1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Kahvehane / Kıraathane Açmak?

Kahvehane / Kıraathane Açmak?
0

Özellikle Anadolu’daki tüm şehirlerde halen kıraathane-kahvehane kültürü hadsafhadadır. Oyun oynanabilen bir kahvehane açmak istiyorsanız, bu rehberimizde ayrıntılı olarak bilgi sağlayacağız. Elbette kıraathane açmak isteyenler için resmi bazı konuların da bulunduğunu belirtmekte yarar var.

Öncelikle Anadolu’da bin yılı aşkındır bir geleneği bulunan kahvehaneler halen günümüzde özellikle keyifli birkaç saat geçirmek isteyen 4 kişilik gruplar için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Cafe sektörünün gelişmesiyle birlikte kıraathanelerin sayısında ve iş hacminde azalma yaşanmış olsa bile, yüksek potansiyel içeren noktalarda kurulmuş oyun salonlarının cirosu günlük 10 bin lirayı bile aşabilmektedir. Çünkü kıraathanelerin müşterisi çok sadıktır ve oyun oynandığı için hesaplar genellikle bir cafeye göre çok daha yüksektir.

DÜKKANI BELİRLEYİN

Kahvahane açmak isteyenlerin ilk olarak yüksek potansiyel içeren bir noktada bir dükkan belirlemesi gerekiyor. Dükkanda oyun oynanacağı için ortalama bir dükkandan biraz daha büyük olması tercih sebebi olmalı. Genellikle 80 metrekare civarındaki bir alan yeterli olacaktır. Ancak dükkanı belirledikten sonra hemen kiralamayın, zira belediyelerin kahvehane açmak için şartları bulunmaktadır ve belirlediğiniz dükkan buna uygun olmayabilir. Bu nedenle dükkanı belirledikten hemen sonra belediyeye giderek zabıtadan görüş almanız gerekiyor. Dükkan uygunsa sonraki adıma geçebilirsiniz.

RESMİ İŞLEMLER

Belediyeler dükkanı uygun bulduktan sonra ruhsat almanız için aşağıdaki belgeleri talep ederler;

  1. NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
  2. ADLİ SİCİL BELGESİ
  3. ADRES TESPİT BELGESİ
  4. İKAMETGAH
  5. VERGİ LEVHASI
  6. TAPU FOTOKOPİSİ VEYA TAPU KAYDI
  7. EMLAK BEYANI
  8. KİRA KONTRATI
  9. KAT MALİKLERİNİN İZNİ
  10. ESNAF SANATKÂRLAR SİCİL TASDİKNAMESİ VE ODA KAYDI
  11. ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ KAYDI
  12. İTFAİYE RAPORU
  13. SAĞLIK RAPORU

Bu belgeler elbette belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir. Belediyeden bu konuda net bilgi alabilirsiniz.

DÜKKANIN KURULMASI

kırathane

Resmi işlemleri tamamladıktan sonra dükkanın kurulması gerekiyor. Kıraathane salonları genellikle birbirine çok benzerdir. Tek fark dekorasyondur. Bir kıraathane salonunda masa, sandalyeler, mutfak, oyun eşyaları ve hesap bankosu dışında genellikle bir şey yoktur.

Bu ihtiyaçların tamamını şehrinizde bulunan toptancılar sitesinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Ancak en ucuz malzemeyi de en pahalı malzemeyi de tercih etmenizi önermiyoruz. Özellikle en büyük masraf kahvehane masa ve sandalyeleridir. Bu masa ve sandalyelerin ölçüsünü alarak dükkanınız ile karşılaştırın, böylelikle gereksiz yere fazla masa-sandalye almamış olursunuz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Toptan Cafe Masa Sandalyesi Nasıl Alınır

Kahvahenelerdeki masaların fiyatı 900 TL civarındadır. Bazı seramik kaplamalı masaların fiyatı 1.800 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Aynı şekilde sandaleyelerin her birinin fiyatı da minimum 250 TL’den başlamakta ve 500 TL’ye kadar yükselebilmektedir.

Minimum olarak 6 masa ve 24 sandalyeye ihtiyacınız olacak. Elbette her masa etrafına küçük 1 tane de sandalye almanızı öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Hediyelik Çikolata Dükkanı / Shop Açmak

Dükkanın mutfağı ise standart olarak bardaklar, altlıklar, çay seti, kahve seti, dem ve şekerden oluşur. Elbette kuşburnu, limon, çeşitli meyve suları için de çeşitli bardaklar ve yapım malzemelerine ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri alırken müşteri kitlenizi iyi bir şekilde göz önünde bulundurun.

Bir kahvehanede bir diğer önemli masraf ise dekorasyondur. Bu konuda sizi sınırlandırmak ve yönlendirmek pek mümkün değil. Bu konu tamamen bütçeniz ile alakalı bir konu. Eğer bu sektöre ilk kez giriyorsanız ve kahvehane işletmeciliği konusunda deneyiminiz yoksa, bu durumda dekorasyona çok fazla para harcamanızı önermiyoruz. Çünkü ilk girişimler genellikle pek istenildiği gibi gitmeyebiliyor ve dekorasyon tamamen boşa harcanmış bir masraf olacak. Bu nedenle dekorasyonu zamanla, işletmenin iş hacmine göre de planlayabilirsiniz. Ancak bu elbette dükkanı boş duvarlar ile açmanız anlamına gelmesin, mutlaka küçük rötuşlara ihtiyacınız olacaktır. Rakip kahvehanelere göz atarak nelerin ilgi çekici olduğunu inceleyebilirsiniz.

DÜKKANIN İŞLETİLMESİ

Genellikle kahvehanelerde 1 kişi mutlaka mutfakta bulunur ve tek görevi çay, kahve ve meyve sularını hazırlamaktır. Bir kişi de servis için bulunur. Eğer dükkan çok büyükse servis için bir kişi daha gerekecektir. İlk etapta 2 kişi yeterli olup, iş hacmine göre sayı artırılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Cafe Açmak İsteyenlere 11 Tavsiye

Dükkanda çalışacak olan her personelin mutlaka güler yüzlü olması önemlidir. Ayrıca müşterilerin istekleri bu tür ortamlarda hiç bitmez, bu nedenle sabırlı personeller size artı değer katacaktır. Bu tür dükkanları işletmek zor değildir, ancak işin patronu olarak özellikle ilk 6 ay işin başında durmanız mutlaka önemlidir.

NE KADAR SERMAYE GEREKİR?

Bir kahvehane açmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük masraf elbette klima, televizyon, masa ve sandalyelerdir. Kaç adet masa kurulacağına bağlı olarak değişmek üzere, ortalama 80 metrekarelik bir kahvehane dekorasyon haricinde 45 bin liraya kurulabilmektedir. Elbette bazı işletmeler sadece dekorasyon için on binlerce lira para harcamaktadır. Ancak 45 bin lira ortalama düzeyde bir kahvehane açmak için yeterlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Cafe Nasıl Açılır?

KARLI BİR İŞ Mİ?

Kıraatanelerde çeşitli kağıt ve okey gibi oyunlar oynanmaktadır. Bu oyunların neredeyse tamamı 4 kişi ile oynanmakta ve bu nedenle hesap genellikle yüksek gelmektedir. Ortalama olarak 4 kişinin bulunduğu bir masadan saatte 20 lira kazanç elde etmek mümkündür. Eğer dükkanın müşteri kitlesi biraz daha yüksek kesimlerse, bu durumda her masadan saatlik kazanç 50-60 liralara kadar yükselebilmektedir. Ortalama olarak 6-7 masalık bir kıraathane, ortalama düzeyde bir iş ile aylık 40-50 bin lira ciro elde edebilmektedir.

Mutfak, personel, elektrik, kira, vergi masrafları düşüldüğünde net olarak 15-20 bin lira gelir elde etmek mümkündür.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir