İş Kuruyorum Diyenlere 10 Yeni İpucu
  1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

İş Kuruyorum Diyenlere 10 Yeni İpucu

1

Türkiye gibi sık sık sektörlerin ve trendlerin değiştiği, sık sık yeni heyecanlı piyasaların oluştuğu bir ülkede “İŞ KURUYORUM” diyorsanız, sizlere bu fikirleriniz öncesinde 10 İpucu vermek istiyoruz.

1- DETAYLI ANALİZ YAPIN

DETAYLI ANALİZ
DETAYLI ANALİZ

İş Kuruyorum dediğiniz anda ilk önemli ipucumuz ANALİZ. Fikriniz ister bin lira ile kuruluyor olsun, ister 1 milyon lira ile kuruluyor olsun, daima analiz yapmanız gerekiyor. Analiz yapmak, iş kurma sürecinde sürprizlerle karşılaşmanızı ve ek masraflarla boğuşmanızı engeller. Ayrıca, detaylı analizin en önemli yanı, doğru işi yapmaya başladığınız konusunda sizlere ek fikirler verecektir. Detaylı analiz yaparken, daha önce o işi yapmış birileriyle görüşmek de sizlere harika ipuçları verecektir.

2- ACELECİ OLMAYIN

ACELECİ OLMAYIN
ACELECİ OLMAYIN

Hangi işi yapıyorsanız yapın kesinlikle aceleci olmayın. Aceleci olmak size kesinlikle hata yaptırır. Harika bir iş fikri buldunuz ve elinizi çabuk tutmanız dahi gerekse, bu işi detaylı analiz etmeden acele etmek size hata yaptırır. Çünkü bütün iş fikirlerinde bilmediğiniz bazı noktalar vardır ve bunları değerlendirmeden o işi yapmak sizi farklı bir noktaya götürecektir.

3- PROFESYONELLER İLE GÖRÜŞÜN

DESTEK ALIN
DESTEK ALIN

Eğer ciddi bir iş yapmayı planlıyorsanız ve işiniz için düşündüğünüz sermaye 50 bin liranın üzerindeyse, profesyonellerden destek almanız gerekir. Profesyoneller dediğimiz kişiler iş danışmanlığı görevi ile bu hizmetleri verirler. Ve tanıdığı kişiler sayesinde işinizi daha az maliyetli yapmanızı sağlarlar ve size bir iş planı hazırlarlar. Böylece büyük bir süreci düşük maliyetler ile halledebiliyorsunuz.

4- DOĞRU YER SEÇİMİ YAPIN

YER SEÇİMİ YAPIN
YER SEÇİMİ YAPIN

Her iş aslında para kazandırır, ancak para kazandırmayan ve bir süre sonra kapanan iş yerlerinin çoğu yanlış yerlerde açıldıkları için olumsuz durumlar ile karşılaşıyorlar. İşinizin hacmine göre, kiraladığınız yada satın aldığınız iş yerinin size en uygun olması için vakit harcamanız gerekiyor. Örneğin 50 bin lira ile kurulan bir iş yerini 10 bin liralık kiralık bir dükkan uygun olmayabilir. 5 ayda sermayeniz kadar ek bir para demek, sizi zora sokacaktır.

5- RESMİ İŞLEMLERİ AKSATMAYIN

RESMİ İŞLEMLERİ AKSATMAYIN
RESMİ İŞLEMLERİ AKSATMAYIN

İş yerinizi kurmaya karar verdikten hemen sonra iş yeriniz için resmi işlemleri yapmanız gerekiyor. Belediye izni, ruhsat, vergi dairesi gibi işlemleri aksatmanız durumunda işleriniz aksayabilir ve bir sabah yetkilileri kapınızda bulabilirsiniz. Bu durum sizin imajınızı da çok kötü olarak etkileyecektir. Bu tür işlemler düşündüğünüz kadar vakit almaz, 1-2 gün içerisinde bütün resmi işlemlerinizi yapabilirsiniz.

6- PERSONELLERİNİZİN TECRÜBELİ VE EĞİTİMLİ OLMASI ÖNEMLİ

GÜLERYÜZLÜ PERSONEL
GÜLERYÜZLÜ PERSONEL

İş yerinizde sadece siz çalışmayacaksanız bu konuya kesinlikle dikkat etmelisiniz. Örneğin bir lokanta açacaksanız, daha önce lokantada çalışan biriyle çalışmanız size özellikle kısa vadede çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Yada bir muhasebeci açacaksanız, daha önce muhasebe eğitimi almış bir personel bulmak yine size kısa vadede büyük kolaylık olacak. Zira, tecrübeli ve eğitimli personel zaten işinizi biliyor olduğu için, yapması gerekenleri bir de sizden duymak zorunda kalmayacak.

7- DÜZENLİ VE İSTİKRARLI OLUN

İSTİKRARLI OLUN
İSTİKRARLI OLUN

İş yerinizi açmak bu işin en basit adımı. En zor kısmı ise iş yerinizi açtıktan sonra başlayacak. Daima iş yerinizin düzenli, temiz olmasına dikkat edin. Bazen iş yerinizdeki herhangi bir masanın üzerindeki bir toz bile size müşteri kaybettirebilir. Ayrıca, istikrarlı olun. Örneğin, her gün sabah 9 da dükkanızı açıyorsanız bunu devamlı yapmalısınız. Bir gün 9 da açıp bir gün 11 de açmak size müşteri kaybettirecek ve iş hevesinizi de kaybetmenize neden olacak.

8- REKLAM REKLAM REKLAM…

REKLAM VERİN
REKLAM VERİN

Aslında en önemli konuların başında geliyor. Sık sık iş yeriniz için farklı reklam modelleri ile müşteri çekmelisiniz. Reklam ne işe yarar demeyin, etkilerini kısa vadede görmezseniz bile, uzun vadede muhakkak görecesiniz. Şehrinizdeki tv kanallarına, radyolara, sosyal medya hesaplarına, gazetelerine reklam vermeyi ihmal etmeyin. Bunu çok abartmayın ancak tamamen çöpe de atmayın.

9- KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLERE ÖNEM GÖSTERİN

KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPIN
KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPIN

Örneğin iş yerinizde 6’ncı ayı geride bıraktınız ve fena da para kazanmıyorsunuz. Bu durumda hiçbir şeye ellemeyeyim, aynı dursun diye düşünmeyin. İş yerinizde sık sık küçükte olsa değişiklik yapmayı ihmal etmeyin. Bu durum, müşterilerinizin ilgisini çekecektir ve iş yerinize gösterdiğiniz önemi ortaya çıkaracaktır. Çok fazla masraflarına altına girmeyin ama, bazen küçük bir çiçek bile yeter.

10- ŞUBE FİKRİNE SICAK BAKIN

ŞUBE AÇMA FİKRİNE SICAK BAKIN
İş yerinizde başarıya ulaştıysanız eğer, şehrin farklı noktalarında şube açma fikri daima aklınızın bir kenarında bulunsun. Eğer şube açılabilecek bir iş fikriniz varsa, şube açmak müşterilerinizin işinizi doğru yaptığı algısına sahip olmasına neden olacak. Bir kaç şubesi olan bir iş yeri daima algıda “iyi” anlamına gelmektedir ve öyle de olmaya devam edecektir. Ayrıca bu size yeni bir heyecan verecek ve işinizi böylece daha çok da seveceksiniz.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

  1. ipuçları için çok teşekkürler

Bir yanıt yazın