1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Konut Fiyatları Hızla Düşüyor

Konut Fiyatları Hızla Düşüyor
0

Türkiye’de son dönemde yaşanan enflasyon sorunu ve ekonomik durgunluğun etkisiyle birlikte konut satışlarında büyük bir düşüş yaşandı. Bu süreçte yeni konuların da yapımının sürmesiyle birlikte konut stoğu ciddi bir düzeyde artı. Bu nedenle başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde konut fiyatları hızla düşmeye başladı.

2019 yılının başıyla birlikte başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere konut fiyatlarında büyük düşüş var. Konut projelerinde birçok şirket, çok düşük tutarlardaki peşinatlar ve sıfır faizli fırsatlar ile konut satışı gerçekleştiriyor. Üstelik bankaların da konut kredilerinde faizler son dönemde 50 baz puana yakın düştü.

Konut Fiyatlarındaki Düşüşün Ana Sebepleri Nelerdir.

1- Konut Faizlerindeki Artış

İnsanları konut almaya iten en cazip etkenlerden birisi mortgage sistemi ile ülkemize gelen düşük faizli ve uzun vadeli konut kredisi sistemiydi. 200.000 bin TL’lik bir kredi Yüzde 0,8 – 1,2 civarında seyreden konut kredisi faizleri 10 yıllık vadeye yayıldığında aylık 2500 – 3000 TL gibi bir taksit ödemesi seçeneğiyle tercih edilebiliyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Konutlarda Dev İndirimler!

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

2019 Mart ayı itibarıyla ise konut kredisi faizleri % 1,5 ile %2,5 arasında seyrediyor. Faiz oranlarındaki bu küçük oynama konut kredisi faizlerine aylık 500 TL il 2500 TL arasında bir ek maliyet oluşturuyor. Bu kapsamda konut kredisi aylık taksitleri 3500 – 5500 TL gibi seviyelere çıkıyor. Bu faiz artışı vadeli mevduat hesapları içinde geçerli olduğundan insanlar paralarını konut yerine banka hesaplarında değerlendirmeyi tercih ediyor. Kısaca 300.000 TL’lik bir evin ortalama kira getirisi 1500 – 3000 TL civarında iken vadeli mevduat hesaplarında bu rakam 4500 – 5500 TL civarında bir gelir olarak karşımıza çıkıyor. Faiz gelir gider dengesinin bu şekilde olması sebebiyle insanlar yeni konut almak yerine paralarını vadeli hesaplar yada altın, döviz, borsa gibi diğer yatırım araçlarında değerlendirerek daha yüksek kazanç sağlama planlarına yöneliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Rusya'dan Türk İş İnsanlarına Vize Muafiyeti

2- Konut Talebinden Fazla Üretim Olması

2000’li yılların başından itibaren etkisini gösteren küresel ekonomik krizin yarattığı ekonomik durgunluk ortamında dibe vuran konut satışları 2010’lu yıllarda global ekonomideki gelişmelere ve ülkemizdeki siyasi istikrar ortamının getirdiği hızlı ekonomik gelişmeler konut sektörünü de etkilemiş, bu yıllarda Mortgage kredilerinin faizlerinde yaşanan düşüşler yukarı yönlü ivmeyi iyice hızlandırmıştı. Bu gelişmelerin yanında 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının yarattığı göç dalgası ile ülkemize gelmeye başlayan Suriyeli mültecilerin konut ihtiyaçları, ve bu talebi karşılamak için hızlı bir şekilde konut üretimine başlayan inşaat sektörü 2018 yılının başına kadar bu olumlu koşullar altında sürekli iyi bir grafik çizerek başarılarını devam ettirmiştir. Ülkemizin dışa açılmasını fırsat bilerek yazlık bölgelerde yabancı yerleşimcileri hedef alarak üretilen konutlar ise konut üretim çılgınlığında nispeten küçük bir yer tutmaktadır.

Bu olumlu etkilerin etkisiyle nasıl olsa satılır denilerek hesapsız üretilen konutlar bir yanda, diğer yanda ise düşük gelirli vatandaşların konut ihtiyaçlarını karşılamak için dağ – tepe konut dikerek bir şeyler yapmaya çalışan EMLAK KONUT girişimleri insanların alabileceklerinden daha fazla konut üretmiştir. Bunun yanında Suriye’deki durumun normale dönmesi ile ülkelerine dönen mültecilerden boşalan konutların uygun fiyatlarla elden çıkarılması, konut fiyatlarındaki düşüşün belli başlı sebeplerinden birisidir.

3 – Belirsizlik Ortamında Çoğunluğun Beklemeyi Tercih Etmesi.

Konut sektöründeki durgunluğun en önemli sebeplerinden birisi ekonomideki durgunluktur. Ekonomideki durgunluk ortamlarını en kötü özelliklerinden birisi insanların bekle-gör politikası uygulayarak ihtiyaçlarını ertelemesi ve harcamalarını büyük ölçüde kısıtlamasıdır. Konu konut olunca insanların böyle büyük bir yatırımda daha fazla düşünmeleri ve beklemeleri de kaçınılmaz bir son. Bu nedenle konutlarını satmak isteyenler daha hızlı müşteri bulabilmek için konutlarının fiyatlarını düşürmeye zorunlu olarak gidiyor.

Turk Parası

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir