1. Anasayfa
  2. Meslekler

İktisat Mezunu Ne İş Yapar | İş Olanakları

İktisat Mezunu Ne İş Yapar | İş Olanakları
0

Türkiye’de birçok üniversite İktisat bölümü bulunmakta. Ancak iktisat bölümü hakkında çok az insanın bilgisi bulunuyor. Birçok üniversite öğrencisi de yıllarca yerleştirme dönemlerinde “iktisat mezunu ne iş yapar” gibi klasik bir soruyu yöneltir, cevap son 100 yıldır aynı. “Bu bölümü okumayın, işsiz kalırsınız.”

İKTİSAT NEDİR

İktisat en yalın haliyle ekonomik anlamda, üretim, tüketim ve ticareti ve bu dallara ait değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır. Genel olarak iktisat bilimi dünya kaynaklarının sınırlı olması ancak insanların istek ve tüketimlerinin sınırsız olması nedeniyle ortaya çıkmıştır. Dünyanın bugüne gelmesinde İktisat biliminin büyük bir önemi vardır.

İktisatçılarda genellikle sayısal bilimlere yatkınlık olsa da birçok iktisatçı sözel bakımdan da üstün yeteneklere sahiptir. Birçok iktisatçı hukuk ve psikoloji alanında da yetkinliğe sahiptir.

İKTİSAT BÖLÜMÜ DERSLER
Üniversitesi 4 yıllık olan İktisat bölümünde genel olarak ekonomi ve hukuk ağırlıklı dersler bulunmaktadır. Bu bölümde yer alan derslerden bazıları İktisada giriş, ticaret hukuku, iktisat sistemleri, temel ekonomi, Mikro iktisat, ekonomik göstergeler, teknolojik ekonomi iktisadı ve küresel politik ekonomi.

ÖĞRENCİ PROFİLİ NASIL OLMALI
İktisat bölümü temelde zor bir bölümdür. Eğer hem sayısal hemde sözel bölümler ile ciddi bir bağınız yoksa her ders kendi içerisinde yoğun çalışma gerektirecektir. Kısacası bu bölümü yalnızca üniversite okumak için okuyamazsınız. Bu bölümde yer alan derslerin tamamı dünya ekonomileri için çok değerli dersler içermektedir.

MEZUN OLDUKTAN SONRA NE İŞ YAPARLAR?
İktisat bölümü mezunları ne iş yapar konusu ise burada başlıyor. İktisat bölümünden mezun olduktan sonra “İktisatçı” unvanı alınır. Ancak bazı “iktisatçılar” kendilerine “ekonomist” unvanını da vermektedir. Temelde iki unvan yerine “iktisatçı ekonomist” unvanı en doğrusudur. Bu unvan ile kamuda da özel sektörde de birçok iş şansı bulunmaktadır. Genel olarak kamuda Ekonomi ve Maliye alanında birçok memurluk şansı bulunmaktadır. Özel sektörde ise iktisatçılar genellikle bankalarda çalışmaktadır. Bazı büyük şirketlerde 2-3 iktisatçı çalıştırmaktadır. Özellikle uluslararası çalışan birçok şirket ekonomik faaliyetlerini geliştirmek amacıyla sık sık iktisatçılardan yararlanmaktadır.

Ancak son yıllarda iktisatçıların çoğu işsiz kalmaktadır. Bu aslında mezun sayısının çok olmasından kaynaklanıyor. Temelde bir ülkenin yüzbinlerce iktisatçıya ihtiyacı yoktur. Ancak yeterli sayıda iktisatçı ile ülkenin bütün ekonomik faaliyetlerinde gelişim sağlanabilmektedir. Ancak batı ülkelerinde özellikle özel sektörlerde daha fazla iktisatçı çalıştırıldığını belirtmek de gerekiyor. Henüz ülkemizdeki şirketler bu konuda çok ilgili değil.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Bu bölümü bitirdiyseniz eğer öğretmen – avukat gibi direkt olarak elinizde bir meslek bulunmuyor. Asıl süreçte zaten bundan sonra başlıyor. Eğer özellikle yabancı dil konusunda kendinizi geliştirebilirseniz birçok şirket iyi bir deneyime sahip olan bir iktisatçı ile çalışmak isteyecektir. Deneyim ise ilk yıllardaki stajlar ve nispeten daha düşük maaş ile çalışmanın kabul edildiği şirketler olacak. Yani her şey sizin elinizde bitiyor, kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Ticarete Atılmak İstiyorum Diyenler İçin Fikirler

İKTİSATÇI OLMAK İSTİYORUM? BU DOĞRU KARAR MI?

iktisat
Birçok zaman rehber hocalarına iktisat bölümü okumak istediğini ifade eden öğrenciler başvurmaktadır. Ancak rehber hocaları genellikle bu konuya -iş bulma- odaklı baktığı için “Tercih edilmemeli” cevabını vermektedir. Ancak biz ülkemizin ekonomik anlamda gelişmesi için ciddi olarak iktisatçılara ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz. Eğer aşağıdaki sorular hakkında fikirleriniz varsa ve bu sorulardan hoşlandıysanız, belkide çok iyi bir bilim adamı olabilirsiniz.

– Enflasyon nasıl oluşur?
– Neden bazı ülkelerde şartlar eşit olmasına rağmen ekonomi aynı değil?
– Euro ve dolar bizim için neden değerli?
– Borsa neden yükselir?
– Amerika nasıl dünyanın süpergücü oldu?
– Çin ekonomisi neden yükseliyor?

DÜNYAYI DEĞİŞTİREN 5 İKTİSATÇI

İktisat bölümü hakkında bilgi arıyorsanız eğer mutlaka dünyayı değiştiren 5 iktisatçı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

JOHN MAYNARD KEYNES (1883–1946)
Bir İngiliz İktisatçı olan Keynes, dünyada fikirleri halen önemsenilen bir bilim adamıdır. Keynes genel olarak ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınır. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiştir. Temel politika önermesi talep yönlü makroekonomik politikalardır. Yatırımları faiz ve sermayenin marjinal etkinliği yardımıyla açıklamaktadır. Ekonomi daima tam istihdam denge düzeyinde bulunmamaktadır. Ekonomide eksik istihdam ve atıl kapasite vardır. Ekonomideki işsizlik gayri iradi işsizlik olarak adlandırılmaktadır.

KARL MARX (1818–1883)
Dünyanın en önemli iktisatçıları arasında yer alır. Görüşleri resmen dünyayı 2’ye bölen bir bilim adamıdır. Bugün hala Çin gibi ülkelerde fikirleri zemin buluyor. 1848 yılında Komünist Manifesto’yu dünyaya kazandırdı. Son halini 1894 yılında alan Kapital ise iktisat ve siyaset biliminin en önemli yapı taşlarından biridir.

ADAM SMİTH (1723–1790)
İktisatın babası kimdir sorusunun cevabıdır. Ahlak felsefesi profesörü olması nedeniyle ekonomik açıklamalarında bu felsefe dalının etkileri büyük ölçüde yer almaktadır. Ekonomide doğal bir düzen “görünmez ol” olduğunu ifade eder.

MİLTON FRİEDMAN (1912–2006)
Makroekonomik tüketim analizi, para arzı tarihi ve teorisi, istikrar sağlama politikası karmaşıklığı, serbest piyasa ekonomisi, monetratizm konularında aranan isimler arasında yer alan Milton Friedman, yazdığı “The Methodology of Positive Economics” eseri ile İktisat alanında en ünlü isimler arasında yer alır.

IRVİNG FİSHER (1867–1947)
1900’lerin başlarında paranın sadece bir değişim aracı olduğu, para talebinin miktar teorisini geliştirmiştir. Fisher reel faazin oluşumunda genellikle Zaman Tercihi ve Verimlilik üzerinde durur.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir