Kuruyemiş Dükkanı Açmak
3

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Dünyada kuruyemişin en çok tüketildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de ortalama yıllık kuruyemiş tüketimi 6.5 kilogram. Kuruyemişin en çok tüketildiği ülkeler ise Ortadoğu’da bulunan ülkeler. Türkiye, kuruyemiş perakendeciliği, üretimi ve ihracatı konusunda çok önemli bir potansiyel barındırıyor. Peki Türkiye’de kuruyemiş dükkanı açmak ne kadara mal oluyor?

Türkiye’de kuruyemiş sektörü 4 milyar dolar civarında bulunuyor. Bu ciroyu sağlayan toplam 700 firma bulunuyor, ancak sektörde büyük sayılabilecek oyuncu sayısı ise 70’i aşmıyor. Kuruyemiş sektörü doğrudan ise yaklaşık 50 bin satış noktası ile bakkallar, büfeler, marketler ve diğer satış noktaları ile büyüyor. Sektörde son dönemde ise e-ticaret çok önemli bir pay almaya başladı. Sadece internet üzerinden satışa odaklanan 50’i aşkın firma bulunuyor. Kuruyemiş sektörüne girmeyi planlıyorsanız bir kuruyemiş dükkanı açmak ise en karlı ve basit yoldur. Bu kapsamda kuruyemiş dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, sizler için ayrıntılı bir rehber hazırladık.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

2023’de Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Karlı ve hızlı satış kanallarının açık olduğu bir sektöre giriş yapmak istiyorsanız kuruyemiş kesinlikle iyi bir tercih olacak. Kuruyemiş dükkanı açmak istiyorsanız eğer ilk olarak satış potansiyelinin yüksek olduğu bir lokasyonda bir dükkan bulmanız gerekiyor. Kuruyemiş dükkanlarının hijyenik ve minimum 40 metrekare olması yeterli. Ancak büfe tarzı yerler için metrekare ciddi bir sorun olmayacaktır.

Kuruyemiş dükkanı için uygun bir lokasyonda kiralama yapıldıktan sonra belediyeye giderek buradan ruhsat almanız gerekiyor. Her belediyenin ruhsat için şartları farklıdır. Ruhsat işlemlerinin ardından Vergi Dairesi’ne giderek buradan da bir vergi levhası alınması gerekiyor. Vergi işlemleri için bir muhasebeci ile anlaşmanız önemli.

Kuruyemiş Dükkan Açma Maliyeti

Dükkanın kiralanması ve resmi işlemlerinin tamamlanmasının ardından dükkan kurulumu gerçekleştirilebilir. Dükkan kirası (metropoller hariç) ortalama 5.000₺ ile 10.000₺ arasında değişmektedir. Dükkanın kurulması için dekorasyon önemli bir konudur. Antik tasarımlar bu konuda öne çıkmaktadır. Ahşap dekorasyonda önemli bir parça olarak kullanılır. Dükkan dekorasyonu için 50 bin lira yeterli bir rakam olacaktır. Daha fazla dekorasyon harcamasını önermiyoruz, bu harcamalar geri alınamadığı için ilk etapta dükkanın bir süre potansiyeli incelenmeli.

Dükkan kurulumu için profesyonel bir destek de almak kötü bir fikir değildir. Dükkan kurulumunun ardından yapmanız gereken şey elbette ürünlerin tedarik edilmesi olacak.

Kuruyemiş ürünlerini Türkiye’nin her bölgesinde rahatlıkla tedarik edebilirsiniz. Ürünlerin tedariği konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak tercih ettiğiniz ürünlerin kalitesi ve fiyatı bu kapsamda tercih sebebi olmalı. Kuruyemiş sektörüne ilk kez giriyorsanız ve sektör deneyiminiz yoksa, bu kapsamda yanlış tercihlerde bulunabilirsiniz. Bunun için sektör tecrübesine sahip birileri ile çalışmak önemli. Ancak her halükarda bilinir markalardan ürün temin etmek daha mantıklı olacak.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Korona Virüsü Döneminde Satılabilecek Ürünler

2023 Maliyetleri:

1- Dükkan kirası (metropoller hariç) ortalama 5.000₺ ile 10.000₺ arasında değişmektedir. Emlak bedeli olmadan yeni bir dükkana yerleşme bedeli ortalama 20.000₺ civarındadır.

2- Yeni dükkan abonelik ücretleri ortalama 6.000₺, aylık fatura gideri (kış hariç) 2.000₺’dir.

3- Raf ve reyon sistemi, kavurma makineleri, yeni dükkan için tadilar, ısıtıcı ve dolaplar gibi demirbaş giderleri ortalama 75.000₺ ile 100.000₺ arasındadır.

4- Başlangıç olarak ürün alımı için minimum harcama  50.000₺ tutarındadır.

2023 yılında kuruyemiş dükkanı açmak için ortalama maliyet 200.000₺ ile 250.000₺ arasındadır.

Kuruyemiş Dükkanında Bulunması Gereken Ürün Gamları

Bir kuruyemiş dükkanında bulunması gereken ürün gamları şöyle;

  • Fındık İçi
  • Kaju Fıstığı
  • Badem İçi
  • Çeviz İçi
  • Karışık Kuruyemiş
  • Kuru Kayısı
  • Kurutulmuş Kayısı
  • Kuru Üzüm
  • Ay Çekirdeği
  • Antep Fıstığı
  • Yer Fıstığı
  • Leblebi
  • Soslu Mısır
  • Çikolatalı Leblebi
  • Ceviz
  • Lokum Çeşitleri
  • Hurma
  • İncir

Kuruyemiş Dükkanı İşletilmesi

Bir kuruyemiş dükkanında en az 2 personel çalışmalı. Ancak dükkanın büyüklüğüne göre personel sayısı artırılmalı.

Personelin sektör tecrübesinin olması önemli, bir başarısız personel size çok müşteri kaybettirebilir. Güler yüzlü ve insan ilişkileri yüksek personeller tercih edilmeli. Dükkanda satılan ürünlerin de kaliteli, nemden uzak ve sağlıklı olmasına yüksek özen gösterilmeli. Bazı firmalar, ürün fiyatlarının düşürülmesi için kuruyemiş ürünlerinin içerisine farklı kalitedeki ürünler serpiştirmektedir, bu durumun önüne geçmek için ürün kaliteleri sıklıkla kontrol edilmeli.

Her kuruyemişin raf ömrü farklıdır, bu nedenle raf ömrü kısa süren ürünlerden çok fazla almayın. Hızlı satılmayan pahalı ürünlerden fazla stok yapmayın, çekirdek, antep fıstığı gibi ürünlerden ise topluca daha ucuza alabilirsiniz.

Dükkanı ilk açtığınız vakit muhtemelen tam anlamı ile iş yapmayabilirsiniz. Bunun için reklama ihtiyacınız olacak. Yerel gazeteler, yerel radyo ve tv kanalları ile şehre yönelik sosyal medya hesaplarına reklamlar verebilirsiniz. Ayrıca Billboard’lar da tercih edilebilir. Geri dönüşe göre reklam tutarı artırılabilir.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Kuruyemiş Dükkanı Kazanç ve Kar Marjı

Kuruyemiş dükkanlarında kazanç ve kar marjı elbette farklıdır. Çekirdek gibi daha ucuz ürünlerin satışına odaklanırsanız eğer kar marjınız düşük olacaktır. Ancak lokasyona ve müşteri potansiyeline göre daha yüksek fiyatlı kuruyemiş ürünlerinde kar marjı daha fazladır. Ortalama bir kuruyemiş dükkanı, aylık ortalama 40 bin lira net kazanç elde edilebilir. Kuruyemiş dükkanlarında ortalama kar marjı yüzde 30 civarında bulunuyor. Bu kar marjına personel ve kira masrafı da direkt etki etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. YENİ İŞ YERİ AÇAÇAKLAR İÇİN ÇOK UYGUNDUR TÜM DEKORASYON MALZEMEKERİ SIFIR AYARINDADIR.. DEKORASYON İÇERİSİNDE OLAN ÜRÜNLER İSE PİRİNÇ KAPAKLI BAHARAT KAVONOZLARI , KİLİM VE KADEMELİ DESENLİ BAHARAT VE ÇOK ÇEŞİTLİ ÜRÜN TEŞİR KÜFELERİ, LOKUM VE ÇEŞİTLİ ÜRÜN TEŞİR TEPSİLERİ YİNE KİLİM DESENLİ VE BORCAMLI, KAPAKLI VE UÇAN RAF SİSTEMİ….DİĞER ÜRÜN KALEMLERİ İSE, 18 GÖZLÜ,ISITMALI ÇEREZ TEŞİR DOLABI, BIÇAKLI KAHVE ÖĞÜTME MAKİNASI, OFİS TAKIMI 2 KİŞİLİK KOLTUKĞU, PATRON KOLTUĞU KİTAPLIĞI VE SEHPASI DAHİLDİR. AYRICA MUKFAK SETİ FIRIN VE 1ADET LİMONATA MAKİNESİ DE DAHİLDİR…. DİĞER ÜRÜNLER ise, Baharatlar, şekerlemeler,Mecit efendi bitkisel yağları, çaylar,macunlar, yazamadığım bilimum ürünler komple verilecektir detaylı bilgi için ciddi düşünenler iletişime geçebilirler.izmir 5071529686

  2. 6 Ekim 2018

    Makbulun bayilini alabilirmiyiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir