1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

İşletmenize Uluslararası Yatırımcıları Nasıl Çekersiniz?

İşletmenize Uluslararası Yatırımcıları Nasıl Çekersiniz?
0

Büyük işletmelerin uluslararası yatırımcıları çekmeleri kolaydır. Ancak küçük ve orta büyüklükteki bir işletmenin uluslararası yatırımcıları çekme şansı genellikle düşüktür. Bu durumda yabancı yatırımcıları çekmek için ekstra çaba göstermeniz gerekir. Eğer ciddi oranda yöresel bir ürün veya hizmete odaklanmamışsanız, yabancı yatırımcıları çekmek için mutlaka kaynak ve çaba harcamanızı öneririz. Bu sayede yerel işletmeler ile rekabet şansınız artacak ve pazardan daha fazla pay alma şansınız olacak.

1. İşletmenizi Büyütün veya Hevesli Olduğunuzu Ortaya Koyun

Çoğu zaman insanlar güçlü ortaklıklar kurmak ister. Bu sayede işletmelerine olan katma değerin daha fazla olacağına inanır. Siz de yabancı bir şirket ile çalışmak istediğiniz zaman muhtemelen işini iyi yapan şirketler ile görüşmek isteyeceksiniz. Bu durumda yabancı yatırımcıları çekmek için işletmenizin işini iyi yapıyor olması önemlidir. Yabancı yatırımcıların risk almasına değecek bir işletmeye sahip olmak için işletmenizi büyütmenin yollarını aramalı, farklı ürünler ve hizmetler geliştirerek; pazarlama için daha fazla kaynak ayırmalısınız. Eğer işletmenizi büyütmek için çok fazla fırsatınız var ancak kaynağınız yoksa, yabancı yatırımcılara bunları çok iyi bir şekilde sunabilmeniz gerekir.

2. Hazırlanın

Uluslararası yatırımcılara ulaşmadan önce çok iyi bir şekilde hazırlanmanız gerekir. Her şansı çok iyi bir şekilde değerlendirmek zorunda olduğunuz için tam olarak hazırlanmadan yabancı yatırımcılar ile görüşmeyin. Bir yabancı yatırımcı klavuzu hazırlayın ve bu konuda işletmenizin mevcut durumu ile olası ek yatırımları nasıl değerlendirebileceğini iyi bir şekilde yansıtın. Yabancı yatırımcılar bu süreçte çok fazla soru soracaktır ve herhangi bir tereddüt işi büyük ölçüde askıya alabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni Yatırım Fikirleri Arayanlara Karlı Öneriler

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bijuteri Takı Mağazası & Dükkanı Açmak

Kısaca uluslararası yatırımcılara “şirketinize yatırım yapmaları durumunda ne kazanacaklarını” iyi bir şekilde gösterebilmeniz gerekir. Unutmayın bu ilişki tamamen maddi çıkarlar üzerine kuruludur.

3. Dikey ve Yatay Yatırımlardan Birini Seçin

Genellikle yabancı yatırımcı ararken dikey veya yatay yatırım türlerinden birini seçmeniz gerekir. Bu iki terim global düzeyde bilinir ve uygulanırdır. Yatay yatırım en çok tercih edilen bir tür olarak dikkat çekerken, farklı ülkelerden sizinle aynı işi yapan şirketler ile ortaklık kurmak anlamına gelir. Dikey yatırım ise, genellikle şirketler dolaylı yoldan ilgilendiği bazı sektörlerdeki şirketler ile ortaklık eder. Örneğin bir araba üreticisinin, başka bir ülkedeki araba üreticisi şirketine yatırım yapmasına yatay, başka bir ülkedeki araba pazarlama şirketine yatırım yapmasına dikey yatırım adı verilir.

Yatay ve Dikey yatırım

Yabancı yatırımcıları ararken ilk olarak yatay yatırım yapmak isteyebilecek şirketlere ulaşmanız başarı şansınızı artıracaktır.

4. Ağ Kurun

Uluslararası yabancı yatırımcıları çekmek elbette kolay değildir. Ancak internet teknolojilerinin gelişmesi ve sosyal medyanın inanılmaz oranda kullanılmasıyla birlikte bir ticari ağ kurmak daha kolay hale gelmiştir. Özellikle bu süreçte Linkedln, yapmak istediğiniz şeyi çok daha kolay hale getirecektir. Linkedln’de işletmeniz için bir profil kurduktan sonra sizinle aynı işi yapan yabancı işletmeler ile bağ kurmanız çok kolay olacak.

Aynı zamanda Linkedln’i bu iş için kullanan çok fazla işletmenin olduğunu belirtmekte yarar var. Bu nedenle profilinizi tam olarak kurun ve güncellemeleri sık sık yansıtarak bu konuda aktif olduğunuzu mutlaka gösterin. İletişim bilgilerinizi sık sık güncelleyin ve mesajlarınızı mutlaka her gün kontrol edin.

5. Fuarlara ve İş Gezilerine Katılın

Dünya üzerinde hemen hemen her sektörde sıklıkla fuarlar ve iş gezileri düzenlenmektedir. Ülkemizde de tamamen devlet desteği ile birlikte fuar ve iş gezilerine katılabilirsiniz. Bu sayede ilgilendiğiniz sektördeki işletmeleri ve profesyonelleri kolaylıkla tanıyabilir, anlaşma düzenleyebilir ve ortaklık sağlayabilirsiniz. Bu tür organizasyonları mutlaka önemsemenizi öneriyoruz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir