1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

İstanbul Taksi Plakası Fiyatları Düşüşe Geçti

İstanbul Taksi Plakası Fiyatları Düşüşe Geçti
0

Türkiye’de taksi sektörünün en yüksek potansiyel içerdiği İstanbul’da ticari taksi plakası fiyatları sert düşüş yaşadı.

2018 yılının başı itibarıyla kullanımları ciddi düzeyde artış gösteren Uber, BiTaksi, Careem, Olev, Uber, Yolo gibi servislerin etkisiyle İstanbul’da taksi plakası fiyatları sert düşüşe geçmişti. Ancak aylar sonra hükümetin bu servisleri yasaklamasına yönelik haberlerin etkisiyle taksi plakası fiyatlarında artış yaşanmıştı. Son olarak 1.7 milyon liraya kadar yükselen ticari taksi plakası fiyatı, önceki gün yaşanan gelişme ile birlikte 200 bin liraya kadar düştü.

DAVANIN ETKİSİ

İstanbul’da Uber‘in yasaklanmasına yönelik dava öncesinde ticari taksi plakalarının fiyatı 1.3 milyon liraya kadar düşmüştü. Ancak davanın son günü olan 20 Mart 2019 günü, birçok ticari taksi satış ofisinde fiyatlar tarihin en yüksek seviyesi olan 1.7 milyon liraya kadar yükseldi.

Ancak önceki gün görülen davada, bilirkişi heyetinin raporunun gecikmesi nedeniyle dava Temmuz 2019’a ertelendi ve taksi fiyatlarında sert bir düşüş yaşandı. 21 Mart 2019 itibarıyla İstanbul’da ticari taksi plakası fiyatları 1.7 milyon liradan 1.5 milyon liraya kadar düştü.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Uzmanlar Uber’in yasaklanmaması durumunda ticari taksi plakalarının 1 milyon liranın altına kadar düşebileceğini belirtiyor.

NE KADAR KAZANDIRIYOR

İstanbul’da ticari taksiler genellikle yatırımcıları tarafından kiraya veriliyor. Genel olarak bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, İstanbul’da bir ticari taksinin 30 günlük kirası 7 bin 500 TL civarında bulunuyor. Özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki gurbetçilerin yoğun olarak satın aldığı ticari taksi plakalarının amorti süresi ise 12 yılı aşıyor.

Son dönemde ise, ticari taksiyi kiralayan firmalar; masrafların arttığını gerekçe göstererek 2019 yılında yeni bir zam yapılmasını engelledi. Normal şartlarda ticari taksi plakalarının kirası yıllık bazda yüzde 15 civarında artırılıyordu. Ancak 2019 yılında bu artış gerçekleşmedi hatta birçok firmada aylık kira yüzde 5 civarında indirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En Avantajlı 7 İş Fikri

İstanbul’da resmi taksi plakalarının sayısı 18 bin civarında bulunuyor. Uzun yıllardır da yeni taksi plakası ruhsatı verilmiyor.

Taksiyi kiralayan 2 şoför ise yakıt masrafları sonrasında günlük kişi başı yaklaşık 300 lira gelir elde ediyor.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir