Emekli olduktan sonra Hatay’ın İskenderun ilçesine yerleşen endüstri mühendisi Ahmet Çağlar, ağaçlarda yetişen ve ziraat dikeni olarak adlandırılan dikenlerden ürettiği organik kürdanları satarak bir servet kazanmayı başardı.
İskenderun’a yerleşen emekli endüstri mühendisi Ahmet Çağlar, boş bir arazide dolaştığı sırada ağaçlardaki dikenler ilgisini çekti. Bu dikenleri toplayıp eve götüren Çaplar, bunlardan kürdan üretebileceğini fark etti. Evinde bir süre bu ziraat dikenlerini kürdana çevirmek için çalışan emekli mühendis, bunun için bir makine üretmek üzere işletme kurup KOSGEB’e destek için başvuruda bulundu.
KOSGEB’ten kısa sürede destek alarak makineyi üretime almaya başlayan girişimci Çağlar, hiçbir kimyasal kullanmadan ve ağaç kesmeden ürettiği organik kürdanları Türkiye’nin birçok bölgesine satmaya başladı. Kısa sürede “Acacia Sieberiana” türündeki ağaçlardan elde ettiği dikenlerden yaptığı kürdanlar ile servet kazanan Çağlar, konu ile ilgili olarak “Çok basit bir fikirdi ama hayata geçmemiş olduğu için büyük ciro potansiyeli vardı. Bu dikene uygun makineyi yaptırmam gerekiyordu. Bunu da KOSGEB’den destek aldım. Dikeni de köy kesiminde çalışmayan vatandaşlara toplatıp kilosunu 50 liradan satın alarak üretime başladım.” dedi.
GÜNDE 15 BİN ADET ÜRETİYOR
Bayi (franchise) Kredisi
Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.
Sermayesiz İş Kurmak
Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kâr Marjı Yüksek Ürünler
Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.
Dikenleri önce kısa, orta ve uzun olarak boyutlarına göre ayırdığını, daha sonra diş etine batmayacak şekilde makinede işlemden geçirdiğini anlatan Çağlar, ardından dezenfekte edilip ürünlerin paketlendiğini belirtti.
Çağlar, kendisini en çok motive eden şeyin ağaç kesmeden kürdan üretmek olduğunu vurgulayarak, “Günde 15 bin adet ürettiğimiz kürdanların tanesini 8 kuruştan başta İstanbul ve İzmir’deki restoranlar olmak üzere Türkiye’nin farklı illerine satıyorum. Şu an için küçük ölçekli olarak piyasada ve pazarda yer alıyoruz. Ürün hakkında olumsuz düşünene şu ana kadar hiç rastlamadım. Herkes çok beğeniyor. Yazın turistik bölgelerde turistlere de satmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu üretimin Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaygınlaşması halinde kırsal kesimdeki vatandaşlara ve ülke ekonomisine katkı sağlanabileceğini dile getiren Çağlar, “organik” diye tabir ettiği kürdanların üretiminde 8 kişinin çalıştığını kaydetti.
ANADOLU AJANSI
HATAY – BURAK MİLLİ