1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Kadın Girişimciler İçin Devlet ve Özel Kuruluş Desteği

Kadın Girişimciler İçin Devlet ve Özel Kuruluş Desteği
0

Bir ülkenin en büyük gelişmişlik seviyesi kadın girişimciliği ile ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de kadın girişimciler için projelerin desteklenmesi büyük ölçüde önem arz ediyor. Eğer bir kadın girişimci olmak istiyorsanız, Türkiye’de devlet ve özel kuruluş destekleri ile işinizin başına geçme fırsatınız var.

Türkiye’de kadın girişimciliği çeşitli sebepler ile henüz tam anlamıyla istenilen seviyelere ulaşmamıştır. Bu nedenle devlet ve birçok özel kuruluş tarafından kadın girişimcilere destek veriliyor. Bu rehberde, kadın girişimcilere destek veren devlet kurumları ve özel kuruluşlara yer vereceğiz. Eğer başarılı olacağına inandığınız bir iş fikriniz varsa mutlaka bütün kuruluşlara başvuruda bulunarak şansınızı artırmanızı öneririz.

Türkiye’de kadın girişimciliğinin artırılması için çaba gösteren bu kuruluşlar, hiç iş fikri olmayan kadınlara da yönlendirmelerde bulunmaktadır.

1. KOSGEB

kosgeb

Türkiye’de hem kadın hem erkek, girişimciler için en önemli kurum KOSGEB’tir. KOSGEB aracılığıyla 50 bin liraya kadar hibe almanız mümkün. Eğer iş fikriniz geliştirilmeye müsait ise 50 bin liralık hibeden sonra 300 bin liraya kadar da düşük faizli kredi alabiliyorsunuz.

KOSGEB aracılığıyla devasa işletme kurmayı başaran girişimciler de bulunuyor. KOSGEB’den destek alabilmek için ilk olarak girişimcilik belgesi almanız ve ardından bulunduğunuz ildeki KOSGEB şubesine giderek projenizi sunmanız gerekiyor. Uygulamalı girişimcilik eğitimi belirli periyotlarda KOSGEB tarafından düzenleniyor. Eğitim listesine ulaşmak için Kosgeb Girişimcilik Kursu Tarihleri adlı bağlantıyı izleyin. Ayrıca sizlere yardımcı olacak diğer rehberler ise; Kosgeb Girişimcilik Kursu Başvuru Formu ve 10 Adımda KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?.

2. Kredi Garanti Fonu

kgf

Kredi Garanti Fonu, direkt olarak kadın girişimcilere hibe ve kredi vermek yerine, çeşitli sebepler ile işletmesi için bankalardan kredi alamayanlara destek sağlamaktadır. Kredi Garanti Fonu yeni bir işletme kuracaklar yerine mevcut işletmesi bulanlar için destek sağlıyor. Özellikle borç yükünün fazla olduğu yada daha önce kullandığı krediler nedeniyle riskli yapıda bulunan işletmeler KGF’ye başvuruda bulunarak bankalardan kredi alma şansına sahip olabiliyor.

KOBİ’ler Bankaya kredi başvurusu yapar. Uygunluk kriterlerini taşıyan başvurular, Banka tarafından KGF’ye iletilir. KGF tarafından sadece Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen uygunluk kriterlerinin kontrolü sağlanarak onay verilir. Onay akabinde Banka KOBİ’ye krediyi kullandırır.

KGF’nin çalıştığı bankalar:

banka kgf

3. Türkiye Grameen MikroFinans Programı

grameen

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen bir finansal destek kuruluşu. Kuruluş, yalnızca kadınlara destek sağlıyor ve Türkiye’nin 61 şehrinde 91 şubesiyle hizmet sağlıyor.

Kadınların iş dünyasında daha aktif olması için hibe sağlayan TGMP’nin işleyişi şöyle:

  • Bir iş fikri bulunur,
  • İş fikrini hayata geçirmek için en az 5 kadından oluşan bir grup oluşturulur, grup üyeleri aynı aileden olamaz,
  • Türkiye’de bir TGMP şubesine gidilir (şubelerin listesi için tıklayın)
  • Şubede iş fikrine yönelik başvuruda bulunulur,
  • Başvurunun onaylanması durumunda 5 kişilik kadın grubu 3 günlük girişimcilik eğitimine alınır,
  • Eğitimin ardından 5 bin liraya kadar olan mikro kredi ödenmeye başlanır.

TGMP 5 bin liraya kadarki kredi dışında üyelere birçok ek finansal destek sağlamaktadır. Şubelerde bu konuda ek bilgileri alabiliyorsunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Düşük Sermayeli Yeni İş Fikirleri

4. Kadın Girişimciler Kurulu

tobb

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından oluşturulan Kadın Girişimciler Kurulu ile iş fikirlerinize yönelik destek alma şansınız var.

Türkiye’nin 81 ilinde yer alan TOBB Kadın Girişimciler Kurulları tarafından sağlanan destekler arasında,

  • Girişimcilik eğitimleri düzenlemek
  • Girişimcilere yenilikler ve iş yaşamı hakkında seminer, panel ve eğitim programları düzenlemelek
  • Girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşması için ortam hazırlamak
  • Girişimcilerin iş kurma aşamasında ve işlerini sürdürebilmeleri için destek sağlamak
  • Girişimcileri yönlendirmek ve teşvik etmek

yer alıyor.

5. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

kedv

1986’dan beri kadınlara destek sağlayan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın kadın girişimciler için de birçok desteği bulunuyor.

Vakıf tarafından bugüne kadar on binlerce kadına finansal hizmetler için destek sağlandı. Vakıfın, yeni iş geliştirecek kadınlara sağladığı destekler de halen sürüyor. Vakıfın özellikle “Maya Mikro Ekonomik Destek” programı kapsamında kendi işini kurmak isteyen kadınlara küçük krediler sağlanıyor. Destek programı ile bugüne kadar 30 milyon liradan fazla kredi sağlanmış. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na ulaşmak için 0212 292 26 72 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

6. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği

kagider

KAGİDER, Türkiye’de kadın girişimciliğinin artırılması için rol oynayan en önemli kuruluşlar arasında yer alıyor. Çalışma hayatındaki kadın çalışan sayısını arttırmak ve kadın girişimcilerin desteklenmesini teşvik etmek, kadınların çalışma hayatına girmesi ve girişimci olması için kadınlara eğitim ve mentorlük vermek ve adın girişimciliğinin ve ekosisteminin gelişmesi için yasal altyapıyı desteklemek ve teşvik etmek, finansal kaynak erişimine yok göstererek destek olmak için çaba gösteren KAGİDER’e başvuruda bulunarak programlar hakkında bilgiler alınabiliyor.

Merkezi İstanbul’da bulunan KAGİDER’e ulaşmak için 0212 266 82 61 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.

7. Belediyeler

belediyeler

Türkiye’de belediyeler de zaman zaman düzenledikleri programlar aracılığıyla kadınlara yönelik girişimcilik destekleri sağlıyor. Bağlı bulunan belediyelerin resmi internet siteleri takip edilerek zaman zaman bu programlar aracılığıyla destek alabilirsiniz. Özellikle büyükşehir belediyeleri bu konuda çok daha aktif çalışmalarda bulunuyor.

BAŞARILI 9 KADIN GİRİŞİMCİDEN İLHAM VERİCİ SIRLAR

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, daha önce sizin geçtiğiniz yollardan geçen girişimcilerden ilham almanız önemli. İşte dünyanın en iyi kadın girişimcilerinden ilham verici sırlar;

1. Sara Blakely

Spanx’ın kurucusu, Amerika’da en genç kadın milyarder

Hata yapmak için istekli olmak önemlidir.

2. Shelia Lirio Marcelo

Care.com’un kurucusu

Devrim değil, evrimle ilgili olarak düşünüyorum. Başarısızlık, kelime dağarcımın bir parçası değil.

3. Wendy Kopp

Teach for America’nın kurucusu

“Değişim her zaman bir gelişim sürecidir. Bazen bir buluş sürecidir. Thomas Edison ampulü icat ettiğinde, mumu geliştirmeye çalışarak işe başlamadı. Daha iyi bir ışık istediğine karar verdi”

4. Clara Barton

American Red Cross’un kurucusu

“Asla bir erkeğin aldığı ücretten az bir ücret ile bir işi yapmayacağım”

5. Anita Roddick

Body Shop’un kurucusu

“Eğer bir iş yapacaksanız, daha iyisini yapın. Cesur olun, ilk olun, farklı olun”

6. Tory Burch

Tory Burch LLC Yönetim Kurulu Başkanı, CEO’su ve Tasarımcısı

“Bence herşeye sahip olabilirsiniz. Sadece neyin ne işe yarayacağını bilmelisiniz.”

7. Diane Von Furstenberg

Tasarımcı, DvF’nin kurucusu

“Bağımsız bir kadın olmak istedim, faturalarını ödeyebilecek bir kadın, kendi hayatını yönetebilecek bir kadın – ve o kadın oldum.”

8. Debbi Fields

Fields’ın kurucusu

“Hiçbir şey yeterince iyi değildir.”

9. Rashmi Sinha

SlideShare’in kurucusu

“Bağımsızlığı severim. Bir şeyler inşa etmeyi severim. Girişimci olmak her ikisini de yapmamı sağlar.”

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir