HIZLI ERİŞİM
5 yıl öncesine kadar ODTÜ mezunu olarak Türkiye’nin birçok önemli tekstil ve gıda firmasında pazarlama müdürü olarak görev alan girişimci Aslı Aksoy kariyerini bırakarak Kuşkonmaz yetiştiriciliğine yönelmeye başladı. Muğla’nın Ula ilçesinde ilk fidelerini 2015 yılında eken Aksoy, aradan geçen 4 yılda Türkiye’nin en çok kuşkonmaz yetiştiriciliği yapan 2’nci üreticisi olmayı başardı.
İlk olarak 2015 yılında kendisine ait olan 2.5 dönüm araziye kuşkonmaz ekimi yapan Aslı Aksoy, aradan geçen 4 yılda kiralama usulü ile 40 dönüm üzerinde ekim yapmaya başladı. Dönüm başına 700 kilogramdan fazla ürün hasadı elde eden Aksoy, bu ürünlerin kilogramını ise 40 lira civarından satışa sunuyor. Böylelikle bir hasat döneminde 40 dönümlük araziden 1 milyon 100 bin liradan fazla ciro elde ediyor.
2’NCİ ÜRETİCİ
Türkiye’de yıllar içerisinde kuşkonmazın tanınırlık elde etmesi üzerine çok ciddi bir satış hacmi yakalayan Aksoy, 2.5 dönüm üzerinde başladığı ekime bugün 40 dönüm üzerinde devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda 100 dönüme ulaşmak istediğini söyleyen Aksoy, 28 ton civarındaki kuşkonmaz üretiminin 3 tonuna yakınını Hollanda, Romanya ve Almanya’ya ihraç ediyor.
Türkiye’de kuşkonmaz pazarının güç geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Aslı Aksoy, “Her yıl yüzde 30’dan fazla pazar payı büyümesi var. Harika bir lezzete sahip olan kuşkonmaz artık sofralarımızda daha fazla yer alıyor. Bu nedenle her yıl daha fazla alanda ekim yapmak istiyoruz” dedi.
KUŞKONMAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, folik asit, fosfor ve potasyum içeren Kuşkonmaz, Türkiye’de tarıma elverişli bütün alanlarda rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilen bir sebzedir. İdrar söktürücü ve kum döktürücü olarak da sıklıkla tercih edilen Kuşkonmaz ayrıca kalbi güçlendirir ve kanı temizler.
Türkiye’de üretim merkezi Manisa olan Kuşkonmaz, son yıllarda ise Manisa’da neredeyse hiç üretilmemektedir. Türkiye’nin neredeyse tüm kuşkonmaz ihtiyacı Eskişehir’de bu işe tüm mesailerini harcayan Murat Şenbuz ve Arman Badur tarafından kurulan işletme ile karşılanmaktadır. 2018 yılının ikinci yarısında ise kuşkonmaz yetiştiriciliği Muğla’da da 40 dekarda Aslı Aksoy tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Türkiye’de yıllık kuşkonmaz üretimi yaklaşık 120 ton, ancak ihtiyaç 300 tonun üzerinde. Bu kapsamda Türkiye’de en karlı tarımsal iş fikirleri arasında yer almaktadır.
İHLAS HABER AJANSI – Bekir Tosun