1. Anasayfa
  2. Meslekler

Hostes Nasıl Olunur? | Maaşları Ne Kadar?

Hostes Nasıl Olunur? | Maaşları Ne Kadar?
5

Yıllar geçtikçe uçuş sayıları ve uçak kullanım oranlarında artış yaşanıyor. Bu kapsamda hostes ihtiyaçları da düzenli olarak dünya genelinde yükseliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu rakamlar daha yüksek bir hızda artıyor. Türkiye de gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor ve bu kapsamda hostes olmak geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır.

1926‘da Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk olarak Stout Airways‘da görevlendirilen hosteslerin önemi gün geçtikçe artmıştır ve hostesler günümüzde uçakların olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Yolcuların rahat ve güvenli bir yolculuk sağlaması için çalışan hostesler, uçaklar – uçuş sistematiği – uçuş güvenliği ve yolcu memnuniyeti konusunda tüm gerekli bilgilere sahiptir. Hostes olmak istiyorsanız eğer kendinizi sıklıkla geliştirmeli ve daima güler yüzlü olmanız gerektiğini ilk başta belirtelim. Başarılı bir hostesi daima çok güzel bir gelecek bekliyor!

KARAR SÜRECİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

  • Kendinize neden hostes olmak istediğinizi sorun ve cevapları bir kağıda içtenlikle yazın.
  • Hosteslerin sık sık ailelerinden uzak kalmaları gerektiğini bilin. Buna hazırlıklı olup olmadığınızı ve ailenizin bu konuda sıkıntılar yaşayıp yaşamayacağını önceden düşünün. Evliyseniz ve çocuklarınız varsa onlardan günlerce uzakta kalacağınızı hatta bazı zamanlarda telefonla bile görüşemeyeceğinizi bilin.
  • Hostesler daima kendini geliştirmeldir. Yeniliklere ve daima bir eğitim sürecine hazırlıklı olmalısınız.
  • Bir hostes ortalama olarak günde 2-3 bin yeni insanla karşı karşıya gelir ve bunlara çoğunlukla bir misafir edasıyla gülümsemelidir. Yani bu işte daima yüksek enerjiye sahip olmanız gerekecek.
  • Uçaklarda görevli olan hostesler ister istemez çeşitli risk durumlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca uçaklarda sık sık sağlık sorunu yaşayan hosteslerin de olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yani kısaca dayanıklı bir yapıda olup olmadığınızı da sorgulayın.

HOSTESLERİN GÖREVLERİ

hostes

  • Hostesler kısaca uçuşta pilotun yardımlarıdır. Pilotun içerideki kabinlerle iletişimi hostesler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle bir nevi 3’ncü pilot sizsiniz.
  • Hosteslerin en önemli görevi müşteri memnuniyetidir. Müşteriler şirketler için velinimettir ve onlara dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Bir hostes içerideki tüm yolcuların sayımından ve yerinde olup olmadığından genellikle sorumludur. Yolcunun o anda koltuğunda olmaması durumunda onun nerede olduğunu bilmelisiniz.
  • Hostesler, uçuş güvenliği konusunda yolculara bilgiler verir ve ek güvenlik önlemlerini bizzat kontrol eder.
  • Özel durumda olan yolcular bulunduğu takdirde (engelli – yaşlı – çocuk) onlara özellikle yüz yüze görüşerek bilgi verir.
  • Yolculara verilecek olan ikramları dağıtır ve ek ikramları temin eder. Yolcuların ek istekleri de sıklıkla olacaktır.
  • Tüm bunların ardından yolcuğun tamamlanmasıyla birlikte yolcuların tahliyesi için yardımcı olunur.

HOSTES OLMAK İÇİN GEREKENLER

Birçok havayolu şirketinde hostes olmak için aranan şartlar ve gerekenler listesi farklıdır. Ancak Türkiye’de ve Batı Avrupa’da birçok şirkette hemen hemen benzer özellikler aranıyor. Bu şartları taşımanız durumunda şirketlere CV’inizi bırakabiliyorsunuz. Aranan şartlar en net haliyle şöyle:

  1. En az Lise mezunu olmak. (Artık lise diploması da pek işe yaramıyor, bilginize)
  2. 18 – 30 yaş arası olmak
  3. Boy – Kilo oranında yüzde 10 sapmayı aşmamak.
  4. İngilizce, Fransızca ve Almanca yabancı dillerinden en az birini orta düzeyde bilmek (Intermediate)
  5. Sağlık açısından uçuş engeli bulunmamak
  6. Adli Sicil Kaydının tertemiz olması
  7. Daha önce çalıştığı herhangi bir iş yerinden disiplin cezası almamak
  8. Bayan adaylar için kollarda ve etek hizasından ayaklara kadar herhangi bir yara ve yanık izi olmaması
  9. Erkek ve Bayan adaylar için yüzde ciddi yara, yanık izlerinin ve yüzü tanımlamayı engelleyeceği kusurların olmaması.

Bu şartların tümüne ek olarak bir de bir çok kurum 2-3 aylık hosteslik eğitimi almanız gerektiğini belirtiyor. Hosteslik eğitimi Türkiye’de onlarca şirket tarafından veriliyor. Bu eğitim sürecine kısaca bir göz atmak gerekiyor.

HOSTES EĞİTİM SÜRECİ

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Hostes Olmak

Hosteslik eğitimi birçok havayolu şirketinde hostes olmak için alınması gereken ve genellikle 2-3 ay süren yoğun bir kurs programıdır. Bu kurs programında yaklaşık 300 saat eğitim görürsünüz. Türkiye’de birçok şirket bu eğitimlerin tamamını İngilizce dilinde vermektedir. Kursa başlamadan önce bir İngilizce seviye tespit sınavına alınıyorsunuz ve bu sınavdan sonra İngilizce seviyenize göre Beginner, Elementary, Pre –intermediate, Intermediate ve Upper – intermediate sınıflarından birine alınıyorsunuz. İngilizce eğitimini tam olarak tamamladıktan sonra aldığınız İngilizce eğitimler ise şu şekilde:

  • Anons
  • Uçak İçi İletişim
  • Uçak İçi Servis
  • Uluslararası Hava Yolu
  • Kabin Görevleri
  • Yolcu Hizmetleri
  • Uçak Tanıtımı
  • Güvenlik Prosedürleri
  • Acil Durum Prosedürleri
  • İlk Yardım Eğitimi
  • Tehlikeli Eşyalar
  • Güvenlik Ekipmanları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Geleceğin Meslekleri: Bu 51 Meslek Sizi Zengin Edebilir!

Bu eğitim adımları bir bir tamamladıktan sonra birçok havayolu şirketi tarafından kabul gören Hostes Sertifikasını alabiliyorsunuz.

Bu eğitimleri tamamladığınız şirketler zaten genel olarak Türkiye’deki havayolu şirketleri ile bağlantılı olmaları nedeniyle sizlere iş bulmanız için yardımcı oluyor. Ancak sizde bu şirketlerin İnsan Kaynakları bölümüne CV‘nizi bırakabiliyor ve direkt olarak yüz yüze de görüşme talep edebiliyorsunuz. Hostesler, hava yolu şirketleri için sürekli aranan pozisyonlardır ve birçok şirket bu nedenle gelen her başvuru ile yakından ilgilenmektedir. Ancak havayolu şirketleri eğitim ve aranan şartların dışında genellikle bu sektörde deneyim ile doğrudan ilgilenmektedir. Eğer deneyiminiz varsa iş bulmanız kolaylaşıyor ancak deneyim konusunda yetersizseniz staj almanız gerekecek. Birçok şirket kısa mesafeli uçuşlarda stajyerlere de yer vermektedir. Eğer direkt olarak iş alamıyorsanız stajyer başvurusunda bulunabilirsiniz.

HOSTES MAAŞLARI NE KADAR?

Hostes deneyimlerine ve bildikleri dillere göre değişken maaşlar almaktadır. Türkiye‘de ortalama bir hostes maaşı 4 bin lira civarındadır. Ancak bazı hosteslerin 8 bin liraya kadar maaş aldığını özellikle belirtmek gerekiyor. Avrupa ve ABD‘de ise yıllık 100 bin Dolar – Euro civarında maaş alınıyor. Arap bölgesi ise hostesler için tam bir cennet durumunda, Suudi Arabistan, Katar ve Dubai’de bulunan havayolu şirketlerinde 2-3 yıllık deneyime sahip hostesler aylık 12 bin dolara yakın maaş alıyor. Yani Türk Lirası ile aylık 40 bin lira civarında. Hostes olmayı başardığınız zaman kendinizi geliştirmeye direkt odaklanmanızı tavsiye ediyoruz. Başarılı ve yolculardan övgü almayı başaran hostesler için hayat çok daha güzel şartlar sunuyor!

BİLİNMESİ GEREKENLER

Hostes Olmak

Hostes olmaya karar verdiğiniz anda öncelikle yaşınız 18 ila 30 arasındaysa hemen harekete geçmenizi öneriyoruz. Zira şirketler genellikle yaşı 20 civarında olanlara daha fazla fırsat tanıyacaktır. Lise mezunuysanız eğer ilk olarak kesinlikle bir üniversite bitirmenizi tavsiye ediyoruz. Ne okuduğunuzun aslında ciddi bir önemi yok, hostes olmaya karar verdiyseniz şirketler sadece üniversite mezunu olup olmadığınız ile ilgileniyor. Üniversitede ise kendinizi geliştirmek için harika fırsatlar bulacaksınız. Ortalama bir üniversitede İngilizce zaten zorunlu, siz buna ek olarak özellikle Almanca veya Arapça da öğrenmeye mutlaka odaklanın. Her dili 6 ay – 1 yıl arasında kesinlikle öğrenebileceğinizi unutmayın. Dil süreci bu işin en önemli püf noktası. Aranan şartları karşılayan adaylar arasında en çok dili en iyi bilen direkt işi alır, olay bu kadar basit.

Üniversitede işi bitirdikten sonra veya üniversite devam ederken özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir‘de bulunan ve hostes eğitimi veren birkaç şirket ile mutlaka görüşün ve en iyi eğitimi verene giderek 3-4 aylık kurs eğitimini mutlaka tamamlayın. Eğer İngilizce biliyorsanız bu kurs süresi 1 aya kadar düşüyor. Bu kursun en önemli avantajı aslında eğitim değildir, bu tür şirketler Havayolu şirketlerinin İnsan Kaynakları ile doğrudan bağlıdır ve kendileri bizzat CV’nizi İnsan Kaynaklarına iletir. Bu CV‘nin bizzat kurs şirketi tarafından gönderilmesi size ek 1 puan kazandıracaktır. Ayrıca kursta başarılı olmanız durumunda sizin için bizzat harekete geçebileceklerini de belirtelim.

Kurs sürecini bitirdikten sonra umduğunuzu bulamadığınız takdirde şirketler ile bizzat siz görüşme gerçekleştirin. Yüzyüze görüşebilmek için ülkedeki bütün havayolu şirketlerinin İnsan Kaynakları bölümünden randevu almaya çalışın. Bu İnsan Kaynakları bölümlerinin bağlantıları:

Bu şirketlerin tümüne CV’nizi bırakmayı ve hatta yüz yüze görüşmek için randevu almaya çalışmayı ihmal etmeyin.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. Merhaba! Ben yabancı öğrenciyim, hostes olmak istiyorum. Türk vatandaşı olmam şartmıdır?

  2. 23 Ağustos 2018

    Merhabalar, karaciğer nakli ameliyatı geçirmiştim. Düzenli ilaç kullanıyorum. Bu hostes olmama engel midir?

  3. Başörtülüyüm nasil hostes olabilirim.yada hangi firmalar bana yardimci olabilir.?

    • Baş örtülü almıyorlar

      • Merhabalar.18 yasindayim ingilizce azerice ve turkce biliyorum.lise bitirdim. Universite bitirmeden hosteslik egitimi kursunu bitirmis halde sertifikasi olan birini ise aliyormusunuz? Yurtdisi istiyorum ozellikle ve ya hangi hava yollari firmalari alir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir