HIZLI ERİŞİM
- Influencer Marketing nedir denince trendlere bakmadan olmaz
- Makro ve Mikro Influencer’lar kimlerdir?
- 2020’de Etkileyici Pazarlama Trendleri nelerdir?
- 1. En popüler sosyal medya platformlarına yönelin
- 2. Kolay tüketilir videolar paylaşın
- 3. Farkındalık mesajlarına yoğunlaşın
- 4. Hikâyenizi insanla şekillendirin
Günümüzde, markaların pazarlama çalışmalarında oyuncular, müzisyenler, vs. kadar etkili olan, nitekim yeni bir grup daha var: influencer’lar. İnternet üzerinde, özellikle sosyal medyada geniş takipçi kitleleri bulunan bu kişiler tüketicilerin satın alma kararlarını etkilemek konusunda önemli rol oynuyor. Peki, influencer marketing nedir? Nasıl yapılır ve ne gibi faydalar sağlar?
Influencer marketing nedir sorusunu kısaca şöyle cevaplayabiliriz: bir ürün veya hizmetin ‘influencer’ statüsündeki kişiler tarafından takipçilerine tanıtılması. Influencer marketing, sosyal platformlarda fitness, moda ve tasarımdan tutun da yaşam koçluğu, bilim, sanat ve sağlıklı beslenmeye kadar birçok alanda önde gelen influencer’larla yapılıyor. Influencer marketing hem pazarlama gelenekleriyle hem de teknolojik gelişmelerle el ele yürüyen güncel bir pazarlama yöntemi olarak dikkat çekiyor. Tüketicilerin, satın almak istedikleri ürün ve hizmetleri kişiselleştirilmiş deneyim olarak tecrübe etme isteği influlencer marketing’i bugün e-ticaretin de en önemli unsurlarından biri haline getirmiş durumda.
Hootsuite’in 2019’da yayınladığı bir rapora göre, Türkiye’deki tüketiciler günde yaklaşık 3 saatlerini sosyal medyada geçiriyor. Türkiye’deki aktif her internet kullanıcısının ortalama 10 sosyal medya hesabı var. Tüketicilerin %86’sı herhangi bir cihazla internetteki online mağazaları dolaşırken, %50’si sosyal medya üzerinden mobil cihazlarla alışveriş yapıyor.
Ürün ve hizmetlerdeki çeşitlilik ve hacim, tüketicileri kişiselleştirilmiş bir deneyim isteğine itiyor. Orijinal bir şekilde kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş deneyimler, bir müşteriyle kurabileceğiniz en güçlü bağlardan biri sayılıyor. İş alanlarına göre makro ve mikro influencer’lar bugün KOBİ’lerin de aynı sektörün önde gelen şirketleri gibi iş birliği yaptıkları figürlere dönüşüyor.
Influencer marketing, tüketicilerin talep ve beklentileri doğrultusunda şekillenen bir yöntem. Bu kadar etkili olmasının en önemli nedenlerinden biri, aradan insani iletişim yöntemlerini çıkarmadan, işletmelerle tüketicileri kültürel topluluklar etrafında birleştirmesi. Bu özelliği ile kültürel bir gelişme olarak da sayabileceğimiz influencer’lık, küçük işletmelerin de faydalanabileceği, etkin bir pazarlama yöntemi.
Influencer Marketing nedir denince trendlere bakmadan olmaz
Tüketicilerin taleplerine ve dijital pazarlama trendlerine göre online platformlar da kendilerini yeniliyor. Markaların, küçük işletme ve girişimcilerin de bu platformların avantajlarından faydalanmaları için güncel trendlere hâkim olmaları giderek daha fazla önem kazanıyor.
2020’de influencer marketing dediğimizde ise devreye yenilenen trendler giriyor:
- Instagram popülerliğini koruyacak
- TikTok gibi özellikle gençlerin aktif olduğu ve “lokmalık içerik” olarak tanımlayabileciğimiz “snackable content” dağıtımına elverişli platformlar yükseliş yakalayacak
- Moda, güzellik ve sağlık gibi müşteri odaklı alanlar yükselmeye devam edecek
- İşletmeler, makro-influencer’lardan, yani yıldız ve ünlülerden mikro-influencer’lara yönelecekler
- Hem makro hem de mikro influencer’lar kendi verdikleri toplumsal mesajlarla uyuşmayan markalardan uzaklaşacak
- Geleneksel kitle iletişim yöntemlerini kullanan figürler de online platformlara kayacaklar
- Influencer’lar kendi markalarını kurmaya yönelecekler
2020 senesinde ister influencer marketing stratejilerinizi geliştirmeye odaklanın, ister bu pazarlama mecrasına ilk adımlarınızı atıyor olun, bu noktaları iş plan ve takvimlerinizi oluştururken aklınızda tutmanızda fayda var.
Tüm bunları pratik bir pazarlama stratejisine dönüştürmek için de dijital pazarlama stratejinizin de 2020’ye eş zamanlı uyarlanması gerekir.
Makro ve Mikro Influencer’lar kimlerdir?
Kate Upton gibi zamanla influencer’lıktan mega-starlığa adım atan yıldızlardan haberdar olmayanımız pek yok. Küçük işletmecileri ilgilendiren, son zamanlarda büyük ölçekli işletmelerin de tercih etmeye başladığı, mikro influencer’lar 2020’ye girerken önem kazanıyor. Mikro influencer’ı tanımlamadan önce makro influencer’ları anlamak önemli.
Mega Influencer’lık nedir?
Bugün, bir figürün mega-influencer olarak sayılması için en az 1 milyon takipçisi olması gerekiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz Kate Upton gibi önce sosyal medyada adını duyurup üzerine 1 milyon takipçiye ulaşmış yıldızlar da etkileyici pazarlamada söze sahip.
Mega influencer’lar politikadan kültüre kendi uzmanlık alanlarının ötesinde etkilere de sahip olabiliyor. Mega influencer’lar iş birliği yaptıkları firmaları ihya ettikleri de kadar kendi markalarıyla da etkileyici pazarlamanın yönünü tayin ediyorlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sosyal Medyadan Para Kazanma Yolları
Makro Influencer’lık nedir?
Günümüzde, bir figürün makro influencer sayılabilmesi için, 10,000 ila 1 milyon kişi skalasında takipçisi bulunması gerekiyor.
Örneğin, önceleri geleneksek basın yoluyla kitlelere ulaşıp, bugün internet üzerinden etkilerini artırmaya devam eden toplumsal figürler makro influencer kategorisine giriyor. Bunların yanı sıra, eğer henüz mega statütüsüne ulaşamadıysa, doğrudan dijital platformlar aracılığıyla influencer kimliğini oluşturmuş bir YouTuber da makro influencer olarak sınıflandırılıyor.
Makro influencer’lar işletmenin verdiği mesajın ya da promosyonunu yaptığı ürün ve hizmetlerin kitlelere erişimini kolaylaştırıyor.
Mikro influencer’lık nedir?
Günümüzde, bir mikro influencer’ın ortalama 500-100,000 kişi aralığında takipçi sayısı oluyor. Mikro influencer’ların en önemli bağlayıcı unsuru etkileşimleri. Markaların tüketiciye olan direkt ilgisini, özellikle markanın verdiği toplumsal farkındalık mesajlarını da içselleştirerek, sadık takipçi kitleleriyle paylaşıyorlar.
2020’de Etkileyici Pazarlama Trendleri nelerdir?
2020 yılına girerken, dijital pazarlama trendleri arasında öne çıkanları “bite-size”, yani tek ısırımlık, hareketli görsellerle birlikte, işletmelerin insani boyutunu da ortaya çıkaran toplumsal ve kültürel farkındalık başlıklarıydı. Bu doğrultuda işletmeler, yalnızca ürün ve hizmet tanıtım odaklı; influencer’lar da maddi odaklı iş birliklerinden uzaklaşmaya başladılar.
Bu bağlamda, 2020 yılında Influencer marketing alanında bir adım önde olmak istiyorsanız, gelin birlikte önemli pazarlama yapıtaşlarını inceleyelim.
1. En popüler sosyal medya platformlarına yönelin
Instagram, günümüzdeki en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alıyor. Instagram’ın platform araçları artık yeni nesil video içeriklerine, iş birliklerine ve tek lokmalık içeriklere izin veriyor.
Tüketicilerin birçoğu yaşam şekillerini ve toplumsal farkındalıklarını yansıtan Instagram kullanıcılarını takip etmeyi seçiyor. Özellikle sağlık üzerinden, aynı anda, fitness, güzellik, moda, yaşam koçluğu, sağlıklı beslenme gibi alanlara ulaşabilen mikro influencer’lar tüketicilerin davranışlarını belirlemelerinde etkin oluyor.
Bir yanda ise, son dönemde hızlı bir yükseliş gösterip adeta zirveye yerleşen TikTok, kısa video’ları ve ilgi süresiyle, genç neslin gözdelerinden.
Bu doğrultuda, influencer’larla iş birliği gerçekleştirmek istediğiniz sosyal medya platformlarını 2020 iş planı ve sosyal medya takviminize dahil etmelisiniz. Size en uygun uygulamayı belirleyip, saha araştırmanıza başlayabilirsiniz.
Sizin küçük işletmenizle yakından uzaktan ilgisi olmadığını düşündüğünüz bir iş kolundan influencer’la daha önce emsali görülmemiş iş birlikleri oluşturabilirsiniz.
2. Kolay tüketilir videolar paylaşın
Yukarıda bahsettiğimiz kısa soluklu ve hemen tüketilebilir içerikler bugün YouTube’un dahi reklam planlarını değiştiriyor.
Örneğin, bir influencer, iş birliğiniz dahilinde video üretiecek. Bu videoyu çeşitli uzunluklarda bölümler olarak ürettirebilirsiniz. Instagram ya da TikTok gibi platformlarda ve YouTube’da yapacağınız bir sosyal medya kampanyasında, önce kısa bir video’yla paylaşımda bulunup, müşteri kitlelerinizi sonrasında dilediğiniz varış sayfasına ya da sosyal medya hesabına yönlendirebilirsiniz.
YouTube’un paylaştığı verilere göre sekans usülü ya da mini seriler şeklinde üretilen hareketli içerikler tüketicinin aklında işletmelerin yer etmesini sağlıyor. Eski usül 30 saniyelik reklamlara oranla, bu metodla üretilen içerik markanın akılda kalıcılığını %70 olumlu etkiliyor.
3. Farkındalık mesajlarına yoğunlaşın
Farkındalık mesajlarından kastımız; yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve küresel ısınma, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın-erkek eşitliği gibi meseleler. Bugün mega influencer’lar kendi çizgileriyle bu doğrultuda uyuşmayan markalarla iş birliğine sıcak bakmıyorlar.
Influencer marketing özelinde iş birliği yapabileceğiniz mikro influencer’ların can alıcı noktasının kitleleriyle olan sadık iletişimleri olduğundan bahsetmiştik. Influencer’lar farkındalık mesajları verdikleri oranda farklı kümelerden tüketicileri bir araya getirme potansiyeline sahip. Mikro influencer’ların sayıca az ama aktif ve sadık müşteri kitleleri, markaların sevdikleri influencer’larla olan kampanyalarını şu açılardan etkileyici buluyor:
- İnsan odaklı iletişim
- Topluluk hissi
- Hikâye anlatıcılığı
- Hedef kitlenin belli olması
Peki, küçük işletmeci bu özelliklerden nasıl faydalanabilir?
Küçük işletmeciler, dijital pazarlama stratejileri doğrultusunda bütçeleri uyarınca etkileyici pazarlama ajanslarından ya da bağımsız profesyonellerinden tavsiye alabilirler. Tavsiye aldıkları uzmanlar kendilerine optimal atılım planı için yol göstereceklerdir.
Eğer profesyonellerden yardım alamıyorsanız kendi dijital pazarlama yolunuzu da çizebilirsiniz.
Örneğin, Google Dijital Atölye üzerinden ücretsiz dijital pazarlama dersleri ve sertifikaları edinebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, bulunduğunuz yerdeki ilgili etkinlikleri Eventbrite ya da MeetUp gibi platformlar aracılığıyla takip edebilir ve kimi zaman ücretsiz dijital pazarlama eğitimleri fırsatlarına ulaşabilirsiniz.
Mikro influencer’ların hedef kitleleri daha sabit ve az değişken olmalarıyla farklılaşıyor. Bu yüzden, tüketiciler bir topluluğun parçası olduklarını, yani özel olduklarını hissediyorlar.
4. Hikâyenizi insanla şekillendirin
Influencer marketing, özellikle kişiselleştirmeye sağladığı alanla diğer pazarlama yöntemlerinden farklılaşıyor. Bundan etkin bir şekilde faydalanabilmeniz için hedef kitlenizi tanıyın, onların ilgi alanlarını, talep ve beklentilerini öğrenerek, influencer marketing kampanyalarınızı bu doğrultuda şekillendirmeye çalışın.
Peki, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını nasıl anlayacaksınız? Potansiyel müşterilerinizle kişiselleştirilmiş bir iletişim kurup işletmenize faydalı bir dijital pazarlama yol haritası çizebilmek için çözümler mevcut.
Örneğin, GoDaddy E-posta Pazarlama çözümleri aracılığıyla, potansiyel müşteri kitlenizi analiz edip, kampanyalarınızı bu şekilde özelleştirebilirsiniz. Bu yolla e-posta ve bülten abonelikleri üzerinden hedef kitlenizin davranışlarını anlayıp onlarla amaçladığınız şekilde iletişim kurabiliyorsunuz.
Kampanya içeriğinizde influencer’lar aracılığıyla mevcut müşterilerinizle daha sıkı bir bağ kurabileceğiniz gibi potansiyel müşterilerinizi de bu şekilde dönüştürebilirsiniz.
Son olarak
Eğer işletmeniz için bugüne kadar bir influencer marketing kampanyası gerçekleştirmediyseniz, ele aldığımız bu noktaları göz önünde bulundurarak kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Günün sonunda, insanların hatırlayacağı kampanyalar oluşturmak ise tamamen sizin ve işletmenizin ihtiyaçlarına bakıyor.
Günümüzde, sosyal medya platformları sayesinde işletmenizi büyütmek için tam da ihtiyaç duyacağınız araçlara ve fikirlere ulaşmak her zamankinden daha kolay. Eğer geç kaldığınızı düşünüyorsanız, bir adım öne geçmek için şu an tam da zamanı.
Simay Yıldız – Godaddy