1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

İkinci Bir Yer Açmadan Önce Düşünülmesi Gereken 7 Şey

İkinci Bir Yer Açmadan Önce Düşünülmesi Gereken 7 Şey
0

Tebrikler! Büyümeyi düşünecek kadar iyi bir iş yapıyorsanız zaten bir çok zorluğun üstesinden gelmişsinizdir.

Sık tekrarlanan klişelerden “on küçük işletmeden dokuzu batıyor” kesinlikle yanlış. Washington Post’un İş İstatistikleri Departmanı, küçük işletmelerin en fazla yarısının ilk beş yılda battığını söylüyor.

Her ne kadar birden fazla yerde faaliyet gösterebilecek kadar gelişen küçük işletmelerle ilgili istatistikler olsa da, oranlar bu yüzde ellilik hayatta kalma oranının altında seyrediyor.

Hangi sektörde olursanız olun, işinizi büyütme kararı kolay alınabilecek bir karar değil. Maddi ve manevi kaynak yetersizliklerinden ve yanlış planlamalardan dolayı bunu başaramayanların öyküleri büyük olasılıkla kulaklarınızda yankılanıyordur.

Gerçekten de riskleri ve giderleri doğru hesaplayamamak sadece büyümeyi değil, tüm işinizi de bitirebilir. Büyümeye gitmeden önce dikkat etmeniz ve yapmanız gerekenleri listeledik.

Sağlam Hedefleriniz Olmalı

İş hayatındaki bir çok aktivitede olduğu gibi yeni bir yer açarken de iyi hedefleriniz olmalı. Kendinize sorun:

  • Büyümekteki amacınız yeni bir müşteri havuzu yaratmak mı yoksa var olana daha iyi hizmet vermek mi?
  • Amaç daha iyi hizmet vermekse büyümenin alternatiflerini yeterince düşündünüz mü? Örneğin ürünlerinizin üretimini hızlandırmak için ikinci bir yer açmayı düşündünüz, bunun yerine öncelikli servislerde ulaşım sağlayıcılarınızdan bir indirim talep etmek de aynı şeyi başarmanıza olanak sağlayabilir.
  • Daha yetenekli çalışanlara ulaşmak için mi büyüme yoluna gidiyorsunuz? Belki de bunun yerine daha iyi bir işe alım ve eğitim departmanı için kaynak ayırmak yeterli olacaktır.
  • Asıl büyüme amacınız markalaşma ve prestijse, bu kırılgan kuramların size getirisi yatırımınıza değecek mi?
  • Büyümekteki amacınızı belirleyip alternatifleri iyi değerlendirmek aynı amaca sizi götürebilecekse, yatırımınız mantıksız olabilir.

Geçmiş Başarınızı Taklit Edin

Girişimcilerin sıkça yaptığı bir hata da, başta başarılı olmalarını sağlamış iş modelini yeni yere geçerken işleyişe sokmamak veya deneyip başarısız olmaktır. İşinizi baştan kayıt altına almak sonradan bunu taklit etmenizde ve yeni çalışanlarınıza öğretmenizde kolaylık sağlar.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yapay Zekayı İşinizi Hemen Geliştirmek İçin Kullanmanın 5 Yolu

Para Akışını İyi Hesaplayın

Bilgi işlem tekniklerini kullanarak yeni işyerinizin daha fazla yatırıma ihtiyaç duymadan ne kadar sürede kar edebileceğini hesaplayın. Kendi kendine yetene kadar bu yeni işletmeye aktaracak paranız var mı?

Birinci işiniz fazlasıyla başarılı olabilir, ama ikincisi tahmin ettiğinizin çok çok altında kaldğında oraya da yetecek kadar para kazandırıyor mu? Eğer kazandırmıyorsa, farklı finansmanları araştırmak mantıklı mı?

Odağınızı Kaybetmeyin

Yeni işinizi açarken ilk işinizdekiler gibi zorluklarla karşılaşacaksınız. Çoğu girişimci için bu iyi bir meydan okumadır. Fakat tüm operasyonun sağlığını tehlikeye atmamalısınız.

Doğru bir sistem ve insanlar olmadığında büyüme fazlasıyla risklidir. Gereksiz büyüme sonucunda ortaya çıkabilecek problemler ölümcül olabilir. Dikkatli olmakta ve riskleri en aza indirmeye çalışmakta fayda var.

Sektörünüzü İyi Tanıyın

Çoğu girişimcinin yeni bir işe başlarken düştükleri tuzak bu yeni sektörü yeterince tanımamak ve yanlış tahminler ve çıkarımlar yapmaktır.

Büyüme, sadece içgüdülerinize güvenerek yapabileceğiniz bir iş için fazla pahalı ve emek isteyen bir şeydir. Dünyanın en büyük markalarından Target ve Best Buy bile yeni bir sektöre girerken hatalar yaparak büyük ölçüde çuvalladılar. Bu hataları tekrarlamayın.

Ürün veya servisinize yeterince talep olup olmadığını iyice araştırdığınızdan emin olun ve işe başlarken bu yeni sektöre uygun olacak şekilde iş modelinizi yeniden yapılandırın.

Markalaşın

Bazı endüstrilerde global bir firma olarak görülmenin ciddi ayrıcalıkları vardır. Bu özellikle hukuk, muhasebe ve finans gibi profesyonel servis sağlayıcı firmalar için geçerlidir. Bu gibi işletmeler için global bir marka haline gelmek büyümenin en önemli amaçlarındandır.

Yasal işe alım devi BCG için konuşan Harrison Barnes, uluslar arası şirketlerle iş yapmayı düşünen her firmanın aklında yeni bir yer açma fikrinin de olduğunu söylüyor. Potansiyel operasyonel ve rekabet avantajları bir kenara, marka bilinirliği açısından da ikinci bir yerin getirisi hayli yüksektir.

Gerekli Özeni Gösterin

Yeni işiniz farklı bir şehirde veya bir ülkede olabilir, buna uygun olarak yerel yasalara uyarak iş yapmak zorundasınız. Yeni iş yerinizin bulunduğu ülkenin veya eyaletin vergi ve yasal işletme kanunlarına uyuyor olduğunuzu kontrol etmelisiniz. Markanızın büyümeyi planladığınız ülkede telif haklarını da almanız şiddetle tavsiye edilir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir