Başarılı bir girişimci eninde sonunda kendi işini kurmak ve kendi yolunu çizmek zorundadır. Bu başarılı bir adım atmanın temelde ilk yoludur. Ancak kendi işinizi kurarken çeşitli zorluklar ile karşı karşıya kalacağınızı tahmin ediyorsunuzdur. Bu kapsamda kendi işinizde başarılı olmak için bazı altın değerinde kurallar vardır. Bu kuralların her biri kendi içerisinde spesifik bazı adımların tamamlanması ve işletmenin risklerini ortadan kaldırmak için büyük önem arz etmektedir.
Kendi işinizde başarılı olmak istiyor ve işletmenizi güvenle geleceğe taşımayı planlıyorsanız mutlak suretle dikkat etmeniz gereken birçok kural bulunuyor…
1- Kendinize Dürüst Olun
Kendi işinizi kurarken kendinizi çeşitli hayallere kapılmış bir şekilde yakalayabilirsiniz. Bu işletme için beklentileri yükseltir ve zamanla işten beklediğiniz ölçüde başarı alınamadığı vakit hayal kırıklığına neden olur. Öncelikle kendinize karşı dürüst olun ve sevmediğiniz ancak para kazanılabilecek işlere karşı olumlu bakarken dikkatli olun.
2- Bir İhtiyacı Tamamlayın
Bir işletmenin kısa sürede başarılı olması ve kar sağlaması için herhangi bir konuda bir ihtiyacı tamamlaması gerekiyor. Örneğin 2 bin metrekarelik alanda hiç ekmek fırını yok mu? Orada yaşayan insanlar ekmek almak için her gün dakikalarca zaman mı harcıyor? Bu basit süreç bile orada yaşayan insanların bir sorunudur ve bu sorun için hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.
3- Maliyet ve Satış Rakamlarını İnceleyin
İster hizmet ister imalat sektörü olsun, pazardaki rekabeti incelemeden asla işe koyulmayın. Örneğin sigorta acentesi açmak istiyorsunuz, öncelikle rekabet edeceğiniz işletmelerdeki fiyatları öğrenmeli ve ardından maliyet hesaplaması yaparak rakiplerinizden daha avantajlı fırsatlar sunabileceğinizi inceleyin. Rekabetin fazla olduğu sektörlerde karlılık düşüktür, bunu unutmayın.
4- Masrafları Küçümsemeyin
Bir işletme için aklınıza gelemeyecek birçok masraf vardır. Türkiye’de insanalar genellikle bu masrafları küçümser ve bu nedenle aylık – yıllık bazda tahmin edemeyecekleri kadar büyük masraflar ile karşılaşır. Masrafları önceden listeleyin ve planlamanızı buna göre yapın. Kira, vergiler, faturalar, personel maaşları, sigortalar, reklam vs.
5- Pazarlamayı Öğrenin
Ne iş yaptığınızdan bağımsız olarak artık çağ pazarlama devridir. Bazen rakiplerinizden daha avantajsız durumda olsanız bile doğru bir pazarlama ile ciddi kazançlar elde edilebiliyor. Bunun için profesyonel destekler de alabilirsiniz. Pazarlama bir işletme için olmazsa olmaz konular arasında yer alıyor. Ve doğru yapılmadığı vakit, öngörülemez sonuçlar ile karşılaşmanıza neden olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şekerleme Yapmanın Bilinen 10 Faydası
6- İnternete Açılın
Artık devir internet devri. Ne iş yaparsanız yapın mutlak suretle internete de açılmanız gerekiyor. Artık en küçük işletmenin bile internette erişebilir olması gerekiyor. İnsanlar bir adrese gitmek veya telefon etmek yerine hemen Web üzerinden arama yapmayı daha çekici buluyor.
7- Müşterileri Önemseyin
Müşteriler sizin her şeyiniz olmalı. Yalnızca bir müşterinin bile talepleri, tüm müşteriler adına gerçekleşiyor olabilir. Müşterilerinizi daima önemseyin ve yeni fikirlerine karşı olumlu olun. Bazen ne kadar işin içerisinde olursanız olun, kendi işletmenize bir müşteri gözü ile bakamazsınız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Son Derece Başarılı Girişimciler ve Yatırımcıların Yaptığı 7 Şey