İş Kurmak: Başarı için Kritik 6 Adım
  1. Anasayfa
  2. Başarı Hikayeleri

İş Kurmak: Başarı için Kritik 6 Adım

2

Hiçbir deneyime sahip olmadan bile çok az sermaye ile iş kurarak başarılı olabilirsiniz. Ancak karşınıza çıkacak kritik virajlarda doğru kararları vermeniz gerekir. En iyi seçimleri nasıl yapacağınıza dair bilgiye ve tecrübeye sahip değilseniz, sizlere önerilerimiz var.

Genel geçer olarak bilinen bu kritik adımlar, kurmayı planladığınız hemen hemen her sektördeki iş fikrinde uygulanabilir durumdadır. Yapmanız gereken, adımları birer birer ele almak ve en iyi seçimi yapmak üzere gerçekten analiz ve araştırma yapmaktır.

1. HARİKA BİR İŞ FİKRİ BULUN

iş fikirleri

Başarılı bir iş sahibi olmak istiyorsanız, harika bir iş fikrine ihtiyacınız olacak. Çoğu insan, bir işi seçerken genellikle o iş fikrini detaylı bir şekilde incelemez. Hatta birçok girişimci ve yatırımcı sadece bir arkadaşının anlattığı başarı hikayesinden bile etkilenir.

Harika bir iş fikri seçmek için önce kendinizi ve yeteneklerinizi öğrenmelisiniz. Kendini tanımayan bir girişimci büyük ihtimalle yanlış bir iş fikri ile başlangıç yapacaktır. Peki ne yapmak gerekir?

  • Sermayenizi ve bulabileceğiniz kredi-borçları ele alın
  • Yeteneklerinizi göz önünde bulundurun
  • Deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi göz önünde bulundurun
  • Yükselişe geçen piyasaları ele alın
  • Trend ve moda faktörlerini inceleyin
  • Vergi-hibe-teşvik fırsatlarını araştırın
  • Rekabet ve pazarlama şansınızı ihmal etmeyin

Ve son olarak Karlı İş Fikirleri‘nin birbirinden eşsiz binlerce iş fikri rehberine göz atmayı unutmayın.

2. REKABET AVANTAJI ELDE EDİN

rekabet

Ne yazık ki günümüzde kurulan işletmelerin birçoğu, birbirini taklit etmekten öteye geçemiyor. Örneğin, bir mobilya mağazası kurmak isteyen bir girişimci, en büyük rakiplerinin aynısını yaparak başarılı olmaya çalışıyor. Ancak bu sizi başarıya götürecek kritik süreçlerden biri değil. Özellikle rekabet avantajı elde etmek için hem fiyat hem ürün hem de hizmet konusunda rakiplerinizden daha iyi olmaya odaklanmanız gerekir. Aksi durumda, rakiplerinizi tercih eden müşterilerin; sizi seçmesi için bir sebep olmayacaktır.

Daha iyi olmanın en etkili yollarından biri de daha farklı olmaktır. Farklılıklar daima insanların ilgisini çeker.

3. İŞ PLANI OLUŞTURUN

iş analizi

Bir işletmeyi kurarken ve yönetirken başarılı olmak istiyorsanız; işi kurmadan önce bir yol haritası fırsatı sağlayacak iş planına ihtiyacınız olacak.

Küçük, yarı zamanlı bir işletmenin bile bir iş planı olmalıdır. İyi bir iş planınız yoksa, işinizi gelişigüzel ve dağınık bir şekilde yürütmek zorunda kalacaksınız. Başarılı bir iş planı için İş Planı rehberine göz atmanızı öneririz.

4. PAZARLAMA STRATEJİLERİ GELİŞTİRİN

iş geliştirme

Hemen hemen iş kuran her girişimci ve yatırımcı aynı pazarlama stratejileri ile hareket etmektedir. Bir açıdan doğru olsa da, başarılı olmak, bunu daha düşük maliyetler ve daha hızlı bir şekilde yapmak istiyorsanız; pazarlama stratejileri geliştirmeye odaklanmalısınız.

Müşterilerinize sizi yaklaştıracak olan daha iyi seçenekler üzerine araştırmalar gerçekleştirin. Elbette bunun kolay olmadığını biliyoruz, ancak internetin gelişimi ile ve online pazarlama seçeneklerinin sayısız derecede artması ile işiniz çok daha kolay olacak.

İşletmelerin birçoğu kurulur kurulmaz pazarlama için personel istihdam etmektedir. Ancak bu kritik bir hata olabilir. Çünkğ, işletme sahibi olarak ilk stratejileri siz belirlemeli ve ardından işi profesyonellere bırakmalısınız. Kurduğunuz işi nasıl pazarlayacağınızı bilmiyorsanız, muhtemelen o iş fikri size zaten uygun değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Küçük İşletmenizi Durgunluktan Korumanın 5 Yolu

5. FİNANSAL TABLOLAR ve ÖNGÖRÜLER OLUŞTURUN

pazarlama ve analiz

Muhasebe kayıtlarınızı tutmak için bir personele ihtiyacınız olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Belki haklısınız ancak bunu hemen yapmanız da doğru değil. İlk olarak bütün alım ve satımlarınızı kayıt altına alarak, neyi neden aldığınızı ve nasıl sattığınızı iyi bir şekilde analiz etmenizi öneririz.

İşe alacağınız bir personel asla sizin gözünüz ile o tablolara bakamayacaktır. Bu nedenle, işin henüz başında, muhasebe kayıtlarını tutmak ve incelemek sizin işiniz olmalı.

Tutacağınız kayıtları uzun bir süre kaybetmeyin, bu tablolar sayesinde işinizi nasıl geliştirebileceğinizi çok daha iyi bir şekilde anlama şansınız olacak. Ayrıca stratejilerinizi değiştirmek için de iyi bir fırsat ve önizleme sağlayacak.

6. KENDİNİZİ ve İŞLETMENİZİ GELİŞTİRİN

gelişim

Başarılı işletmelerin sahipleri de genellikle kendi kişisel hayatlarında başarılı olurlar. Çünkü, başarılı bir işletmeyi kurmak ve bu işi başarıya ulaştırmak için mutlaka çeşitli disiplinlere ihtiyaç duyulur. Ayrıca işletmeyi kurduktan sonra, bu işletmeyi ayakta tutmak için de hem kendinizi hem de işletmenizi geliştirmelisiniz. Bunu sağlamanın en iyi yollarından biri de, yeniliklere açık olmaktan başka bir şey değildir.

Rekabette öne geçmek ve işletmenizi hızla büyütmeye devam etmek için; sektörü sık sık inceleyin, araştırmalar yapın ve yeni ürün-hizmetler geliştirmeye çalışın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Roman Avdeev’in Başarı Hikayesi

Yorumlar (2)

  1. Hazır toptan müşterili gıda ürünü işimize yeni bir yer kurmak için yatırımcı ortak arıyorum aylık 50.000 TL net kar her ay artar gel gör kendi elinle harcamanı yap hesabını takip et her şey net sadece istanbul bilgi için

  2. 4 Mayıs 2020

    Uzun zamandır bir iş yapmayı ve güzel bir gelir getiren iş kurmayı düşündüm fakat belli başlı nedenlerden dolayı başlayamadım. Fakat bir anlık gözümü karartarak kendimi şuan 2 adet PS kafe sahibi olarak buldum. Çok şükür mutluyum az uz çorbamız kaynıyor.

Bir yanıt yazın