1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

İyi Bir Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

İyi Bir Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?
0

İyi bir pazarlama planı, müşterilerinizi, rakiplerinizi tanımlamanıza ve işinizin göze çarpmasını sağlamak için bir strateji geliştirmenize yardımcı olur. Rehberde yer alan Pazarlama Planı şablonu iyi bir pazarlama planı hazırlamak konusunda sizlere yardımcı olacaktır

Bu pazarlama planı şablonunu doldurmadan ve kullanmaya başlamadan önce aşağıdakileri göz önünde bulundurmanız önem arz etmektedir:

  • Araştırma yapın,  şablonu tamamlayabilmeniz için, yapınızı, pazarlama stratejilerinizi ve maliyelerinizi de içeren işinizle ilgili birkaç karar vermeniz gerekecektir. Elde edilecek doğru bilgiye sahip olmanız, tahminleriniz ve analizlerinizde daha doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır.
  • Planın kimin için olduğunu belirleyin. Birden fazla amacı var mı? Sadece firma için mi kullanılacak yoksa üçüncü taraflara ilişkin bilgiler de yer alacak mı? Pazarlama planının amacına karar vermek, kısa ve uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza öncülük edecektir.
  • Şablonu baştan sona doldurmaya çalışmayın. Öncelikle hangi bölümlerin işletmeniz ile alakalı olduğuna karar verin ve sizinle ilgili olmayan bölümleri ayırdıktan sonra baştan başlayın
  • Yardım Alın, planı kendiniz tamamlayamıyorsanız, planınızı gözden geçirmeniz ve size tavsiyelerde bulunmanız için bir profesyonelin (örn. İş Girişim Merkezi, iş danışmanı veya muhasebeci) yardımını alabilirsiniz.
  • Özeti Hazırlayın, mümkün olduğunca az kelime kullanın. Bu pazarlama planını hazırlayabilmek için bir daha fırsat bulamayabilirsiniz. O nedenle aşırıya kaçmayın, üçüncü tarafların planı net ve hızlı bir şekilde okuyabilmesini, gerçekçi olarak algılamasını ve motive olmasını sağlayın.
  • Gözden geçirmek. Gözden geçirmek. Gözden geçirmek. Üç kere yazdığımıza göre önemini kavramışsınızdır. Planı hazırladıktan sonra defalarca gözden geçirmenizde büyük yarar var.

PAZARLAMA PLANLAMASI

Bir pazarlama planı yazarken hedefleriniz ve bunları nasıl başaracağınız konusunda net olmanız gerekir. İyi bir pazarlama planı açık, gerçekçi ve ölçülebilir hedefleri, son teslim tarihlerini içerir. Plan ayrıca bütçe sağlar ve sorumluluklar verir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Pazarlama Fikirleri

Bir plan aşağıdaki unsurlardan oluşabilir:

  1. Mevcut pazarınızın analizi
  2. İş hedefleriniz
  3. Anahtar stratejiler
  4. Hedeflerinize ulaşmak için adımlar
  5. Önerilen bütçe
  6. Zamanlama

Pazarlama planınızın işletmenizin ömrü boyunca devam eden bir süreç olacağını unutmayın.

 

PAZARLAMA PLANI ŞABLONU

SORU ALANIAçıklama
İşletme LogosuBir logo eklemek daha profesyonel bir görüntü sağlar.
İsimİşletme sahibinin adını girin. Birden fazla sahip varsa birden çok ad girin.
UnvanYukarıda listelenen işletme sahibi (ler) in başlıkları, ör. Sahip yönetici.
İşletme Adıİşletmenizin adını eyaletinizde / bölgenizde kayıtlı resmi şekliyle girin.
Ana İş AdresiAna iş adresinizi girin.
İşletme NoVarsa İşletme Numaranız
Vergi Noİşletmenize ait Vergi Numarası
TarihPazarlama Planı’nın oluşturulduğu tarih.
İçindekilerBu şablonu herhangi bir şekilde değiştirdiyseniz, lütfen değişiklikleri yansıtacak şekilde içerik tablosunu güncellemeyi unutmayın.

 

İŞLETMENİZ HAKKINDA

SoruAçıklamaEk
İşletme Adıİşletmenizin adını eyaletinizde / bölgenizde kayıtlı olarak girin. İşletme adınızı kaydetmediyseniz, önerilen işletme adını ekleyin.
İşletme Yapısıİşletmeniz tek bir tüccar, ortaklık, güven veya şirket midir?
İşletme NoVarsa İşletme Numaranız
Vergi Noİşletmenize ait Vergi Numarası
Merkez AdresiŞehriniz / şehriniz gibi ana iş yerinizi girin.
Başlangıçİşletmeyi Açtığınız Tarih
İşletme Sahip(leri)Tüm işletme sahiplerinin isimlerini listeleyin.
DeneyimSektördeki deneyiminizi ve / veya yıllarınızı ve büyük başarıları / ödülleri özetleyin.
ÜrünlerHangi ürünleri / hizmetleri satıyorsunuz? Ürünleriniz / hizmetleriniz için beklenen talep nedir? Bu cevaplar, ana ürün / hizmetler bölümündeki cevaplarınızı kısaca özetlemelidir.

 

GELECEK PLANLAMASI

SoruAçıklamalarEk
VizyonVizyon bildirimi, iş için gelecekteki planınızı kısaca özetlemektedir. İş için genel hedeflerinizin ne olduğunu açıkça belirtmelidir.
HedeflerKısa ve uzun vadeli hedefleriniz neler? Hedeflerinize ulaşmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

PAZAR

SoruAçıklamalarEk
Hedef PiyasaHedeflediğiniz piyasa nedi? Hangi pazarlar şirketin odak noktası olacak?
Pazarlama StratejisiPazara nasıl girmeyi planlıyorsunuz? Müşterileri nasıl çekmeyi düşünüyorsunuz? Bu nasıl ve neden işe yarayacak?

 

MALİYE

SoruAçıklamalarEk
MaliyeSatış tahmininizi kısaca özetleyin. Öncelikli olarak ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak? Bu fonları sermayeyi temin edeceksiniz? Özet kısım olarak değerlendirilmeli.

 

İŞLETME

İşletme Genel Bakışı

SoruAçıklamaEk
İşletme Genel BakışıMevcut işletme sahipleri kimler? İşletme ne yapar / satar? Nerede bulunuyor? Ne kadar süredir aktif?

 

S.W.O.T. ANALİZİ

SoruAçıklamaEk
S.W.O.T. Analiz TablosuGüçlü yönler: (örn. Endüstride tecrübe).

Zayıflık: (örneğin, işinizin yeri).

Fırsat: (örneğin yeni ihracat fırsatı).

Tehdit: (örneğin, pazara giren yeni rakip).

Ek Bilgiler SWOT Analizi Rehberinde.
S.W.O.T. DeğerlendirmesSwot Analizi Değerlendirmesi. Güçlü yönler nasıl kullanılacak, zayıf yönler ile nasıl başa çıkılacak?

 

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

ÜRÜN HİZMET

SoruAçıklamaEk
Ürün – Hizmetlerİşletmenizin şu anda sunduğu her ürün / hizmeti listeleyin. Her biri için bir açıklama ve birim fiyat (KDV dahil) tutarı sağlayın.
Pazar KonumuÜrünleriniz / hizmetleriniz piyasada nerede bulunur? Rakipleriniz tarafından sunulan ürünlere / hizmetlere bir alternatif mi? Ürünleriniz, rakiplerinizin ürünleri ile nasıl kıyaslanıyor?
Benzersiz Satış PozisyonuÜrünleriniz / hizmetleriniz başkalarının başarısız olabileceği pazarda nasıl başarılı olacak? Ürünlerinize / hizmetlerinizde ayırt edici avantajlar nelerdir?
Beklenen TalepMüşterilerinizin satın alma olasılığı yüksek ürün / hizmet miktarı nedir? Örneğin, bireysel bir müşteri 6 ay veya 12 ayda ne kadar ürün-hizmet satın alacak?
Fiyatlandırma StratejisiBelirli bir fiyatlandırma stratejiniz var mı? Bu stratejiyi neden seçtiniz?

Fiyatlandırma stratejinizi geliştirmenize yardımcı olmak için, müşteri araştırmanıza, pazar konumunuza, beklenen talebe ve maliyet / giderlere bir fikir edinmek için başvurabilirsiniz. Fiyatınızı belirlerken hangi stratejiyi kullanırsanız kullanın, ayrıca ilgili adil ticaret mevzuatına veya davranış kurallarına uymanız gerekir.

Müşterilerin Bakış AçısıMüşterileriniz ürünlerinize / hizmetlerine nasıl değer veriyor? Ürünleriniz zorunlu bir ihtiyaç mı yoksa lüks mü?
Büyüme PotansiyeliGelecekte ürünün beklenen yüzde büyümesi nedir? Bu büyümeyi ne getirecek?

Bu büyüme potansiyelini belirlemenize yardımcı olmak için, işinizi olumlu yönde etkileyebilecek herhangi bir sanayi / bölgesel büyüme hakkında fikir edinmek için bölge / endüstri araştırmanıza başvurabilirsiniz. Ayrıca, işletmeniz üzerinde olumlu bir etkisi olabilecek sosyal eğilimlere de bakabilirsiniz.

 

PERSONEL

SoruAçıklamaEk
PersonelMevcut personelinizi verilen bu tabloda listeleyiniz. Her iş ünvanını, çalışanın pozisyondaki ismini ve pozisyonla ilgili ana sorumlulukları belirtin. Ayrıca özgeçmişlerinin bir kopyasını planınızın arkasına eklemek mantıklı olacaktır.

 

GELECEK

SoruAçıklamaEk
Vizyon Beyanıİşletmenizin vizyon beyanı nedir? İşletme için gelecekteki planınızı kısaca özetlemeli ve genel hedeflerinizi içermelidir.
Misyon Beyanıİşletmenizin misyon beyanı nedir (örneğin vizyonunuza nasıl ulaşacaksınız)?
Hedef(ler)Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz neler?

 

PİYASA

SoruAçıklamaEk
Benzersiz satış pozisyonuİşletmeniz piyasada eşsiz özelliklere sahip mi? Ürün / hizmetinizi pazardaki diğerlerinden ayıran özellikleri nedir? İşinizi rakiplerinizden nasıl ayırt edersiniz? Müşterileriniz için hangi ürün boşluğu veya servis ihtiyacını karşılıyorsunuz?

 

MÜŞTERİLER

SoruAçıklamaEk
Müşteri demografisiHedef müşterilerinizin kim olduğunu ve nasıl davrandıklarını tanımlayın. Yaş, cinsiyet, sosyal statü, eğitim ve tutumları dahil edebilirsiniz. Yaşam tarzları, etkinlikleri, değerleri, ihtiyaçları, ilgi alanları veya görüşleri nelerdir?
Anahtar müşterilerÖnemli müşterilerinizi tanımlayın. (Bunlar, ürünlerinizin büyük tüketicileri veya memnuniyetiniz işinizin başarısı için önemli olan bireyler olabilir.) Ürünlerinizi / hizmetlerinizi onlara nasıl hedeflersiniz? Ürün / hizmetinizi onlara nasıl teslim edeceksiniz?
Müşteri yönetimiMüşterilerinizle nasıl iyi bir ilişki kuracaksınız? Hangi teknikleri kullanacaksınız? Müşterilerinizin geri gelmesini nasıl sağlayacaksınız? Müşteri hizmetleri standartlarını tanıttınız mı? Herhangi bir uygulama kuralına uyuyor musunuz?

 

RAKİPLER

SoruAçıklamaEk
RakiplerinizRakiplerinize nasıl puan veriyorsunuz? İşletmeniz sunduklarını nasıl geliştirilebilir?
Rakip detayları tablosuTablodaki en az 5 yarışmacıyı listeleyin. Her yarışmacı için şunları girin:

      • Rakip: Rakip ismi.
      • Kuruluş tarihi: Ne zaman kuruldu?
      • Boyut: Personel ve / veya ciro sayısı.
      • Pazar payı (%): Pazar payının tahmini yüzdesi.
      • Müşterilere değer : Müşterilere benzersiz değer. Rakiplerinizle neden iş yaparlar? Örneğin: kolaylık, kalite, fiyat veya servis?
      • Güçlü yönler : Rakipinizin ana güçleri nelerdir?
    • Zayıf Yönler: Rakipinizin ana zayıflıkları nelerdir?
Pazar araştırmasıPazarınızı analiz etmenize yardımcı olmak için hangi istatistiksel araştırmayı tamamladınız? Anket / anket kullanıyor muydunuz? Eğer öyleyse, anketinizin / anketinizin bir kopyasını bu planın arkasına eklemek isteyebilirsiniz.
Pazar hedefleriPlanlanan satış hedeflerinizi belirtin. Bu hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olması gerekiyor. Planladığınız bir zaman diliminde hangi ürün / hizmet miktarını satmayı planlıyorsunuz? Aylık veya yıllık hedefler mi? Örneğin, kendinizi 12 ayda 1 000 ürün satma hedefine ayarlayabilirsiniz.
Çevre / endüstri analiziYaptığınız pazar araştırmasının sonuçlarını detaylandırın. Bölge nüfus artışı yaşıyor mu? Bölgede uzun vadeli işveren var mı? Bölge ekonomisi istikrarlı mı? Mevsimsel varyasyon var mı?

Pazarın büyüklüğü nedir? Piyasada son trendler neler? Hangi alanlarda büyüme potansiyeli var? Pazara girdiğinizde pazar / müşteriler nasıl değişecek? Müşterilerinizi hangi dış faktörler etkileyecek?

TÜİK – Oda ve Borsalar kullanılabilir.

 

Pazarlama stratejisiGenel pazarlama stratejiniz nedir? Hedeflerinize ulaşmak için hangi adımları veya faaliyetleri gerçekleştireceksiniz? Her bir pazarlama etkinliği / kilometre taşı için:

Pazarlama faaliyeti / kilometre taşı: Basılı reklam, çevrimiçi reklam, posta gönderme, hediye, medya yayınlama, etkinlik, web sitesi, blog / sosyal medya, halkla ilişkiler, markalaşma ve sanat eserleri veya yayınlar ve kataloglar.

Sorumlu kişi: Bu görevi tamamlamaktan kim sorumludur?

Beklenen tamamlanma tarihi: Pazarlama etkinliğini ne zaman tamamlamayı bekliyorsunuz?

Maliyet ($): Tahmini etkinlik maliyeti.

Başarı göstergesi: Bu etkinlik bir başarı olarak kabul edilmeden önce hangi gösterge / ölçüm sonucunun karşılanması gerekecek?

 

REKLAM & SATIŞLAR

SoruAçıklamaEk
Reklam ve tanıtım stratejisi tablosuPlanlanan tanıtım / reklam türü: Kullanılmakta olan tanıtım / reklam türü nedir (örn. Basılı medya reklamcılığı, çevrimiçi reklamcılık, SMS, posta gönderme, hediye, medya yayını, sosyal medya kampanyası veya etkinlik)?

Tanıtım stratejisi: Bu tanıtım / reklam türünü neden kullanmaya karar verdiniz? Nasıl ve ne zaman kullanacaksınız? Bunun arkasındaki stratejiniz nedir? Sosyal medya varlığınızı kim koruyacak? Beklenen iş iyileştirme: İş başarınızı nasıl artıracağını nasıl beklersiniz?

Maliyet ($): Planlanan her aktivitenin maliyeti nedir?

Hedef tarih: Her aktiviteyi ne zaman tamamlamayı bekliyorsunuz?

Sosyal medya stratejisiNeyi başarmak / iletişim kurmak istiyorsunuz (marka bilinirliği, çevrimiçi satışlar vb.)? Müşterileriniz hangi sosyal medya araçlarını kullanıyor (örn. Blog, Twitter, Facebook vb.)? Bu müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmak ve iletişim kurmak için hangi stratejileri kullanabilirsiniz? Sosyal medya varlığınızı kim koruyacak? Dahili personeliniz var mı yoksa harici bir organizasyona mı katılmalısınız?
Satış stratejisiHangi satış tekniklerini kullanıyorsunuz? Bu tekniklerin arkasındaki stratejileriniz neler? Bu rakiplerinizden nasıl daha farklı / daha iyi?
Satış ve dağıtım kanalları tablosuHer bir kanal için şunu girin:

Kanal tipi: Hangi kanalı kullanacaksınız (örneğin Shopfront, internet, direkt posta, ihracat veya toptan satış)?

Ürünler / hizmetler: Bu kanal üzerinden satılan tüm ürünleri / hizmetleri listeleyin.

Satışların yüzdesi : Bu kanal üzerinden toplam satışların yüzde kaçını satmayı bekliyorsunuz? Dağıtım stratejisi: Bu kanal türünü neden kullanmaya karar verdiniz? Nasıl ve ne zaman kullanacaksınız? Bu ürün / hizmet için bu kanal türünü kullanmanın stratejisi nedir?

 

MALİYE

SoruAçıklamaEk
FiyatÜrünleriniz / hizmetleriniz için hangi fiyatı belirlediniz? Bu fiyat kişisel, başlangıç, operasyonel, nakit akışı ve işletme sermayesi dahil tüm masraflarınızı hesaba katıyor mu? Maliyetinize kar marjı da tahsis ettiniz mi? Hedef pazarın fiyatı ne olacak? Fiyatlarınız, tedarikçilerinizin maliyetlerine ilişkin mevsimsel değişiklikleri hesaba katıyor mu?
Beklenen SatışlarBeklenen satışlarınız neler? Bu rakamlara ne zaman ulaşmayı umuyorsunuz? Mevsimsel etkiler var mı?
Pazarlama Bütçesi 

(YILLIK)

Pazarlama bütçesi tablosu örneği, tipik bir işletmenin kullanabileceği önerilen pazarlama öğelerinin bir listesini içerir.

Muhasebecinizden destek alın.

İZLEME / ÖLÇÜM

SoruAçıklamaEk
İzleme Ölçüm FaaliyetleriPazarlamanızın etkisinin gözden geçirilmesi periyodik bir etkinlik olmalıdır. Sağlanan tablodaki her gözden geçirmenin ayrıntılarını listeleyiniz. Her bir pazarlama etkinliği için:

  • Pazarlama faaliyeti: Basılı reklam, online reklam, mail-out, hediye, medya yayınlama, etkinlik, web sitesi, blog / sosyal ağ, halkla ilişkiler, marka ve sanat eserleri, yayınlar ve kataloglar.
  • İnceleme tarihi: (örn. Ay / Yıl veya 6 aylık).
  • İzleme yöntemleri: Pazarlama faaliyetlerinizin etkisini ölçmek / izlemek için hangi araçları kullandınız?
  • İnceleme sonuçları: Promosyon dönemi için sonuçlar neydi? Satış / kar rakamlarınız nelerdi? Kaç yeni / tekrar müşteri aldınız? Web sitenize kaç ziyaretçi var?

EK BELGELER

SoruAçıklamaEk
Ek BelgelerTüm eklerinizi burada listeleyin. Bunlar özgeçmişleri, müşteri anketi / anketi ve / veya finansal belgeleri içerebilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Pazarlama ve işletme yönetimi konusunda ilginizi çekebilecek diğer rehberler:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  2 Yıldır Bu İşi Yapıyor! Şimdi Paraya Para Demiyor
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir