1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

İşsizlik Maaşı 2020 Ne Kadar | Nasıl Alınır? Nereye Yatar

İşsizlik Maaşı 2020 Ne Kadar | Nasıl Alınır? Nereye Yatar
0

Türkiye’de işsizlerin iş buluncaya kadar sorunsuz olarak hayatını idame ettirebilmesi için işsizlik maaşı veriliyor. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na bağlı İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı 2019 yılı bazı şartlar ile verilmektedir. Bu rehberde işsizlik maaşı ne kadar, nasıl alınır, şartları ve işsizlik maaşı hesaplama konusunda ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz.

Öncelikle sıklıkla bilinen bir yanlış olarak her işsiz, İŞKUR’dan işsizlik maaşı alamamaktır. İşsizlik maaşının belirli bazı şartları bulunmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI ve BAŞVURU





Türkiye vatandaşı her birey işsizlik ödeneği yada kamuoyunda bilinen adı ile işsizlik maaşı alamıyor. İŞKUR tarafından belirtilen şartlara göre, işsizlik maaşı alabilmek için aşağıdaki şartları eksiksiz olarak karşılıyor olmanız gerekiyor. Bu şartları işsiz kalmadan önce öğrenmeniz büyük önem taşımaktadır, zira işlerin kötüye gitmesi durumunda ilgili şartlara uygun hareket etmek sizi uzun bir süre nakit sorundan kurtarabilir. İşsizlik maaşı şartları şu şekilde;

  • Kendi isteğiniz dışında işsiz kalmak. En önemli sorunlardan bir tanesidir, işsiz kalmanızın doğrudan sizin suçunuz olmaması,
  • İşsiz kaldığınız tarihten önceki 120 gün eksiksiz bir şekilde prim ödenmiş olması yani çalışmış olmak,
  • İşsiz kaldığınız tarihten önceki 3 yıl içerisinde en az 600 günlük işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • İşsiz kaldığınız tarihten sonraki 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuş olmak gerekiyor.

İşsizlik maaşı başvuru şartlarına eksiksiz uyuyorsanız eğer, işsiz kaldıktan sonraki 30 gün içerisinde size en yakın İŞKUR il – ilçe şubesine başvuruda bulunmanız gerekiyor. İşsizlik maaşı başvurusunu velaket, dolaylı yada herhangi bir başka şekilde yapmanız mümkün değil. Başvuruyu bizzat şubeye giderek yapmanız gerekiyor.

Sıklıkla sorun yaşanan -120 günlük eksiksiz prim ödeme- sorunu için İŞKUR bir esnekliğe gitti. Eğer 120 gün içerisinde primlerin aksamasına neden olan konu, Hastalık, Ücretsiz izin/aylıksız izin, Disiplin cezası, Gözaltına alınma, Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, Kısmi istihdam, Grev, Lokavt, Genel hayatı etkileyen olaylar, Ekonomik kriz, Doğal afet, Fesih tarihinde çalışmamış, Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma, Kısa çalışma ödeneği, Yarım çalışma ödeneği sorunlarından biriyse, İŞKUR bu konuları 120 günlük eksiksiz prim konusu dışında saymaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜREYLE ÖDENİR?

İşsizlik maaşı ödemeleri sınırsız değildir. Kanunla belirlenmiş bir şekilde işsizlik maaşı sınırlı bir süre ile verilir. İŞKUR’un işsizlere ödediği maaşların süreleri şöyle belirlenmektedir;

Son 3 yıl içerisindeki prim ödemeleri baz alınarak;

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  • 600 gün prim ödeyenlere 180 gün,
  • 900 gün prim ödeyenlere 240 gün,
  • 1080 gün prim ödeyenlere ise 300 gün işsizlik maaşı verilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yükselen Piyasa: Kuruyemiş Fiyatları ve Kar Marjı Artıyor

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?





İşsizlik maaşı herkes için aynı değildir. İşsizlik maaşı hesaplaması için İŞKUR’un belirlediği bir hesaplama formülü bulunmaktadır. İŞKUR’dan alınan verilere göre,

İşsizlik maaşı hesaplaması, işsiz kalmadan önceki son 4 ayda alınan maaş üzerinden hesaplanıyor. İşsizlik maaşı son 4 ayda alınan brüt maaş, günlük olarak bölünüyor ve bu günlük tutarın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor.

Örnek Hesaplama:

İşsiz kalmadan önce 4 ay boyunca asgari ücret alan bir işçi, işsizlik maaşı olarak brüt 811 lira almaktadır. Bu tutardan yalnızca damga vergisi kesiliyor ve net olarak 805 lira işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ÖDENİR?

İşsizlik maaşı bizzat Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır. Ödemeler devredilemiyor, bizzat başvuru sahibi tarafından alınabiliyor. Ödemeler her ayın 5’inde yapılıyor. Ödemelerin öne çekilmesi kararını da yine bakanlık verebiliyor. Bayram gibi dönemlerde maaşlar öne alınabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NEREYE YATAR? NASIL ALINIR

  1. Sermayesiz İş Fikirleri
  2. 10 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
  3. 20 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
  4. 50 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
  5. 100 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri

İşsizlik maaşları her ayın 5’inde bakanlık tarafından ilgili başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası’na PTT üzerinden yatırılmaktadır. İlgili maaş sahibi, üzerinde TC NO bulunan bir kimlik bilgisi ile PTT’ye giderek ödemesini alabilmektedir. Ödemelerin asıl aracısı PTT Bank’tır. Önemli bir uyarı olarak, 6 ay boyunca alınmayan İşsizlik Maaşları, bakanlık tarafından İşsizlik Sigortası Fonu’na emanet olarak alınmaktadır. Bu nedenle maaşların 6 ay içerisinde alınması gerekiyor.

İŞSİZLİK MAAŞININ KESİLME DURUMLARI

Bazı durumlarda işsizlik maaşı ödenmesi durdurulmaktadır. İŞKUR tarafından belirtildiği üzere,

  • İŞKUR tarafından işsiz kişinin çalıştığı işlere benzer ve aynı belediyeye bağlı bir alanda verilen bir işin ‘haklı bir neden olmaksızın’ reddedilmesi,
  • İşsizlik maaşı alırken kayıt dışı olarak çalıştığının tespit edilmesi,
  • İşsizlik maaşı alırken ‘yaşlılık maaşı’ alınmaya başlanması,
  • İŞKUR tarafından dahil olunması istenilen ‘meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini’ ‘haklı bir neden olmaksızın’ reddetmek işsizlik maaşının kesilmesine neden olmaktadır.

SAĞLIK GÜVENCESİ

İşsizlik maaşı alınırken, bakanlık tarafından ilgili kişinin Genel Sağlık Sigortası primi yatırılıyor. Maaş alındığı süreçte GSS kapsamında sağlık güvencesi altında bulunuluyor. Ayrıca işsizlik maaşı alan kişinin, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

İşsizlik maaşı alınırken bazı durumlarda İŞKUR’a bildirimde bulunulması gerekiyor. Bu bildirimler İŞKUR şubelerine şahsen yapılabildiği gibi ALO 170 hattından da yapılabilmektedir. İŞKUR’a bildirilmesi gereken durumlar;

  • İkamet adresindeki değişiklik
  • Yaşlılık aylığı almaya başlamak
  • Askere alınmak
  • Yurtdışına çıkılması
  • Bir işte çalışmaya başlamak
  • Herhangi bir sebeple (mahkeme vs) eski işe geri dönmek

Herhangi bir konuda İŞKUR’a bildirimde bulunulmaması ve haksız olarak maaş alınması durumunda İŞKUR, ilgili fazla maaş ödemesini faizi ile geri alma hakkına sahiptir.

 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir