1. Anasayfa
  2. Başarı Hikayeleri

Kendi İşini Kurmak İsteyenlere 39 İpucu!

Kendi İşini Kurmak İsteyenlere 39 İpucu!
0

İş dünyasında başarının anahtarlarından biri de kendi işini kurmaktır. Özellikle girişimci özelliklerine sahip olan ve yeterli deneyim ile sermayeye sahip olanlar için önemli potansiyel içeren ana konulardan biri kendi işi kurmaktır. Eğer bu aşamada bulunuyorsanız önceden bilmeniz gereken bazı önemli konular var.

Kendi işinizi – işletmenizi veya şirketinizi kurmak istiyorsanız eğer, bu süreçte yardım almanız gerekiyor. Bu süreç zahmetli ve yorucu olabilir, ancak bu süreçte sizler için hazırladığımız 39 ipucu önemli bir rehber olabilir. Bu rehberi sık sık gözden geçirmek ve olabildiğince rehberdeki ipuçlarına uymak, kendi işini kurmak isteyenler için çok faydalı olacaktır.

1 – Motive Olun

Kendi işinizi kurmak istemenin ilk yolu motive olmak, kendinizi geliştirmektir. Yani kendi işinizi kurmanın temelde ilk yolu, kendinize yatırım yapmaktır.

Bir iş kurmak için hazır mısınız? Bu soruya evet diyene kadar, motive olmanız gerekiyor.

2 – İnsanların Hayatını Kolaylaştırmalısınız

Bir iş kurmak istiyorsanız eğer, fikrinizin insanların hayatını kolaylaştırıp kolaylaştırmadığına odaklanın. Ne tür hizmetler vereceksiniz? Bu hizmetlerin insanlar için anlamı nedir? Bu sorulara verdiğiniz cevapların, birilerinin işine yaraması gerekiyor.

3 – Olasılığı İnceleyin

Bir fikri ele aldıktan sonra, bunun bir gerçek haline gelip gelemeyeceğini bulmaya çalışın. Ürün veya hizmet, insanların istediği veya ihtiyacı olan bir şey mi? Bunu karlı bir şekilde satabilir misiniz?

4 – İş Planı Hazırlayın

Daima önerilerimiz arasında yer almaktadır. Mutlaka ama mutlaka ne iş kurarsanız kurun bir iş planı hazırlayın. İş planı hazırlamak hem kısa hemde uzun vadede size büyük kolaylıklar sağlayacaktır. İş planında bu iş için gerekli sermayeler, gerekli ekipmanlar, personeller gibi önemli ayrıntılara mutlaka yer vermelisiniz. Bu soruya yanıt için İş Planı Nasıl Hazırlanır bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

5 – İşinizi Kaydedin / Patent veya Marka Tescili

İş fikrinizin çalınmasını engellemek veya isminin başkaları tarafından alınıp alınmadığını öğrenmek için işinizin adını kayıt altına alın. Bunu marka tescil belgesi ile de yapabilirsiniz.

6 – Pazarı Gözden Geçirin

Bir işletmenin ayakta kalıp kalamayacağını öğrenmenin en iyi yolu; pazarı gözden geçirmek ve hatta detaylı araştırmalar yapmaktır. Eğer rekabet şartları düşük bir seviyede ise bu kısa ve uzun vadede size ekstra kar marjı olarak geri dönüş sağlayacaktır.

7 – Masrafları Hesaplayın

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız bu konuda önemli bazı soruları önceden gözden geçirmeniz ve bu sorulara yanıtlar vermeniz gerekiyor. Bu sorular arasında en önemlilerinden biri kesinlikle masraflardır. Masraf ve sermaye dönüşümünü mutlaka önceden belirleyin, bu sonradan kötü sürprizler ile karşılaşmanızı büyük ölçüde engelleyecektir.

8 – Bütçe Oluşturun

Masrafları hesapladıktan sonra doğru bütçeyi oluşturmanız gerekiyor. Sermaye oluşturmadan asla kendi işinizi kurmak için çalışmaya başlamamanız gerekiyor. Ne kadar para harcayacağınızı belirleme kısmında mutlaka sektörü ele almalısınız, birçok sektör ek maliyetler oluşturmaktadır.

9 – Doğru Yatırımcıları Bulun

Bir iş kurmak istiyorsanız doğru yatırımcılar ve ortaklar ile iş yapmak büyük bir önem arz ediyor. Eğer kısa ve uzun vadede başarılı bir girişim kurmak istiyorsanız bu önemli bir konudur ve yanlış insanlar ile yapılmış işlerin başarıya ulaşmadığı ortada olan bir gerçektir.

10 – Deneyimlerden Faydalananın

Daha önce sizin işinizi kurmuş insanlar ile tanışmaya ve onların fikirlerini almaya çalışın.

11 – Destekçi Bulun

Bir işi hayata geçirmenin yalnızca maddi yanları yoktur, manevi olarak da size destek sağlanması gerekiyor. Bu aileniz, arkadaşlarınız veya sevdiğiniz herhangi biri olabilir. Destekçileriniz sizi daha mutlu hissetmeye sevk edecek ve bu da işinize mutlaka yansıyacaktır.

12 – Hukuk Sürecini Yönetin

İş kurmak istiyorsanız eğer mutlaka bu süreçte bir hukuk firması ile yada sadece bir avukatla görüşmeniz mantıklı olacaktır. Birçok iş fikri için çeşitli hukuki süreçler vardır ve bu işinizi uzun vadede ayakta tutabilmek adına önemli sorunlar ile karşılaşmanızı büyük ölçüde engeller.

13 – İşletmenizi Adlandırın

Bir fikri hayata geçirmenin ilk yolu ona bir isim vermektir. Yaratıcı ve dikkat çekici güzel bir firma & şirket ismi arıyorsanız eğer bu rehberimize de göz atmanızı öneririz.

14 – Ücretsiz Kaynakları Kullanın

Yeni bir iş kurma sürecinde yardıma ihtiyacınız olacak. Özellikle internet üzerinden araştırmalar yaparak ücretsiz kaynaklar bulun ve buradaki eşsiz bilgilerden mutlaka faydalanın. Günümüzde iş hayatına yönelik yayınlar yapan ve para ile dahi satın alamayacağınız mükemmel bilgiler sunan yerli ve yabancı binlerce blogger var.

15 – Vergileri İnceleyin

Kanunlara uymanız gerekiyor, bu durumda işletmeler için en önemli konu vergilerdir. Bu vergi sürecini doğru planlamak karlılığınıza doğrudan yansıyacaktır. Bu nedenle ilk etapta vergi yükümlülüklerinizi gözden geçirmeniz gerekiyor.

16 – Sigorta Yaptırın

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Yeni bir iş kurmak isteyen herkese önerdiğimiz gibi mutlaka ama mutlaka sigorta kapsamı altına alının. Sigortalar, çoğu kötü durumdan çıkmanızı sağlayan en önemli yoldur. Sigorta yaptırmaktan asla kaçmayın ve iyi bir sigorta acentesiyle çalışın.

17 – İş Yerinizi Bulun

Ve adım atmanın zamanı geldi. İşletmenizi kurmak için doğru bir ofis veya iş yeri bulmanız gerekiyor. Doğru iş yerini bulmak çok kritik öneme sahiptir. Mutlaka müşterilerinize yakın olmaya özen gösterin. Ne iş yaptığınızdan bağımsız olarak, müşterilere yakın olmak daima avantaj sağlar.

18 – Hemen Ofis Kurmayın

Bazı işler için mutlaka ofis kurmak yada depo tutmak gerekmiyor. Direkt olarak işletmeyi kurarken bu gereksiz masraflara yönelmeyin. En küçük ofisi kurmak bile binlerce lira masraf oluşturmaktadır. Bazı işletmeler için ofis veya depolara ihtiyaç yoktur. Stoklama ve yönetici ofisleri konusunda eliniz sıkı olmalı.

19 – Patent Gerekebilir

Özellikle imalat ve teknoloji sektöründe yatırım yapacaksanız bunun için bazı patentlerin tescillenmesini beklemeniz gerekebilir. Bu durumda bu süreçte ek masrafların oluşmaması için doğru zamanlamayı yapmanız gerekecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kokoş Hanım Bijuteri Bayilik

20 – Uyumlu ve Esnek Olun

İş hayatında kararlı olmanın zaman zaman işe yaradığı bazı anlar olabilir ancak bu daima uygulamaya çalışmanız gereken bir olgu değil. Uyumlu ve esnek olmanın birçok avantajı var ve bu avantajlardan ayrı kalmak istememelisiniz. Başkalarının fikirlerine karşı olumlu olmak daima size artı değer katacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2021’de Para Kazanmanızı Sağlayacak En Kârlı E-ticaret İş Fikirleri

21 – Arkadaşlarınıza ve Ailenize Danışın

Fikirleriniz varsa bu fikirleri mutlaka arkadaşlarınıza ve ailenize danışmaya özen gösterin. Arkadaşlarınız ve aileniz fikirlerinize karşı en doğru yorumları yapacak insanlardır. Bu durumda hiç düşünmediğiniz bazı fikirler elde edebilirsiniz. Bu iş hayatınız için kritik öneme sahip bir bilgi bile olabilir.

22 – Denemekten Çekinmeyin

Bir fikrinizi başkalarına açtığınız zaman gelebilecek olumsuz eleştirilere karşı asla sinirlenmeyin ve kızmayın. Ayrıca fikrinizi açtığınız yatırım işletmeleri tarafından alınabilecek olumsuz kararlara da saygılı olmalı ve daima denemekten çekinmemelisiniz.

23 – Servis ve Hizmet Hızlı Olmalı

Bir iş kurarken ne hizmet veya mal satışı yaptığınızdan bağımsız olarak daima müşterilere hızlı bir servis yapmaya özen gösterin. Müşterilerin en çok dikkat ettiği konuların başında hızlı servis gelir. Bu sayede müşterilerden çok olumlu geri dönüşler alabilirsiniz.

24 – Yeni Ürün veya Hizmetler Sunun

Yeniliklere açık olun, işletmenizde sunulan menü daima aynı olmamalıdır. Yenilikler zaman zaman ek masraflara neden olabilir ancak bu şirketin canlılığı için önemli bir kriterdir.

25 – Sabırlı Olun

Başarı elde etmek kolay bir süreç değildir. Bu süreçte sabırlı olmayı öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca yeni bir iş kurarken ilk etapta direkt olarak karlılığa odaklanmayın, hizmet ve satışlarınızdan kar elde etmek için de sabırlı olmalısınız.

26 – İşleyişinizi Bloga Dönüştürün

İşletmenize yönelik samimi bir dille hazırlanan bir blog açmak, eğlenceli olabilir. Müşterileriniz bu samimiyetten hoşlanacaktır. Burada karşılaştığınız sorunlara ve çözümlere de yer verebilirsiniz.

27 – Ortaklarınıza ve Çalışanlarınıza Saygılı Olun

Bir konuda herkesten daha fazla bilgiye sahip olduğunuzu veya kendinizi direkt olarak haklı gördüğünüz olabilir. Bu durumda karşı görüşler sunan ortaklarınıza ve çalışanlarınıza karşı saygılı olun. Kavga etmek asla bir şirketin potansiyelini yükseltmez. Hem bu motivasyon eksikliğinin en büyük nedenlerinden biri olarak karşınıza çıkacaktır. Şirket içi çekişmelerin artması kısa vadede bile işleyişinizi büyük ölçüde engelleyebilir.

28 – Toplantılara Hazırlanın

Özellikle yeni kurulan işletmelerde toplantılar kritik öneme sahiptir. Her hafta hatta daha fazla toplantılar hazırlayarak hem ortaklarınız hemde çalışanlarınız ile iletişimi sürdürün. Bu hiç ummadığınız ancak çok başarılı fikirlere sahip olmanızı sağlayabilir.

29 – Rekabete Hazırlanın

Günümüz iş dünyasına bir anda girip rekabetten başarılı çıkan şirket sayısı çok fazla değildir. Bu nedenle yeni bir iş kurma sürecinde rekabet şartlarına hazırlıklı olmanız gerekecek. Yarışmaktan asla çekinmeyin ve bu sabırlı olma özelliğiniz ile bağlantılı olmak zorundadır. Doğru piyasa şartlarının oluşmasını beklemek işinize yarayacaktır.

30 – Müşteri Hizmetleri

Yeni bir işletmenin başarılı olmasının en önemli faktörlerinden biri “sektör heyecanı” nedeniyle müşterilere gösterilen ilgidir. Bu ilgiyi asla çok abartmayın ancak müşteri ilişkilerinizi olabilecek en maksimum düzeye çıkarmanız gerekiyor. Başarılı bir müşteri hizmetleri sunan bir şirket kısa vadede de uzun vadede de mutlaka başarılı olacaktır.

31 – Web Sitesi Kurun

Online hizmetler ile ilginiz olmasa bile mutlaka online varlıklara sahip olun. Çevrimiçi olmadan başarılı olmak zordur! Ayrıca bu size çok daha fazla insana ücretsiz ulaşma şansı bile sağlayacaktır.

32 – Ekonomiden Korkmayın

Yerel veya ulusal bazda bazı ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemler olabilir. Hatta ekonomik krizler bile çıkabilir. Bu dönemlerden korkmak yerine onlara hazırlıklı olmaya çalışın. Ve asla unutmayın, kriz dönemleri birçok başarı öyküsünü ortaya çıkarmaktadır.

33 – Ödeme Dengesini Sık Sık Kontrol Edin

Birçok yeni işletme ilk zamanlarda daha fazla borç döngüsü içerisinde olur. Bu sürecin doğru kontrol edilemediği zamanlarda da ödeme dengesi bozulabilir. Müşterilerinizin faturalarını doğru zamanda ödediğini ve sizinde borçlarınızı doğru zamanda ödediğini mutlaka gözden geçirmelisiniz. Yanlış zamanlamanın ağır faturaları olabilir.

34 – Doğru Çalışanlar Bulun!

Bu rehberin tamamının en önemli maddelerinden biri olabilir. Başarısız çalışanlar ile ayakta kalmak mümkün değildir… Bu süreci doğru yönlendirmek için profesyonel destek de alabilirsiniz. Doğru çalışanları bulabilmek piyasa şartlarında ciddi bir külfettir, ancak ayakta kalmak ve rekabetlerden başarıyla ayrılabilmek adına bu bir gerekliliktir.

35 – Sorumluluk Yükleyin

Birçok çalışanınız veya ortağınız olabilir. Bu durumda herkesin belirli bazı sorumluluk altında olması gerektiğine özen gösterin. Ek sorumluluklardan çekinen personelinize bile bu sorumluluğu başarılı bir şekilde aktarabilmeniz gerekiyor.

36 – Dürüstlüğe Önem Verin

Personelinize sık sık dürüstlüğü aşılamaya çalışın. Yanlış olarak adlandırılabilecek davranışlara karşı bile sert olmamalısınız. Dürüstlük şirket içi iletişimi olabilecek en yüksek düzeye çıkartacaktır.

37 – Sosyal Hayatınıza Elveda

Başarılı bir işletme sahiplerinin çoğunun genel sorunu sosyal hayatından verdiği feragatlardır. Bu engellenmesi güç bir olgudur ve piyasa şartları nedeniyle sosyal hayatınızdan ödün vermeyi öğrenmeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İş Kurmaya İlişkin Sık Sorulan 8 Soru

38 – Maaş Alacak Son Kişi Sizsiniz

Şirketiniz yeterli geliri elde etmediği durumlarda maaş alacak son kişinin siz olduğunu unutmayın. Personelinize bunu yansıtma şansınız yok. Yeterli geliri elde edinceye kadar buna katlanmak zorundasınız.

39 – Doğru Zamanlamaya Özen Gösterin

Agresif bir politika izlemek her zaman sizi memnun etmeyebilir. Doğru zamanlamayı planlamalısınız ve bunu yapabilmek için sık sık araştırmalar, analizler ve değerlendirmeleri gözden geçirmelisiniz. Doğru zamanlamayı başardığınız zaman; başarılı bir işletmenin anahtarını cebinize koymuş olacaksınız.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir