten sonra yapilacak bir usmidir 30 yillik cekurdekten gelen biri olarak.bulaşmayin.uç kuruş sermaye ile yapacaksaniz yapmayin orta karar sermaye koyup bu ise girenlerde erir giderler.yani sarrafiyeden 22 ayar urunlerdrn para kazanamassiniz.fantazi 14 ve tasli urunler para kazandirir.lakin o urunleride artik halkimiz pek almiyor bir grm altin bir ceyrek alayimda zarar etmeyim diyen bir topluma altin satmak zor ve kazançsiz bir istir .bulasmayin kardesim iviri ziviri masrafi hirsizi ugursuzu sahtecisi ve kazanci olmayan bir meslek haline gelmis vesselam.