1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Kağıt Geri Dönüşüm Fabrikası Kurmak

Kağıt Geri Dönüşüm Fabrikası Kurmak
3

Daha yaşanılır bir dünya için geri dönüşüme verdiğimiz değerin sürekli olarak artması gerekiyor. Aynı zamanda, bir yatırımcı ve girişimci olarak da geri dönüşüm üzerine fikirlere önem göstermeli ve fırsatları değerlendirmelisiniz.

Bilgisayarların yarattığı dijital devrime rağmen, insanlar muazzam miktarda kağıt kullanmaya devam ediyor. Belediye katı atıklarının yüzde 40’a yakın kısmı kağıttır. Bu nedenle kağıtların geri dönüşümü büyük bir önem arz ediyor.

Teknolojinin hızla gelişim gösterdiği son dönemde, uluslararası gelişmelerden daha fazla haberdar olan işletmeler, çevresel etkileri azaltmak ve işletme maliyetlerini düşürmek için geri dönüşüme yoğun bir şekilde destek vermeye başladı. Bununla birlikte artık büyük işletmeler kağıt atıklarını çöpe atmak yerine geri dönüşüm şirketlerine aktarıyor. Bu durumda, birkaç büyük şirket ile çalışarak bir geri dönüşüm fabrikası kurmak kesinlikle karlı bir iş fikri.

Kağıt Geri Dönüşüm İşine Başlamak

Öncelikle kağıt geri dönüşüm işine başlamak için bir piyasa araştırması yapmanızı öneriyoruz. Bir kağıt geri dönüşüm işi başlatmadan önce bu sorulara yanıtlar bulmaya çalışmanızı öneriyoruz;

  • İşletme nereye kurulacak, yeterli pazar var mı?
  • İşletme, geri dönüşüm için kağıtları nereden temin edecek?
  • Geri dönüşüm için gerekli ekipmanlar için yeterli sermaye sahibi miyim? (200.000 – 400.000 TL)
  • Geri dönüştürülen kağıtlar nereye satılacak?

Bu sorulara elbette hemen şimdi cevap veremeyeceksiniz, ancak gerekli araştırmanızı yaparak tek tek bütün sorulara yanıtlar bulmaya çalışmanız gerekiyor. Her bir madde kendi içerisinde çok önemli ve işletmenizin ayakta kalabilmesi için kritik sorular.

  1. Öncelikle, işletmenizi kuracağınız yere dikkat edin. Yeterli alım ve satım potansiyeli bulunmayan bir nokta ek olarak nakliye masrafı oluşturacaktır. Bu nedenle büyük şehirler veya minimum 500 bin nüfustan yüksek olan il – ilçe merkezleri ele alınmalı.
  2. Bir kağıt geri dönüşüm şirketi, elbette yoğun bir şekilde dönüştürülecek kağıtlara ihtiyaç duyacak. Bu nedenle yeterli kağıt temini için önemli büyük şirketlere ihtiyaç duyulacak. Çünkü, kağıtlar; diğer plastikler gibi rahatlıkla elde edilmiyor, mutlaka plazalara ihtiyaç duyacaksınız.
  3. İşletme için gerekli çok sayıda ekipman bulunuyor. Bu ekipmanlar ve şirketin temel olarak kurulması için minimum 400 bin liralık sermaye ihtiyacınız olacak. Bu sermayeye sahip değilseniz veya yeterli kredibiliteniz yoksa, muhtemelen sorunlar yaşayabilirsiniz. Eğer fabrika yerine küçük bir atölye için girişim başlatacaksanız, maliyet yarı yarıya kadar düşebilir.
  4. Geri dönüşüm şirketleri işin sonunda kağıt elde etmektedir ve bu kağıtların satılması gerekiyor. Aslında işin en kolay noktası bu, çünkü geri dönüştürülmüş kağıtların normal kağıtlardan bir farkı yok ve düşük maliyet avantajı ile rahatlıkla satabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Singapur Asgari Ücret Ne Kadar? 2023

Kağıt Geri Dönüşüm İşini Çalıştırmak için Gereken Ekipmanlar

kagit

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Bir kağıt geri dönüşüm şirketine başlamak için bir Pulper’a ihtiyacınız olacaktır. Pulper eski kağıdın su ve kimyasalların kullanımı yoluyla elden geçirilmesi ve kağıt hamurunun, eleme, temizleme, temizleme ve ağartma işlemleriyle yeni kağıda dönüştürülmesi için kullanılan makinedir. Bu makineleri Türkiye’de de birçok makine fabrikası üretmektedir.

Ayrıca Pulper dışında ek olarak önemli maliyetler oluşturacak olan önemli masraflar;

  • Arazi ve tesis (bina)
  • Pulper veya benzeri geri dönüşüm makinesi
  • Malzemeler ve gereçler
  • Pazarlama ve Reklam
  • Operasyonel maliyetler ve giderleri
  • Personel temini

Hangi Kağıtlar Geri Dönüştürülebilir

Genel olarak, ofis kağıdı, dizin kartları, kağıt klasörler, gazeteler, parlak olmayan dergiler, yapıştırılmamış kitaplar ve karton geri dönüştürülebilir. Plastik alaşımlı parlak ve yapıştırıcı içerikli Post-It gibi kağıtları ise geri dönüştürmek yüksek maliyet oluşturmaktadır. Bu nedenle ilk etapta bu türler için destek vermenizi önermiyoruz.

DERNEKLERE BAŞVURUN

Kağıt geri dönüşüm şirketini yeterli sermaye ile kurmak kolaydır, önemli olan geri dönüştürmek için kağıt bulmaktır. Bu konuda Avrupa’daki şirketler genellikle çevreci dernekler aracılığıyla yüksek miktarda kağıt toplamaktadır. Örneğin, bir çevreci derneğe, getirdikleri kağıt başına bağış yapabilirsiniz. Kesinlikle işe yarayan etkili bir yöntemdir.

PERSONEL

Bir kağıt geri dönüşüm şirketinde en büyük maliyetler genellikle personellerdir. Ancak yeni Pulper makineleri tam otomasyona sahiptir ve yeni teknolojiye sahip bir geri dönüşüm makinesi almak personel masraflarını azaltabilir. Eğer son teknolojiye sahip bir makine aldıysanız, işletmenizin büyüklüğüne göre 4-5 personel yeterli olacaktır. Elbete kağıtların toplanması için de bir araç ve şoför ihtiyacınız olacak. Bu personellerin atıklar ile ilgili olarak mesleki yeterlilik belgelerini de alması gerekecek.

DEVLET DESTEĞİ

Devlet geri dönüşüm tesisleri için önemli teşvikler sunmaktadır. Sadece kağıt değil, cam, metal, kağıt, karton, sac, organik, lastik, plastik, kablo, atık yağ, araç, tekstil, evsel, hayvansal, katı, endüstriyel, kontamine atık vb. malzemelerin geri dönüşümü için 1 milyon liraya kadar teşvik veriliyor. Verilen devlet desteği tutarı Yatırım Teşvik Bölgeleri‘ne göre değişiyor. Yatırım teşvik bölgelerinde aşağıdaki tutarda yatırım yapılan fabriklara devlet desteği veriliyor;

BÖLGE DESTEK ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ YATIRIM TUTARI
1. 1.000.000 TL
2. 1.000.000 TL
3. 500.000 TL
4. 500.000 TL
5. 500.000 TL
6. 500.000 TL

VERİLEN DESTEKLER;

Yukarıda yer alan tutarlarda yapılacak olan yatırımlar için işletmelere;

  • Yatırım Yeri Tahsisi
  • KDV İstisnası
  • Gümrük Muafiyeti
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
  • Vergi İndirimi
  • Faiz Desteği (sadece 3., 4., 5. ve 6.bölgelerde geçerli)
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği (sadece 6.bölgede geçerli)
  • Sigorta Primi Desteği (sadece 6.bölgede geçerli)

verilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 25 Haziran 2019

    merhabalar

    atık kağıttan kağıt üretimi için araştırma yapıyorum sektörü inceleyip , bu konuda bilgi sahibi olup , küçük çaplı bir tesis kurabilir miyim , değerlendirmek istiyorum. Türkiye’de atık kağıttan kağıt üretimi yapan firmalar ile iletişime geçmek istiyorum. İnternette araştırmalar yaptık ama çok verimli olmadı. Sizin bildiğiniz atık kağıttan kağıt üretimi yapan firmalar var mı , var ise listesini paylaşabilir misiniz.
    destekleriniz için teşekkür ederiz. saygılarımla

    • 10 Temmuz 2019

      merhaba Atık kagıttan kullanılabılır kagıt elde etmek cok zor bır ıs. çok buyuk yatırımlar gerektırıyor. turkıyede bu bahsettıgınız işi yapan 10 na yakın fırma mevcut örnek : mopak , vege, kombassan,alkim vs. bu fabrikalar kurma malıyetı yaklaşık tahmını olarak 300-400 mılyon tl civarı

      • Arda bey merhaba canakkalede yaşıyorum geri dönüşüm tesisi kurmak istiyorum.once en düşük maliyetli bi tesis kurmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir