1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Kanola Yetiştiriciliği | Faydaları ve Fiyatı

Kanola Yetiştiriciliği | Faydaları ve Fiyatı
0

Kanola, zaman içerisinde ülkemizde de üretimi yapılan son derece önemli bir bitki türü olarak biliniyor. Dünyada geneline bakıldığında en çok üretimi yapılan bitki türlerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor.

Anadolu yörelerine ait bir bitki türüdür. Tabi ki dünya genelinde farklı isimler ile bilinir. Tabi ki detaylıca bir tanıtımını yapmak şart.

Kanola (Kolza) Nedir?

Kanola, Anadolu topraklarında yetiştiriciliği ve tarımı yapılmakta olan, aynı zamanda Rapiska ya da Kolza ismi ile de bilinen bir tür yağ içeren bitki türüdür.

İçeriğinde asit bulunması nedeni ile işlenmemiş olarak kullanılması çok fazla tercih edilen bir ürün değildir. İlk etapta bitkinin tohuma dönüştürülmesi çok büyük önem taşır. Tabi ki hasatın ardından 1 yıl bir süre ile tohumluk hale gelmesini beklemek yine önem taşır.

Kanola (Kolza) İçeriği Hakkında Bilgiler

Kanola ya da Anadolu’da bilinen adı ile Kolza, içerik açısından son derece zengin ve faydalıdır. Dünyanın en çok üretilen yağ üreten bitkilerinin başında geliyor. İçeriğinde ki zengin bileşenler, özellikle diğer yağ türleri ile karıştırıldığı zaman vitamin ve mineral açısından muazzam bir ürünü ortaya koyuyor. Tek bir Kolza tanesi İçeriğinde ki başlıca bileşenler ve yüzdeleri şu şekilde;

  • %40 – %45 oran aralığında yağ
  • %20 – %24 oran aralığında protein

Protein miktarının bu derece yüksek olması, insan sağlığı için de önemini bir o kadar arttırıyor. Bu nedenle önemli bir bileşen.

ÖNEMLİ BİLGİ: Kolza tohumundan elde edilen yağların ısınma ve kaynama noktaları oldukta yüksek seviyelerdedir. Linoleik asit ve Oleik asit miktarı açısından da zengin bir üründür.

Kanola (Kolza) Tohumu Nasıl Elde Edilir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

kanola

Kanola (Kolza) yetiştiriciliği ile alakalı en önemli safhalardan birisi tohumluluk sürecidir. Hasatın hemen ardından tohum safhasına geçmek, Kolza bitkisi için çok da geçerli bir durum değil. Detayları kolay anlaşılabilmesi için maddeler halinde inceleyecek olursak;

Devlet laboratuvarları tarafından kontrol edilerek üretilen özel TOHUMLUKLAR kullanılarak üretimi yapılmalıdır.
Tohumluk üretiminin kontrollü olarak yapılması gerekir. Bu neden dolayısı ile çiftçiler (üreticiler), kontrolü sağlanmadan asla kendileri tohum üretme işlemine girişmemelidir.

Kontrolsüz tohumlama işleminde ürünün içeriğinde bulunan ERUSİK ASİT ve GLUKOSİNALAT, insan ve hayvan sağlığı için büyük zararlar içerir. Bu nedenle kontrolü çok önemlidir.

Kanola hasat edildikten sonra kontrollerinin ardından tohumlara SERTİFİKA verilmektedir. Bu, ürünün kontrollü olarak üretildiği ve canlı sağlığı açısından iyi düzeyde olduğunun kanıtıdır. Sertifikalı kanola (kolza) tohumu kullanılması önemlidir.

Kanola (Kolza) Bitkisinin Toprak İsteği ve Toprağın Hazırlanması

Genetik özellikleri açısından Anadolu topraklarında verimli olarak yetişen bir bitki olduğunu söylemiştik. Tabi ki istediği bazı toprak özellikleri de mevcuttur. Bu toprak özelliklerini daha yakından incelemek istiyoruz.

A-) KANOLA (KOLZA) BİTKİSİ TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Kanola (Kolza) bitkisi, toprak açısından diğer bitkiler ile kıyasladığımızda çok seçici bir bitki türü değildir. KUM İÇEREN, SU TUTAN VE HAFİF TOPRAKLAR DIŞINDA bu bitkiyi her türlü toprak üzerinde yetiştirebilmek mümkündür.

Tabi ki yetiştiriciliğinin en iyi şekilde yapılacağı topraklar da mevcuttur. En iyi kanola yetiştiriciliği için toprak gereksinimi şu şekilde;

  • Hafif asit içeriği bulunan,
  • Alkali açısından az da olsa mineral barındıran,
  • Humuslu özelliğe sahip,
  • NÖTR
  • Özellikli topraklarda yetiştiriciliği çok daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu neden dolayısı ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok daha sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir.

B-) KANOLA (KOLZA) ÜRETİMİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI

Kolza üretimi yaparken toprağın minerallerini koruması ve yapısının bozulmaması son derece önemlidir. Özellikle alkali içeren humuslu topraklarda yetiştirme sağlığı maksimum olacağından sürme işlemi dahi dikkatle yapılmalı. Kanola (Kolza) toprak hazırlığı aşamaları aşağıdaki gibidir;

Toprağın GÖLGE TAVI adını verdiğimiz bölgelerine sürüm işlemi ilk etapta en önemlisidir.
Tav sürüldükten sonra ise tohum yatağı hazırlanacaktır. Tohum yatağı hazırlarken tavı kaçırmamaya ve keseksiz bir şekilde işlem yapmaya dikkat ediyoruz.
Ekim öncesi toprağın fiziksel durumu çok çok önemlidir. Bu neden dolayısı ile ekmeden öncesinde TAPAN yardımı ile toprağın tamamen düz hale getirilmesi ve bastırılmış normlara sahip olması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Su Bayiliği Veren Firmalar

ÖNEMLİ BİLGİ: Kolza bitkisi son derece küçük tohumlar ile üretimi yapıldığından dikkat edilmesi gereken bir bitki türüdür. Çimlenme safhasının ardından toprağın yüzey kısmına çıkma yüzdesi ÇOK DÜŞÜK’tür. Bu nedenle tohum yatağının sağlıklı hazırlanması gerekir.

C-) KANOLA (KOLZA) BİTKİSİNİN EN UYGUN EKİM ZAMANLARI

kanola yetiştiriciliği

Yine önemli bir diğer husus olarak bu konuya değinebiliriz. Kanola bitkisi, doğrudan ÇİMLENME konusu ile alakalı şekilde üretilir. Tarımı bu neden dolayısı ile çok çok zordur. Kanola bitkisinin düzgün bir şekilde çimlenebilmesi için toprak ısısı olarak en azından 9 – 12 OC değerinde bir sıcaklık düzeyinin olması gerekir.

Kanola bitkisi hemen hemen tüm bölgelerde, uygun topraklı arazide yapılabilen ürünlerdendir. Bölgelere göre Kanola ekim tarihleri aşağıdaki gibidir;

  • Güneydoğu Anadolu – Ege Bölgesi- Marmara Bölgesi ve Trakya Bölgesi (15 Eylül – 15 Ekim)
  • Karadeniz Bölgesi Sahip Kuşağı (15 Eylül – 20 Ekim)
  • İç Anadolu – Doğu Anadolu ve İç Kesimler (20 Eylül – 10 Ekim)
    Olacak şekilde ekimi yapılmalıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere su tutan topraklarda verim çok az olabilir.

D-) KANOLA (KOLZA) ÜRETİMİNDE OTLANMAYA KARŞI ÖNLEMLER

Ekimin ilk zamanlarında özellikle verimli topraklarda kanola bitkisinde otlanma görülmez. Bitki, toprağı kendi için hazır hale getirir ve buna göre yetişir. Ancak uygun olmayan toprak arazilerinde durum biraz daha farklıdır.

Kanola tohumunun ekilmesi sürecinin sonrasında ilk 1 – 1,5 ay içerisinde yabancı otların ortaya çıkması, verimi tam %30’a varan oranlarda düşürür. Bu neden dolayısı ile özellikle tohum yatağına ekimin yapılmasının ardından 1,5 ay kadar bir süre sürekli kontrol edilmelidir.

Toprak öldüren zehri dahi kullansanız bunu bilinçli bir şekilde ve toprağın doğru noktalarına uygulayacak şekilde yapmanız gerekir.

E-) KANOLA (KOLZA) TOHUM BAĞLAMA İŞLEMİNİN ÖNEMİ

Kanola, özellikle arıcılık ile alakalı olarak da verim alınabilen bir üründür. Kanola üretim safhasında TOZLANMA adını verdiğimiz bir süreç söz konusudur. Bu süreç içerisinde tozlanmanın miktarına bağlı olarak döllenmeyi de arttırabilmek amacı ile BAL ARILARI çok büyük önem arz eder.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Tohum bağlama işleminde özellikle Nisan sonu ve Mayıs ayının ilk başlarında ekim yapılan tarlanın yakınlarında ARI KOVANI bulundurmak, üretimin verimliliği açısından çok faydalıdır.

F-) KANOLA (KOLZA) HASAT SÜRECİ

İlgili konularda dikkatli bir şekilde hareket ettiğiniz takdirde çiçeklenme sürecinin ardından 50 günlük bir süreç geçmesinden sonra HASAT durumuna gelir. Ay olarak baktığımız zaman ise bu genellikle MAYIS ayına denk gelmektedir.

Tabi ki bölgelere göre bu HAZİRAN ayını da bulabilir. Kanola tohumunun kahverengi bir renk aldığını görüyor iseniz artık hasat zamanındasınız anlamına geliyor. Tarımsal ifade kullanmamız gertekirse dane rutubeti olarak %10 – %14 aralığı hasat için en uygun zamandır.

Kanola’nın Faydaları Nelerdir? Zararları Nelerdir?

kanola yağı

Kanola, özellikle bitki safhasında iken insan ve hayvan sağlığı için içeriğinde ki asit miktarları nedeni ile zararlı olabilir. Genel olarak internet üzerinde ki kaynaklarda her anlamda FAYDALI olarak geçiyor. Ancak KONTROLLÜ ÜRETİM söz konusu değil ise ciddi anlamda tehlikeler içerebilir. Kanola’nın faydaları ve zararları olarak bilgi vermemiz gerekirse;

A-) KANOLA’NIN ZARARLARI

Kanola, içeriğinde yüksek miktarda yağ, protein ve asit barındırır. Kanola bitkisi aslında ciddi anlamda zehirli bir bitkidir. İçeriğinde yer alan Linoleik ve Oleik asitler, kontrol altına alınmadığı takdirde insan ve hayvan sağlığı için büyük bir tehlike anlamına gelir.

Kanola bitkisini hayvanlar dahi bir kanola tarlasının içerisine bıraktığınızda tüketmez. Zehir etkisinin yüksek olduğu aşikar. Bazı ülkelerde Kanola bitkisinin;

  • Kalp hastalıklarına,
  • Anfizem hastalığına,
  • Kansızlık problemine,
  • Bağırsak problemleri (kurtlanma, kabızlık vb.) gibi sorunlara; Neden olduğu kabul edilmektedir. Bu neden dolayısı ile birçok ülkede bu ürünün yasaklılar listesine konduğunu söylemek gerek.

B-) KANOLA’NIN FAYDALARI

Kanola yağı, özellikle dünya genelinde insanlar için çok faydalı olduğu kabul edilen bit üründür. Kanola bitkisini tek başına tüketmek asla akıllıca olmaz. Ancak yapılan araştırmalara göre kanola yağının faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • İçeriğindeki doymuş yağ oranı çok düşüktür,
  • Omega 3 desteği açısından dünyanın en zengin ürünüdür,
  • İçeriğinde ki düşük erusik asit değeri sayesinde kanser, kan ve sinir sistemi gibi hastalıklara karşı daha sağlıklıdır,

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen başlıca avantajlarından bazıları olarak da ciddi anlamda ön plana çıkıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir