Köyüne Dönene 300 Koyun Verilecek! Şartları ve Hibe Projesi
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Köyüne Dönene 300 Koyun Verilecek! Şartları ve Hibe Projesi

2

Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla hükümet yeni hibe programı için çalışma başlattı. Hibe programına göre, köyüne dönenlere 300 koyun verilecek ve bu 300 koyundan elde edilen bütün gelir çiftçilere kalacak.

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından 300 koyun hibe programına ilişkin ayrıntılar açıklandı. Bakan Fakıbaba’nın açıklamasına göre, 300 koyun hibe şartlarına göre; Mera alanları bulunan bölgeler öncelikli olacak. 300 koyun direkt olarak hibe olarak verilmeyecek, koyunlar bakanlığa ait olacak ancak koyunlardan 1 yıl içerisinde gelecek olan bütün kuzular yetiştiricilere ait olacak. Bu 300 kuzuları da bakanlık direkt olarak satın alacak ve 300 koyunun parası bu kuzulardan kesilecek.

Bakan Fakıbaba sistemin ne zaman başlayacağını açıklamamış olsa da, konu hakkında aldığımız bilgilere göre; hibe programı Nisan ayında başlayacak.

Köyüne dönene 300 koyun projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Fakıbaba, öncelikle bu sistemde köye dönüşün zorunlu olmadığını ancak köyde yaşayanlara öncelik verileceğini belirtti. Her başvurana 300 koyun verilmeyeceğini açıklayan bakan, özellikle mera alanlarına yakın bölgelerde yaşayanlara 2018 yılı için toplam 500 bin koyun verileceğini belirtti. 2019 yılında da yaklaşık 500 bin koyunun hibe edileceğini açıklayan Bakan Fakıbaba, hibe programı için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köyde Yapılacak İşler

300 KOYUN HİBE PROJESİ HAKKINDA BİLGİLER – ŞARTLARI

  • 300 koyun almak isteyenlerin köylerde yaşaması ve (henüz büyüklüğü belli olmayan) toprak sahibi olması gerekiyor
  • Her başvurana koyun verilmeyecek. Mera alanlarına yakın köyler öncelikli olacak.
  • 2018 yılında toplam 500 bin koyun dağıtılacak
  • 300 koyun yetiştiriciye ait olmayacak. Bakanlığa ait olacak olan koyunlardan elde edilen kuzular, bakanlık tarafından satın alınacak ve bu koyunların ücreti bu kuzulardan kesilecek. Böylelikle her kuzu ile koyunlar yetiştiriciye ait olmaya başlayacak.
  • Her aileye verilecek olan 300 koyun için, ailedeki 1 kişi sigortalı yapılacak ve kendisine asgari ücret bağlanacak.
  • 300 koyunun veterinerlik masraflarını bakanlık karşılayacak
  • Köyde yaşayan ve halihazırda hayvancılık yapanlar bu projeden yararlanamayacak. Köyde yaşayan ve hayvancılık yapamayanlar, şehire taşınanlar öncelikli olacak.
  • Hayvanların yem ihtiyacı Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha uygun ücretle temin edilebilecek.
  • Ortalama olarak 300 koyun piyasada 300 bin lira civarında tutuyor. Bu nedenle ipotek olarak gösterilecek arazinin 300 bin lira kredi alabilecek düzeyde olması gerekiyor. İpotek karşılığı krediyi Ziraat Bankası’nın vermesi planlanıyor.
  • Yem maliyeti, çoban masrafları ve diğer birçok gider için ortalama bu işe 400 bin liralık kaynak gerekecek.
  • Koyunlar devlete ait olacak ancak kaç yıl sonra yetiştiriciye kalacağı henüz belli değil. Daha önceki projeler göz önüne alındığında 5 yıl sonra hayvanlar, yetiştiriciye kalacak.

Konu hakkında ek bilgiler geldikçe, güncelleme yapılacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Patlayacak İş Fikirleri

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (2)

  1. merhaba ben erzurumda yaşıyorum eşimle birlikte bir iş yeri kurmak istiyoruz. bütcemiz 50-60 bin civarı yardımcı olabilirmisiniz? bebek giyim ve hamile giyim olarak düşündük yalnız emin olamadık. sizden de fikir almak istedik yardımcı olursanız seviniriz. iyi günler

  2. Güzel de taşaron olmasın ve 5 sene çok adam akıllı yapin

Bir yanıt yazın