1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

KOBİ Nedir? Nasıl Olunur? Şartları

KOBİ Nedir? Nasıl Olunur? Şartları
0

Açılımı Küçük ve Orta Ölçekteki İşletmeler olan KOBİ terimi, adından da anlaşılacağı üzere büyük ölçekteki işletmeler dışında kalan tüm işletmelere verilen addır.

Türkiye’de KOBİ olmak çeşitli avantajları da beraberinde getirmektedir. Çeşitli devlet kanalları ile KOBİ’ler sürekli olarak desteklenmekte ve çeşitli avantajlardan yararlandırılmaktadır. Bu kapsamda KOBİ olmak ve KOBİ ile ilgili desteklere başvuruda bulunmak kısa ve uzun vadede işletmenize katma değer sağlayabilir.

KOBİ NEDİR?

Küçük ve Orta Ölçekteki İşletmeler’in kısa adı KOBİ’dir. Son olarak değişen tanımı ile birlikte yeni KOBİ tanımı 24 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile belirlenmiştir. KOBİ’ler Mikro, Küçük ve Orta olmak üzere 3 farklı kategoride değerlendirmeye alınmaktadır. Her kategoride bulunan tanım birbirinden işletme personeli ve yıllık satış hasılatı üzerinden farklılık göstermektedir.

TÜRÜPERSONEL SAYISISATIŞ HASILATI
MİKRO10’dan az3 milyon TL’den az
KÜÇÜK50’den az25 milyon TL’den az
ORTA250’den az125 milyon TL’den az

MİKRO İŞLETME

Resmi Gazete’de yayınlanan son değişiklik ile birlikte Mikro KOBİ’ler 10’dan az personel çalıştıran ve yıllık satış hasılatı 3 milyon liranın altında bulunan işletmelerdir.

KÜÇÜK İŞLETME

Türkiye’de en çok bulunan KOBİ türü küçük işletmelerdir. 50 kişiden az personeli bulunan ve yıllık satış hasılatı 25 milyon lirayı aşmayan işletmelere Küçük İşletme adı veriliyor.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

ORTA İŞLETMELER

En büyük KOBİ’lere Orta İşletmeler adı veriliyor. Bu işletmelerin personeli 250 kişiden azdır ve yıllık satış hasılatı ise 125 milyon lirayı aşmaz.

KOSGEB

Türkiye’de KOBİ’lerin doğrudan bağlı olduğu kurum KOSGEB’tir. Eğer bir KOBİ’yseniz Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) veritabanına kayıt olmanız gerekir. KOSGEB, KOBİ’ler için en önemli kurumdur ve KOSGEB aracılığıyla birçok konuda teşvik, destek ve hibe alabilirsiniz. Bu nedenle KOSGEB veritabanına kayıt yaptırmanız ve beyanname doldurmanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Patlayacak İş Fikirleri 12 Öneri

KOSGEB’e kayıt olmak ve beyanname doldurmak için KOSGEB Beyanname rehberine göz atabilirsiniz.

KOBİ FAİZ DESTEĞİ

KOSGEB tarafından KOBİ’lere sağlanan en önemli destek kredi faiz desteğidir. KOSGEB tarafından 300 bin liraya kadar sağlanan kredi faiz desteğine tüm KOBİ’ler başvuruda bulunabiliyor. Kredi faiz desteği, KOBİ’lerin daha iyi koşullarda üretim yapması, daha fazla istihdam sağlaması ve pazarda yer edinebilmesi amacıyla sağlanıyor.

KOSGEB veritabanına kayıt olan KOBİ’ler söz konusu desteğe başvuruda bulunabiliyor.

KOBİ’LERİN EKONOMİYE KATKISI

Türkiye’de 2003 yılında ihracat yapan KOBİ sayısı 3 bin civarında bulunuyordu. Ancak 2018 yılı itibarıyla sayı 60 bini aşmış durumda. İstihdamda yer edinmeleri ise yüzde 85 civarına kadar yükselmiş durumda.

Hükümetin 2023 programında ise KOBİ’lere yapılan atıf gün geçtikçe artıyor. Özellikle KOBİ’lerin kurulması ve pazarda yer edinebilmesi amacıyla hazırlanan destek ve teşvik programları ile KOBİ’lerin yakın dönemde de güçlenmesi bekleniyor.

BANKALARIN KOBİ DESTEĞİ

Türkiye’de faaliyette bulunan neredeyse tüm bankalar KOBİ Bankacılığı adı altında KOBİ’lere özel programlar düzenliyor. Özellikle KOBİ kredisi konusunda sık sık özel çözümler sağlayan Kamu ve Özel bankalar, 2019 yılında da KOBİ’lere öncelik tanımayı planlıyor.

 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir