Kırtasiye Açmak | Kar Marjı ve Maliyeti
  1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Kırtasiye Açmak | Kar Marjı ve Maliyeti

16

Türkiye, dünyada en çok ilkokul ve lise öğrencisine sahip ülkelerden biri. Ayrıca okul öncesi öğretim de son yıllarda ciddi bir artış göstermesiyle, öğrencilerde ciddi bir artış var. Bu rakam yaklaşık olarak 18 milyon civarında. Hal böyleyken Türkiye’de kırtasiye açmak ciddi bir iş fikri olarak karşımıza çıkıyor. Peki Kırtasiye nasıl açılır? Kar marjı ve maliyeti ne düzeyde? İşte merak edilenler…

Uygun fiyatlar ve doğru ürünler barındırın

Kırtasiyeler günümüzde öğrencilerin en çok uğradığı dükkanlardan biridir. Muazzam öğrenci potansiyeli barındıran Türkiye’de yalnızca bir köy okulunun bulunduğu bir köyde bile kırtasiye ile para kazanmak mümkün. Kırtasiye açmak için ise sektörde ciddi bir deneyime veya yüksek miktarlarda dekorasyon masraflarına ihtiyacınız yok. Öğrenciler çoğu zaman aradığı her ürünü aynı yerde ve uygun fiyatlar ile bulmak ister. Bu nedenle yalnızca doğru bir ürün gamına ve uygun fiyatlara ihtiyacınız var.

Erişebilir olun

Ayrıca erişebilir olmak her dükkan için olduğu gibi kırtasiyeler için de önemlidir. Örneğin A okulunda okuyan bir öğrenci kalem almak için bir kilometre yol yürümek istemeyecektir. Bu nedenle eğer bir okul çevresinde kırtasiye açmayı düşünüyorsanız halihazırda o bölgedeki kırtasiyeleri -rekabet- açısından incelemeniz gerekiyor. Eğer 10 yıl boyunca bir kırtasiye o bölgede bulunuyorsa, müşterilerin ilgi odağını değiştirmenin zaman alacağını bilmeniz gerekiyor. Eğer dükkan kiralama yöntemi ile kırtasiye kuracaksanız, farklı okul çevrelerine odaklanmanız daha mantıklı olacak. Kırtasiyeler çok avantajlı işlerden biri olduğu için sık sık farklı alternatifler bulmanız mümkün.

Kırtasiye açmak için gerekli belgeler

Bir dükkan belirledikten sonra kırtasiye açmak için bazı belgelere ihtiyacınız olacak. Bu belgeler kırtasiyenizin resmi olarak kurulması için ve ilerleyen süreçte herhangi bir yasal mevzuatta sorun yaşamamanız açısından büyük önem arz ediyor.

  • İtfaiye raporu (İtaiyeden)
  • İşletme Ruhsatı  (Belediyeden)
  • Vergi borcu yoktur yazısı (Belediyeden)
  • Reklam kaydı (Belediyeden)
  • Kira sözleşmesi (iş yeri sahibinden)
  • Esnaf kaydının yapılması (esnaf ve zanaatkarlar odasından)
  • Sık bilinen bir yanlış olarak kırtasiye açmak için ustalık belgesi ihtiyacı yoktur.
  • Vergi levhasının alınması (vergi dairesinden)

İyi bir toptancı bulun

kırtasiye

Türkiye’de kırtasiye malzemelerinin bulunabileceği binlerce toptancı vardır. Ancak en uygun fiyat ile ve en en hızlı teslim yapan toptancıyı bulmanız gerekiyor. Eğer uygun fiyat konusunda sorunlarınız varsa, bulabildiğiniz tüm toptancılardan fiyat talep etmeyi ihmal etmeyin. Daha önce de belirttiğimiz üzere kırtasiyecilikte fiyatlar, doğrudan iş sürecinizi etkileyen en önemli olgudur.

Kırtasiye dükkanı maliyeti

Ortalama düzeyde bir kırtasiye dükkanı açabilmek için maliyetleri şöyle belirtmek mümkün:

  • Ruhsat – Vergi – Yasal Mevzuat masrafları: 2.000 TL
  • Kira: 2.000 TL
  • Dekorasyon masrafları: 8.000 TL
  • Malzemeler: 30.000 TL

Yani ortalama olarak bir kırtasiye dükkanı açabilmek için 42 bin liraya ihtiyacınız olacak. Ayrıca ilk aylarda iş yapamayacağınızı düşünürsek eğer mutlaka banka hesabınızda 50 – 60 bin lira sermaye olmadan bu işe girmenizi önermiyoruz.

Kar Marjı

Kırtasiyelerde ortalama kar marjı düşündüğünüz kadar yüksek değildir. Ortalama olarak tüm malları ele alırsak kar marjı yüzde 20 civarında hesaplanabilir. Ancak bazı ürünlerde daha fazla satış elde edilen kırtasiyelerde bu oran değişiklik gösterecektir. Ancak özellikle büyük şehirlerde kar marjı yüzde 20 civarında. Ancak kırtasiyelerde iş hacmi yüksek olduğu için bu iş gayet karlı işler arasında yer almaktadır.

Neler yapacağız?

Bir kırtasiye dükkanı açtıktan sonra direkt olarak dükkanda oturup müşteri beklerseniz bu işten pek memnun olamazsınız. Kırtasiye açtıktan sonra mutlaka olarak yerel düzeyde bir reklam çalışması yapmanız gerekiyor. Bu reklamları yerel radyolara, gazetelere ve sosyal medya hesaplarına yaptırabilirsiniz. Ayrıca size en yakın okullara giderek buradaki öğretmenler ile özellikle fotokopi konusunda anlaşmaya çalışın. Öğretmenlere uygun fiyatlar verin ve bu şekilde aylık tüm masraflarınızı fotokopiden bile çıkartabilirsiniz. Kırtasiyeyi açtıktan sonra ilk 1-2 ay kar marjınızı mutlaka düşük tutmaya özen göstermeyi de kesinlikle unutmayın.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (16)

  1. Kayseri de kırtasiye açasım vardı burdaki yazıyı okuyunca vazgeçtim. Nasıl o kadar yatırıma kazandırmıyor anlamadım.

  2. Ataşehir ilçesinde, bir lise ve ilk okul karşısında cadde üzerindedir. Devren satılıktır. 20 yıldır işletmekteyim. fiyat 35.000 TL. Düşenen olursa iletişim bilgilerini mail adresine gönderirse iletişime geçerim.
    email: ahmetdilek7@gmail.com

  3. Bursa baglarbasi devren kirtasiye. Postane karsisi okul yolu hazir müşterisi bulunan para kazandıran kirtasiye dükkanını şehir değişikliği nedeniyle devredeceğim 0552 206 64 66

  4. Sakın ha. Siz siz olun kırtasiye açmak gibi bir hataya kalkısmayın. Okullar ofisler çok ekmek kazanıriz diye düşünüyorsunuz fakat öyle olmuyor . İşin içine girince etrafta nekadar çok alternatif olduğunu görüyorsunuz . Özellikle d&r gibi yerler ve büyük marketler sizin kabusunüz oluyor. Sezon başlarında sizin vurmaniz gereken voleyi bu ıtler vurur sizde bakar siniz. Zaten 5 kurusun hesabını yapıp sizin moralinizi bozacak olan cahil cuhela velilerden oluşan bir müşteri kitlesi muhatabiniz olacak. 9na göre planlayın. Tek bir fotokopi çektirip 25 kuruş için sizle tartışan kitle den ekmek yiyemzsiniz . Gıdaya atilin. İnsanlar bogazlari için harcar konu eğitim olunca bor buçuk liralık kaleme gözlerini faltasi gibi açıp çooook pahalı der. Maceraya kalkısmayın. Kırtasiye ekmek yedirmez. Kapatirsiniz mallar kalır yol fiyatına çerez olur. Tecrubeye guvenin

    • abim kırtasiyeci, haftada bir toptancısına gittiğinde ben bakarım dükkânına. burada söylenenlerin hepsi doğru maalesef. hatta fazlası bile var. bir de satış olsun olmasın devlet “haracımı ver bakiym” diye her ay tepenize dikilir. haybeye dünya kadar vergi ödersiniz. eskiler başka işe geçmeye cesaret edemediği için mecburen kıt kanaat devam ettiriyor. başka bir geliriniz varsa, mesela emekli iseniz, ucuz kiralı bir dükkân bulduysanız, vakit geçirmek için yapılabilecek bir iş.

  5. DEVREN KIRTASİYE İLANI (İZMİR)
    İlan günceldir ve Fiyat düşmüştür. Ciddi alıcılar ile pazarlık payı vardır.

    DEVİR FİYATI: 47.000 (Fiyat düşmüştür ve pazarlık payı vardır.)

    İLAN ÖZELLİKLERİ : h

    ADRES: İzmir/ Karabağlar / Uğurmumcu Mahallesi / 4192 Sokak / Gül Kırtasiye (A101 market yanı / Senihamayda İOO karşısı)

  6. Kirtasiyemizi emeklilik nedeniyle devrediyoruz
    Kira: 1200
    Caddeye ve okulla hizmet veriyoruz.
    48bin lira. Hazir kurulu duzen ve 10 yillik musteri.
    Iletisim: 05376644913

  7. KIRTASİYEMİZİ KAPATIYORUZ.
    TÜM MALLARI, ETİKET FİYATININ YARISINA TOPLU ŞEKİLDE SATIYORUZ.
    DÜKKANDA 100BİN LİRALIK MAL VARDIR.
    • Kırtasiye ürünleri
    • Hediyelik eşyalar
    • Oyuncaklar
    • Ağırbaş mallar(raf+fotokobi+bilgisayar+branda)
    100bin liralık bütün bu malları 50 bin liraya bırakacağız.

Bir yanıt yazın